ornagy.jpg

Így képzelem el az őrnagyot a bál estéjén.

Simonson regényét Pettigrew őrnagyról már régóta szerettem volna olvasni. Már a  megjelenéskor felfigyeltem rá, hiszen egy angol vidéki történettel mindig szívesen próbálkozom, még úgy is, hogy az utóbbi időben volt egy-két csalódásom is, és ugyanez igaz a szórakoztató irodalom romantikus szegmesére is, ahol volt szerencsétlenségem találkozni egy-két olyan művel, ami nem ütötte meg nálam a mércét, úgyhogy óvatos vagyok mindkét téren. Szerencsére ez a bájos, egyáltalán nem nyálas történet nem okozott csalódást, köszönhető elsősorban annak, hogy a főhőse rendkívül szerethető. Pettigrew őrnagy a maga erkölcsi szilárdságával és fanyar humorával fajtájának, az igazi angol úriembernek egyik utolsó példánya, aki élete alkonyán egy  a társadalom szemében meglehetősen bizarr szerelemben találja magát, de pontos belső iránytűje segítségével megtalálja a helyes utat, és ez nagyon tiszteletre méltó ugyanakkor mélyen romantikus. A regény pontos és vicces társadalomkritika, van itt mindenféle népség: pakisztáni bevándorlók, feltörekvő ifjú bankár, amerikai befektető, elszegényedett angol lord, vidéki lelkészfeleség, és még sorolhatnám a jobbnál jobb karaktereket. Az olvasó pedig jól szórakozik a sok csetlés botláson, ugyanakkor izgul a végkifejletért. Ami egyébként nekem kis csalódást okozott, valahogy olyan összecsapott volt, de csakis ez akadályozott meg abban, hogy a regényt végül kedvenccé nyilvánítsam, mert egyébként igényesen megírt, ugyanakkor nagyon jól olvasható, gördülékeny, intelligens könyv, le a kalappal Simonson előtt, nagyon jó ez így elsőre, és várom még a hasonlókat. Ahogy nézem, jövő tavasszal meg is jelenik a második könyve, amelyre már most csorgatom a nyálam.

simonson.jpg2014-es kiadás a Cartaphilustól, a városi könyvtárból kölcsönözve. Nekem a címlapkép nagyon tetszik, szolid, ízléses, és nagyon illik a történethez. A kötet kemény borítójú, vaskos, tartós darab, de mindemellett jól forgatható, kézre álló.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr838025550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása