menekult.jpg

Szomorú, hogy mekkora aktualitása lett egyszeriben Romain Puértolas könyvének, amely vicces címével egy könnyed kis strandregényt sejtet, de olvasás közben rájön az ember, hogy azért sokkal több annál. Persze nem egy nehéz, elvont irodalmi alkotás, de a történet és a nyelvezet viszonylagos egyszerűsége mellett olyan komoly kérdéseket feszeget, amelyek mellett manapság különösen nem lehet szótlanul elmenni és félrenézni. Ez nem egy politikai blog, de itt most tényleg szorosan a témához tartozik, hogy mennyire odaadnám ezt a könyvet egy-két honfitársamnak, hátha akkor elgondolkodnak azon, hogy ezek a szerencsétlen menekültek, bevándorlók, akik jelenleg a kapuinkat döngetik, bizony nem jókedvükből teszik ezt, akárki akármit is mond. Mert a fakír ugyan nem tartozik az előbb említett kategóriákba, ő csak egy ágyat szeretne venni a párizsi IKEA-ban, van útlevele meg repjegye oda-vissza, igaz pénze nem olyan sok, és ezért kerül aztán mindenféle érdekes, izgalmas szituációba. És ahogy kalandjai közepette találkozik a fent nevezett szerencsétlenekkel, azt gondolom, még a legvéresebb szájú menekültellenes is elgondolkodik egy pillanatra. Vagy persze az is lehet, hogy falhoz vágja a könyvet, sajnos talán ez a valószínűbb. A fakír történetében emellett van romantika is, és nem a nyálas fajtából, meg humor bőségesen, úgyhogy azt gondolom, összességében egy jól eltalált kis könyv, kellően adagolja a szórakoztató irodalom hozzávalóit, nem esik túlzásokba, így végig le tudja kötni az embert, anélkül, hogy erőltetetté válna. Nem mondom, hogy a legzseniálisabb könyv, amit olvastam ebben a kategóriában, de határozottan olvasható, azokhoz a könyvekhez tartozik, amelyek nem akarnak másnak, többnek látszani, ugyanakkor az agysejtjeinket sem pusztítják, és amelyekből egyre kevesebb van, csakúgy mint kellemes családi vígjátékokból.

fakir.jpg2014-es kiadás a Libritől, saját példány. Igényes a kemény borító, a címlapkép, a színek, a borító tipográfiája mind illenek a történethez.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr107701376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása