Kicsit megkéstem ezzel a listával, hiszen a gyermekkönyvekről már a tízes lista kihirdetésekor írtam, az ifjúságiak között viszont még volt egy-kettő, amit e akartam olvasni ahhoz, hogy meghozzam a végső döntésemet.

Itt kicsit többet találtam jónak a tízes listáról, mint a gyermekkönyveknél, így innen hat könyvet említenék meg:

kiraly.jpgNehéz eldönteni, melyik könyv volt számomra a legjobb, hiszen több is szuper élmény volt, de ha nagyon osztok-szorzok, akkor Király Anikó könyvét kell választanom, hiszen ez volt témájában is a leginkább nekem való történet, és a megvalósítás is csont nélküli. Humoros, életszerű, friss történet, úgy szólít meg, hogy közben nem idegenít el könnyfakasztással. Tartottam tőle, mert volt már ebben a sorozatban olyan kötet, amit rettenetesen untam, silánynak éreztem az egész elgondolást, azt gondoltam, hogy csak el akarják adni ezzel az ellenpontok ötlettel a nem annyira jó köteteket is. De ez igazi mestermunka, rendkívül hiteles volt nekem a fiú-lány szemszög, nagyon szeretni valók voltak a főszereplők, és a mellékszereplők is zseniálisan tették a dolgukat. A szerző más könyveit is keresni fogom, mert úgy látom, nagyon nekem való stílusban ír.

csoti.jpg

Másodiknak Csóti Lili regényét választottam, ez is lehengerlő élmény volt. Zseniális, világszínvonalú munka a maga műfajában. Olvasmányos, hangulatos, nyelvileg igényes, emlékezetes szereplőkkel, fantáziadús részletekkel, humorral. És mindez egy fiatal lány tollából. Le a kalappal! A Hetedvérig közben nagy fölénnyel meg is nyerte a közönségszavazást, szerintem megérdemelten.

 

emberek.jpgHarmadik helyre tenném Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter közös kötetét. Őket már ismertem, szeretem is a könyveiket, és most sem okoztak csalódást. A legnagyobb dicséret tőlem szerintem, hogy végig az volt az érzésem, mintha Csodaidőket olvasnék, olyan volt az egész hangulata, világa. Persze teljesen más sztori, más helyszín, idő, de mégis az az érzés. És ez nekem sokat jelentett, jó volt ismét ilyen hangulatba kerülni. Egyszóval disztópia a javából, sok érzelemmel, jó üzenetekkel, megnyugtató lezárással. Ráadásul Hintafának is ez volt az egyik kedvence, úgyhogy már csak az ő emlékére is megérdemli a dobogós helyet.

 

weber.jpg

Wéber Anikó könyve is nagyon hangulatos, igazi vakációs regény izgalmakkal, kalandokkal, nyári színekkel, illatokkal. Tökéletes a helyszín, imádtam a régi házakat, az összetartó közösséget, az igazi láblógatós, forró napok leírásait. Bár a nagy fordulatra idejekorán rájöttem, de azért egy titok nekem is maradt a végére, úgyhogy végig feszülten olvastam, mint egy jó krimit.

 

 

fiala.jpgA következő szintén egy nyári kalandregény, vicces, izgalmas, igazi vakációs olvasmány. Fiala Borcsa előző gyerekregénye se volt rossz, de ott még nem kapott el annyira a gépszíj, mint ennél. Ez valami frenetikus volt! A Balaton pedig nekem mindig kedves helyszín, és a szerző példás helyismerettel, és nagy szeretettel mutatta be a Káli-medence helyszíneit, de úgy, hogy ez cseppet sem volt erőltetett, vagy tankönyvszerű.

 

 

nyanya.jpg

És a top10-ből még mindenképpen meg kell említenem Ecsédi Orsolya könyvét, hiszen nagyon jól olvasható, pörgős, vicces, és remek az üzenete. Nagyon jó ez a sorozat, nem csoda, hogy mindkét kötete bekerült a legjobb tíz közé. Ezúttal ráadásul egy nagyon fontos és aktuális témát dolgozott fel a szerző, mégpedig a számítógépes játékok világába kalauzol bennünket. Ezt a kötetet inkább a kiskamaszoknak ajánlom, mint az előző két regényt is.

 

 

Még két kötet volt, ami lemaradt a tízes listáról, nekem viszont tetszett, így nálam ez most csak egy nyolcas lista.

idofutar_1.jpg

Az Időfutárnak még egy kötete sem került be a top10-be, nem is értem, miért, hiszen ez a sorozat szerintem zseniális, nekem abszolút favoritom. Ez a rész is izgalmas, vicces, szenvedélyes és ötletes volt, tele történelmi, kulturális érdekességekkel, nagy csavarokkal. Bár a Moly szerint a sorozat már lezárult, azért jó lenne, ha sose lenne vége!

 

 

berg.jpg

Mivel a Ruminiért nem vagyok annyira oda, meglepett, hogy mennyire tetszett viszont Berg Juditnak ez a kötete. Igazi jó ifjúsági regény volt izgalmakkal, humorral és nem utolsó sorban érdekes történelmi adalékokkal. Volt benne rejtély, krimi, akció, kamaszok mindennapjai, kis romantika, mindez jó stílusban, olvasmányosan megírva. Engem végig lekötött, jól szórakoztam.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1516291976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása