Tavaly nyáron olvastam Balázs Ágnes Lufi-sorozatának első részét, a bejegyzés valamiért ugyan elmaradt, de nagy hatást tett rám a történet, így rögtön be is szereztem a második részt is, az olvasása azonban egy évet váratott magára. Az első részt, a Lufi és Szamóca címűt most kapta meg a gyerek nyári olvasmánynak, ugyanis idén fejezte be a második osztályt, csakúgy mint Balázs Ágnes hőse, Lufi az első részben. Gondoltam, ha már így előre haladtak az események, előveszem gyorsan a második részt, és elolvasom, mert szeretem tudni, mit adok a gyerek kezébe.

Lufi ebben a kötetben már a harmadik osztály utáni vakációt tölti, de a történet ugyanolyan bájos, vicces, fordulatos, mint az első részben. A kislány kalandjait a szerző pöttyös könyvhöz méltóan írta meg, és bár új sorozatról van szó (2006-ban kezdte el megjelentetni a Móra kiadó) méltó követője a régi nagy elődöknek. Szerepel benne néha egy-egy modern utalás, de nekem inkább összességében nosztalgikus érzéseim lettek, jó lenne hinni, hogy tényleg lehet ilyen a mi gyerekeink ifjúsága is, amilyen a miénk volt. A regény hősei sokat kalandoztak a szabadban már az első részben is, ebben a kötetben pedig vándor táborba mennek, ami egy nagyon jó témaválasztás szerintem, és Balázs Ágnes zseniálisan oldja meg a feladatot, van itt minden: barátság, szerelem, ármánykodás és sok-sok izgalom.

Jó látni, ahogy ezek a gyerekek élik az életüket, nem egy szobába bezárva, kütyük tengerétől körülvéve és az anyagi világban elveszve, hanem élvezik a nyarat, úgy ahogy azt kell. Remélem, a mai gyerekek a könyvet olvasva, maguk is kedvet kapnak a hasonló kalandokhoz, és kimerészkednek a négy fal közül, hogy megéljék azt, amit Lufi és társai, az összetartozás érzését.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr663049458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása