Az Anna Karenina végkifejlete annyira beleivódott a köztudatba, hogy a Diákkönyvtár sem átallott meglehetősen egyértelmű képet rakni a második kötet címoldalára (a férjem meg is jegyezte viccesen: "Mit keres az a nő ott a sínek között? Elvesztett valamit?"). És persze ha a végét tudjuk, tudunk mindent, gondoltam én sokáig, no meg nem is szeretem nagyon a tragikus történeteket, tehát Annától tudatosan távol tartottam magam.

Nem bánom, hogy csak most jött el az ideje, nem gondolom, hogy kamaszlányként nagy élmény lett volna, azt hiszem kell egy bizonyos élettapasztalat, érettség, hogy az ember igazán értékelni tudja ezt a nagyívű regényt. Bár az is lehet, hogy Tolsztoj akkora zseni volt, hogy más olvasata van a könyvnek házasságon innen és túl, fiatalon és idősebben, de ezt már nem fogom megtudni, csak akkor, ha esetleg évek múltán újraolvasom. 

A legfurcsább, hogy amitől tartottam, hogy szomorú lesz, nem következett be, persze áthatotta az egész történetet egyfajta melankólia, oroszos lassúság, de ez tetszett, jólesett elmerülni benne. Arról nem is beszélve, hogy annyi szálon futott a történet, annyi szereplő megfordult a színpadon, hogy az ember nem ért rá Anna nehéz sorsán bánkódni, pláne, hogy a címszereplő sajnos egyáltalán nem tudott közel kerülni a szívemhez.

Még akkor is, ha Anna története nem mindennapi, úgy érzem ez is olyan regény, amelyik a mindennapokról szól, a küzdésről, ahogy megéljük egyik napot a másik után, terelgetjük a gyermekeinket, próbáljuk szeretni a férjünket, vezetni a háztartást, igyekszünk hűségesek maradni a szeretteinkhez és önmagunkhoz, és akinek ez nem sikerül, mint Anna is, arra csúfos bukás vár. Bár szánom Annát, azt hiszem Tolsztoj értékítélete itt egybeesik az enyémmel, a legjobban talán éppen ezért Levin zárógondolatai tetszettek, de juszt sem fogom elspoilerezni, olvassa el ki-ki magának.;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr623069739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása