Tavaly is írtam egy bejegyzést, miután a Merítés-díj zsűrije előrukkolt a tízes listával, hogy a zsűrizett könyvek közül nekem melyek voltak a kedvenceim. A zsűrizés folyamán a 2018-ban magyar szerzőktől először megjelent köteteket vizsgáltuk, ezen a listán nézhetitek meg az összeset. A legjobb tízes listáját pedig itt találhatjátok. Jó kis lista lett, de nekem megint lemaradt egy-két kedvencem, úgyhogy idén is írok arról a tízről, ami nekem a legjobban tetszett. 

Tavaly két olyan könyv volt, ami nekem is nagyon tetszett, és a zsűri is érdemesnek találta őket a top10-re, idén ez  a szám egyel emelkedett, így most három olyan kötetről írok először, amelyek nekem is nagy kedvenceim és a legjobb tíz között is helyet kaptak.

moly_39.jpgMolnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Nagyon helyes könyv, egy fontos téma empatikus feldolgozása. Így kell szerintem a gyerekeknek tálalni a hajléktalanságot, szeretettel, derűvel, de azért nem elhallgatva a nehézségeket sem. Megmutatja a történet, hogy miért lesz valaki hajléktalan, hogy mivel jár ez, de csak szőrmentén, hogy ne legyen azért annyira megrázó. Plusz kis mellékszálak, varázslatosságok színesítik még az alapsztorit, hangulatos, humoros és egyben megható az egész. Mindehhez pedig remek illusztrációk társulnak.

 

moly_40.jpgZágon Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Kalandos, vicces, nagyon helyes könyv, népmesei szereplők, népmesei fordulatok egy kicsit másképp tálalva. Rövid fejezetei miatt esti mesének is tökéletes az óvodás korosztálynak. Az illusztrációk is nagyon ízlésesek.

 

 

 

moly_41.jpgBodor Attila: A tél menyasszonya

Gyönyörű, légiesen lírai mesekönyv, fordulatos, izgalmas, de szépen lekerekített történettel, a népmesék nyomdokain haladva, klasszikusan, megnyugtatóan. Nagyon igényes a könyv megjelenése is, Szimonidesz Hajnalka csodaszép illusztrációi remekül illeszkednek a szöveghez.

 

 

Most pedig jöjjenek azok a kötetek, amelyek lemaradtak a top10-ről, nekem viszont nagyon tetszettek:

 

moly_42.jpgKiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Rendkívül hangulatos, kedves, hétköznapi, de mégis különleges történetek, egyedi, finom rajzokkal. Óvodás korú gyerekekkel és szüleikkel előforduló ismerős szituációk kiegészítve egy-két mesés elemmel, mint a sétáló tulipán vagy az éneklő virágok. Megnyugtató, bekuckózós olvasmány szerintem.

 

 

moly_43.jpgPaulon Viktória: A topolai mozi titka

Szuper volt! A hangulat, a történet, az illusztrációk, az egész könyv nagyon egyben van. Jó lenne egy ilyen helyen lakni, mint Topola, tényleg a boldogság szigete ez a kedves, nyugodt, idilli kis hely. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy Agatha Christie történet lenne, ami St. Mary Meadben játszódik, Janka, az idős hölgy Miss Marple szerepében, van gyanús idegen, maz összes lakó rejtélyesen viselkedik, de a végén megnyugtatóan fény derül minden titokra.

 

moly_44.jpgRuff Orsolya: A zöld macska titka

A vége azért hagyott maga után kívánnivalót, de egyébként nagyon korrekt kötet. Engem kicsit a Macskafogóra emlékeztett a vagány szereplők, jó beszólások, izgalmas fordulatok miatt. Pont az a fajta kalandregény, amit szeretek, sok rejtéllyel, kevés akciójelenettel, szerethető figurákkal.

 

 

moly_45.jpgMészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Tényleg nem voltak mindig teljesen kompaktak a mesék, volt benne egy-két fura is, de engem annyira elbűvölt a történetek világa, hangulata, hogy csak egy picit vontam le a helyenkénti sutaságok miatt. Ehhez a nagyon meleg, védett, kedves miliőhöz pedig szuperul illettek az elbűvölő illusztrációk is. Összességében nekem roppant kellemes élmény volt ez a kötet.

 

 

moly_46.jpgPásztohy Panka. Halló, mama!

A Pesti mese unoka-nagyszülő viszonyának témájánál maradva, ahhoz méltó színvonalon írt ismét Pásztohy Panka egy felnőtteknek és gyerekeknek is érdekes családi könyvet. A történet egy napjainkban nagyon aktuális felállást jelenít meg: az unoka a világ másik részén lakik, így keveset tud élőben találkozni a nagyszülőkkel. Mivel én is félek ettől a helyzettől, hogy esetleg a lányom messze kerül tőlünk, nekem nagyon megnyugtató volt, ahogyan a szerző szépen megmutatta, hogy hogyan lehet különböző trükkökkel, technikai vívmányokkal, odafigyeléssel, szeretettel a távolság ellenére nagyon erős, bensőséges kapcsolatot fenntartani a családtagok között. Nagyon tetszett a kötet felépítése, íve, a vége miatt karácsonyra kimondottan jó ajándék. A rajzok is szuperek, mint mindig. Új ez a kicsit fiús színvilág, de nagyon kellemes.

moly_47.jpgKertész Erzsi: Ne parázz!

Jó volt a Baár Tünde könyve után olvasni, mert azzal ellentétben ez a sorozat tökéletesen ki van találva (Az első kötetet ki is adták Angliában, hallottátok?). A kötet mérete, a rajzok jellege, a fejezetek hosszúsága, a történetek, mind az alsós, most olvasni tanuló korosztálynak megfelelőek. Egy témára fókuszál, de azt sok oldalról körüljárja, a végére pedig szépen elvarrja a szálakat a szerző.

 

moly_48.jpgKalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Kedves nyári történet, nem túl sok benne a gasztronómia sem, és ez jó, mert persze a gyerekeknek az annyira nem érdekes, mint a felnőtteknek. De azért volt benne pont elég érdekesség az étteremmel, étellel kapcsolatban, ami hangulatossá tette. Feszes tempójú sztori, izgalmas konfliktusokkal és jó megoldásokkal, érdekes szereplőkkel, engem lekötött, szórakoztatott. A képektől egy picit többet vártam a borító alapján, de alapvetően azok is szépek, ízlésesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9114736547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása