img_0031_1.JPG

Jó volt a megérzésem, amikor csináltam update-et a tavaszi polcnak, mert az eredetiről 0, azaz nulla darab könyvet olvastam el. Nem olyan nagy baj ez egyébként, mert olyan kötetek vannak rajta, amiket nyáron is szívesen olvasnék, úgyhogy egyszerűen csak meghosszabbítom a szavatosságát, és megpróbálok majd minél többet elolvasni innen még őszig. Csináltam azért egy nyári polcot is, rápakoltam egy-két könyvet, ami random szembejött a molyon, és pillanatnyilag érdekel. De nem vittem túlzásba, hiszen van azért elmaradásom bőven, például a várólista-csökkentés terén, ahonnan eddig egy könyvvel sikerült végeznem. A tavaszi karantén polcról csak egyet nem olvastam el, az szegény még vár a sorára. Olvastam viszont négy kötetet a téli polcról, így ott is már csak egy maradt olvasatlan. Arra is gondoltam már, hogy ezeket a régóta várakozókat felteszem a jövő évi várólista-csökkentő polcra. Ahogy elnézem, tavaly is ilyen tájban kezdtem összerakni ezt a polcot, úgyhogy azt hiszem, idén is eljött ennek az ideje. Igyekeztem tavasszal is viszonylag hamar sorra keríteni az új beszerzéseket, és előkerült egy-két régóta polcon heverő darab is. Olvastam sok nagyon jó könyvet, és kevés rosszat, úgyhogy összességében elégedett vagyok ezzel az időszakkal könyvileg, remélem a nyár is ilyen kellemes lesz ezen a téren.

meseanyu 2021.05.31. 11:27

Májusi zárás

img_e0027_1.JPG

Beszerzések (2):

Gill Hornby: Austen kisasszony

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Ebben a bejegyzésben már írtam róluk. (Egyébként maga a vásárlás azért történt, mert unokahúgomnak rendeltem két könyvet a névnapjára, és kellett még valami, hogy ne legyen szállítási költség. :D)

Olvasások (27):

Májusban már a hónap elején lenyomtam a havi Agatha Christie-t:

Agatha Christie: A gyűlölet őrültje

Aztán jött az egyik frissen rendelt könyv:

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Sikerült végre elolvasnom az első könyvet a várólista-csökkentős polcról is:

Sophie Hannah: A háromnegyed rejtélye

Végül pedig volt egy ismeretterjesztő is, ami még az előző rendeléssel jött a háztartásba:

Abhijit V. Banerjee - Ersther Duflo: Jó közgazdaságtan a nehéz időkre

Ezenkívül bődületesen nagy mennyiségű gyerek és ifjúsági könyvet sikerült elolvasnom a zsűrizésre, annyira sokat, hogy már eléggé bele is csömörlöttem. Mindig megfogadom, hogy nem hagyok annyit a végére, de aztán mégis ez van. Mondjuk főleg a könyvtár miatt, annyira későn bírják beszerezni az aktuális könyveket.

img_4482_1.JPG

Múlt héten érkezett ez a két könyv a háztartásba, egyiküket már el is olvastam.

Annyira szomjazom mostanában a jó krimire, valahogy talán ez a műfaj tudja kisimítani a járvány borzolta idegrendszeremet a legjobban, hogy a Pavesire rögtön rávetettem magam, ahogy megjött. A londoni matematikus-informatikus szerzőnek ez az első kötete, de remélem lesz még sok, mert nagyon bejött nekem a stílusa. Agatha Christie-re hajazó békebeli, hangulatos helyszínek, furmányos bűnügyek, nem rohanós a történetszövés, de mégis annyira tudja tartani a feszültséget, hogy az valami zseniális. Ezek novellák egyébként nagyrészt, ami nem a műfajom általában, de most nagyon jólesett, és ezt megfejeli még egy szövevényes kerettörténettel. Remek szórakozás volt.

Gill Hornbyt már ismerem, eddig mindegyik könyve nagyon tetszett, tehát sejtem, hogy nála is szép pillanatok várnak, pont ezért fontolgatom, hogy félreteszem a nyaralásra, de majd meglátjuk, milyen lesz a hangulatom.

meseanyu 2021.05.01. 09:15

Áprilisi zárás

img_4479_1.JPG

Beszerzések (0):

Tegnap, azaz április utolsó napján rendeltem egy adagot, de még nem jött meg, úgyhogy erről majd a májusi zárásban írok.

Olvasások (19):

Befejeztük családilag Víctor Escandell rejtélyeinek megfejtését:

Víctor Escandell: Rejtélyes történetek

Olvastam még egy könyvet a karantén polcról:

Richard Kadrey: A végítélet kis doboza

Átlapoztam két Tibornak még 2019 karácsonyára ajándékba vett könyvet:

Tahó konyha

Sarah Baxter: A világ története 500 vasútvonal mentén

Befejeztem a Ruby Oliver sorozatot. Ezeket a köteteket még 2020 elején szereztem be, és fent voltak a 2020-as téli polcon is:

E. Lockhart: The Treasure Map of Boys

E. Lockhart: Real Live Boyfriends

Aztán jött a havi Agatha Christie:

Agatha Christie: Zátonyok közt

Elolvastam Carla Berling tulajdonomban lévő két regénye közül az egyiket. Ez is rajta volt a téli polcon. Így arról a polcról már csak Carla Berling másik könyvét nem olvastam, de az is sorra kerül szerintem legkésőbb nyáron.

Carla Berling: Der alte muss weg

Elkezdtem egy nagyon izgi regényt, de mivel pánikszerűen el kellett olvasnom a könyvtáriakat, csak a hónap utolsó napján fejeztem be:

Megan Abott: Fogd a kezem

Közben lenyomtam egy jó csomó zsűrizendőt, mert egyrészt közeledünk a finishez, másrészt féltem, hogy ha védettségi igazolvány kell a könyvtárhoz (ami nekem egyelőre nincs), akkor mi lesz velem. Közben persze kiderült, hogy a könyvtár továbbra is fenntartja az átvételi pontot, meg a pénteki nagy Pfizeres sorban állás során megkaptam az első oltásom, úgyhogy már csak hetek kérdése és erre az ügyre is pontot lehet tenni. Úgy döntöttem egyébként, hogy ezentúl ezeket a köteteket nem sorolom fel itt, legyen elég annyi, hogy 11 ilyen könyvet olvastam a hónapban.

img_4470_1.JPG

Agatha Christie az egyik legnagyobb kedvencem, nem csak minden könyvét olvastam, hanem a róla és munkásságáról szóló összes magyarul megjelent ismeretterjesztő jellegű munkát is, láttam a megfilmesítések túlnyomó részét, úgyhogy mondhatom, hogy eléggé kötődöm a szerzőhöz. Nem véletlen talán, hogy ennek a blognak a legelső bejegyzése is pont az ő önéletrajzáról szólt.

Az évek során mindig irigyeltem azokat, akik még keveset olvastak tőle, és amikor feltűnt egy-egy olvasás a Molyon az ismerőseim körében, általában elgondolkodtam rajta, hogy nem kéne-e nekem is újraolvasnom Christie könyveit. De mivel egyrészt nem vagyok ennek a műfajnak a nagy elkötelezettje (mármint az újraolvasásnak), másrészt, meg valami nagy durranást akartam, hogy mondjuk egy év alatt kéne elolvasni az összes könyvét időrendben, meg ilyenek, ezért aztán mindig elhessegettem a dolgot. Ezen a hozzáállásomon is változtatott viszont a járvány, egyszer csak azt kezdtem el érezni ugyanis, hogy vágyom újraolvasni a nagy kedvenceket, és így Agatha Christie is egyre inkább képbe került nálam. Az utolsó lökést pedig a Hercule Poirot titkos magánélete adta, ekkor már biztos voltam abban, hogy szívesen időznék újra ebben a világban.

Arra is rájöttem viszont, hogy nem akarom Christie összes művét elolvasni, mert azért volt, ami annyira nem tetszett már régen sem, és havi egynél többet sem szerettem volna tervbe venni, mert azért nem akarok állandóan csak tőle olvasni, nehogy akkor meg jöjjön a csömör. Ahhoz, hogy kitaláljam, mégis mit válasszak, először is elkezdtem lapozgatni az Agatha Christie krimikalauzt. Olyan regényt kerestem, amire nem emlékszem részletesen, tehát nem azokat a klasszikusokat szerettem volna elővenni, amiket már annyiszor láttam filmen, hogy kívülről fújom őket. Lehetőleg hangulatos helyen, elsősorban vidéken játszódó történeteket kerestem. Az első kiszemeltem a Gyilkosság meghirdetve lett, ami amellett, hogy a krimikalauz is ajánlotta, mint vidéki történetet, főleg a pöttyös, virágos, helyes kis borítójával fogott meg. És nem is kellett csalódnom benne, szuper kis sztori volt, és pont olyan, amilyenre vágytam. Februárban jött a Gyilkosság a paplakban, márciusban a Temetni veszélyes, most pedig a Zátonyok közt című regényt olvasom. Eddig mindegyiket megnéztem utána filmen is, nagyon érdekes volt így közvetlenül olvasás után nézni a feldolgozásokat. A filmek is ugyanolyan jólestek, mint a könyvek, úgyhogy nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe az egészbe, és folytatni is szeretném még jó ideig.

meseanyu 2021.04.08. 15:45

Újdonságokról

waxman.jpgRégóta készülök már bejegyzést írni újra az újdonságokról, de mindig csak tologattam, mert nem volt annyira kedvem blogolni, de most egy júliusra várható kötet miatt muszáj belekiáltanom az örömömet az internetbe. Abbi Waxman könyve rajta volt a molyon azon a polcomon, amin azokat a könyveket gyűjtöm, amiket akár angolul is hajlandó vagyok elolvasni, annyira érdekelnek, úgyhogy ez most tényleg egy nagyon jó hír, hogy ezt a kedves, szerethető történetet magyarul is olvashatom.

csutortoki.jpg

Sokkal hamarabb, már május elejére várható egy új krimisorozat első része, amelynek fülszövegében két kedvencemet, Agatha Christie-t és Fredrik Bachmant emlegetik. Nekem már ez a két név is elég lenne ahhoz, hogy rögtön megnyomjam a rendelés gombot, ráadásul valószínű az is garancia a minőségre, hogy iszonyat sikere volt a könyvnek Angliában, és a filmjogokat is megvették már, nem más, mint Steven Spielberg.

rendes.jpg

Teljesen véletlen, hogy pont így raktam sorba a könyveket, de úgy látom, időrendben visszafelé haladunk, ugyanis a következő regényt már április végén a kezünkbe foghatjuk.Úgy érzem,  ez nekem a sztori alapján nagyon be fog jönni, a kertvárosi környezet, a középosztálybeli szereplők olyan kedvenceket juttatnak eszembe, mint Franzen vagy a Kis tüzek.

pavesi.jpg

Szintén áprilisban, de egy kicsivel korábban jön még egy nyomozós könyv, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. A fülszövegben itt is szóba kerül Agatha Christie, nyilván az ő nevével könnyen el lehet adni egy krimit, és annyira csavarosnak tűnik a sztori, hogy engem rögtön megvett kilóra ez a kötet is.

royal.jpg

A végére pedig egy olyan regényt hoztam, ami már megjelent, kapható, sokan olvasták is már, és nagyon jó véleményeket hallani róla. Egy humoros, romantikus történet, ami nagyon kell a homofób magyar társadalomba. Ez is rajta volt egyébként az angol nyelvű polcomon, úgyhogy most nagyon elégedett vagyok.

 

meseanyu 2021.04.02. 18:45

Márciusi zárás

img_4452_1.JPG

Beszerzések (8):

Volt harminc százalékunk a HVG kiadónál, így rendeltünk onnan egy rakat könyvet. Az első kettő az én választásom volt,  a többi Tibornak kellett, de lehet, hogy én is olvasok majd belőlük:

Víctor Escandell: Rejtélyes történetek

Rutger Bregman: Emberiség

Brian R. Little: A titokzatos én

 William Pullen: Fuss önmagadért

Simon Sinek: Végtelen játék

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

Aztán Katinkának kellett rendelni egy tankönyvet franciaórára, és hogy ne kelljen szállítási díjat fizetni, választottam még két kötetet, ami meglepő módon szintén HVG-s, de vagy nem vettem észre őket az előző rendelésnél, vagy azóta jelentek meg:

Tim Dedopulos: Sherlock Holmes esetei

Olvasások (16):
A hónap elején elolvastam a könyvtárból még az utolsó pillanatban beszerzett zsűrizendőket:
Aztán jöttek az új beszerzések:
Ezt követően megkezdtem a karantén polcot. Itt elsőre egy újraolvasást választottam, de félbehagytam, mert nem jött be a hangulata. Vagy rosszul emlékszem, és már régen se tetszett annyira, vagy megváltoztam azóta:
A következő kettő viszont már tetszett:
Megvolt a havi egy Agatha Christie újraolvasás is:
A hónap végén pedig még belefért egy könyv a tavalyi várólista-csökkentésről. Ez még 2019-es beszerzés volt:

img_4446_1.JPG

Reméltem, hogy nem így lesz, de sajnos bekövetkezett az, amitől kicsit tartottam, és teljesen bezárt a könyvtár, ami eléggé felülírja a tavaszi terveimet, hiszen mind a tavaszi polc esetében, mind a várólista-csökkentésnél csak könyvtári könyveket választottam. Remélem nem fog a tavasz végéig tartani a bezártság, de azért mégis úgy éreztem, jobb, ha újratervezek, mert nem akarom azt  írni frusztráltan május végén, hogy semmit sem sikerült elérnem a célokból.

Tehát mit is fogok akkor olvasni a karantén alatt? Először is csináltam egy új polcot. Nem sok könyvet raktam rá, de ezeket szeretném mindenképpen elolvasni. Az első négyet még a tavalyi karanténban rendeltem, de nem kerültek sorra, a másik kettő pedig újraolvasás. Ha ezek megvannak, akkor jöhetnek a téli polc még olvasatlan könyvei, illetve a 2020-as várólista-csökkentéskor nem olvasott Bródy Lili regények. Ha meg közben sor kerülne rendelésre a férjem olvasási tempója miatt, akkor igyekszem a nekem is tetsző új beszerzéseket előnyben részesíteni, nehogy úgy járjak, mint most, hogy még egy év múlva is a tavalyi karantén könyveket olvasom. (Mondjuk ez most abból a szempontból legalább jól jött, hogy nem kell rögtön kapkodni fűhöz-fához.)

img_e4439_1.JPG

A téli polcról öt könyvet nem olvastam el eddig, de ezek mindegyike nagyon érdekel továbbra is, úgyhogy remélem a közeljövőben sikerül őket is sorra keríteni. Közben persze már egy csomó könyvet beterveztem tavaszra is, meg jó lenne nekiállni már a várólista-csökkentésnek is, a zsűrizés is a finisébe érkezik, úgyhogy úgy érzem, igen mozgalmas lesz a tavasz olvasás terén. A tavaszi polcra nagy bátorsággal csak könyvtári könyveket tettem fel, remélem jól működik majd a könyvtár új, a járványhelyzetre kitalált szolgatatása továbbra is, és ki is tudom őket kölcsönözni. Emellett továbbra is szeretném ahhoz tartani magam, hogy az új beszerzéseket mihamarabb elolvasom, illetve célba vettem egy-két életműért járó molyos kitüntetést: Jane Austen, Wodehouse és Kerstin Gier könyveit próbálom majd előnyben részesíteni. Jó lenne újraolvasni minden hónapban egy Agatha Christie-t, mennyiségileg meg célba vettem az év végére az 50000 oldalt, hiszen mikor ugorjak neki egy ilyen célnak, ha nem a meglehetősen ingerszegény járvány idején. Unatkozni tehát biztos nem fogok, ráadásul próbálok minél szórakoztatóbb könyveket választani, hogy ne csak a csodás idő, hanem a kellemes történetek is jó kedvre derítsenek.

meseanyu 2021.03.01. 14:11

Februári zárás

img_e4438_1.JPG

Beszerzések (4):

Ezt az újdonságot Tibornak rendeltem, mert szerintem neki való, de én is el fogom olvasni:

Morgan Larsson: Az utolsó szög

És ha már ott voltam, rendeltem három antikvár könyvet, amik nincsenek meg a könyvtárban:

Katharine L. Oldmeadow: A sárkányház titka

Eduard Fiker: Éjszaka Arnwaysban

Nagy Katalin: Napraforgó-lány

Olvasások (16):

Idén az egyik célom, hogy lehetőség szerint mihamarabb elolvassam az új beszerzéseket, ebben a hónapban három ilyen könyv került sorra:

Lucy Strange: A kastély szelleme

Jean Webster: Erre csak Patty képes

Syrie James: Az elveszett Jane Asuten-kézirat

Mivel a Patty első része annyira tetszett, újraolvastam a másodikat is:

Jean Webster: Patty a kollégiumban

Ez tesóm névnapi ajándéka lesz, én csak előolvastam:

J. K. Rowling: Az Ickabog

Három könyv volt a téli polcról:

Szécsi Noémi: A baba memoárja

Lucinda Riley: Fény az ablak mögött

Tom Sharpe: Kisvárosi gyilkosságok

Olvastam megint számos zsűrizendőt:

Darvasi László: Pálcika, a detektív

Kiss Judit Ágnes: A kalózok és a vajas keksz

Lőrinc László: 25 szelfi a török korból

Mészöly Ágnes: A kupolák titka

Mucha Dorka: Nincs idő

Gyöngyösi Katalin: Vár a bölcsőde!

Mészöly Ágnes: Fekete nyár

A hónap utolsó napját pedig egy Agatha Christie újraolvasással töltöttem:

Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban

meseanyu 2021.02.02. 15:42

Januári zárás

img_e4430_1.JPG

Beszerzések (7):

Habár szeretem Obamát, és érdekel is a politika, ezt a könyvet most inkább csak a férjemnek vettem. Lehet, hogy sort kerítek rá egyszer, de nem hiszem, hogy mostanában, mert valahogy jelenleg más könyvek jobban vonzanak:

Barack Obama: Az ígéret földje

Ezt azért rendeltem meg, mert már nagyon régóta a várólistámon van, de a könyvtárban nem található, és a megrendelés pillanatában épp nagyon érdekelt valamiért. Ez az érdeklődés picit alábbhagyott, úgyhogy ennek is várnia kell még a sorára:

Robert Williams: Luke és Jon

A Poirot-ról szólót viszont rögtön elolvastam:

Anne Hart: Hercule Poirot magánélete

És ezt a novelláskötetet is:

Agatha Christie: At utolsó szeánsz

Még három könyvet vettem a hónapban, amiket szintén hamarosan olvasni szeretnék:

Lucy Strange: A kastély szelleme

Jean Webster: Erre csak Patty képes

Syrie James: Az elveszett Jane Austen-kézirat

Olvasások (16):

A fő vezérlőelvem az volt az év első hónapjában, és remélem ez tud maradni később is, hogy olyan köteteket olvassak, amelyeket az adott pillanatban éppen a legizgatóbbnak találok. Ez azért is fontos, mert nagyon sok zsűrizendőt olvasok most, így saját szórakoztatásomra már tényleg azokat a könyveket szeretném kézbe venni, amelyek a legjobban érdekelnek. Ezek főleg itthoni, saját tulajdonú kötetek  voltak, mert a könyvtárból csak zsűrizendőket hoztam ki. A várólista-csökkentésbe ezáltal  nem kezdtem még bele, hiszen idén erre a polcra csak könyvtári könyveket választottam.  

Olvastam viszont kettőt a téli polcról:

Kirstín Marja Baldursdóttir: A sirályok kacagása

Liane Moriarty: Kilenc idegen

Két vadiúj beszerzést:

Anne Hart: Hercule Poirot titkos magánélete

Agatha Christie: Az utolsó szeánsz

Több okból is rákaptam most Christie-re, úgyhogy volt egy újraolvasás is:

Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve

A Christie-reneszánsz jegyében vettem kézbe végre ezt a régóta a polcon porosodó kötetet is:

Hadnagy Róbert - Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz

Volt egy kölcsönkapott olvasmányom is:

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit

A többi pedig zsűrizendő:

Kertész Erzsi: A feltaláló oroszlánja

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Halász Margit: Hetvenhét vörös bárány

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Maros Edit: Bonyolult egy csaj

Csapody Kinga: Irány Pécs!

Bendl Vera: Mihályi Csongor és az időgyurma

Kertész Edina: Lajhár, a sztár

 

fulemule.jpgLucy Strange első regénye 2018-ban jelent meg magyarul, és annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy azonnal be is szereztem és el is olvastam. Szerencsére tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csodaszép, izgalmas és igazán emberi történet volt, mint az igazi nagy klasszikus lányregények. Hiszem, hogy semmi sem tudja olyan jól formálni a kamaszlelkeket és egyben a kamaszízlést, mint egy ilyen minden részletében értékes kötet. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy az igazán jó ifjúsági regény, mint ez is, felnőttként is maradéktalanul élvezhető. Angol vidék, régi ház, roppant szerethető, vagány főszereplő, csupa olyasmi, amit imádok, és amiért a szerzőt rögtön a szívembe zártam.

strange.jpgEgy évvel később jelent meg az írónő második kötete, amely hajszálnyival kevésbé tetszett,de azért ez is bőven ott van a műfaj legjobbjai között. Érdekes és izgalmas történelmi kulisszák között játszódik a történet, még felnőttként is megtudtam olyasmit a második világháborús Angliáról, ami teljesen ismeretlen volt eddig számomra. Petra alakja ismét egy erős, szeretni való lánykarakter, a színhely hangulatos, a sztori pedig mély, szívhez szóló, ugyanakkor mozgalmas, rejtélyes is. Bár én minden titokra idejekorán rájöttem, de ez csöppet sem zavart, igazán magával ragadó, felejthetetlen olvasmány volt így is. És persze ez a kötet is csodaszép, igényes kiadás, csakúgy, mint az első, igazi ékkövei a könyvespolcomnak.

strange2.jpgÉs hamarosan, sokak nagy örömére megjelenik Lucy Strange új regénye, amely ismét egy rejtélyes, izgalmas történetet ígér. Ezúttal is Anglia a helyszín, mégpedig a tóvidék, a főhőse pedig a tizenkét éves Agatha. A 19. század legvégén járunk, közeledik a századforduló, és Agatha sorsa is hatalmas fordulatokat vesz. Azt hiszem, ez megint olyan kötet lesz, amit muszáj lesz megvennem, amint megjelenik, főleg most, hogy ki vagyok éhezve az igazi belemerülős, bekuckózós könyvélményekre ebben a csúnya, szürke, vírusos januárban.

 

meseanyu 2021.01.04. 17:04

Ilyen volt 2020

img_4426_1.JPG

Idén majdnem 33 000 oldalt olvastam el, ami évek óta nem fordult elő, 2013-ban olvastam utoljára ennél többet. Ez az oldalszám 148 kötet elolvasásával sikerült, ami viszont kevesebb mint a sokéves átlag, 2015-ben olvastam utoljára kevesebb kötetet, mint 150. Viszont ezek annyira kis eltérések szerintem még így is, hogy még most is a 150 könyv - 30 000 oldal tartományban mozgok. Érdemes lenne tudni, hogy ez fejben dől-e el, és valahogy úgy alakítom az életemet, hogy így sikerüljön, hiszen az évek során rengeteg minden változott körülöttem, voltak időszakok, amikor jóval többet, vagy esetleg éppen jóval kevesebbet olvashattam volna, ezek a sarokpontok mégis folyamatosan megmaradtak. Kíváncsi leszek 2021-re, mert valahogy most azt érzem, hogy nagyon olvasós év lesz, de majd meglátjuk. Blogolni nem hiszem, hogy sokkal többet fogok, inkább a facebookra tervezek több tartalmat, régi bejegyzéseket szeretnék hozni, illetve másoktól ajánlani érdekes dolgokat.

Ami az olvasást illeti, jól kezdődött az év, mert rögtön januárban volt egy regény, ami nagyon tetszett:

Cath Crowley: Szavak kékben

Szintén januárban olvastam a Don Tillman sorozat utolsó részét:

Graeme Simsion: A Rosie-következmény

A február is hozott egy csodás kötetet:

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

A március és az április különösebb nagy  élmények nélkül telt, aztán májusban olvastam ismét egy nagyon kellemes kis könyvet:

Virginie Grimaldi: Merci, nagyik!

Júniusban az ifjúsági zsűrizésnek köszönhetően fedeztem fel egy új szerzőt:

Király Anikó: Csak barátok?

Júliusban jött az év másik új felfedezettje:

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Aztán augusztusban elolvastam Backman új könyvét:

Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások

Szeptemberben egy hihetetlenül hangulatos történet varázsolt el:

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

A viszonylag eseménytelen október után pedig jött egy nagyon erős december három kiemelkedő könyvvel:

Antoine Laurain: A piros notesz

Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

A köztes időkben leginkább zsűrizendőket olvastam, pár könyvet a boldogságról és voltak újraolvasásaim is, ami velem ritkán fordult elő eddig, de szerintem 2021-ben is lesz rá példa.

A beszerzett könyvek száma 48 volt. Utoljára 2012-ben volt ennél több. Ebből 26 kötetet olvastam el, és remélem az összes fennmaradót sikerül idén kivégeznem. A várólista-csökkentés 2020-ban végre újra sikerült, és szerintem az idei polcra is jó könyveket sikerült válogatnom, úgyhogy nagy reményekkel vágok neki ennek az évnek is ebből a szempontból. Egy-két konkrét könyv, szerző lebeg még a szemem előtt, de ezeket szerintem majd legkorábban tavaszi polc tervezésekor veszem elő, addig elsőbbséget élveznek a tavalyi beszerzések, a várólistás polcon lévők, a téli polc darabjai és a zsűrizendők. 

meseanyu 2021.01.01. 16:34

Decemberi zárás

img_e4424_1.JPG

Beszerzések (2):

Nagyon izgultam, de a végén megjött a várva várt utolsó kötet a karácsonyi hangolódáshoz:

Agatha Christie: Adventi krimik

Illetve tesóm névnapi ajándéka:

Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból

Olvasások (14):

A decembert az első karácsonyváró könyvemmel kezdtem:

Bakó Ágnes: Széllelbélelt karácsony (saját)

Aztán következett egy üdítő kis francia regény, ami kedvenc is lett:

Antoine Laurain: A piros notesz (saját)

Ezt újabb karácsonyi könyv követte:

Thury Zsuzsa: Szökés karácsonykor (saját)

Utána a Goth Girl sorozattal folytattam:

Chris Ridell: Goth Girl and the Fete Worse Than Death (saját)

Aztán jött a karácsonyos Kosztolányi:

Kosztolányi Dezső: Csodát nekem (saját)

Ezt követte még két Goth Girl egymás után:

Chris Ridell: Goth Girl and the Wuthering Fright (saját)

Chris Ridell: Goth Girl and the Sinister Symphony (saját)

Hirtelen felindulásból újra  elolvastam az egyik kedvenc Szabó Magdámat:

Szabó Magda: Születésnap (saját)

Aztán jött egy szintén eléggé aktuális történet:

Arthur Ransome: Téli szünidő (saját)

A karácsonyi hangolódást Karinthyval folytattam:

Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték (saját)

És utána végre kezembe vehettem ezt a csodás kötetet:

Agatha Christie: Adventi krimik (saját)

A karácsony Marillával telt:

Sarah McCoy: Marilla a Zöld Oromból (saját)

Aztán becsusszant egy be nem tervezett kötet, amire a barátnőm beszélt rá:

Csernus Imre: Főnix (kölcsön)

És a decembert és egyben az évet egy baromi jó Jonassonnal zártam:

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság (saját)

A decemberi könyveket majdnem mindet a téli polcról, illetve a karácsonyiról választottam. Könyvtárban nem voltam, az egy kölcsön könyv kivételével csak saját példányt olvastam, és többnyire nagyon jó kis bekuckózós köteteket.

img_e4413_1.JPG

Nemrég még azon keseregtem, hogy véget ért a nyár, most meg tessék, már itt a tél. Az őszre egyébként nincs panaszom, kellemes volt az időjárás, és az olvasmányaim nagy része is tetszett.

Az őszi polcról csak három könyvet nem olvastam el.

Egyről kiderült, hogy még sincs meg a könyvtárban:

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami

Egy csak a külső raktárban volt meg nekik, és így macerás lett volna hozzájutni:

Lakner Lívia: Édes mostohatestvérek

Egyet meg félbehagytam, mert nem tetszett:

Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

A többit elolvastam, és nagy része tetszett is, úgyhogy elégedett vagyok.

Legjobban ez tetszett:

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

A legkevésbé pedig ez:

Rita Falk: Téli krumpligombóc

A várólista-csökkentéssel végeztem az ősszel, és rengeteg zsűrizendőt olvastam, úgyhogy megveregethetem a vállamat, úgy telt az ősz az olvasmányok terén, ahogy terveztem.

A téli polcra csak saját könyvet tettem. Decemberben biztos, hogy csak ezek közül fogok választani, mivel hiába van lehetőség a könyvtárból elhozni a félretett könyveket, most inkább bekuckózásra vágyom, nem akarok menni sehova. Zsűrizendőket sem fogok már olvasni az idén, lélekben már megkezdtem a téli szünetet. Ami még biztos sorra kerül a közeljövőben, azok a karácsonyi polcon lévő könyvek, januártól pedig ismét nekiállok a várólista-csökkentésnek. Idén úgy döntöttem, hogy csak könyvtári könyvek lesznek a polcon, viszont ismét 24 darab könyvvel indulok, úgyhogy azt hiszem, jó esélyem van megint teljesíteni a kihívást. Januártól már valószínű élek a könyvtár szolgáltatásaival, és az eddig említett könyveken kívül biztos olvasok majd jó pár zsűrizendőt is a télen.

meseanyu 2020.12.02. 10:51

Novemberi zárás

img_4407_1.JPG

Beszerzések (8):

A hónap elején megjött két német nyelvű könyvem a bookdepóról. Azért rendeltem őket, mert ez az értékelés nagyon felkeltette az érdeklődésemet:

Carla Berling: Klammerblues um zwölf

Carla Berling: Der alte muss weg

Szerettem volna megszerezni a Libri két karácsonyi könyvét, így elgondolkodtam, mit is rendelhetnék e célból. Először azt nézegettem, hogy milyen olyan könyv van a várólistámon, amit nagyon szívesen olvasnék, de nincs meg a könyvtárban. Két régebbi megjelenésre esett a választásom:

Antoine Laurain: A piros notesz

Sarra Manning: Londonban bármi megtörténhet

Tibor is kért két könyvet:

Nagy Henriett: Lehetnénk-e boldogabbak?

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

És ennek eredményeképpen megkaptam a két karácsonyi csodát:

Kosztolányi Dezső: Csodát nekem

Karinthy Frigyes: Karácsonyi társasjáték

Olvasások (15):

A hónapot egy viszonylag régi adóssággal kezdtem. Még júliusban kaptam ajándékba kedves barátaimtól a könyvet, és most végre sorra tudtam keríteni:

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció (saját)

Utána zsűrizendőket olvastam:

Dániel András: Merre jártok, kuflik? (könyvtári)

Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg (könyvtári)

Kertész Erzsi: Ludmilla újabb esetei (könyvtári)

Szabó Borbála: Kisvasút a pincében (könyvtári)

Vadadi Adrienn: Öten a Kőhegyen (könyvtári)

Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló! (könyvtári)

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott (könyvtári)

Ezen a ponton tettem egy kis kitérőt, elolvastam a könyvklubos könyvet:

Frei Tamás: Bábel (kölcsön)

Majd folytattam újra a zsűris könyvekkel:

Rojik Tamás: Szárazság (könyvtári)

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót (könyvtári)

Mészöly Ágnes: A királyné violája (könyvtári)

Aztán jött egy könyv, ami már nagyon régóta pislogott rám a könyvespolcról, de mivel nem vagyok nagy újraolvasós, és mindig annyira el voltam havazva, eddig ellenálltam. Most viszont úgy éreztem, kell nekem ez a történet, hogy kicsit helyre jöjjek a rossz lelkiállapotomból, és nem is csalódtam, üdítő élmény volt ismét:

Audrey Niffenegger: A Highgate-temető ikrei (saját)

A hónap végén még gyorsan lenyomtam az utolsó nálam lévő könyvtári könyvet:

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére (könyvtári)

Szintén hangulatom javítására olvastam az egyik újonnan beszerzett kötetet is:

Nagy Henriett: Lehetnénk-e boldogabbak? (saját)

Az őszi polcról több kötet már nem került sorra, sem a várólistásról, de azzal nagyon elégedett vagyok, hogy végeztem a könyvtáriakkal, úgyhogy összességében olvasásilag jó kis hónap volt ez a november.

Kicsit megkéstem ezzel a listával, hiszen a gyermekkönyvekről már a tízes lista kihirdetésekor írtam, az ifjúságiak között viszont még volt egy-kettő, amit e akartam olvasni ahhoz, hogy meghozzam a végső döntésemet.

Itt kicsit többet találtam jónak a tízes listáról, mint a gyermekkönyveknél, így innen hat könyvet említenék meg:

kiraly.jpgNehéz eldönteni, melyik könyv volt számomra a legjobb, hiszen több is szuper élmény volt, de ha nagyon osztok-szorzok, akkor Király Anikó könyvét kell választanom, hiszen ez volt témájában is a leginkább nekem való történet, és a megvalósítás is csont nélküli. Humoros, életszerű, friss történet, úgy szólít meg, hogy közben nem idegenít el könnyfakasztással. Tartottam tőle, mert volt már ebben a sorozatban olyan kötet, amit rettenetesen untam, silánynak éreztem az egész elgondolást, azt gondoltam, hogy csak el akarják adni ezzel az ellenpontok ötlettel a nem annyira jó köteteket is. De ez igazi mestermunka, rendkívül hiteles volt nekem a fiú-lány szemszög, nagyon szeretni valók voltak a főszereplők, és a mellékszereplők is zseniálisan tették a dolgukat. A szerző más könyveit is keresni fogom, mert úgy látom, nagyon nekem való stílusban ír.

csoti.jpg

Másodiknak Csóti Lili regényét választottam, ez is lehengerlő élmény volt. Zseniális, világszínvonalú munka a maga műfajában. Olvasmányos, hangulatos, nyelvileg igényes, emlékezetes szereplőkkel, fantáziadús részletekkel, humorral. És mindez egy fiatal lány tollából. Le a kalappal! A Hetedvérig közben nagy fölénnyel meg is nyerte a közönségszavazást, szerintem megérdemelten.

 

emberek.jpgHarmadik helyre tenném Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter közös kötetét. Őket már ismertem, szeretem is a könyveiket, és most sem okoztak csalódást. A legnagyobb dicséret tőlem szerintem, hogy végig az volt az érzésem, mintha Csodaidőket olvasnék, olyan volt az egész hangulata, világa. Persze teljesen más sztori, más helyszín, idő, de mégis az az érzés. És ez nekem sokat jelentett, jó volt ismét ilyen hangulatba kerülni. Egyszóval disztópia a javából, sok érzelemmel, jó üzenetekkel, megnyugtató lezárással. Ráadásul Hintafának is ez volt az egyik kedvence, úgyhogy már csak az ő emlékére is megérdemli a dobogós helyet.

 

weber.jpg

Wéber Anikó könyve is nagyon hangulatos, igazi vakációs regény izgalmakkal, kalandokkal, nyári színekkel, illatokkal. Tökéletes a helyszín, imádtam a régi házakat, az összetartó közösséget, az igazi láblógatós, forró napok leírásait. Bár a nagy fordulatra idejekorán rájöttem, de azért egy titok nekem is maradt a végére, úgyhogy végig feszülten olvastam, mint egy jó krimit.

 

 

fiala.jpgA következő szintén egy nyári kalandregény, vicces, izgalmas, igazi vakációs olvasmány. Fiala Borcsa előző gyerekregénye se volt rossz, de ott még nem kapott el annyira a gépszíj, mint ennél. Ez valami frenetikus volt! A Balaton pedig nekem mindig kedves helyszín, és a szerző példás helyismerettel, és nagy szeretettel mutatta be a Káli-medence helyszíneit, de úgy, hogy ez cseppet sem volt erőltetett, vagy tankönyvszerű.

 

 

nyanya.jpg

És a top10-ből még mindenképpen meg kell említenem Ecsédi Orsolya könyvét, hiszen nagyon jól olvasható, pörgős, vicces, és remek az üzenete. Nagyon jó ez a sorozat, nem csoda, hogy mindkét kötete bekerült a legjobb tíz közé. Ezúttal ráadásul egy nagyon fontos és aktuális témát dolgozott fel a szerző, mégpedig a számítógépes játékok világába kalauzol bennünket. Ezt a kötetet inkább a kiskamaszoknak ajánlom, mint az előző két regényt is.

 

 

Még két kötet volt, ami lemaradt a tízes listáról, nekem viszont tetszett, így nálam ez most csak egy nyolcas lista.

idofutar_1.jpg

Az Időfutárnak még egy kötete sem került be a top10-be, nem is értem, miért, hiszen ez a sorozat szerintem zseniális, nekem abszolút favoritom. Ez a rész is izgalmas, vicces, szenvedélyes és ötletes volt, tele történelmi, kulturális érdekességekkel, nagy csavarokkal. Bár a Moly szerint a sorozat már lezárult, azért jó lenne, ha sose lenne vége!

 

 

berg.jpg

Mivel a Ruminiért nem vagyok annyira oda, meglepett, hogy mennyire tetszett viszont Berg Juditnak ez a kötete. Igazi jó ifjúsági regény volt izgalmakkal, humorral és nem utolsó sorban érdekes történelmi adalékokkal. Volt benne rejtély, krimi, akció, kamaszok mindennapjai, kis romantika, mindez jó stílusban, olvasmányosan megírva. Engem végig lekötött, jól szórakoztam.

 

 

campaigns_21301.jpg

Végre újra sikerült a várólista csökkentésének projektje, köszönhető ez annak, hogy idén először felfogtam, hogy muszáj hosszabb listával indulnom, mert bármennyire is vagányság a tizenkettes lista teljesítése, igen könnyen hiba csúszhat a számításba, és  így bukik a mutatvány. Ezért idén 23 kötet szerepelt a polcomon. (Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem a megengedett 24, de ez már örökre rejtély marad.) Ebből 13 könyv könyvtári, a polc elején levő 9, illetve az Agatha Raisin kötetek, meg a végén a Szabó Magda, a maradék 10 kötet saját tulajdonú.

Mivel tényleg nagyon szerettem volna, hogy sikerüljön idén teljesíteni ezt a kihívást, januárban rögtön a könnyebbik végén fogtam meg a dolgot, és ezzel kezdtem:

M.C. Beaton: Agatha Raisin és a gyilkos lekvár

Aztán elvesztettem a fonalat és elkeveredtem mindenféle más könyvek felé, de a tavaszi polcomon már tudatosan beterveztem 5 könyvet a várólista csökkentés nevében. Április végén került sor először ezekre, először ezt olvastam:

Ursula Curtiss: A meghajszolt tanú

Aztán rögtön utána jött ez:

Mariana Leky: Liebesperlen

Majd ez:

Mariana Leky: Erste Hilfe

Május végén folytattam ezzel:

Dorothy L. Sayers: Kilenc ütés egy ember

Végül jött ez:

Mariana Leky: Bis der Arzt kommt

A nyár más olvasmányokkal telt, ősszel vettem fel újra a fonalat ezzel a regénnyel:

Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?

Aztán jött ez:

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn

Októberben belehúztam három krimivel:

Rita Falk: Télikrumpligombóc

M.C. Beaton: Agatha Raisin és a páratlan vőlegény

M.C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája

A végén pedig ez zárta a sort:

Bródy Lili: A felesége tartja el

Így már november elején készen voltam, ami nagyon jó eredmény a sok éves kihagyás után. Egy-két könyvet még lehet, hogy elolvasok a polcról, főleg Bródy Liliben gondolkodom, az olyan kis bekuckózósnak tűnik most. A jövő évet is 24 kötetesre tervezem. Az új polcra már felpakoltam 28 könyvet, úgyhogy ezt majd még szelektálnom kell, de egyelőre úgy tűnik, hogy a ideivel ellentétben csak könyvtári kötetek fognak rajta helyet kapni.

meseanyu 2020.11.03. 18:35

Októberi zárás

img_e4393_1_2.JPG

Beszerzések (6):

A könyvhegyek még mindig ott vannak a hálóban, de elengedtem most ezt a témát, és megrendeltem azt, ami fölött már múlt hónapban is megremegett a kezem:

Tom Sharpe: Kisvárosi gyilkosságok

És ha már ott voltam, gyorsan hozzácsaptam ezt a kis karácsonyi mesés könyvet:

Bakó Ágnes: Széllel bélelt karácsony

 Következő rendelésem alapja a Dúró Dóra által "propagált" kötet lett:

Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország mindenkié

De azért itt is becsusszant mellé még három másik kötet:

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Liane Moriarty: Kilenc idegen

Thury Zsuzsa: Szökés karácsonykor

Olvasások (15):

A hónapot megint zsűrizendő gyerekkönyvekkel kezdtem, ötöt olvastam el gyors egymásutánban:

Wéber Anikó: Marci az állatkertben (könyvtár)

Nagyálmos Ildikó: Papírtáj (könyvtár)

Szentendrei Judit: Mézes cukrászda (könyvtár)

Lackfi János: Életem könyve (könyvtár)

Löffler Zsuzsanna: Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány (könytár)

Aztán jött egy könyv, aminek nem olvastam el rendesen a fülszövegét, de még így is egész jó volt:

Ismét két gyerekkönyvvel folytattam, egyet a zsűrizéshez, egyet meg saját örömömre:
Ez a könyv már régóta a látóteremben volt, és most végre sorra került:
Ezt is régóta terveztem már, de sajnos nem volt valami nagy élmény:
Úgyhogy a csalódás után két Agatha Raisinnel vigasztaltam magam:
Jöttek újra a mesekönyvek, egy nekem. egy a zsűrinek:
Aztán Bródy Lilivel zártam a hónapot:
A legfontosabb, és a legnagyobb öröm, hogy ezzel az utolsó könyvvel sikerült végre három elbukott év után újra megcsinálni a várólista-csökkentős kihívást. Mondjuk az sokat segített, hogy idén először nem csak 12 hanem 24 könyvvel indultam, így azért lényegesen könnyebb, de azért büszke vagyok így is magamra.
Az őszi polccal is nagyon jól haladtam: ebben a hónapban öt könyvet olvastam onnan. Sajnos az e havi félbehagyottam is onnan való. Erre hónapok óta nem volt példa, hogy nem olvasok végig egy könyvet, de most elvesztettem a türelmemet:

img_e4367_1.JPG

Beszerzések (0):

Nem mondom, hogy nem volt egy-két könyv a libris kosaramban ebben a hónapban, főleg olyan antikvár tételek fölött remegett meg a kezem, amik nagyon érdekelnek, de nincsenek meg a könyvtárban, mint például Tom Sharpe Kisvárosi gyilkosságok című regénye, de aztán korlátoztam magam, mert iszonyat hegyek kezdenek állni a hálóban az olvasatlanokból, és ez eléggé frusztrál.

Olvasások (8):

A hónapot egy zsűrizendő olvasmánnyal kezdtem, Kertész Erzsi Göröngyös úti iskola című sorozatának legújabb kötetével. Aztán az őszi polcról a Nápolyi regények utolsó részével folytattam. Sarah Gibb Csipkerózsikáját a Balatonon láttam meg az unokahúgom könyvei között, és mivel szeretem nagyon a szerzőt, gyorsan el is olvastam. Még hiányzott egy könyv a Merítés-díj ifjúsági toplistájáról, becsületből el is olvastam, de nem mondhatnám, hogy nagyon bejött. A következő két kötetet szisztematikusan ismét az  őszi polcról választottam két: a Merre jársz, Bojangles? volt ebben a hónapban a legemlékezetesebb olvasmányom, és nem sokkal maradt el mögötte az Árva Brooklyn sem. Ez a két könyv várólista-csökkkentős  is volt, úgyhogy végre azon a téren is haladtam valamit. Szeptemberben három könyvet olvastam az őszi polcról, és már itt vár a könyvtárból pár másik, úgyhogy nagyon tudatosnak érzem most magam. :-) A hónap végén (keretes szerkezet!) ismét zsűrizendőket olvastam, egyet a gyerek és egyet az ifjúsági kategóriából.

img_e4345_1.JPG

Már megint rettenetesen rövid volt a nyár, háromszor ennyit is el tudnék viselni ebből az időszakból, vagy még jobb lenne, ha örökké tartana. Amíg azonban nincs lehetőségem valami meleg vidékre költözni, addig ezt kell szeretni, és csak abban tudok reménykedni, hogy hosszú, meleg, napsütéses őszünk lesz, tele jó olvasmányokkal.

De mielőtt megmutatnám, hogy mit terveztem a következő három hónapra, nézzük mit sikerült teljesíteni a tervekből nyáron:

Amikor a nyári polcot csináltam, még zárva volt a könyvtár, és nem is volt hír róla, hogy mikor nyit ki, úgyhogy csak saját, már otthon meglévő köteteket válogattam rá. A végén persze aztán kinyitott a könyvtár, és rég nem tapasztalt bőségben hozhattam haza mindenféle könyveket.. A hörcsög üzemmód pláne azért kapcsolt most magasabb fokozatra, mert folyamatosan azt éreztem, hogy addig kell megszerezni mindent, ami kell, amíg újra be nem zár a bazár. Így, hogy ilyen nehezített pályán mozogtam, pláne eredménynek érzem, hogy végül a tíz betervezett könyvből hetet sikerült elolvasni.  Nagyon jól indult a június (ekkor még zárva volt a könyvtár), szépen haladtam a polccal, elsőnek a Klikket, aztán A Köd Hercegét (sajnos szomorú apropóból), majd Michelle Obama könyvét kerítettem sorra. Ezen a ponton nyitott ki a könyvtár. Éltem a lehetőséggel, és olvastam gyors egymásutánban pár zsűrizni való gyerek- és ifjúsági könyvet. Közben persze azért olyan is volt, hogy random levettem a otthoni polcról egy csíkosat, szóval nem akarom csak a könyvtárra fogni azt, hogy nem tudtam magam tartani a tervhez. Július elején aztán újra sorra került egy kötet a nyárra tervezettek közül, egy ismeretterjesztő Daniel Gilberttől. Közben persze folytatódott a könyvtárba járás is, jöttek a gyerekkönyvek sorban.  Még szintén júliusban azonban jött a következő akadály tervem beteljesítésében, szomszédasszonyom ajánlására ugyanis elkezdtem Elena Ferrante Nápolyi regények sorozatát, és el is olvastam a nyáron az első három kötetet. Érdekelt egyébként eddig is ez a sorozat, de valahogy mindig halogattam. Közben befutottak a könyvtárba a még a karantén előtt előjegyzett könyvek is: A Kis tüzek mindenütt és az Örökölt sors olvasásával sikerült legalább végre a tavaszi polcot teljesen kipipálni. Volt két könyvklubos könyv is nyáron: Nicola Moriarty könnyed thrillere, és az új Backman. Augusztusban aztán sikerült egy kicsit javítanom a statisztikán, sorra kerítettem még három könyvet a nyári polcról:Julie Buxbaum, Katarina Bivald és Mark Greenside könyvét. Várólista-csökkentősből viszont sajnos egyetlen egyet sem tudtam kézbe venni egész nyáron. Bár sok jó könyvet olvastam a kedvenc évszakomban, ha egyet  kellene választani közülük, ami a legjobban tetszett, akkor az egyértelműen Celeste Ng regénye, a Kis tüzek mindenütt lenne.

Ősszel remélem sikerül haladnom a várólista-csökkentős könyvekkel, nem kevesebb, mint hét ilyen kötetet terveztem be. Ezeket a polc elejére tettem, és igyekszem majd őket minél előbb ki is kölcsönözni. Befejezem Elena Ferrante sorozatát, aztán pedig jön két kötet, amelyeket a testi-lelki jóllétem miatt választottam. Végül pedig átküzdöm magam Fleishman doki kalandjain, amit úgy kaptam kölcsön a barátnőmtől, hogy szerinte szörnyű, viszont engem meg nagyon érdekel, és nem is egy mindenben az ízlésünk, úgyhogy remélem, tetszeni fog. Tudatosan elsősorban könyvtári könyveket terveztem be, próbálom majd pörgetni a zsűrizős köteteket is, nehogy aztán a rossz idő megjelenésével  újra fellángoljon a vírus, és a korlátozó intézkedések hatására ismét a házi könyvtárra meg a rendelésekre legyek utalva.

meseanyu 2020.09.02. 12:20

Augusztusi zárás

img_e4338_1.JPG

Beszerzések (3):

Tibor Backman legújabb könyvét választotta a könyvklubra, amit aztán meg is vettünk, és el is olvastunk mind a ketten a nyaralás alatt. Ha pedig már rendeltem, akkor bedobtam még gyorsan a kosárba Szécsi Noémi A baba memoárja című kötetének egy antikvár példányát, mert már azóta fájt rá a fogam, hogy olvastam A kismama naplóját. (Ami mellesleg már hat éve volt, de most jutott ismét eszembe, mert hallgattam egy interjút Szécsivel az életmegmindenen.) Aztán megjött még a Nők Lapja előfizetésemhez választott ajándékkönyv is, a Bolyai, amire igen kíváncsi vagyok, hiszen több más elismerés mellett Merítés-díjra is jelölték.

Olvasások (12):

A hónapot Julie Buxbaum könyvével kezdtem, ami rajta volt a nyári polcon, és egyébként is nagyon kíváncsi voltam rá, hiszen az egyik kedvenc szerzőmről van szó. Utána beszabadultam a könyvtárba, ahonnan elhoztam egy-két egész jó gyerekzsűris könyvet, és végre megjött Orvos-Tóth Noémi várva várt kötete is. Elena Ferrante sorozatának harmadik részével folytattam, majd jött a nyaralás, amikor is sikerült elolvasni azt a három könyvet, amit terveztem. A hónap végén még elolvastam két könyvet az ifjúsági zsűrire, és még gyorsan egyet a nyári polcról is. A várólista-csökkentős polcról sajnos ismét nem olvastam semmit, viszont elég jó könyveket sikerült kiválasztanom, úgyhogy a minőséggel nem vagyok elégedetlen.

meseanyu 2020.08.12. 17:25

Nyaralásra fel!

img_e4334_1.JPG

Bár voltam már idén nyáron majdnem egy hetet a Tisza-tónál, és többször pár napot a Balatonnál, mégis úgy érzem, hogy a következő egy hét lesz az igazi nyaralásom. Bár a Strand-fesztivál idén elmarad, nekem most már évek óta a tengerparti pihenés mellett (amiről idén sajnos szintén le kellett mondanunk), ez az augusztus végi egy hét az igazi pihenés, amikor olvasni is sokat tudok. Három könyvet viszek magammal Balatonföldvárra:

1. Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások

Ez a könyv nagyon izgatott már, hiszen Backman az egyik kedvencem, és írtam is még júniusban, hogy szívesen olvasnám a nyaralás alatt. Azért valószínűleg nem vettem volna meg, de tőlem teljesen függetlenül, a férjem ezt választotta a következő könyvklubos könyvnek.

2. Király Anikó: Semmi pánik

Király Anikó rögtön belopta magát a szívembe a tavalyi zsűrizendő könyvével, úgyhogy nagy örömmel vettem le a könyvtárban az újdonságok polcról ezt a kötetét, amely idén szál ringbe a Merítés-díj ifjúsági szekciójában. Bár az írónő harmadik könyve, a Strand, papucs, szerelem lehet, hogy témájában jobban passzolt volna a nyaraláshoz, de az majd marad későbbre.

3. Katarina Bivald: Garantált hepiend

Ez a könyv meg a nyári polcomon volt, amivel eléggé el vagyok most maradva, úgyhogy úgy gondoltam, muszáj lenne onnan is egyet választani, és ez volt az a könyv, amire most kedvem szottyant közülük. Szerintem az a fajta kellemes, szórakoztató történet, amilyeneket szívesen olvasok nyaralás alatt.

Hoztam még ezeken kívül két másik kötetet is nektek, amelyek viszonylag új megjelenések, és szerintem szintén meglehetősen alkalmasak arra, hogy elvigyétek magatokkal a nyaralásra. Úgyhogy ha rátok is vár még egy kis pihenés, akkor hajrá, válasszatok valami jó könyvet, és élvezzétek a nyár utolsó heteit! Jó olvasást!

 

covers_620003.jpgMaddie Dawson könyve annyira cukinak tűnik, hogy bár rengeteg jó könyv vár rám itthon, a hörcsög énem azonnal rohanna megvenni. A könyv főhőse viharos rövidségű házassága után nem ér rá szomorkodni, mert megörököl egy brooklyni lakást, amelynek előző lakója egy párokat összeboronáló idős hölgy volt, akitől nem csak az ingatlant, hanem a befejezetlen szerelmi projekteket is megkapta. A különc szereplőket felvonultató, csipetnyi varázslatot is tartalmazó történet így elsőre telitalálatnak tűnik a könnyed romantikára vágyók számára.

 

covers_597209.jpg

Cathy Kelly főhőse egy 30, egy 40 és egy 50 éves nő. Hogy hármuk élete hogyan fonódik majd egybe, és hogy miért fog az a bizonyos év mindent megváltoztatni az életükben, a fülszövegből nem derül ki, de pont ez az izgalmas benne, ez is olyan könyv, ami a csodálatos borítója mellett a történetével is vonz. Szintén romantikus, nyaralásra való belefeledkezősnek tűnik. Még nem olvastam semmit a szerzőtől és a többi könyve valahogy nekem már a csöpögős kategóriának tűnik, de azért valószínű teszek majd vele egy próbát.

meseanyu 2020.08.02. 15:17

Júliusi zárás

img_e4316_1.JPG

Beszerzések (1):

Kedves barátaink, akik egyébként nem nézték a Jóbarátokat, és mindig azzal szoktam őket húzni, hogy hogyan lehetünk így barátok, leptek meg ezzel a könyvvel, ami természetesen a sorozat iránti rajongásom miatt eléggé várólistás volt.

Olvasások (13):

A hónapot a gyerekkönyves zsűris könyvekkel kezdtem, és el is olvastam belőlük összesen hetet a forró júliusi napok során. Aztán pont a nagy meleg, és a nyári hangulat miatt szottyant kedvem erre a könyvre is, ami nem volt rajta semmilyen listámon. Még tavaly hoztam el a földvári könyvmegállóból, és teljesen el is feledkeztem róla. Mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, valószínűleg megy is vissza oda. Ezután egy kellemes pszichológiai témájú kötetet olvastam, ami rajta volt a nyári polcon. Elena Ferrante Nápolyi regények című sorozata már régóta izgatta a fantáziámat, de valahogy kicsit féltem is tőle. Most viszont az egyik kedves szomszédasszonyom nyomta a kezembe, úgyhogy nem tudtam elfutni előle. De nem is baj, mert már az első rész is jó volt, aztán gyorsan olvastam a másodikat, ami meg még jobban tetszett. Az aktuális könyvklubos könyvünk könnyű kis strandolvasmány volt, és aztán a hónap végén jött még egy óriási durranás, Celeste Ng könyve zseniális regénye, muszáj lesz még olvasnom tőle. Ez egyébként még a tavaszi polcomon volt rajta, csak a könyvtár bezárása miatt nem tudtam hozzájutni. Így a tavaszi polcról már csak egy könyvet nem olvastam el, Orvos-Tóth Noémi kötetét, ami valahogy nem akar visszaérkezni a könyvtárba. A nyári polcról eddig négy kötetet olvastam, nem valószínű, hogy menni fog az összes augusztus végéig, de kettőt még biztosan elolvasok közülük. A várólista-csökkentéssel nem jutottam előrébb ebben a hónapban, augusztusban talán majd sikerül ott is kicsit haladni.

meseanyu 2020.07.22. 17:07

Újdonságokról

blog1.jpg

Nagyon érdekes az alapötlete Bella Ellis sorozatának, a szerző ugyanis nem másokat, mint az általam is nagyon csodált Brontë nővéreket teszi meg bűnügyi történetei nyomozóivá. Persze volt már ilyen a világtörténelemben, elég csak Stephanie Barron regényeire gondolni, ahol másik nagy kedvencem Jane Austen eredt a rejtélyek nyomába. Annak a sorozatnak a második részéig jutottam, ott derült ki számomra, hogy nem nekem való, remélem nem járok ugyanígy ezzel a csodás borítójú könyvvel, mert úgy szeretném szeretni.

blog2_3.jpg

Veronica Henrytől eddig két regényt olvastam, és ez elég volt ahhoz, hogy bevonuljon azon szerzők közé, akiket szívesen olvasok a könnyedebb kategóriában. (Itt írtam róla egy kicsit bővebben.) Az írónő új könyve agusztus elejére várható, aki kicsit később megy nyaralni, az mindenképpen vegye szerintem fontolóra, hogy ezt a kötetet viszi magával, mert Henry stílusából és a fülszövegből kiindulva ismét egy kitűnő, nagyon szép környezetben játszódó, izgalmas, romantikus történetre számíthatunk.

blog3.jpg

A következő könyvben is van romantika meg izgalom, de a kicsit furább fajtából.  A molyos adatbázis szerint holnap jelenik meg, úgyhogy aki szereti a fekete komédiákat, vagy Izlandot, vagy az ötvenes éveket, annak már elvileg csak egyet kell aludnia ahhoz, hogy beszerezhesse. A borítója is rendkívül jópofa, film is készült belőle, így én azt prognosztizálom, hogy az év egyik kultkönyvével állunk szemben, ha tényleg olyan remek, mint a jelek mutatják.

 

blog1_1.jpg

És még egyet lépve a skálán a fekete humor felé, egy magyar szerző, kedves molyos ismerős regényét ajánlom a figyelmetekbe, amely szeptember közepére várható. A kitalált világban játszódó szatíra reflektál őrült jelenünk történéseire, ezáltal görbe tükröt tartva elénk, és én az ilyesmit szeretem, pláne ha a szerzőnek hasonlít az életfelfogása az enyémhez. Keményebb könyvnek tűnik, mint az előzőek, de mégis nagyon vonz, érdekel, tudva, hogy nekem azért bejön az ilyesmi, elég csak Tom Sharpe-ra gondolni.

süti beállítások módosítása