meseanyu 2014.04.04. 19:19

Manci, te édes!

manci.jpg

A Manci már nagyon régóta hívogatott, tipikusan olyan könyvnek tűnt, amit imádni fogok, de sajnos megvásárolni nem tudtam, a könyvtárban meg csak egy fiókkönyvtár állományában volt megtalálható. Mondjuk ez a fiókkönyvtár van a legközelebb hozzánk, úgyhogy egy napsütéses tavaszi délutánon, amikor a gyereknek elmaradt a szolfézs, és hirtelen ránk szakadt a nagy szabadság, fogtuk magunkat és beiratkoztunk. Manci pedig jött velem a síelésre, és Mazettit váltotta a kellemesen ernyedt estéken Flachauban. És tényleg imádtam! A történet tulajdonképpen banális, kiszámítható, mint egy kis régi magyar film, de Bródy Lili olyan fantasztikus stílusban, humorral tálalja a Manci történetét, hogy az valami csuda. Imádom ezt a harmincas évek korszakát, az életstílust, viselkedést, a beszédmódot, szóhasználatot, imádom ezeket a figurákat, annyira életteliek, valóságosak. Édes-bús kis szerelmi történet, de ahogy a Mazetti is, egyáltalán nem nyálas, mert van más is, jellemfejlődés, komoly kérdések, nem csak sóhajtozások. Persze bele lehetne egy-két nézetbe kötni, régen volt már nagyon ez az idő, és sokat változott a világ, de ezek a dolgok mellékesek ahhoz képest, hogy mennyire ritkán tudok ennyire felhőtlenül elmerülni egy történetben, mint most a Manci csetlésében-botlásában. 

Érdekes, hogy Bródy Liliről szinte alig találni valamit a neten, hogy ki volt, mi volt ő, viszont számos megvásárolható antikvár példányra leltem műveiből, úgyhogy most teljesen bezsongtam, hogy mennyi Bródy Lilit olvashatok még!

manci-borító.jpgAz 1990-es kiadást olvastam, a bácsai fiókkönyvtárból kölcsönöztem. A kép nem rossz a borítón, de az egész kiadás elég igénytelen, a legrosszabbik fajta puhakötés és tipográfia. Viszont legalább elírások nincsenek benne.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr305915033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása