meseanyu 2016.02.17. 08:35

Kincs a pincében

blog_53.jpg

"A patikus háza" egy Amszterdamban játszódó bölcsészkrimi, ami alapban már a címmel, borítóval, fülszöveggel meg kellett volna, hogy vegyen magának, mégis csak Kata révén figyeltem fel rá. Ő viszont olyan szinten lelkesedett érte, hogy hirtelen nagyon akartam olvasni ezt a könyvet. És ekkor jött a képbe a misztikum, ugyanis először úgy tűnt, megvan a városi könyvtárban, aztán átkerült a megyeibe, ahonnan aztán végül a pincéből kellett felhozatnom. A sztori ismeretében ez több, mint furcsa, hiszen maga a könyv is arról szól, hogyan akarja valaki megakadályozni Ruth-t, a főhősnőt egy kép utáni nyomozásban. Szerencsére nálam ennyiben maradt a dolog, sikerült nyugiban elolvasni a könyvet, míg a regényben szegény Ruth-nak egyre durvább dolgokat kell kiállnia. A történet tele izgalmakkal, rejtélyekkel, ugyanakkor mégis van benne valami kellemes lassúság, komótosság is, talán a hihetetlenül érzékletes, lírai stílus miatt érzem így. A hangulat, a szereplők, minden annyira igazi, szinte tapintható: ott vagy te is a téli Amszterdamban, a házban, a hajón, a bárban. Tele van az egész apró, érdekes momentumokkal, mint pl. a régi lemezek, amelyeket a főszereplő gyűjt, s ez teszi az egészet olyan emberivé, olyan élvezhetővé, ez különbözteti meg a sok tucatthrillertől, amelyekkel tele a padlás. Tíz éve jelent meg, és annyira visszhangtalan, olvassátok, hogy ne szomorkodjon a pincében!  A szerző egyébként két könyvet írt még ezen kívül, engem mind a kettő nagyon érdekelne, reménykedem, hogy valaki mégis csak fantáziát lát majd Mathews-ban, és lefordítják, bár erre jelenleg nem sok esélyt látok, úgyhogy eggyel több ok ismét, hogy megbarátkozzam az angolul olvasással.

blog_52.jpg2006-os kiadás a GABO-tól, a megyei könyvtárból kölcsönözve. A borítókép szerintem nagyon esztétikus, és maradéktalanul visszaadja a könyv kicsit sötét, téli hangulatát. Keménytáblás, masszív darab.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr698397528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása