Azt hiszem Gavalda is arra a sorsra jut, hogy minden könyvét el kell olvasnom (oly sokan várnak már erre, mindenkinek köszönöm a türelmet :-)). Micsoda fordulat, ugye? Végül nem a Vigaszággal folytattam, mint a múltkor ígértem, mert ezt többen dicsérték, és egyébként is szembejött a könyvtárban, és nem volt szívem otthagyni. És milyen jól tettem!

Gavalda egyszerűen zseniális, és kikérem magamnak, hogy nyálas lenne, igazán nem mondható el rólam, hogy az öncélú romantika rajongója lennék, és itt kérem, minden a helyén volt, a befejezéssel együtt. Gavalda igenis igényes szépirodalmat ír, felejtsük már el, hogy az igazi irodalomban a szenvedés nem oldódhat fel megváltásban és happy endben!

Igazi mélységek, gyötrelmes életek vannak a történetben, de közben olyan könnyedséggel ellensúlyozza ezeket a szerző az apró gyönyörűségekkel, a mindennapok örömteli pillanataival, és olyan gyönyörű katarzist ad a boldog befejezéssel, hogy egyszerűen nem bírok belekötni semmibe.

Nekem nagyon bejött a szerkezet is, a rövid kis szakaszok, a sok párbeszéd, és azt sem bánom, hogy egy hatszáz oldalas könyvet két nap alatt el tudtam olvasni, kell egy kis sikerélmény néha, na.

Ezzel a könyvével Gavalda nálam már-már Lucy Maud Montgomery magasságaiba emelkedett, ő az, aki ennyire vissza tudja adni a hitem az emberekbe, és abba, hogy az élet szép, csak elég nyitott szemmel és nyitott szívvel  járnunk a világban, hogy észrevegyük.

Ja, és nagyon emlékeztetett A sündisznó eleganciájára is, csak a felesleges filózás nélkül, persze elsősorban biztos Párizs miatt, meg azért mert itt is sok kulturális utalást kaptam, meg talán a szereplők is hasonlóan bukdácsoltak az élet rögös útjain (ja azt még nem írtam, hogy az Együtt lehetnénkben Philu lett az abszolút kedvencem, egyszerűen imádtam:-)).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr202449556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esztivagyok 2010.11.15. 16:18:27

Szerintem sem nyálas! Tetszett az értékelésed, én is imádtam ezt a könyvet. :)

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2010.11.16. 08:34:26

@memoir: Köszi. :-) Én is kedvenccé avattam.
süti beállítások módosítása