Még ősszel kért meg egy kedves ismerős, hogy ajánljak a lányának, aki most ment első osztályba, olyan könyveket, amelyek felkelthetik az érdeklődését, ugyanakkor sikerélményt is nyújtanak. Akkor összeszedtem egy pár könyvet, és azóta tervezem, hogy lesz belőle egy bejegyzés. Mostanra, hogy a kis elsősök talán már tényleg lassan olvasnak, végre meg is írtam, és egyben ez az első része a karácsonyi ajánlóimnak.

A magyar szerzők könyvei közül kézenfekvő ebben a témában a Pagony Most én olvasok! sorozatáról beszélni, nekem Igaz Dóra és Wéber Anikó könyvei tetszettek ezek közül a legjobban. 

marci_1.jpg

 

Wéber Anikó főhőse egy Marci nevű kisfiú, az ő iskolai kalandjait ismerhetjük meg kötetről kötetre (öt részes eddig a sorozat). Jó végkicsengésű, érdekes történetek,  jó eséllyel felkeltik a kezdő olvasók érdeklődését. Van farsangos, kirándulós rész, nyomozás, izgalom, és persze a tipikus hétköznapi szituációk is megjelennek. A helyes illusztrációkat Rátkai Kornél készítette.

 

 igaz.jpg

Igaz Dóra sorozatának főszereplője szintén egy kisfiú, őt Palinak hívják. Ennek a sorozatnak is öt része van, és a történetek is nagyon hasonlóak, mint Wéber Anikónál. Van szó az ültetésről, az iskolába bevitt játékokról, a legutoljára megjelent részben pedig erdei iskolába megy az osztály. Itt is nagyon jók a rajzok, Horváth Ildi munkái. Mindkét sorozatban az tetszik, hogy az egyszerűségük ellenére nagyon érdekesek, élvezhetőek a történetek. 

 

Fontos egyébként szerintem ezeknél a könyveknél, hogy mindegyik sorozat, tehát ha a gyereknek bejön, lehet sorra olvasni az egyes részeket. Ezért a külföldiek közül is sorozatokat választottam.

hanna.jpg

Holdas Hanna, a kis vámpírtündér történetei lazák, viccesek, de a jó hangulat mellett mindig van valami probléma, amit sikerül tanulságosan megoldani. A rajzok itt nekem annyira nem tetszenek, de a fekete-rózsaszín színvilág és a kicsit csilli-villi, rajzfilmes stílus valószínűleg sok kislány szívét megnyeri. A sorozatból nyolc kötet jelent meg eddig nálunk.

 

 

greti.jpg

Szintén jó hosszú, már kilenc résszel büszkélkedhet a Garabonci Grétiről szóló sorozat. Könnyen olvasható szöveg, sok helyes illusztráció, kimondottan kezdő olvasóknak való. Az iskolai, hétköznapi sztorik mellett itt is van egy kis varázslat, ami színesíti a történeteket.

 

 

 

enid.jpg

És a végére egy klasszikus szerző: Enid Blython gyerekkönyvei a britek több generációjának kedvencei. Ő írta a népszerű Noddy sorozat alapjául szolgáló történeteket, most pedig a Kolibri jóvoltából a magyar olvasók is megismerkedhetnek Öt kölyök című sorozatával, amit Jamie Littler modern illusztrációi tesznek a mai gyerekek számára még vonzóbbá. Négy kötet jelent meg eddig a sorozatból.

 

 

Hogy könnyebb legyen a tájékozódás, ide linkelem mindegyik sorozat első részét a Molyról. A cím után a sorozatra kattintva láthatóvá válnak a folytatások is:

Wéber Anikó: Marci iskolás lesz

Igaz Dóra: Tiki otthonra talál

Harriet Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz

Wanda Coven: Garabonci Gréti nagy titka

Enid Blyton: Lovas kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr6315338168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása