roxane.jpg

Február elején jelenik meg Roxan Gay könyve, ami az első könyv a szerzőtől magyarul. Angolul már több memoárja, novellás és esszékötete, valamint egy regénye is megjelent, és a témái, kérdésfelvetései alapján érdekes és szimpatikus nőnek tűnik. A feminizmus pedig mindig is érdekelt, és ezt a könyvet jó kezdésnek érzem, hogy egy kicsit jobban elmerüljek ebben a számomra fontos témában. 

 

roxane_1.jpg

Beth Morrey első regénye Roxane Gay könyve után pár nappal várható. A sztori nekem az idős és megkeseredett főhős miatt Ove történetét juttatta eszembe, remélem olyan csodálatos is lesz, mint az. Izgalommal várom, hogy vajon ez a regény is egy olyan szép karrier kezdete lesz-e, mint Backmané. A honlapja alapján mindenesetre nagyon szerethető személyiségnek tűnik a szerző, reméljük jól is tud írni. 

 

 

roxane_2.jpg

Evie Wyldnak már két regénye van, mindkettő díjnyertes, érdekes, hogy nálunk most a másodikat adják ki magyarul először. Figyelemfelkeltő fülszöveg és borító, azt hiszem, ennek a regénynek is adok egy esélyt, bár egy kicsit a sztori a komfortzónámon kívülinek tűnik. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy kétesélyes: lehet, hogy nagyon fog tetszeni, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem. A múlt szörnyű titkait hordozó furcsa lány története szintén február elején várható.

 

roxane_3.jpg

Almási Kitti új könyve viszont már megjelent, ráadásul olyan érdekes a témája, hogy nehezen állom meg, hogy ne rendeljem meg azonnal. Jelenlegi önmagamat kereső lelkiállapotomban nagyon sokat várok ettől a könyvtől, hátha megtudom belőle, hogy én kinek, minek akarok megfelelni, és megszabadulok végre ezeknek az elvárásoknak a hálójából. Talán az életem második felét már igazán önazonosan élhetem le. 

 

 

 

img_e4170_1.JPG

Egy kedves ismerőstől jött a kérdés, hogy tudnék-e ajánlani regényeket a férjének, és a saját férjem véleményét is kikérve, most összeszedtem pár kötetet különböző kategóriákban.

Skandináv krimik után:

Mivel a fent említett férj felesége elmondása szerint sok ilyesmit fogyaszt, de már unja őket kicsit, elgondolkodtam, mit lehetne helyettük olvasni. Legelsőnek a Cormoran Strike sorozat ugrott be, amiben van valami rowlingos, érzelmes, társadalomkritikus plusz, és ezért szerintem nagyon szerethető. Szintén nem mindennapi, és épp ezért nagy kedvenc kategóriába tartoznak Lawrence Block betörős és bérgyilkosos sztorijai is, amelyek inkább a humoros vonalat képviselik.  Na, és persze Wolf Haas a rendkívül vicces Brennerrel szintén kihagyhatatlan. Aki pedig kíváncsi arra, hogy hogyan nyomoz egy rabbi, annak Harry Kemelman az embere. 

Egyéb rejtélyes történetek:

És ha ennyi krimisorozat után sem elég a titkokból és izgalmakból, akkor ajánlok még egy-két fordulatosan lebilincselő történetet. A kicsit misztikusabb vonalat ebben a szegmensben A szél árnyéka és A tizenharmadik történet képviselik, a tudományos, bölcsészesen intellektuális nyomozásokat pedig az Oxfordi sorozat, a Messzire fuss, soká maradj!, Az eltört teáspohár és A patikus háza.

Kedvenc pasijaim:

Van három kedvenc szerzőm, kettő amerikai és egy angol, akiknek imádom a világlátását, a stílusát, és ezért mindig szívesen olvasok tőlük. Nick Hornby az az író, aki viccesen, ugyanakkor szívhez szólóan ír a mindennapokról, egyik legjobb könyve az Egy fiúról, de minden mást is érdemes elolvasni tőle. Ha az ember beleszeret, úgysem tudja abbahagyni. Jonathan Franzen kicsit keményebb dió, bűnhosszú féltéglákat ír, de szerintem ő a modern idők Tolsztoja: mindent tud a napi kis játszmáinkról, meg a világban folyó dolgokról, és mindent le is ír kíméletlenül. A kedvencem tőle a Javítások. A harmadik pasi pedig Franzen druszája Jonathan Safran Foer, aki fiatalabb az előző kettőnél, kevesebbet is írt eddig náluk, de az a két regénye, ami megjelent magyarul, nálam nagyon betalált. Rém hangosan és irtó közel című regényéből film is készült, mindenképpen érdemes elolvasni. 

Könnyedek, viccesek:

Bár az előző kategóriákban is voltak olyan darabok, ahol megjelent a humor, de vannak olyan szerzők, akiket kimondottan a nevetés kedvéért olvasok. Az alap természetesen Wodehouse, kevés modern szerző tudja megközelíteni az ő színvonalát. Nekem az első tőle a Forduljon Psmithhez! volt, úgyhogy kezdőknek azt ajánlom, de rengeteg könyvet írt, tehát akár az idők végezetéig is el lehet vele lenni. Jonas Jonassonnak is minden könyve telitalálat, hihetetlen fantáziája van a fickónak. A százéves emberrel futott be, aminek azóta már megjelent a szintén szuper második része is, de akinek bejön ez a fajta humor, annak a szerző minden könyve tetszeni fog.  Tom Sharpe is zseniális, bár néha annyira abszurd, hogy azért kell egy nagyfokú nyitottság hozzá, mert nála mindenre fel kell készülni. Én teljesen véletlenül botlottam bele Wiltbe pár évvel ezelőtt, de azóta beszereztem a szerző minden magyarul fellelhető könyvét.

 Egyéb:

Nem akartam az előző kategóriába tenni, mert bár sokszor baromira vicces is, azért nagyon mély dolgokkal is foglalkozik ez a sorozat, amelynek én most a harmadik részét olvasom nagy élvezettel, ezek pedig pedig Graeme Simsion Don Tillmanról szóló történetei. Aki szereti Sheldont az Agymenőkből, az Dont is imádni fogja. Szintén a vegyes kategóriába tartoznak Fredrik Backman művei, Ove története például kihagyhatatlan szerintem. Nevetős és pityergős, szívmelengető és szívszorító, egy egyszerűen de nagyszerűen megírt könyv. Az ilyen történetek teszik jobb hellyé ezt a világot. Két könyvet gondoltam még itt a végén mindenképpen megemlíteni, az egyiket azért, mert bár nálam csak közepes volt, de a férjemnek nagyon tetszett, így azt gondolom kihagyhatatlan a célközönség szempontjából. Andy Weir A marsi című könyvének főszereplője rendkívül szimpatikus figura, már csak az ő találékonysága, optimizmusa, élni akarása miatt is érdemes elolvasni a könyvet. Az utolsó kötet pedig közös kedvencünk a férjemmel: Ernest Cline-tól a Ready Player One. Nem gondoltam volna, hogy engem ez az egész ennyire leköt majd, de tényleg roppant jó könyv. Mert hiába nem izgatnak a számítógépes játékok, meg a 80-as évek fíling se jött át annyira, mint vártam, lehetett volna kidolgozottabb a disztópikus világ is, de mégis nagyon olvasmányos, izgalmas és kellően érzelmes volt ahhoz, hogy szeretni tudjam. Remek munka.

meseanyu 2020.01.12. 17:21

Hintafa emlékére

img_e4162_1.JPG

Amióta Hintafa elment, minden nap gondoltam rá, nézegettem a blogját, a várólistáját, a félbehagyott könyveit, és egyre inkább arra jutottam, hogy szeretnék olyan könyveket olvasni majd rendszeresen, amiket ő olvasott volna, de már sajnos nem tudott. Vagy amiket nagyon szeretett. Az életének nagyon fontos szelete volt az olvasás, a könyvek, én is a közös hobbi által ismertem meg, úgyhogy úgy gondoltam, szép lenne így emlékezni rá. Nem írok listákat, nem vállalok semmit, de ha kedvet kapok valamihez az ő könyvei közül, akkor úgy olvasom majd őket, mintha egy kicsit ő is velem lenne, a vállam felett belekukkantva a lapokba.

Az első ilyen regény, amit az ő emlékére olvastam,  nálunk a karácsonyfa alatt volt, és bizony Hintafának is nagy szerepe volt ebben. Borzasztó belegondolni, hogy október végén milyen szeretettel, lelkesedéssel írt egy olyan könyvről, amelynek központi témája a gyász, és alig két hónapra rá őt gyászoljuk. Torokszorító ezeket a sorokat olvasni tőle:

"Gyönyörűre álmodott könyv arról, hogy néha az olyan jelentéktelennek tűnő dolgok, mint a szavak igenis segíthetnek továbblépni, túlélni, megélni."

Köszönöm, kedves  Hintafa, ezt a könyvet neked, minden szavaddal egyetértek, tényleg egy nagyon szerethető és értékes történet. Minden benne van, ami egy könyveket szerető embert boldoggá tehet, emellett pedig csodaszép gondolatok életről, halálról, szeretetről, szerelemről.

Cath Crowley főhősnője a regény végén megnyugvást talál ezekben a gondolatokban, amelyekbe talán mi is kapaszkodhatunk:

"Mesélek neki Calról és George-ról. Az elképzelésről, miszerint az emlékek képesek átköltözni a halottakból az élőkbe. Mesélek arról a lehetetlenül szép gondolatról, hogy talán Cal lelke a halála pillanatában képes volt erre az utazásra. Elmondom neki, hogy szerintem Cal egész életében ezt tette: hagyott magából egy darabot mindenben és mindenkiben, akiket szeretett. Olyan sok volt benne az élet, hogy egyszer csak túlcsordult benne, és elillant."

Nyugodj békében, Hintafa!

meseanyu 2020.01.07. 18:41

Ruby Oliver

lockhart.jpg

Emily Lockharttól eddig még minden tetszett, amit olvastam, nem is tudom van-e még ilyen egyöntetűen ötcsillagos szerző az életemben. 2018 áprilisában kerültem először kapcsolatba vele, bár hallani hallottam már róla előtte is. Akkor véletlenszerűen jött szembe Frankie Landau-Banks története a könyvtárban, és mondhatom rögtön elbűvölt. A többi könyvét úgy gondoltam nyárra halasztom, július elején gyors egymásutánban elolvastam a Szemfényvesztést és a Pasilistát, a nyaralásra pedig jött velem Horvátországba a Hazudósok. Csodálatos, izgalmas, érzelmes és sokszor humoros történetek voltak, pont amilyeneket szeretek, de sajnos pár hónap alatt ott tartottam, hogy nincs több magyarul megjelent könyve a szerzőnőnek. A Pasilista ráadásul egy sorozat első része, és nagyon kíváncsivá tett, hogyan folytatódik a főhős, Ruby Oliver története, úgyhogy legyőzve az averziómat, ami az angolul olvasással szemben áll fenn, gyorsan meg is rendeltem a második részt.

lockhart_1.jpg

Ott is várt rám hűségesen az éjjeliszekrényen bő egy évet, mert valahogy hozzákezdeni mégsem volt igazán kedvem (az averzióm nem tűnt hát el varázsütésre, ahogy reméltem). Végül csak összeszedtem magam a tavalyi év végén, és a csúfos várólista-csökkentési bukásomon kicsit szépítve, belefogtam a szállodában. Lockhart  pedig már az első oldalon eltüntette a kétségeimet, még ha nem is értettem minden szót, és nem volt annyira otthonos olvasni, mint egy magyar vagy akár gy német szöveget, a stílus és a sztori vitt magával.

lockhart_2.jpg

Ruby Oliver Seattle-ben él a szüleivel egy lakóhajón (milyen menő már!), és egy elit gimnáziumba jár. Megvan a jó kis baráti köre, szereti a filmeket és a könyveket, éli a tizenöt évesek gondtalan világát, mígnem egy nap feje tetejére áll körülötte minden. Itt indul az első rész, és a másodikban ez csak fokozódik. Kicsit más már a világ azóta, hogy Lockhart megírta ezt a nagyszerű sorozatot (2005-ben jelent meg az első rész), de valahogy mégis az az érzésem, hogy olyan jól összeszedte a különböző szituációkat, problémákat barátokkal, szerelmekkel, fiúkkal, lányokkal, hogy ez mindig is így volt, és mindig is így lesz. A kamaszkori kapcsolatok hajszálpontos leírása, néha torokszorító, de néha meg nagyon vicces, szinte letehetetlen. Az a fajta ifjúsági regény, ami szerintem az idősebb korosztálynak is élvezhető, egy csomó popkulturális, pszichológiai, életvezetési utalással, humorral, kedvelhető és utálható szereplőkkel egyaránt. Azért az látszott, hogy lassabban olvastam, mint egy hasonló hosszúságú könyvet az anyanyelvemen, de határozottan szórakoztató volt, és ez nagy örömmel töltött el. Köszönöm, Emily Lockhart és Ruby Oliver, hogy meghoztátok a kedvem az angolul olvasáshoz, azonnal meg is rendeltem a sorozat még hiányzó két kötetét, aztán meg lehet, hogy jöhet a szerzőnő többi, még magyarul meg nem jelent könyve. Ráadásul hamarosan jön a legújabb!

varolista.jpg

Mint ahogy az éves zárásban már írtam, sajnos 2019-ben sem sikerült teljesítenem a várólista-csökkentésre kiírt kihívást. A kezdés pedig ismét nagyon lendületes volt, január ötödikén már el is olvastam az első kötetet a listáról, Petrik Adrien könyve ráadásul nagyon kellemes olvasmánynak bizonyult.  Aztán kimaradt egy kis idő, a következő darabra csak márciusban került sor, de Aristotle és Dante története is tetszett alapvetően. És ennyi, tulajdonképpen ezt a két könyvet olvastam el a tizenkettőből. Persze próbálkoztam még, áprilisban Zadie Smith könyvét,  májusban pedig a Bagelt és a Pletykaanyut hagytam félbe. Kemény Zsófi regényét csak kihoztam a könyvtárból, aztán visszavittem, és így jártam Emma Donoghue kötetével is, egyszerűen nem volt hozzájuk hangulatom. A Klikk nem volt meg a könyvtárban, de szerintem meg fogom rendelni, mert még mindig érdekel, mint ahogy ez, ez és ez is, csak valahogy elkerültük egymást a tavalyi évben. Ruby Oliver sztorijának második részét most olvasom, nem sikerült befejezni 2020-ban, de nagyon tetszik, úgyhogy előreláthatólag folytatni is fogom ezt a sorozatot.

A számok tekintetében mélypontnak tűnik tehát a 2019-es év, abból a szempontból meg előremutató, hogy végre visszataláltam szerintem a radaromhoz, nem hagyom magam befolyásolni, tudatosabban döntök, és ezért nagy reményekkel nézek a 2020-as várólista-csökkentés elébe. Idén először 24 könyvvel indulok, ráadásul nagyon könnyen teljesíthető tételek is vannak, úgyhogy remélem végre megfordul a trend, és újra ügyes várólista-csökkentő leszek.  

meseanyu 2020.01.04. 11:32

Ilyen volt 2019

img_e4144_1.JPG

Idén "csak" 157 könyvet olvastam, tehát kevesebbet, mint tavaly, de oldalszámban megint alig valamivel maradok el a 30.000-től, úgyhogy ugyanaz pepitában ismét, mint már évek óta. Elégedett is vagyok ezzel, bár egy kicsit irigykedem az 50.000 oldalasok klubjára a Molyon, de úgy érzem, az én életvitelem mellett az kivitelezhetetlen, túl sok mindent akarok csinálni az olvasáson kívül is. Például blogot írni, mert az 2019-ben elég gyengén muzsikált, talán a leggyengébben eddig, de nagy kedvet érzek rá, úgyhogy remélem, nem fogy el a motiváció, és 2020. termékeny lesz a blog szempontjából. 

Az idei év nagy felfedezettjei Gill Sims és Ruth Hogan. Mindkettőjüktől két kötetet olvastam, és bár nagyon különbözőek voltak, mégis rendkívül nekem valóak. De a régi kedvencek közül is voltak visszatérők, több sorozatomnak is új részét olvastam, nagyon tetszett például ez vagy ez. Bírom ezeket a vagány öregembereket! Olvastam újra Franzentől és Pamela Druckermantól, mindkét könyv tetszett. Marina Leky is új szerző az életemben, ráadásul német, akinek még csak ez az egy könyve jelent meg magyarul, de az annyira jó volt, hogy nagy lelkesedésemben megrendeltem az összes többit németül. Egyet már el is olvastam, és remélem 2020-ban sikerül a többit is. Lucy Strange-nek és Kate Mortonnak is jelent meg új könyve, mindkettő szuper volt, Veronica Henry pedig két könyvével is bizonyította, hogy szintén nagyon hangulatos, kellemes könyveket tud írni, biztosan fogok még olvasni tőle. Végigolvastam a Bexi-sorozatot és folytattam Agatha Raisin kalandjait, amelyből még tíz olvasatlan kötet maradt, de nem kizárt, hogy idén elolvasom azokat is.  Olvastam pár ismeretterjesztőt pszichológiai témákban, az evésről és a házasságról, a legjobban ez tetszett közülük. A gyerekkönyvektől kicsit megcsömörlöttem 2019-ben, kevés volt az igazán nagy élmény közöttük, komolyan el is gondolkodtam rajta, hogy kell-e nekem ez az egész zsűrizés. Mondjuk ezez meg ez nagyon tetszett, és volt még egy-két jól megírt, kedves kötet, de összességében fáraszt már ez az egész, nem is tudom, mi van velem...

A beszerzett könyvek száma 32 volt, négy kötettel több, mint tavaly, és kb. a felét el is olvastam, ami nem rossz arány szerintem. A maradék nagy részét tervezem elolvasni 2020-ban, mint ahogy a 2018-as beszerzések közül is sikerült minimálisra csökkenteni az olvasatlanokat.

A várólista-csökkentés bukó volt idén is, de erről majd egy külön bejegyzésben írok, ahogy szoktam. Egyébként azt gondolom, hogy egészen tudatos voltam, és jól válogattam össze az olvasmányaimat, ezt az is bizonyítja, hogy mindössze nyolc könyvet hagytam félbe, azokat is az év első felében. Nagyon felszabadító érzés, hogy nem kényszerítettem magam semmire, hanem az ösztöneimet követve választottam, ezt szeretném folytatni idén is. Benevezek azért újra a várólista-csökkentésre, de ezúttal 24 kötettel, úgyhogy nagyon remélem, hogy végre újra sikerül megcsinálnom. Az évszakos tervek is maradnak, azokkal elég jól haladtam, ha nem is olvastam el az összeset, azért mindig sikerült egész jó mértékben a tervezettek közül választani.

meseanyu 2020.01.03. 10:07

Decemberi zárás

img_4143_1.JPG

Beszerzések (6):

Még karácsony előtt gyorsan megvettem Leiner Laura új könyvét, hogy azzal hangolódjak az ünnepekre, és nem is kellett csalódnom, minden hibája ellenére kellemes olvasmány volt. A többi decemberi beszerzés meg a Jézuska számlájára írható, a karácsonyfa alatt várt minket ez, ez, ez, ez és ez

Olvasások (7):

Két gyerekkönyvet olvastam csak (többet terveztem, de nem volt hozzájuk kedvem): ezt és ezt. Nem voltak rosszak, de mindkettő csak négy csillagot kapott.

Végre elolvastam az "új" Galbraith könyvet, ami már nagyon régóta várt az éjjeli szekrényen. Ez is csak négyes volt, de legalább nem annyira szörnyen ijesztő és gyomorforgató, mint az előző, úgyhogy szívesen olvasom majd tovább a sorozatot, ha jönnek új részek. A következő könyvklubos könyvünk hangulatos volt, ámde cselekményben meglehetősen gyenge, viszont ez nekem így is elég volt a négyesre. Szabó Magda karácsonyi könyve se lett ötös, pedig az elején nagyon úgy tűnt, zseniális írásokat olvashattam, de aztán a közepétől nem kötött le annyira. Catherine Rider kis tinglitanglija, amit annyit halogattam, mert nem voltak róla olyan jó vélemények, viszont meglepetésszerűen hibátlan volt, nagyon jó kis karácsonyi olvasmány. Aztán jött Leiner Laura, mint fentebb írtam,  szintén megfelelő hangolódó olvasmánynak bizonyult. És az év végére maradt a karácsonyinak hitt Agatha Raisin, de sajnos ebből a hangulatból elég kevés volt benne. Ettől függetlenül szórkakoztató volt, ez a sorozat most megint megtalált, úgy érzem. 

Félbehagyások (0):

Most már hónapok óta jó vagyok ebben a viszonylatban, remélem ez így is marad, mert az azt jelenti, hogy jó könyveket választok, hiszen a rosszakat a jövőben is szívbaj nélkül fogom félbehagyni. 

 

burc2494.JPG

Ezennel elvonulok olvasni, pihenni, beszélgetni, filmezni, enni, inni, majd csak januárban jövök újra. Nektek is hasonló jókat kívánok, szeretetben, élményekben gazdag ünnepeket, és minden jót az új esztendőre!

danyadi.jpg

Mindig is nagyon érdekelt, hogy a városban jártomban-keltemben milyen növények, fák, virágok vesznek körül, úgyhogy hiánypótlónak érzem ezt a kis könyvecskét, szépséges külleme pedig még inkább tökéletes ajándékká teszi. A mesés illusztrációk szintén az építész-tervezőgrafikus szerző munkái, a növények meghatározását pedig kertészmérnök édesanyja segítette. A könyvből sok kultúrtörténeti érdekességet is megtudhatunk, és nem csak a dísznövények, hanem a gazok is külön fejezetet kapnak.

 

tabornok.jpg

Csiffáry Gabriella könyvére is a kert miatt figyeltem fel, de számos más, ennél jóval egzotikusabb hobbi is előkerül híres magyarjaink életéből. Az érdekes történetek mellett a könyvet gazdag képanyag is színesíti. Megvallom őszintén, én nem ismertem eddig a szerzőt, de ahogy most utána néztem, látom, hogy nagyon érdekes könyveket írt, különösen ez keltette fel az érdeklődésemet. (Hát persze, hogy az Alaska nyomában miatt. :D)

 

vonat.jpg

A férjem kicsi kora óta nagy vonatmániás, úgyhogy nem volt kérdés, hogy nálunk ott lesz a fa alatt Sarah Baxter könyve. Gyönyörű kivitelű, rendkívül érdekes könyv, tele képekkel és történetekkel. Azt hiszem én is szívesen lapozgatom majd az ünnepek alatt. És persze titokban azt is remélem, hogy ötleteket is kapunk valamilyen jó kis vonatútra, mert ha az Orient Expresszt nem is tudjuk megfizetni, azért azt a régi vágyamat, hogy egyszer hálókocsis vonattal utazzak, még nem adtam fel. 

 

term.jpg

Természetes gyógymódokról sok könyvet találni, de ilyen szép és tartalmas összefoglalás, mint a HVG kiadó új kötete, ritkán kerül az ember kezébe. Ez a gyönyörű képekkel díszített, minden fontos tudnivalót tartalmazó könyv is olyan, hogy szinte minden háztartásban ott lenne a helye a polcokon, és biztos mindenkinek van olyan rokona, barátja, aki örülne, ha ezt kapná ajándékba a Jézuskától.

 

tea.jpg

2016-os kávéról szóló könyve után Szuna Noémi most a teáról, teázásról is írt egyet, nem mellesleg pedig ezzel egyidejűleg a kávésat is újra kiadták, tehát akár a két kötet párban is ajándékozható. A gasztronómiai szakember mindkét forró italt jól ismeri, alaposan, de ugyanakkor olvasmányosan mutatja be történetüket, fajtáikat és a hozzájuk kapcsolódó érdekességeket. A kötetek végén receptek is találhatóak. 

 

 

nyuszi.jpg

 

Jörg Mühle cuki kisnyuszis sorozatában egyszerű, hétköznapi dolgok történnek a főhőssel, az első részben fürödni, a második részben pedig  aludni megy. A szerző maga illusztrálta a kis történeteket kedves, ízléses rajzokkal. 

 

 

pindur.jpg

 

Pindur egy kiscica, és vele is hasonló dolgok történnek, mint a kisgyerekekkel, például nincs meg a cumija, fél a sötétben, vagy éppen bilizni tanul. A Kolibri sorozatának alkotóiról nem derül ki semmi sajnos, de itt is elmondható, hogy nagyon aranyos, színes rajzok kísérik a szöveget.

 

 

pofanka.jpg

 

Dániel András kuflijai a legkisebbeket is igyekeznek meghódítani, Pofánka társaságában ismerkedhetnek a togyogók ezzel a kedves világgal. A kivitel ezúttal kemény lapos, de a rajzok ugyanolyan jópofák, a történet a már megszokott kissé abszurd módon vicces, úgyhogy szerintem minden baba imádni fogja ezt a könyvet.

 

agocs.jpg

Agócs Írisz kisfiának írta a Mesék Barnabásnak című sorozatot. Már három kötet kapható, amelyek mindegyikében más a főszereplő, de a témák minden kicsinek ismerősek, és a rajzok a szerző-illusztrátortól megszokott módon übercukik.

 

 

sam.jpg

 

Sam Taplin keresgélős-kukucskálós sorozatában már számos állatot elrejtett a kis rókától az unikornisig (hat része jelent meg eddig a sorozatnak), én most az évszakhoz és a karácsonyhoz leginkább illőt, a rénszarvasost ajánlom figyelmetekbe. Minőségi kivitel, nem árthatnak neki a kicsiny ujjak, emellett pedig csodaszép is. 

 

vurusbegy.jpg

 

És még egy ablakos, nyitogatható kötetet hoztam, Agnese Baruzzi és Gabriella Clima munkáját. A történet főszereplői vörösbegyek, de van egy pillangós rész is. A könyveket színpompás rajzok, és a természet csodáit bemutató egyszerű történetek jellemzik. 

 

 

leiner.jpg

Biztosan a szezon legnagyobb slágere lesz, és számos karácsonyfa alatt ott lapul majd Leiner Laura új könyve, amely csodaszép karácsonyi borítóval és ünnepi tematikával csábítja a vásárlót, ha a szerző neve önmagában nem lenne elég. Én ezt a kötetet magamnak vettem meg, és hamarosan olvasom majd hangolódásképpen, de szerintem a célcsoportnak is örömet lehet vele okozni.

 

 

kek.jpg

Cath Crowley regénye valószínűleg az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény volt a Molyon az utóbbi időben, mindenki áradozott róla. Igazi könyvmolyoknak való kulissza, egy könyvesbolt várja az olvasót, könyvek minden mennyiségben, és persze szerelem. Nálunk ott lesz a fa alatt, kicsit persze önző okból is, mert én is nagyon szeretném elolvasni.

 

 

frank.jpg

A rendkívül népszerű Nicola Yoon férje, David Yoon megirigyelte felesége sikerét és megírta első ifjúsági regényét. Érdekes módon ezt a könyvet nem övezte túl nagy figyelem a Molyon, úgyhogy (ilyen is ritkán történik) teljesen véletlenül fedeztem fel a könyvesboltban. A fülszöveg alapján nagyon kedves történetnek tűnik, úgyhogy mindjárt haza is jött velem. Ráadásul egy sorozat első része, úgyhogy nagyon izgulok, hogy jó legyen.

 

london.jpg

 

Nálam Catherine Rider Csók New Yorkban című könyve kerül majd sorra hamarosan, amely az első része a világ különböző nagyvárosaiban elcsattanó csókokat középpontba állító sorozatnak. Idén a párizsi rész után megjelent a londoni is, ami ismét igazán hangulatos, romantikus karácsonyi történetnek tűnik. Jó ajándék szerintem ez is álmodozó tinilányoknak.

 

 

 

amy.jpg

Erre a könyvre a témája és a gyönyörű borítója miatt figyeltem fel. Az alapszituáció szerintem sok könyvmoly számára egy álom: a főhős, Miranda egy könyvesboltot örököl. Szóval a csodálatos kulissza már adott, és a cselekmény is izgalmasnak hangzik: van itt rejtély, kincsvadászat, családi titkok. Na, és persze a szerelmi szál se hiányozhat.

 

 

peters.jpg

Pauline Peters új krimisorozatának is nagyon tetszetősek a borítói, Victoria Bredon kalandjaiból két kötet jelent már meg idén. A huszadik század eleje mindig is az egyik kedvenc korszakom volt, az önálló, vagány hősnőknek se nagyon tudok ellenállni, úgyhogy hasonló ízléssel rendelkezőknek ajánlom ajándékba. Ez is izgalmas, fordulatos és nem utolsó sorban romantikus történet.

 

 

pattillo.jpg

Beth Pattillo könyvének viszont nem tetszik a borítója, a tartalma viszont annál figyelemfelkeltőbb. Bár imádom Jane Austent, néha tartok az ő nevével fémjelzett modern regényektől, mert volt már köztük elég nagy csalódás is. Most viszont valamiért azt mondják az ösztöneim, hogy ez jó lesz, ráadásul a fülszöveg szerint kacagtató és szívszorító, ami a kedvenc kombinációm. 

 

 

don.jpg

Imádom Don Tillmant, úgyhogy nagyon vártam már az új részt Graeme Simsion sorozatából. Nálunk már biztos ott lesz a fa alatt (ezzel most ellenőrzöm is egyben, hogy a férjem olvassa-e a blogot, mint ahogy szerintem nem :D), úgyhogy biztos más is örülne neki, aki ismeri és szereti az eddigi részeket. Vagy akár az egész sorozatot is lehet egyben ajándékozni, ha kellően nagyvonalú a Jézuska. 

 

 

 

taho.jpg

Még soha nem hallottam a Thug Kitchen honlapról, de most, hogy az első könyvük megjelent magyarul, egy kicsit utánanéztem, és mondhatom, beleszerelmesedtem. Számos ínycsiklandó receptet olvashatunk náluk, laza, szabad szájú, vicces stílusban. Podcast is van, és Amerikában már három könyvük kapható. Céljuk, hogy rászoktassák az embereket a készételek helyett az egészséges alapanyagokból, frissen főzött étkekre. 

 

street.jpg

A konyha magyar fenegyerekének, Fördős Zének is ugyanez a célja, hogy elhiggyük, kis odafigyeléssel olyan rendszert alakíthatunk ki, amelynek segítségével egyszerűen tudunk nagyszerűeket főzni, és közben nem hízunk el. Hal és sok zöldség, vegán kaják, de a hagyományos ételek lightosabb változatai is helyet kaptak a könyvben. Az egészséges életmód jegyében van vitamintáblázat, és arra is tippeket kapunk, hogy hogyan tudjuk ledolgozni a kalóriákat.

 

francia.jpg

És akkor mivel három a magyar igazság, jöjjön még egy fantasztikus fickó, egy igazi youtube-sztár, a francia Alexis Gabriel Ainouz. Alaprecepteket, konyhai trükköket találunk a kötetében, és természetesen, hiszen ez a franciáknak nagyon fontos, segítséget ahhoz is, hogy milyen bort párosítsunk az ételekhez. Alexist Jamie Oliver fedezte fel, és mentorához hasonlóan ő is a lazaság mellett az újító kíváncsiságra és a főzés iránti szenvedélyre esküszik.

 

morzsa.jpg

A végére pedig jöjjön egy hölgy, Csigó Zita, aki nálam már Csomagolj ebédet! című könyvével is jó pontokat szerzett. Remélem, hogy az új könyve is ugyanolyan informatív, innovatív és szép kivitelű lesz, mint az előző, a témája legalábbis nagyon meggyőző. Hiszen kinél ne lenne maradék kaja, főleg így ünnepek táján, és ki ne keresné arra a megoldást, hogy ezt ne kelljen kidobni, akár környezetvédelmi, akár spórolási szempontok miatt.

img_e4109_1.JPG

Tizenöt könyvet raktam fel az őszi polcomra, és ebből nyolcat olvastam el, a kilencediket meg félig. Kettő nem tetszett: a Csend és Szerencsés flótás, mindkettőtől sokkal többet vártam, aztán meg jobbára csak untam őket. De a többi mind kiemelkedő élmény volt, úgyhogy azt gondolom, jól telt az ősz. Ráadásul volt olyan, ami random esett be pluszba, és nagyon kellemes meglepetést jelentett: Ruth Hogan második könyve és Cecilia Ahern novellái. Olvastam egy csomó zsűrizendő gyerekkönyvet is, de egyik se volt valami nagy durranás, talán csak ez az egy tetszett igazán. Egy-két non-fiction is belefért az őszbe, a legjobb ez volt közülük. Várólista-csökkentéssel egyáltalán nem haladtam, de nem is nagyon érdekelnek, egyet tervezek még belőlük mindenképpen elolvasni a közeljövőben, ezt fel is tettem a téli polcra

Most visszafogott voltam a tervezéssel, a téli polcon csak kilenc könyv szerepel. Ezek mindegyike vagy már a birtokomban van, vagy hamarosan érkezik a háztartásba, egyedül az Agatha Raisint fogom könyvtárból kivenni. Amennyiben ezekkel még a február vége előtt sikerül végezni, akkor nekiállok a 2020-as várólista-csökkentésnek. Eddig mindig kemény voltam, és csak tizenkét könyvvel indultam, de mivel most már sokadig éve bukom el ezt a projektet egy-egy rosszul megválasztott könyv miatt, most bővített listát csináltam, hátha így ügyesebb, motiváltabb leszek. És hátha sikerül elolvasni mind a huszonnégyet, az lenne csak az igazán nagy siker, titokban vágyom is rá.

 

Még ősszel kért meg egy kedves ismerős, hogy ajánljak a lányának, aki most ment első osztályba, olyan könyveket, amelyek felkelthetik az érdeklődését, ugyanakkor sikerélményt is nyújtanak. Akkor összeszedtem egy pár könyvet, és azóta tervezem, hogy lesz belőle egy bejegyzés. Mostanra, hogy a kis elsősök talán már tényleg lassan olvasnak, végre meg is írtam, és egyben ez az első része a karácsonyi ajánlóimnak.

A magyar szerzők könyvei közül kézenfekvő ebben a témában a Pagony Most én olvasok! sorozatáról beszélni, nekem Igaz Dóra és Wéber Anikó könyvei tetszettek ezek közül a legjobban. 

marci_1.jpg

 

Wéber Anikó főhőse egy Marci nevű kisfiú, az ő iskolai kalandjait ismerhetjük meg kötetről kötetre (öt részes eddig a sorozat). Jó végkicsengésű, érdekes történetek,  jó eséllyel felkeltik a kezdő olvasók érdeklődését. Van farsangos, kirándulós rész, nyomozás, izgalom, és persze a tipikus hétköznapi szituációk is megjelennek. A helyes illusztrációkat Rátkai Kornél készítette.

 

 igaz.jpg

Igaz Dóra sorozatának főszereplője szintén egy kisfiú, őt Palinak hívják. Ennek a sorozatnak is öt része van, és a történetek is nagyon hasonlóak, mint Wéber Anikónál. Van szó az ültetésről, az iskolába bevitt játékokról, a legutoljára megjelent részben pedig erdei iskolába megy az osztály. Itt is nagyon jók a rajzok, Horváth Ildi munkái. Mindkét sorozatban az tetszik, hogy az egyszerűségük ellenére nagyon érdekesek, élvezhetőek a történetek. 

 

Fontos egyébként szerintem ezeknél a könyveknél, hogy mindegyik sorozat, tehát ha a gyereknek bejön, lehet sorra olvasni az egyes részeket. Ezért a külföldiek közül is sorozatokat választottam.

hanna.jpg

Holdas Hanna, a kis vámpírtündér történetei lazák, viccesek, de a jó hangulat mellett mindig van valami probléma, amit sikerül tanulságosan megoldani. A rajzok itt nekem annyira nem tetszenek, de a fekete-rózsaszín színvilág és a kicsit csilli-villi, rajzfilmes stílus valószínűleg sok kislány szívét megnyeri. A sorozatból nyolc kötet jelent meg eddig nálunk.

 

 

greti.jpg

Szintén jó hosszú, már kilenc résszel büszkélkedhet a Garabonci Grétiről szóló sorozat. Könnyen olvasható szöveg, sok helyes illusztráció, kimondottan kezdő olvasóknak való. Az iskolai, hétköznapi sztorik mellett itt is van egy kis varázslat, ami színesíti a történeteket.

 

 

 

enid.jpg

És a végére egy klasszikus szerző: Enid Blython gyerekkönyvei a britek több generációjának kedvencei. Ő írta a népszerű Noddy sorozat alapjául szolgáló történeteket, most pedig a Kolibri jóvoltából a magyar olvasók is megismerkedhetnek Öt kölyök című sorozatával, amit Jamie Littler modern illusztrációi tesznek a mai gyerekek számára még vonzóbbá. Négy kötet jelent meg eddig a sorozatból.

 

 

Hogy könnyebb legyen a tájékozódás, ide linkelem mindegyik sorozat első részét a Molyról. A cím után a sorozatra kattintva láthatóvá válnak a folytatások is:

Wéber Anikó: Marci iskolás lesz

Igaz Dóra: Tiki otthonra talál

Harriet Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz

Wanda Coven: Garabonci Gréti nagy titka

Enid Blyton: Lovas kaland

meseanyu 2019.12.02. 15:14

Novemberi zárás

evpb4129_1.JPG

Beszerzések (14): 

Az úgy volt, hogy kellett nekem ez a Szabó Magda, amit csak bizonyos vásárlási összeg felett lehetett megkapni, úgyhogy megvettem az új Nesbot Tibornak, magamnak meg hirtelen felindulásból ezt a kötetet választottam (előtte még csak nem is hallottam róla). Ez a könyvklubbunk következő darabja, ami nem volt meg a könyvtárban, Bródy Lilit meg valamelyik molyos értékelés juttatta eszembe, és mivel a Manci nagyon tetszett, megrendeltem tőle mindent, ami csak volt antikvárban a Librinél: ezt, ezt, ezt és ezt. A Moly-szülinapon idén is sok tombolával sikerült nyerni: ezt, ezt, ezt, ezt és ezt sikerült hazahozni. Szél Dávid könyvét meg azért rendeltem meg, mert akartam valamit olvasni az életközépi válságról.

Olvasások(6):

Hat könyvet olvastam összesen, ez mind felnőtt volt, és a fele non-fiction. Hanyagolom most a zsűrizést, ezért nem voltak gyerekkönyvek, decemberben majd azért lesz egy-kettő, és 2020 első felében is, úgyhogy ez most a pihenés ideje volt ilyen szempontból. Olvastam egy novellás kötetet, amit ritkán teszek, de lehet, hogy többet kéne, mert ez most nagyon tetszett. Hatalmas fantáziával és még nagyobb empátiával megírt történetek voltak, rövidek, de annál erősebb mondanivalójúak a női létről, a társadalmi, lelki problémákról. Cecilia Ahern pedig bevonult azok közé a szerzők közé, akiktől szeretnék még olvasni. Ruth Hogannek már az másik regénye is nagyon tetszett, most pedig véglegesen bevonult a kedvencek közé. Ez most sötétebb, megrázóbb volt, mint az előző, de ugyanúgy tökéletes. A csodálatos hangulatok, leírások, a szereplők miatt az ember legszívesebben beköltözne Hogan könyveibe. Gill Sims is hozta a formáját, fergetegesen vicces volt Ellen történetének második része is, nagyon élveztem az ismerős családi, iskolai szituációkat. 

Ismeretterjesztő vonalon John Gottman házasságról szóló könyve vitte a prímet, melegen ajánlom mindenkinek, zseniális megközelítése a párkapcsolati problémáknak. Doreen Virtue kötete most nem ütött akkorát, talán már túl sokat olvastam az evés témájáról, de mindenképpen alapos és hasznos könyvnek tartom. A HVG A terapeuta esetei sorozatából már olvastam Lukács Liza könyvét, most Szél Dávidé került sorra az életközépi válságról. Nem volt rossz, de úgy érzem ezekben a rövid kis kötetekben nem igazán sikerül az adott problémát körbejárni, megint egy kicsit többet vártam. 

Félbehagyások (0): 

Azt hiszem ismét körültekintően, a radaromra hallgatva választottam, úgyhogy elégedett vagyok magammal.

meseanyu 2019.11.15. 19:54

Októberi zárás

voyz0191.JPG

Beszerzések (0): 

Az október eseménytelenül telt a beszerzések terén, de nem kell izgulni, novemberben megint beindultam, úgyhogy lesz miről beszámolni legközelebb.

Olvasások (13):

Ahogy elkezdtem a havi polcot csinálni a Molyon, bevillant, hogy annyira macerás, és annyi ideig tart, csomó érdekesebb dologtól veszi el az időmet, úgyhogy úgy döntöttem, felhagyok vele. Azért megszámoltam, hogy kilenc gyerekkönyvet olvastam októberben és öt felnőtt könyvet, vagyis a szokásos számok megint. Gyerekkönyvek közül a Sárkányovi tetszett a legjobban, roppant cuki kis könyv volt, a felnőttek közül meg kettő volt a favorit: a Mici néni két élete (ez is egy bűbáj volt), illetve a Helycserés támadás, ami egy szellemes, szórakoztató és egyben elgondolkodtató történet, nagyon kellemes meglepetés volt. A gyerekkönyvek közül az utolsó helyen a Pomádé király új ruhája és A tündérkeresztanya áll holtversenyben. Nem voltak olvashatatlanok, de egyáltalán nem tudtak felmutatni semmi kiemelkedő erényt. A felnőttkönyveknél pedig a Szerencsés flótás volt, ami a legkevésbé tetszett, hatalmas csalódás volt, ezerszer jobbat vártam. Egy non-fictiont olvastam az asszertivitásról, ez is több lesz majd novemberben, mert eléggé rácuppantam a pszichológiára. A könyvklubunk is most indult a szomszédokkal, az első olvasmányt én ajánlottam, a fenti képen látható kötetet. Nem mindenkinek tetszett, sőt mondhatjuk, hogy a többségnek nem, de nekem nagyon. Biztos ufó vagyok. Ez a könyv léphetett a képzeletbeli dobogó harmadik fokára, így három emlékezetes, öt csillagos könyvvel zártam a hónapot, ami azért nem rossz.

Félbehagyások (0):

Tovább emeli a hónap fényét, hogy félbehagyni se kellett semmit. Remélem idénre ez már így is marad.

gnpj7593.JPG

Beszerzések (4): 

Ezt a könyvet ajándékba kaptuk, erre egy molyos értékelés miatt figyeltem fel, és gyorsan megrendeltem, ez az első olvasmány a könyvklubunkra, amit a szomszédokkal csinálunk, ezt pedig azért rendeltem meg, mert a popkultos csajoknál újra előjött Dorothy L. Sayers, akit már régen akartam olvasni, és csak ez az egy könyve volt megszerezhető hirtelen. A két krimi antikvár példány volt, pár száz forintért.

Olvasások (15): 

A felnőtt könyvek közül három az őszi polcról van, ez pedig előző havi beszerzés, úgyhogy tudatosságban nem volt hiba. Ennek a kivételével nagyon tetszettek is, úgyhogy a radarom se működött olyan rosszul. Valószínűleg ezért nem volt félbehagyásom sem ebben a hónapban. Ehhez olvastam még egy rahedli, szám szerint 11 darab gyerekkönyvet, mivel kezdenek beérkezni a könyvtárba a zsűrizendők. Így most ismét visszaállt az olvasott könyvek mennyisége a már megszokottra.

img_3782.JPG

A huszonöt könyv, mint kiderült, tényleg túl bevállalós volt, tizenötöt sikerült elolvasni. Ahhoz képest nem rossz, hogy eleve csak összesen huszonnégy könyvet olvastam a nyáron, tehát csak hat darab volt a beeső, és amit elolvastam, azt mind nagyon élveztem.  Egy kötet volt, amit beleolvasás után abbahagytam, és négy, amiket áttettem az őszi polcra, mert még mindig nagyon érdekelnek, csak nyáron nem jutott rájuk idő. Ezenkívül az őszi polcon már beszerzett, kölcsönkért, megrendelt könyvek vannak, szóval tulajdonképpen az itthoni olvasatlanokat akarom csökkenteni, és úgy gondolom, ha nem hagyom magam eltántorítani, reális esély van a sikerre. Ezenkívül jönnek majd a zsűrizendők, már elég sok megvan a könyvtárban belőlük, úgyhogy azért be kell majd osztanom az időmet, főleg, hogy a délutánjaim folyamatos tanítással telnek majd. 

meseanyu 2019.09.08. 11:27

Augusztusi zárás

 

moly2.JPG

Beszerzések (1): A popkultos csajoknál hallottam erről a könyvről, és gyorsan meg is rendeltem egy antikvár példányt, mivel a könyvtár katalógusában nem volt.

Olvasások (6):

Elég eseménydús volt az augusztus, és valószínű emiatt lett a vártnál kevesebb az olvasott könyv. De legalább a felnőttkönyvek közül az ötből négy a nyári polcon volt. Az egy beesőt a barátnőm adta a Balatonon, és érdemes  volt bevállalni random, jó kis könyv volt. Az egyetlen gyerekkönyv is a Balatonon került a látókörömbe, Emma unokahúgom hozta magával. Zsűrizendő volt, úgyhogy kaptam az alkalmon. Várólistacsökkentős könyv nem volt egy sem a hónapban, és lehet, hogy ennek is köszönhető, hogy félbehagyás sem.

meseanyu 2019.08.06. 09:35

Júliusi zárás

img_3755.JPG

Beszerzések (0):

A múlt havi dömping után júliusban visszaállt a normál üzemmód, vagyis nem vettem semmit. Szerintem mostanában nem is fogok, mert tele vagyok könyvtáriakkal, és lassan már begyűrűznek az új zsűrizendők is.

Olvasások (10):

Gyerekkönyvet csak egyet olvastam, nem véletlenül, mivel eléggé telítődtem velük a zsűrizés hajrájában. Azért ezt az egyet nem tudtam otthagyni, amikor megláttam a könyvtári újdonságok között. Cserébe viszont olvastam kilenc felnőtt könyvet, ami nem rossz teljesítmény, sejtettem, hogy nyáron azért több időm lesz, plusz tényleg jól csúszó, könnyed olvasmányokat választottam. Különösen az Agatha Raisin könyvek voltak nagyon haladósak, és meglehetősen tetszettek is. Érdemes volt pihentetni ezt a sorozatot jó öt évig, most tovább is olvasnám szívesen, de előbb a többi nyárra tervezettel szeretnék haladni. Hat könyv volt ebben a hónapban, amit a nyári polcról olvastam. A Kate Mortont anyósomnak vettem meg, és nem bírtam ki, hogy ne olvassam el rögtön. Jól is tettem, remek regény. Kertész Erzsébet könyve csak úgy rám ugrott a polcról, amikor könyvtárban jártam, de ezt sem bántam meg, ha nem is öt csillagos, de azért határozottan bájos volt. Ella szakácskönyve meg már régen nálam volt, most végre befejeztem. Visszatérve a nyári polcra: nem látom reálisnak, hogy végezzek vele. A Leiner Laurák és a Lukács Liza könyv biztos sorra kerülnek, a többi viszont valószínűleg őszre tolódik, illetve két-három van, amit úgy döntöttem, mégsem olvasok el, de erről majd a nyári záráskor írok.

Félbehagyások (0):

Még csak késztetést se éreztem egy pillanatra sem, hogy valamit félbehagyjak, úgyhogy tényleg jól válogattam, azt hiszem. 

Ez év első félévében nem igazán találtam olyan könyveket, amelyek nagyon a fogamra valóak lettek volna, így az újdonságokról sem írtam, most viszont hirtelenjében egész szép kis kompánia gyűlt össze ígéretes kötetekből, úgyhogy gondoltam ajánlok egy-két könyvet, amelyeket még gyorsan begyömöszölhettek a bőröndbe a fürdőruha, búvárszemüveg stb. mellé.

moly_59.jpg

Az első egy általam nagyon várt regény, Kate Morton legújabb könyve. Egyik kedvenc szerzőm a tőle megszokott felépítésű történettel jelentkezett ismét, a múlt és a jelen szálai egy rejtély körül kapcsolódnak össze. A borító gyönyörű, ha pedig Morton hozza a tőle megszokott lírai stílust és az izgalmas, fordulatos cselekményt, akkor azt hiszem, ismét kellemes olvasmányélménynek nézek elébe. moly_60.jpg

 

 

Sophie Hannah is előrukkolt végre az újabb Poirot történettel, amely szintén előkelő helyet foglal el a várólistámon. Agatha Christie nagy rajongójaként természetesen nem hagyhatom ki ezt a kötetet, ráadásul a fülszöveg egészen érdekes  és különleges rejtélyt sejtet.

 

moly_61.jpg

Veronica Henrytől még csak egy regényt olvastam, de az olyannyira tetszett, hogy úgy gondolom, sort kerítek a többi kötetére is. Ez a frissen megjelent különösen érdekel, annyira harmonikus a borítója, és kellemesnek ígérkezik a története is. Sütés-főzés, kirepülni készülő gyermekek, határozottan nekem való. 

moly_62.jpg

 

 

Virginie Grimalditól viszont még nem olvastam semmit, ez nem is csoda, hiszen ez az első magyarul is megjelent könyve. Az öregek otthonát, mint helyszínt nagyon bírom, a történet pedig a fülszöveg szerint egyszerre megható és vicces, úgyhogy tutira az én világom. Ha ehhez még franciás könnyedség is társul, akkor az már csak hab a tortán.

 

moly_63.jpgÉs ha már a franciáknál tartunk, akkor utolsónak Mark Greenside könyvét ajánlom, aki Bretagne-ban megélt tapasztalatairól mesél humorosan, olvasmányosan, legalábbis ezt ígéri a fülszöveg. A borító nagyon rendben van, ráadásul a hvg adta ki, akikkel mostanában nem nyúltam mellé, úgyhogy ezt is bátran merem ajánlani a szabadságra, még akkor is, ha nem Franciaországban töltitek. 

 

 

 

meseanyu 2019.07.01. 16:32

Júniusi zárás

img_3730.JPG

Beszerzések(5):

Kicsit belehúztam most beszerzésügyileg. Először is a virtuális kosaramba került Brian Wansink könyve, ugyanis eléggé rácuppantam a túlevés témájára, és sajnos ez az alapmű nem volt meg a könyvtárban. És ha már így elkapott a  gépszíj, akkor gyorsan megrendeltem Mariana Leky köteteit is németül,  miután az egyetlen magyarul megjelent regénye nagyon tetszett. Az evős könyvet már el is olvastam, kitűnő volt, Leky viszont valószínűleg már csak az őszi olvasmányok körébe fér bele, ha tartani akarom magam a nyári ütemtervhez.

Olvasások (7):

Amennyire megnyomtam a beszerzési vonalat, annyira gyengén sikerült viszont a június az olvasott könyvek számát tekintve. Hiába tört ki ugyanis a nyári szünet, rengeteget dolgoztam, de most talán már lassan jönnek lazítósabb napok, és sikerül egy kicsit jobban haladni a tervekkel. Mondjuk az jó, hogy a hét könyvből négy kötet is szerepelt a nyári polcomon, a felnőtt könyvek közül így csak egyet olvastam hirtelen felindulásból, és az is már évezredek óta várólistás volt. A gyerekkönyvek tekintetében pedig egy kötet a nyári listán szerepelt, a másik kettő meg zsűrizendő volt, úgyhogy tudatosságban összességében nem volt hiány.

Félbehagyások (0):

Ennek is örülök, valószínűleg a fent említett nagyobb odafigyelésnek, érzékenyebb válogatásnak van köze ehhez is. 

Pár napja írtam 2018 legjobb gyerekkönyveiről, most pedig hoztam egy bejegyzést az ifjúsági szekció nekem legjobban tetsző darabjairól. Itt megnézhetitek az összes kötetet, amelyeket zsűriztünk.  Idén az a helyzet állt elő, hogy meglehetősen elégedett vagyok az eredménnyel. Egy kötetet cserélnék csak le, és ez Szakács Eszter könyve, mert bár nagy rajongója vagyok a szerzőnőnek, és a sorozat előző darabját is imádtam, ez a rész most engem nem kötött le kellőképpen. Helyette viszont nálam a legjobbak között helyet kapott Wéber Anikótól a Zuhanórepülés, amely a véghajrában csak egy paraszthajszállal maradt le a listáról. 

Íme tehát a szerintem legigényesebb, legszórakoztatóbb, leginnovatívabb kötetek:

moly_49.jpgBerg Judit - Kertész Erzsi: Az óra rejtélye

A sorozat első kötetete tavaly is bejutott a tízes listára, a második rész is hozta a színvonalat. Hasonlóan pörgős volt, mint az előző, a végén már egészen akciófilmes. A két főszereplő mellé bejött egy-két nagyon rokonszenves mellékszereplő, a gonoszok meg kellően ellenszenvesek voltak. Hangulatosak voltak a helyszínek, jól olvasható, szórakoztató az egész.

 

 

moly_50.jpgEcsédi Orsolya: Banyavész

Pörgős, izgalmas, szemtelen stílusú regény, a célközönség szerintem imádni fogja, és felnőttként is nagyon szórakoztató volt. Kell ennél több?

 

 

 

moly_51.jpgGabriella Eld: Talpig feketében

Rövidke, de pont ezért nagyon kis kompakt történet, remek bevezetője egy sorozatnak, amelyből remélem hamarosan több részt is olvashatunk majd. A stílusban, szóhasználatban számomra volt egy-két döccenő, amit egy éles szemű szerkesztő kigyomlálhatott volna, a borító és a könyv egész megjelenése se tetszik nekem, de ettől eltekintve nem tudok és nem is akarok belekötni semmibe, sőt mindenkit biztatok, hogy olvassa, ha szereti a disztópiákat, mert ez egy jól sikerült, szórakoztató darab ebben a műfajban.

 

Imoly_52.jpggaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Pont egy ötödikes osztályban történt meg velem, hogy egy beszólás miatt el kellett beszélgetnem a gyerekekkel Hitlerről, a holokausztról. Számomra nagyon meglepő volt, hogy sokan, a legtöbben nem igazán tudtak ezekről a dolgokról előtte semmit. Én már nem emlékszem pontosan, hogy mikor szereztem erről az első benyomásaimat, értesüléseimet, de szerintem ez a korosztály már abszolút alkalmas ennek befogadására, pláne ilyen formában, ahogy ezt Igaz Dóra megoldotta. Kitűnő stílussal, életszererűen írja le a jelen történéseit, a múltat meg pont annyira empatikusan, ahogy azt kell. Jó lehet közös feldolgozásra is az osztályfőnöki órán.

moly_53.jpgKrausz Emma: Osztálykép

Nagyon kellemes olvasmány volt, szép szerelmi történet, és bár nem ment mélyre, de azért sok fontos problémát érintett. A nyelvezet könnyed, de sokszor nagyon szép képekkel. Egyedül azért vontam le egy kicsit, mert a jellemábrázolás néha kicsit hiteltelen volt, de ifjúsági vonalon még így is a jobbak közé tartozik.

 

 

moly_54.jpgMajoros Nóra: Pityke és prém

Jó a történet, a stílus, az üzenet, egészen a végéig úgy gondoltam, hogy ez egy tökéletes könyv lesz számomra. Az utolsó oldalakon viszont kicsit eluntam a harcot, volt olyan meglepetés, ami nem tetszett, és a lezárás se sikerült elég meggyőzőre. Ettől függetlenül nagyon ajánlom mindenkinek, mert egyedi, érdekes világot teremtett a szerző, aktuális a mondanivaló, és sok-sok szerethető dolog van benne. Viszont van egy pár elég kemény mozzanat is, úgyhogy csak bizonyos kor fölött javaslom.

 

moly_55.jpgMaksai Kinga: Mia & Maja

Értelmes, érdekes, szórakoztató ifjúsági, a sok gyönge mellett ilyenkor tér vissza belém a hit, hogy érdemes zsűrizni. Ezt a könyvet például szerintem magamtól nem vettem volna le a polcról, elég szkeptikusan áltam hozzá, de végén nagyon kellemes olvasmány volt. Nem váltja meg a világot, nem ír semmi rettenetesen egyediről, de amit ír azt korrekten, olvasmányosan, empátiával írja. Figyelni fogok a szerzőre, mert ez nagyon szép első regény lett.

 

moly_56.jpgTasnádi István - Jeli Viktória - Vészits Andrea - Gimesi Dóra: Az ellopott időgép

Ez a sorozat még mindig nagyon jó! Pörgős, vicces, izgalmas. Élvezet volt újra a régi kedves ismerősök kalandjait olvasni: egytől egyig nagyon jól kitalált, kidolgozott figurák. Annyira gördülékeny a stílusa, hogy csak úgy faltam az oldalakat. A függővég pedig arra enged következtetni, hogy lesz itt még több rész is. Már alig várom!

 

 

moly_57.jpgZágoni Balázs: A gömb

Alapban szeretem a disztópiákat, itt is megvolt minden, ami ezt a műfajt élvezetessé teszi. A Gömb és a főhős nagyon szerethető, a cselekmény sodró lendületű, a stílus meg egy kicsit egyszerű (valószínű az egyes szám első személyű elbeszélés miatt van ez így), de még elfogadható.

 

 

moly_58.jpgWéber Anikó: Zuhanórepülés

Ez megint egy hihetetlenül izgalmas, zseniálisan megírt történet Wéber Anikótól. Alig tudtam letenni, annyira lekötött. Remekül megalkotott világ, végig láttam magam előtt filmszerűen az egészet, a szereplők mintha le akartak volna sétálni a lapokról, fúúú, nagyon bejött. Először idegenkedtem a kétféle befejezéstől, de az is érdekes volt végül. Az egyik a legjobb volt a 2018-as mezőnyben, ezért is sajnálom, hogy nem jutott fel a listára.

Tavaly is írtam egy bejegyzést, miután a Merítés-díj zsűrije előrukkolt a tízes listával, hogy a zsűrizett könyvek közül nekem melyek voltak a kedvenceim. A zsűrizés folyamán a 2018-ban magyar szerzőktől először megjelent köteteket vizsgáltuk, ezen a listán nézhetitek meg az összeset. A legjobb tízes listáját pedig itt találhatjátok. Jó kis lista lett, de nekem megint lemaradt egy-két kedvencem, úgyhogy idén is írok arról a tízről, ami nekem a legjobban tetszett. 

Tavaly két olyan könyv volt, ami nekem is nagyon tetszett, és a zsűri is érdemesnek találta őket a top10-re, idén ez  a szám egyel emelkedett, így most három olyan kötetről írok először, amelyek nekem is nagy kedvenceim és a legjobb tíz között is helyet kaptak.

moly_39.jpgMolnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Nagyon helyes könyv, egy fontos téma empatikus feldolgozása. Így kell szerintem a gyerekeknek tálalni a hajléktalanságot, szeretettel, derűvel, de azért nem elhallgatva a nehézségeket sem. Megmutatja a történet, hogy miért lesz valaki hajléktalan, hogy mivel jár ez, de csak szőrmentén, hogy ne legyen azért annyira megrázó. Plusz kis mellékszálak, varázslatosságok színesítik még az alapsztorit, hangulatos, humoros és egyben megható az egész. Mindehhez pedig remek illusztrációk társulnak.

 

moly_40.jpgZágon Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Kalandos, vicces, nagyon helyes könyv, népmesei szereplők, népmesei fordulatok egy kicsit másképp tálalva. Rövid fejezetei miatt esti mesének is tökéletes az óvodás korosztálynak. Az illusztrációk is nagyon ízlésesek.

 

 

 

moly_41.jpgBodor Attila: A tél menyasszonya

Gyönyörű, légiesen lírai mesekönyv, fordulatos, izgalmas, de szépen lekerekített történettel, a népmesék nyomdokain haladva, klasszikusan, megnyugtatóan. Nagyon igényes a könyv megjelenése is, Szimonidesz Hajnalka csodaszép illusztrációi remekül illeszkednek a szöveghez.

 

 

Most pedig jöjjenek azok a kötetek, amelyek lemaradtak a top10-ről, nekem viszont nagyon tetszettek:

 

moly_42.jpgKiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Rendkívül hangulatos, kedves, hétköznapi, de mégis különleges történetek, egyedi, finom rajzokkal. Óvodás korú gyerekekkel és szüleikkel előforduló ismerős szituációk kiegészítve egy-két mesés elemmel, mint a sétáló tulipán vagy az éneklő virágok. Megnyugtató, bekuckózós olvasmány szerintem.

 

 

moly_43.jpgPaulon Viktória: A topolai mozi titka

Szuper volt! A hangulat, a történet, az illusztrációk, az egész könyv nagyon egyben van. Jó lenne egy ilyen helyen lakni, mint Topola, tényleg a boldogság szigete ez a kedves, nyugodt, idilli kis hely. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy Agatha Christie történet lenne, ami St. Mary Meadben játszódik, Janka, az idős hölgy Miss Marple szerepében, van gyanús idegen, maz összes lakó rejtélyesen viselkedik, de a végén megnyugtatóan fény derül minden titokra.

 

moly_44.jpgRuff Orsolya: A zöld macska titka

A vége azért hagyott maga után kívánnivalót, de egyébként nagyon korrekt kötet. Engem kicsit a Macskafogóra emlékeztett a vagány szereplők, jó beszólások, izgalmas fordulatok miatt. Pont az a fajta kalandregény, amit szeretek, sok rejtéllyel, kevés akciójelenettel, szerethető figurákkal.

 

 

moly_45.jpgMészöly Ágnes: Dalmorka, a hobbivarázsló

Tényleg nem voltak mindig teljesen kompaktak a mesék, volt benne egy-két fura is, de engem annyira elbűvölt a történetek világa, hangulata, hogy csak egy picit vontam le a helyenkénti sutaságok miatt. Ehhez a nagyon meleg, védett, kedves miliőhöz pedig szuperul illettek az elbűvölő illusztrációk is. Összességében nekem roppant kellemes élmény volt ez a kötet.

 

 

moly_46.jpgPásztohy Panka. Halló, mama!

A Pesti mese unoka-nagyszülő viszonyának témájánál maradva, ahhoz méltó színvonalon írt ismét Pásztohy Panka egy felnőtteknek és gyerekeknek is érdekes családi könyvet. A történet egy napjainkban nagyon aktuális felállást jelenít meg: az unoka a világ másik részén lakik, így keveset tud élőben találkozni a nagyszülőkkel. Mivel én is félek ettől a helyzettől, hogy esetleg a lányom messze kerül tőlünk, nekem nagyon megnyugtató volt, ahogyan a szerző szépen megmutatta, hogy hogyan lehet különböző trükkökkel, technikai vívmányokkal, odafigyeléssel, szeretettel a távolság ellenére nagyon erős, bensőséges kapcsolatot fenntartani a családtagok között. Nagyon tetszett a kötet felépítése, íve, a vége miatt karácsonyra kimondottan jó ajándék. A rajzok is szuperek, mint mindig. Új ez a kicsit fiús színvilág, de nagyon kellemes.

moly_47.jpgKertész Erzsi: Ne parázz!

Jó volt a Baár Tünde könyve után olvasni, mert azzal ellentétben ez a sorozat tökéletesen ki van találva (Az első kötetet ki is adták Angliában, hallottátok?). A kötet mérete, a rajzok jellege, a fejezetek hosszúsága, a történetek, mind az alsós, most olvasni tanuló korosztálynak megfelelőek. Egy témára fókuszál, de azt sok oldalról körüljárja, a végére pedig szépen elvarrja a szálakat a szerző.

 

moly_48.jpgKalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Kedves nyári történet, nem túl sok benne a gasztronómia sem, és ez jó, mert persze a gyerekeknek az annyira nem érdekes, mint a felnőtteknek. De azért volt benne pont elég érdekesség az étteremmel, étellel kapcsolatban, ami hangulatossá tette. Feszes tempójú sztori, izgalmas konfliktusokkal és jó megoldásokkal, érdekes szereplőkkel, engem lekötött, szórakoztatott. A képektől egy picit többet vártam a borító alapján, de alapvetően azok is szépek, ízlésesek.