img_3472.JPG

„És különben is, Mathilde szerencsés alkat. Azt gondolja, ha a drót nem vezeti el a szerelméhez, annyi baj legyen, nem vészes, bármikor fölakaszthatja magát vele.” 

Sébastien Japrisot pályáját krimiíróként kezdte, és elsősorban bűnügyi történeteiről ismert, nem véletlen, hogy a már pályája végén született Hosszú jegyesség című regényének fő motívuma is egy nyomozás. Egy fiatal lány keresi benne pár évvel a háború után az igazságot, a választ arra, hogy igazából hogyan halt meg a furcsa körülmények között halálraítélt szerelme. Ahogy gyűlnek a bizonyítékok, vallomások, úgy ismerjük meg a háború sok-sok szeletét a katonák és hozzátartozók szemszögéből. Ezek a különböző nézőpontok a könyv szerves részét képező levelek eltérő stílusában is megjelennek, ezzel is színesítve a regényt. Az öldöklés, a gyász, a veszteségek leírásának ellenpontjaként pedig újra és újra megjelenik a történetben a múlt, a boldog békeidők, Mathilde és Manech kapcsolatának kibontakozása, illetve a háború utáni időszak, a főhőst körülvevő segítőkész emberek, kutyák, macskák, festészet, természet adta idilli körülmények. Fontos alkotóelem még a humor, hiszen a szellemes, vicces mondatok, megjegyzések is remek kontrasztot alkotnak a sokszor nagyon megrendítő eseményekkel. Különleges, nem megszokott háborús helyzet a kiindulópont, nagyon szimpatikus a főhős, meglepő a végkifejlet, minden adott tehát ahhoz, hogy egy nagyon megkapó és egyben egyedi regény jöjjön létre, amely igazi szépirodalmi alkotás, mégis nagyon jól olvasható, szerethető. A könyvből film is készült: a sokunk által az Amélie csodálatos élete óta ismert és szeretett Jean-Pierre Jeunet vitte vászonra a történetet, nagyon szép képekkel, remek színészekkel, érzékenyen és a regényhez hűen és méltóan.

Ez az írásom szerepel a Merítés I. Világháborúra emlékező rovatában is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr5714473424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása