blog_90.jpg

Guillermo Martínez  két évet töltött az Oxfordi Matematikai Intézetben posztdoktori tanulmányaival, gondolom ezen önélterajzi indíttatásból választotta legsikeresebb regénye színhelyéül is ezt a közeget. Jó választás volt, mindig szeretem, ha a szerző olyasmiről ír, amit ismer, amihez ért, és Martínez itt remek krimit hozott össze a matematikai tudásából és az oxfordi élményeiből. Persze kell ehhez az egészhez egy nagy adag tehetség is, hiszen különben bármelyik matematikus írhatna jó regényeket, de ahhoz, hogy ilyen szórakoztató és olvasmányos legyen, kellett Martínez ötletessége, remek stílusa, jó szerkesztése. Külön kiemelném a mű rövidségét: áldás a sok túlírt könyv után néha egy ilyen feszes, kompakt kis történetet olvasni. Martíneznek a furmányos krimiszál kidolgozása mellett még arra is maradt ideje/helye, hogy nagyon hangulatos kulisszát teremtsen, jólestek a közben időről időre felkínált intellektuális csemegék, volt több szimpatikus, szerethető szereplő is, és mindezt 250 oldalon. Na, ezt nevezem én zseniálisnak. A filmet még nem sikerült megnézni, de remélem hamarosan sorra kerül, mint ahogy a szerző másik könyve is, amiről valamiért elfelejtkeztem az utóbbi időben, pedig szintén nagyon érdekesnek tűnik. 

blog_88.jpg

blog_89.jpg2007-es kiadás az Európától, a városi könyvtárból kölcsönözve. A Modern Könyvtár sorozatban jelent meg, a szokásos visszafogott, mondhatnám úgy is, kissé jellegtelen dizájnnal. Ennek a megjelenésnek megvan az az előnye, hogy az olvasó ránézésre tudja, nem valami gagyiról van szó, viszont kissé azt is sugallja, hogy a szóban forgó mű egyben nehezen emészthető és/vagy unalmas. Szerencsére ez ebben az esetben nem igazolódott be, de azért kíváncsi lennék, hogy vajon úgy is levettem volna a polcról, ha nincs előzetes információm a regényről? A külföldi kiadásokban viszont több jót is találtam, a fenti például kifejezetten tetszett (bármennyire is nem nagyon tudom hová tenni ennek az ajtónak a szimbolikáját).

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr818646478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása