meseanyu 2021.09.01. 11:01

Augusztusi zárás

Beszerzések (2):

A Nők Lapja előfizetésemhez kaptam ajándékba ezt a két könyvet:

Margaret Atwood: Macskaszem

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

Olvasások (11):

covers_634564.jpgStuart Turton regényére a Molyon figyeltem fel, és annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy be is szereztem. (A könyvtárban sajnos nem volt meg.) Az Evelyn Hardcastle 7 halála egy időhurkos történet, és én az ilyesmit imádom. Ez a része jó is volt, jól felépített, izgalmas az egész nyomozás, csavaros a bűntény megoldása, és nagyon jó ötlet az egész mögött meghúzódó keretsztori is. De valahogy nekem mégis nagyon túlírt, vontatott és ezáltal sokszor unalmas volt. Az igazi angol vidéki hangulat sem olyan volt, mint általában. Sokkal sötétebb, gonoszabb, lepukkantabb volt az egész a környezet és a szereplők nagy része is.

covers_506932.jpgMár csak két könyv hiányzott a molyos Gavalda-kitüntetésemhez, ráadásul mindkettő bent volt a könyvtárban, úgyhogy azt gondoltam, gyorsan letudom ezt is. Az Életre kelni egy könnyed kis novelláskötet volt, nagyon jól csúszott.Nem mindegyik történet volt tökéletes, de egy-kettő meg annyira betalált, és még a kevésbé jókban is rengeteg szuper részlet volt, hogy nagyon jól szórakoztam végig. Imádom Gavaldának ezt a franciásan elegáns, ínycsiklandó, életigenlő atmoszféráját, jó volt újra elmerülni benne.

 

covers_364904.jpgA másik könyv, amit a kitüntetéshez olvastam, egy kisregény volt. A Billie alapötlete nagyon érdekes és megvan benne az a jó kis szívmelengető szál, ami kell egy jó Gavaldához, de kicsit súlytalan, kidolgozatlan. Mindenképpen jó az üzenete és olvasmányos, vakációs, laza olvasmánynak tökéletes volt, de nem kiemelkedő a szerző művei közül.

 

 

strandkonyv.jpg

Emily Henry Strandkönyvét tesómnak vettem szülinapjára, és gyorsan el is olvastam. Érdekes ez a könyv, mert tényleg strandkönyv, abban az értelemben, hogy könnyed, romantikus, még ha vannak is benne az átlag limonádénál azért kicsit összetettebb lelki problémák. De maga a strand, mint helyszín, amit a címlap sugall, azért elég marginálisan jelenik meg, egy pillanatig nem fekszenek így a főszereplők a strandon, még ha tóparton játszódik is a történet. Meg szerintem a fergeteges romkom se fedi a valóságot, de ennyit a marketingről. Egyébként egy jól olvasható, kellemes regény, határozottan szimpatikus főhősökkel, de számomra ismét egy kissé túltolt erotikával.

covers_669539.jpgAz Austen kisasszony egy idei beszerzés volt, amit kifejezetten a nyaralásra tartogattam. Ez a könyv azoknak igazán élmény, akik nagyon szeretik Jane Austent, és érdeklődéssel olvasnak az életéről, de azoknak jó élmény, kellemes olvasmány szerintem. Nekem egy percig sem volt unalmas, de azért lassú folyású, nincsenek benne nagy izgalmak vagy fordulatok. A lelki élet itt az igazán fontos, hogy megismerjük Jane és Cassandra mozgatórugóit, hogy miért is alakult így az életük, ahogy alakult. Meg persze ott vannak a rokonok, van egy-két emlékezetes mellékszereplő is, szeretem ezt a kort, a szokásokat, a házakat, a kerteket, úgyhogy nekem abszolút érdekes, jól olvasható, szórakoztató volt az egész.

covers_663810.jpgA Higgy nekemet előjegyeztettem a könyvtárban, mert tudtam, hogy anélkül reménytelen lenne hozzájutni, és kellemes meglepetésként pont a nyaralás előtt jött az értesítés, hogy mehetek érte, így az idei balatoni nyár sem telt el Leiner Laura könyvei nélkül. Ebben a sorozatban az igazgatós részeket bírom a legjobban, főleg a kommentszekciót, ott sokat mosolyogtam. Ahol még jól kijött a szerző humora, az Tahi alakja, őt egyébként is egy nagyon eltalált, szórakoztató karakternek tartom. Továbbra is nagyon szimpatikus a csapat, nincs felesleges nyavalygás meg önsajnáltatás, korrekten teszik a dolgukat. Viszont még mindig húznék belőle vagy 100 oldalt, hogy feszesebb legyen, de ez az én dilim.

covers_629050.jpgElolvastam végre a tesómtól kapott szülinapi ajándékomat is. A Hygge szerelem nagyon cuki kis történet, olyan igazi megnyugtató, bekuckózós, belefeledkezős, tényleg abszolút hygge. Jó volt utolsó vakációs olvasmánynak, most, hogy már érzem, hogy vége van a nyárnak, hűvösödik az idő, és fel kell készülnöm, hogy jön a két nem kedvenc évszakom. De ez a könyv újra eszembe juttatta, hogy mit is kell tennem ahhoz, hogy ne csak kibírjam, hanem boldog is legyek a hűvösebb idő ellenére is.

 

covers_16793.jpgMegvolt természetesen a havi Agatha Christie is, augusztusban a Gyöngyöző cián került sorra, Nem találtam most olyan szövevényesnek a bűntényt, kicsit hajánál fogva előrángatottnak éreztem a megoldást, de mégis nagyon kellemes órákat töltöttem ezzel a könyvvel, izgalmas, érdekes, szórakoztató volt. Tetszettek a szereplők gondolatainak, érzelmeinek leírása, éltek a párbeszédek, volt kis humor, szimpatikus szereplők, szóval jól összerakott kis regény volt ez is, ebben az újraolvasásban sem kellett csalódnom.

 

covers_365011.jpgÉs a végére maradt egy jó nagy falat, J.J. Abrams és Doug Dorst rendkívül érdekes könyve, az S., amit sokáig halogattam, volt olyan pont is, hogy bele se kezdek, de aztán rászántam magam, és nagyon nem bántam meg. Szuper az alapötlet és hihetetlenül igényes a kivitelezés, már csak emiatt érdemes kézbe venni, és szánni rá egy kis időt. Maga a regény, a Thészeusz hajója remek, hangulatos, izgalmas, nagyon jó stílusú írás. A lapszéli jegyzetek romantikus része is tetszett, bár itt már volt egy-két zavaró momentum, amikor úgy éreztem rossz helyre kerültek a bejegyzések, mert mondjuk olyan történésre reflektáltak, amit aztán csak oldalakkal később említettek. (A színeket pedig figyeltem.) A Straka-rejtély aztán végleg kesze-kusza volt számomra, ott sokszor elvesztettem a fonalat. Talán ha kicsit szőrözősebb típus vagyok, vagy több energiát beleteszek, jobban összeállt volna a kép, de nekem így is kellemes élmény volt.

Még a 2020-as ifjúsági zsűrizés két top 10-es könyvével voltam adós, ezeket is sikerült elolvasni a nyaralás alatt:

Ecsédi Orsolya: Meleg a helyzet!

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9916676366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása