Mivel úgy érzem muszáj valahogy javítanom az angolomon, úgy gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal, és időről időre (legjobb lenne minden hónapban egyet, de nem hiszem, hogy azt tudnám tartani) elolvasok egy-egy angol nyelvű kötetet. Egy itthon porosodó Agatha Christie-vel kezdtem, ezt még kezdő angolos koromban vehettem meg, aztán hamar lelohadt a lelkesedés, és sosem olvastam el. Azért is mertem ezt bevállalni, mert töviről hegyire ismertem a történetet, tehát nem kellett attól félnem, hogy ha majd nem értek egy-egy kifejezést, elvesztem a fonalat, ami ugye egy kriminél nem lenne túl hasznos. Szerencsére viszonylag könnyen olvashatónak bizonyult a kötet, és ha nem is értettem valamit, kiderült a szövegkörnyezetből.

A Nyaraló gyilkosok (ez a magyar címe a regénynek) egyik legkorábbi filmélményem, és azt hiszem ez indított el a Christie-rajongóvá válásom útján. Mondjuk évekig kevertem, és azt hittem, a Gyilkosság az Antillákon filmváltozatát láttam, most hogy kicsit utánanéztem kiderült, a félreértés alapja az lehetett, hogy az 1982-es változatban az alkotók a regény helyszínét az angol tengerpartról áttették egy trópusi szigetre. Kár pedig, mert engem a könyvbeli helyszín is lenyűgöz, szeretem az angol vidéket, a szimpatikus békebeli szállodákat, az ilyenekkel engem már alapban le lehet kenyerezni. Emlékeztem a megoldásra is, amit ma is Agatha Christie egyik legzseniálisabb furfangjának tartok, de összességében a regény mégsem tudott úgy elbűvölni, ahogy vártam, és nem tudom, hogy ezt az angolul olvasás számlájára írjam, vagy a számomra meglehetősen döcögős szerkezetnek tulajdonítsam. Inkább utóbbira voksolok, mert eléggé untatott, ahogy mindenkit kikérdeztek, majd átkutatták a szobákat. Valahogy én jobban szeretem, ha csak zajlanak az események, és a nyomozó belebotlik ebbe is abba is, így csipegetve fel az információ morzsákat, amelyek a megoldáshoz vezetnek végül. Persze az is lehet, hogy csak azért nem éreztem eléggé izgalmasnak a történetet, mert túlzottan ismertem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr492696949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása