meseanyu 2014.02.14. 17:01

Így is lehet

lovranits.jpgA múltkori Szűcs Vanda könyv után gyorsan elolvastam Lovranits Júlia könyvét, hogy egy kis kontrasztot hozzak, valami olyat, ami igazán értékes a mai magyar gyerek-, ifjúsági irodalomban. Szintén első könyves szerzőről van szó, és bár az írónő már nem kamasz, mint Vanda, de azért még egészen fiatal a huszonegynéhány évével. A könyvet már volt szerencsém kéziratban is olvasni, akkori véleményemet itt olvashatjátok. Bár ez teljesen más témájú, mint Vanda regénye, én a célcsoportot is fiatalabbnak gondolnám, viszont a kiadó mégis a 12 éven felüli korosztályt célozta meg. Nem mondom, hogy nekik nem jelenthet élményt, hiszen még egy felnőtt is örömmel forgathatja ezt a kedves könyvet, de véleményem szerint szerencsésebb lett volna kicsit kisebbekre, 8-9 évesek, alsó tagozatos korosztályra alapozni, és ebben a szellemben kreálni meg a könyv küllemét is. Mert bármennyire is szeretem Szőnyi Gergely munkásságát, és alapvetően ezt a képét is nagyon jónak tartom, sajnos teljesen mást sugall, mint amit az olvasó aztán tényleg kap a könyvtől. Ehhez a bűbájos kis regényhez szerintem egy sokkal visszafogottabb, pasztellesebb, lányosabb világ passzolt volna. De persze ez megint üzlet, mit Vandánál is írtam, tehát valami miatt ez az egész így állt érdekében a kiadónak, én meg végül is annak örülök, hogy egy ilyen jól megírt, érdekes és értékes mondanivalójú könyv egy ilyen nagy és neves kiadónál tudott megjelenni, és álladóan szembejön a nagy könyváruházak polcain. És ez nem kevés. Drukkolok a szerzőnek, és kívánok még sok jó gyerekkönyvet!

Az írónőről és a könyvvel kapcsolatos háttértörténetekről (kimaradt jelenetek, eredeti rajzok) pedig itt olvashattok.

lea.jpg2013-as Könyvmolyképző kiadás, saját példány. Egyébként az eredetihez képest a cím is megváltozott, de az viszont tetszik, aranyos szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr65814574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása