jonasson.jpgA tavalyi év egyik legnagyobb könyvsikere volt nálam Jonas Jonasson első regénye, így természetesen érthető, hogy rögtön lecsaptam az új kötetére, és azáltal az a nem mindennapi helyzet állt elő, hogy az elsők között vagyok, akik olvasták és írnak róla. Jonasson olyan remekművet írt a maga műfajában első próbálkozásra, hogy már akkor eldöntöttem, ettől a hapsitól minden mást is elolvasok, amivel előáll. A dél-afrikai analfabéta (vagy mégsem?) Nombeko történetét olvasva nem is bántam meg ezt az elhatározásomat. Bár nem volt rám akkora hatással, mint az első, de nem tudom, hogy azért-e mert tényleg icipicit gyengébb, vagy csak már nem volt meg az újdonság mindent elsöprő varázsa. Lehet, hogy aki ezt olvassa először, és most csodálkozik rá, hogyan vezeti hőseit Jonasson mindenféle hihetetlen kalamajkákon keresztül úgy, hogy közben az egyszerű szereplők képesek a világtörténelmet is átírni, az most szeret bele Jonassonba. Velem már ez tavaly februárban megtörtént, úgyhogy most már inkább olyan érzéseket táplálok iránta, amit egy régebbi kapcsolat erős szeretetéhez tudnék hasonlítani, de mindenképpen kialakult közöttünk egy olyan kapocs, hogy a továbbiakban is hűséges maradok hozzá. Vannak ilyen írók az életemben, legutóbb Moore-ról írtam hasonlókat. Szóval olvassatok ti is Jonassont, ha felhőtlen szórakozásra vágytok, szellemes, fordulatos történetre, szerethető főszereplőkre, emberközeli világirányítókra, éles társadalomkritikával és egy csipetnyi romantikával fűszerezve. Jonassont olvasva teljesen el tudok feledkezni a mindennapi gondjaimról, és szeretnék olyan szabad, mozgalmas életet élni, mint az ő szereplői, még ha többnyire rettenetesen bizarr szituációkba keverednek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr665653804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuPilla · http://pupillaolvas.freeblog.hu 2013.11.24. 21:45:21

A százéves ember nekem is óriási élmény volt, nem is hittem volna, és olyannyira vártam most az új kötetet, hogy nekem csak tegnap esett le, hogy már kapható... :) de szerintem jövőre csúszik át, nem bánom, de már várom hogy meglegyen és olvashassam, bízom Jonassona leleményességében. :)
Nagyon jó poszt lett! (mindig irigyellek, hogy olyan frappánsan röviden össze tudod foglalni a lényeget, és semmi nem hiányzik :))

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2013.11.26. 17:43:17

@PuPilla: Jaj, annyira örülök, hogy így gondolod, mert én meg attól félek mindig, hogy túl rövidek a bejegyzéseim. Jonassonhoz meg jó szórakozást, jó lesz! :-)
süti beállítások módosítása