blog_83.jpg

A 31 dal volt az utolsó az eddigi Hornby-életműben, amit nem olvastam. Valahogy idekenkedtem ettől a kötettől, annak ellenére, hogy a szerző már a focis könyvével bebizonyította, mindegy, hogy miről ír, legyen a téma számomra mégolyan érdektelen, stílusával, fanyar humorával, egészséges életszemléletével nekem Nick Hornby bármit el tud adni. Mégis azt gondoltam: "Ugyan mit tud nekem ez középkorú pasas a zenéről mesélni, mikor olyan kényes az ízlésem ezen a téren?" De aztán Hornby elkezdett mesélni, a zenék meg egyre mellékesebbé váltak, mert mindenről eszébe jutott valami nagyon érdekes, eredeti, találó. Ritkán vagyok így, de szinte minden oldalon akadt valami idéznivaló. Eltérő életkorunkból, nemünkből és nemzetiségünkből fakadóan persze természetes, hogy kevés a közös pont a zenei ízlésünkben (mondjuk nem állítom, hogy egy velem egykorú, egynemű és egynemzetiségű személlyel biztosan több egyezésem lenne, ismerve egy-két környezetemben élő zenei ízlését), de azért egész váratlanul kellemes találkozások születtek a zenék hallgatása közben. Mert persze aztán meghallgattam mindegyik számot egymás után (na, jó, a "Frankie Teardrop"-ból csak az első pár másodpercet, mert arról olyan meggyőzően írta Hornby, hogy csak erős idegzetűeknek ajánlja, hogy valahogy nem mertem), és nagyon tetszett pl. ez meg ez. Mindenkinek vannak ilyen lelkének kedves vagy emlékezetes dalai, de csak kevesen tudnak róluk így írni, mint Hornby. Bár mint az elején említettem, ő valószínűleg a húsipari eljárásokról is úgy írna, hogy minden szavát élvezném. Valahogy, ha mondhatom így, kompatibilis velem ez a pasi.

blog_82.jpg

blog_81.jpg2003-as kiadás az Európától, a megyei könyvtárból kölcsönözve. A jó öreg európás Hornby-sorozat dizájnjával, kemény borítóval. A címlapképtől nem vagyok elájulva, lehetett volna ezt sokkal szebben is (fentebb ez a zöld egész csinoska), de azt hiszem, ebben a sorozatban az volt a lényeg, hogy minél elvontabb legyen a címlap, a többi sem dicsekedhet sokkal szebb külsővel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr578601476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása