lompos.jpgCilly-Schmitt Teichmann Lompos Kata című könyvét nagy várakozással vettem a kezembe, mert szeretem a verses meséket, a régimódi rajzokat, no meg a kissé szeleburdi kislányokat. Ezen alapfeltételek megléte alapján lehetne ez aranyos is, de  valahogy mégis inkább olyan kis bénácska volt. Sete-suta rímek, ómódi és megjegyzem elég gáz nevelési elvek (pl. Anyuka bájos mosollyal nyomja a gyerek fejét a hideg vízbe, amikor az nem rendesen mosakszik.). Emellett a didaktika is marhán sántít, mert a rosszcsontból az utolsó lapra hirtelen mintagyerek lesz, pusztán azért, mert álmában egy levesestál (???) a fejére olvassa bűneit. Ebben a témában sokkal jobb a Szutyoksári.

szutyok.jpgÉs akkor nézzük is Annie G. Schmidt könyvét, amelyet ugyan tavaly olvastam, de az utalás miatt most ide kívánkozik. A fentivel ellentétben nekem ez a kötet nagyon tetszett. Talán azért, mert én is a mai napig kiöntöm az abroszra az italomat, leeszem magam vagy felfröcskölöm esőben a sarat a nadrágomra, netán beleülök valamibe. A gyerekem se volt soha az az élére vasalt, miközben a barátnője folyton úgy nézett ki, mint akit skatulyából húztak ki. Ez volt, amikor bántott, de aztán rájöttem, hogy ez biztos a génekben van.;-) És ez nem azt jelenti, hogy szeretem a rendetlenséget vagy a koszt, de teljes szívemből együtt érzek a világ Szutyoksáriaival, akiknek nem mindig minden sikerül úgy, ahogy szeretnék, de alapvetően jót akarnak, és mint a végén kiderül, még akár hősök is lehetnek. Szóval itt sokkal bájosabban, kedvesebben dolgozza fel az írónő a rendetlen és/vagy ügyetlen kislány témáját, szeretettel, humorral, bölcsen. Nem csak Szutyoksáriknak ajánlom.

telapo.jpgA végén pedig jöjjön egy lassan aktuális kötet, amit bár nagyon tetszett, mégsem tudom igazán hova tenni, mert az illusztrációk és az egész megjelenése azt sugallja, hogy óvodásoknak szánták, de a második történet nagyobbaknak, sőt inkább felnőtteknek való. Mindenesetre zseniális írások és csudaszép illusztrációk, csak az egész így kicsit félrevezető, mert mondjuk meglátja az ember a neten, és azt gondolja, milyen cuki kis mesekönyv, meg Lázár Ervin, az csak jó lehet, megrendelem az unokahúgomnak mondjuk karácsonyra, mert még témában is illik oda, aztán meg megjön a csomag, és csalódik az ember. Szerencsére ez csak kitalált sztori, mert még idejében kezembe került a könyvtárban, de akár meg is történhetett volna.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr337989355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása