blog_57.jpg

Régen szerettem volna már Philip K. Dick-et olvasni, körülbelül azóta, amióta tudom, hogy az ő könyvéből készítették a Különvélemény című filmet, amit nagyon csíptem. Több könyve is érdekel, ezt a Kizökkent időt végül azért választottam, mert a fülszöveget olvasva (aki nem akar spoilert az ne kattintson a linkre) ezt a filmet sejtettem mögötte. Olvasás közben viszont kiderült, hogy bár az alapfelállás ugyanaz, egyébként nem sok köze van egymáshoz a kettőnek. Ettől függetlenül azért a  filmnél megemlíthetnék, hogy Philip K. Dick ötlete alapján, vagy valami hasonló, mert nem tudom elképzelni, hogy valakinek teljesen függetlenül eszébe jusson egy ennyire hasonló ötlet, az azért meglehetősem ritka koincidencia lenne. Bár újra kellene nézni, de emlékeim szerint a film viszont összeszedettebb, jobban megkomponált, éppen ezért nekem jobban is tetszett. A Kizökkent idő nagyon jól kezdődött, de aztán elkezdett kicsit  sántikálni az egész történet, valahogy a szerző nem tudta kihozni a maximumot az egyébként ragyogó alapöltletből. Sajnos nem vagyok tehát lenyűgözve, de látom azért PKD-ben a potenciált, van egy sajátos, kissé sötétbe hajló, de nagyon egyedi stílusa, látásmódja, ami már itt is érezhető volt, és remélem a többi könyvében jobban ki is nyílik majd. Kedvemre való ez a disztópikus világ, amely az ő fejében létezett, úgyhogy fogok még tőle olvasni, az biztos.

blog_56.jpg2007-es kiadás az Agavétól, a városi könyvtárból kölcsönözve. Nagyon tetszik a címlapkép, hozza az ötvenes évek hangulatot, de kis utalások vannak a könyv egyéb vonatkozásaira is, emellett meg szép, esztétikus is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr38411010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2016.02.26. 01:02:12

Kedves Anyu! Nem a legjobb könyvet vetted elő. Phil csúcsregényei: Palmer Eldricht három stigmája, Ubik, Kamera által homályosan, Ember a fellegvárban, A halál útvesztője, Valis. Az amcsi filmfeldolgozások akció sci-fivé silányítják Dick műveit (kivéve Ridley Scott filmje, de az meg annyira más mint a regény, hogy csak na).
Magának sokkal több lehetősége van Dicket olvasni, mint nekem. Én a nyolcvanas években kezdtem sci-fi olvasó pályafutásomat, akkor csak két Dick könyv volt magyarul: egy tematikus Galaktika szám Dick novelláival és a Halállabirintus c. könyv. (Kuczka utálta Dicket).
Úgyhogy hajrá. Az elemzése egyébként helyes: jól indul a könyv, de nem tudja kibontani minden szereplő alternatív valóságát. Vélhetően Dick vagy túl sokat szívott, vagy csak pénzzavarban volt, és hamar meg akarta írni.

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2016.03.06. 08:11:02

@Gyingizik: akkor jól éreztem. :-) Mindenképpen jön még PKD az én utcámba, és biztos vagyok benne, hogy lesznek még érdekes élményeim vele kapcsolatban. Ami pl. nagyon izgat, az az Ember a fellegvárban.
süti beállítások módosítása