meseanyu 2015.04.15. 17:23

Nem lehet megunni

abigel.jpg

Amikor tavaly megvettem az Abigélt a gyereknek ajándékba, döbbentem rá, hogy tulajdonképpen én ezt a könyvet (egyetlenként Szabó Magda regényei közül) nem olvastam még, csak a filmet láttam vagy ezerszer. Így került fel hát ez a kötet az idei várólista-csökkentéses listámra, és bár már április van, ez az első kötet, amit el is olvastam már ebből a kupacból. Jó kezdete ez ennek a kihívásnak, mert a regény minden sorát élveztem, még úgy is, vagy pont azért, hogy közben folyamatos fülembe csengtek a filmbéli szereplők mondatai, hanglejtései. Ismét azt kell mondanom, hogy a sorozat egy nagyon jó adaptáció, szöveghűen adja vissza a történetet, és a szereplők is nagyon eltaláltak, kevés kivételtől eltekintve pont olyanok, ahogy Szabó Magda megírta őket. Rengeteg ifjúsági regénnyel a hátam mögött állíthatom, hogy ez a könyv világszínvonalú, bátran megállja a helyét más bentlakásos iskolákban játszódó regények mellett. Van itt minden, ami egy ilyen kötetbe kell, titkok, iskolai élet, barátságok és egy kis szerelem. Mindig is tudtam, hogy Szabó Magda egy zseni volt, és ez most újra bebizonyosodott: határtalan eleganciával, mégis olvasmányosan, az emberi lélek legapróbb rezdüléseit is hitelesen bemutatva tárja elénk Gina feledhetetlen történetét. Először féltem, hogy nem fogom-e unni, hiszen betéve tudtam már a történetet, de úgy érzem, ez az az örök kedvenc, amit még rengetegszer el tudnék olvasni, és a filmet is meg fogom nézni még sokszor. Hallom, hogy van, ahol kötelező, én is azzá tenném mindenhol. Tele van igazán erkölcsnemesítő epizódokkal, ugyanakkor lélegzetelállítóan izgalmas, fordulatos, könnyekig megható, és még a szövege sem régies nagyon. Persze nem tudom, a fiúk mit kezdenének vele, de egy lánynak szerintem még ma is nagy élmény, bármennyit változott is a világ azóta.

abigel_1.jpg2013-as Móra kiadás, saját példány. Nem rossz rajta ez a filmből vett kép és az egész színvilág elegánsan, visszafogottan üzeni, hogy lányregényről van szó, de nekem jobban tetszik a csíkos könyves, Abigél-szobros változat, és akár egy teljesen új, modern borítót is el tudnék képzelni hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr367370908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása