Úgy látszik, sose fogok már felnőni ezen a téren, mert hiába izgulok rá olykor-olykor más műfajokra, mint pl. legutóbb Franzen vaskos társadalomkritikáira, azért még is ezek a békebeli pöttyös-csíkos kis szösszenetek a kedvenceim, olyan kedvesek, egyszerűek a szó legnemesebb értelmében. Az utóbbi időben két ilyen jellegű munkát sikerült elolvasnom, és annyira örülök, hogy még mindig várnak rám ilyen jó élmények, még akkor is, ha szinte egész kamaszkoromat az ilyen regények olvasásával töltöttem. 

Érdekes egyébként, hogy habár a két mű sokban különbözött - magyar és külföldi szerző, a magyar  korban kicsit előbb játszódott, sokkal hosszabb időszakot ölelt fel a főhősnő életéből - mégis nagyon hasonlóak is voltak, főleg abban az érzésben, egyfajta nyugodt megelégedettségben, amit nekem okoztak. Közös volt még az is, hogy Astrid Lindgren Brittája és Beczássy Judit Pirije is melegszívű, talpraesett, bátor kislányok, nagy igazságérzettel, az elesettek iránti empátiával, szóval igazi jó emberek. Mindketten összetartó, nagy családból származnak, jó a humoruk, különbség volt viszont a lányok-fiúk érintkezésében, nem tudom, hogy ez már a híres skandináv szabadság, vagy csak attól van, hogy korban már előbbre járunk, de Lindgrennél sokkal szabadabban lógnak együtt a fiatalok, mint az 1800-as évek végének Magyarországán. 

piri.jpg1961-es Móra kiadás. Saját példány, a nagymamámék eladásra került régi házában találtam. A borító színe annyira nem tetszik, de Demjén Zsuzsa rajzai kedvesek.

 

 

 

 

britta.jpg1962-es Móra kiadás, a gyerekkönyvtárból kölcsönöztem. Nagyon tetszett a türkiz borító (egyébként is ennek a színnek a fanatikusa vagyok mostanában), Réber László rajzai pedig tökéletesen illenek a könyv hangulatához.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr246238438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása