meseanyu 2017.04.27. 09:32

Blogajánló 1.

18052720_10212950228291453_691458407_n_1.jpg

Ezennel új rovatot indítok, amelyben reményeim szerint havi rendszerességgel ajánlok nektek olyan blogokat, amelyeket magam is követek, és szívemhez közel állnak.

Az első ajánlóban mindjárt két blogot is megmutatok nektek, ugyanis Kata, akinek a könyves blogját régóta követtem, lassan egy éve utazós blogot is indított. 

Nézzük akkor először a régebbit, a bookworm katacita oldalát. A blogot Kata először a freeblogon írta, amely azóta sajnos megszűnt, és a régi bejegyzéseknek csak kis részét sikerült átmenteni az új helyre. Ezek a posztok még hagyományos könyves témájúak voltak. A fordulópont 2012-ben következett be, amikor Kata átköltözött a blogspotra, és ekkor kezdett el más, nem mindig könyves témájú szösszeneteket írogatni, illetve a könyveseket is kicsit másképpen. Jöttek a  listák, írt a mindennapjairól, mindezt nagyon szerethetően és hangulatosan, és ez a képi kísérőkre is igaz, amelyek ekkor még nem mindig saját művek, de nagyon jól válogatta őket őssze.  2013-ban aztán ezt még mindig tudta überelni, kezdődtek a kenceficés, beauty bejegyzések, volt nyereményjáték is, kajás bejegyzés (ezt a fogást azóta én is többször elkészítettem, és isteni), láthattunk fotókat az otthonáról, Ebben a szellemben folytatta 2014-ben is, amikor írt a Glamour-napokról, kitöltött több book-taget is, és továbbra is beszámolt szerteágazó élményeiről, hangot adott sok témában a véleményének, úgyhogy egyre inkább egyszerű könyves blogból profi életmódbloggá alakult. Szintén ebben az évben jelent meg az első utazós bejegyzés, igaz, hogy csak a közeli Szlovákiáról, és csak egy rövid túra volt, de már saját képekkel, egyedi stílusban. Ezért nem véletlen, hogy ebben az évben lett a a hónap blogerre a JOY magazinban. 2015-ben rekord számú bejegyzés született a már említett témákban, és még mindig volt újdonság is, ekkor kezdte el a TILT-es posztokat írni. 2016-ban aztán elindult az új blog, és ment még ugyan tovább a szekér, volt is jó sok bejegyzés, de aztán idén Kata mégis úgy döntött, hogy nem írja tovább ezt a blogot. Én azért biztatlak benneteket, hogy nyugodtan böngészgessetek a régi bejegyzések között, mert nagyon sok érdekességet, szépséget és jóságot fogtok találni.

Mint ahogy az imént linkelt elköszönő bejegyzésében is írja, Kata ezentúl a travel journalon várja az érdeklődőket, ahol az utazás áll a középpontban. Itt többször írt már Velencéről, ami a legeslegkedvencebb úticélja, de olvashattunk már nála salzkammerguti útinaplót, vagy éppen beszámolót a kevéssé ismert Skye szigetéről. És ezen felül persze itt is vannak és lesznek is összefoglaló, listázó, tanácsadó posztok, legutóbb például egy roppant érdekes bejegyzést olvashattunk arról, hogy hogyan válasszunk úticélt. Mivel magam is szeretek utazni, és kedvelem Kata stílusát, látásmódját is, ezért én biztosan követni fogom itt is. Gyertek ti is!

meseanyu 2017.04.19. 12:33

Szabó Magdáról

blog_256.jpg

Nagyon szeretem Szabó Magda regényeit, olvastam is talán az összeset, így nagy garral indultam neki az életművéért járó kitüntetés listájának, hogy akkor ez lesz a következő ilyen plecsni, amire hajtok, de sajnos csalódottan kellett észlelnem, hogy bizony nagyon sok mindent nem olvastam még tőle. Ezek között vannak esszék, novellák, színművek, versek, de még műfordítások is. Nem számoltam, de ránézésre minimum 10 kötet hiányzik,  ráadásul van olyan is köztük, amibe már belekezdtem, és nem tetszett, meg olyan is, ami pl. beszerezhetetlennek tűnik. Úgyhogy azt gondolom, most egyelőre el kell engednem ezt a projektet, de az is biztos, hogy találtam a listán jó pár olyan kötetet, ami hosszú távon érdekel.

Mindenesetre azért most itt összegyűjtöm, hogy melyek voltak azok a kötetei, amit a blog indulása óta olvastam, és értékeltem. Életrajz, ha jól látom, nem született még Szabó Magdáról, mint Agatha Christie-ről meg Jane Austenról, akikről eddig írtam összefoglalóan, pedig nagyon jól meg lehetne szerintem csinálni, és mivel rengeteg rajongója van, vinnék is, mint a cukrot. 

2009-ban, a blog indulásának évében már rögtön írtam is az írónő egyik könyvéről, A szemlélőkről. A következő évben kettőt is olvastam, a Mózes egy, huszonkettőt, és a Freskót. A Mózes nem tetszett, a másik kettő nem volt rossz, de az igazi nagy élmény 2011-ben jött, a Mondják meg Zsófikának című kötettel. Aztán a rá következő évben jött a Pilátus, majd A pillanat. Előbbi tetszett, utóbbi nem. Aztán egy-két év kimaradt, míg 2015-ben jött az Abigél, ami természetesen teljesen elbűvölt. Igazából irigylem azokat, akiknek az írónő számomra katartikus élményt nyújtó regényei még ismeretlenek, mert hatalmas élmények várnak rájuk. Én meg majd elleszek a más jellegű dolgaival, azok között is lehetnek kincsek, vagy jöhet az újraolvasás. Különösen a Disznótor kering már a fejemben régóta, hogy elolvasnám még egyszer, mert úgy emlékszem, nagyon tetszett, és kíváncsi vagyok, hogy mit szólnék hozzá most a mai fejemmel.

blog_250.jpg

Az e havi Merítésben a zónák közül Kézimunka Sarok mutatkozik be, erre utal ez a bájos, régi kép is a címlapon. Új világirodalmi rovat is indul ebben a hónapban Kortárs VilágSzép címmel, és az aktuális világirodalmi eseményekkel foglalkozik majd. Hosszabb szünet után visszatért a Kölcsönkapott beszélgetések Sárhelyi Erika költőnővel,  de a Búvár rovatban is rendhagyó módon interjút olvashatunk Vasváry-Tóth Tiborral, az evangélikus teológus, rockszakíró, költővel. Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényének középpontjában az 1848-as forradalom áll, így a Kötelező-felfedező ezt a regényt választotta márciusi  fő témájának, de megemlékezik a 200 éve született Arany Jánosról is, aki márciusban a A hónap magyar írója rovat főszereplője is, és olvashatunk róla a  Klasszikus magyar irodalom rovatában, a VersRovatban, a kaleIDÉZkópban (amely egyébként a Rebeka nevet viselő hősnőkkel foglalkozik), sőt a VilágKlasszikban is, fordításai kapcsán. A Fényőrség a  szintén márciusi születésű Van Gogh-ról emlékezik meg versekkel, idézetekkel és természetesen csodás képekkel. A VilágOlvasó Szerbiába kalauzol el minket, a  MOLYrágta történelem pedig Japánba, a szamurájok és sógunok földjére.hónap külföldi írója Raymond Chandler,  a Sci-fi rovat középpontjában H.G. Wells munkássága áll,  az Utak a Hegyre pedig Gary Chapmannel foglalkozik.  A Posztmodern  szemüvegen át a  diktatúrákról ír, a YA-rovat az erős nőkről, a Kortárs magyar irodalom rovata pedig két új bemutató ürügyén olyan filmfeldolgozásokkal foglalkozik, mint a Sátántangó, a Sorstalanság vagy éppen a Kossuthkifli. Az én rovatomban, a MolyMazsolázóban pedig találtok kicsiknek való böngészőt, mondókás könyvet, de nagyoknak való romantikus és kalandos olvasmányt is.

meseanyu 2017.04.06. 08:37

Újdonságokról 4.

blog_246.jpgZadie Smith: NW

Ha nem is a legnagyobb kedvencem, de Zadie Smith többször szerzett már nekem kellemes órákat, itt és itt írtam róla. Az a szerző, akit mindig szívesen olvasok, ezért nagyon megörültem, hogy április végén új regénye fog megjelenni magyarul. A fülszöveg alapján lehet, hogy brutál lesz, de már ismerem az ő brutalitását, és azt hiszem még a kezelhető kereteken belül marad majd. Londonban játszódik a sztori, ami mindig jó, fiatalokról szól, ami szintén, és társadalomkritikus, ami meg kell, hogy ne gondoljam, hogy minden rózsaszín. Először megvárom, hogy megveszi-e a könyvtár, beszerezni csak akkor fogom, ha ez nem történik meg, na és ha nagyon jókat írnak róla az előolvasóim.

blog_247.jpgChristopher Moore: Lestrapált lelkek

Le vagyok egy kicsit maradva a Moore-olvasásokkal, a legutoljára megjelent két könyvét még nem olvastam, de feltettem a várólista-csökkentős polcra őket, úgyhogy még az idén sort kerítek rájuk. Most viszont a Mocskos meló folytatása fog megjelenni hamarosan, amit imádtam (itt  írtam róla), úgyhogy valószínű ezt kapja majd tesóm szülinapjára. Az új rész örömére egyébként a Mocskos melót is újra kihozta az Agave, ami igen előzékeny dolog tőlük, mert gondolom van, aki még nem olvasta, és hol van már a 2013, amikor először megjelent. Szóval, aki még nem olvasta, kezdje azzal, de remélem, a második rész is ugyanolyan jó lesz.

blog_248.jpgDaniel J. Siegel: Okostojás

Tegye fel a kezét, aki hozzám hasonlóan, kamaszgyereket nevel! Na, annak a fülszöveg szerint kötelező olvasmány lesz ez a napokban megjelenő kötet. Az amerikai szerző állítólag teljesen más megvilágításba helyezi ezt a nem könnyű időszakot, és ezzel egy problémamentes, inspiráló kapcsolat alakulhat ki gyerek és szülő között. Én állok elébe! Nem mintha egyébként sok gondom lenne, épp ellenkezőleg,sokszor nagyon élvezem a gyereknek ezt az útkeresését, inkább az fogott meg a könyv fülszövegében, hogy emocionálisan és intellektuálisan még jobban tudom fejleszteni a gyereket, ha magamévá teszem ezt a szemléletmódot.

blog_249.jpgDániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem

Zseniálisan pihentagyú kedvenc gyerekkönyvszerzőmnek három könyve is megjelent így hirtelenjében: a Kuflik új része, az Utazz Bálnabusszal! című lapozó, és fent említett kötet, amely fülszövege alapján ismét egy fergeteges agymenés. A kiadó öt éves kor fölött mindenkinek ajánlja, és akik ismerik és szeretik a szerzőt, gondolom rohannak is a könyvesboltba, hogy beszerezzék, és szebbé, mosolygósabbá tegyék vele a saját és gyermekeik napját. Nekem is remeg az ujjam a megrendelőgomb felett, de valószínű inkább megvárom a könyvtárban.

meseanyu 2017.03.31. 17:07

Márciusi zárás

blog_245.jpg

Beszerzések (0): 

Tudom, hogy megfogadtam, hogy minden hónapban beszerzek legalább egy könyvet, de ezt igazándiból úgy értettem, hogy átlagosan meg kell lennie az egynek, és ebből a szempontból most jól állok, hiszen hat beszerzett könyvem van idén. Meg különben is el vagyok havazva a könyvtáriakkal, úgyhogy majd talán nyáron jöhet egy új bookdepós rendelés. Persze az is lehet, hogy eleve hülyeség volt ezt megfogadni, jelenlegi minimalizmusom nem serkent vásárlásra, de majd meglátjuk, lesz-e valami, amire nagyon rákívánok.

Olvasások (15):

Olvastam megint egy csomó zsűrizendőt a könyvtárból. A gyerekkönyvesre:

Lanczkor Gábor: Gúfó a fák ünnepén

A sorozat első részét nem olvastam, de nekem ez a második rész tetszett. Szerintem a sztori is rendben van, de az illusztrációk meg egyszerűen zseniálisak. Aranyos, ötletes, jól felépített mese, kedves kis csattanóval, évszakokkal, fákkal. Nekem abszolút szerethető volt.

Kertész Erzsi: NEM mese

Nagyon helyes ez a főszereplő kissrác, és a NEM is egy vagány, szerethető figura. Fontos téma, jól feldolgozva, nekem mégis maradt egy pici hiányérzetem a végén. Nem tudom igazán észérvekkel megmagyarázni, hogy miért, tényleg csak egy érzés. A rajzokkal ugyanígy voltam, hogy összességében tetszett, de mégsem az én világom teljesen.

Szegedi Katalin: Kocsonyakirályfi

Lehet, hogy kell hozzá egy bizonyos fokú kajaorientáltság, de nekem tetszett ez a hangulatos, kedves kötet. Az illusztrációkban és a szövegben is megvan az a szegedikatalinos régimódi báj, amiért szeretjük az ő dolgait. 

Nyulász Péter: A fürdők réme 

Sokat ígérő a sorozat első része: izgalmas, vicces, igényes, olvasmányos stílusú, és a kis tudásmorzsák is tetszettek. Képileg is nagyon jó. Csak így tovább!

Az ifjúságira:

Nagy Anikó Johanna: Egy szót se szólj!

Nagyon rendben van a sztori, fontos problémát boncolgat, meg jól is van felépítve, jók a karakterek, de sajnos a stílus nem ér fel az előbbiekhez. Először jó érzés volt, hogy olyan, mintha a saját gimis naplómat olvasnám, de aztán már valahogy nem elég, hiányzik valami plusz, hogy ne csak azért pörgessem a lapokat, mert kíváncsi vagyok a végkifejletre.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Most, hogy én is napköziben dolgozom, tanúsíthatom, hogy tényleg ilyen ez a közeg. A tanárnak legalábbis nagyon kemény, de a gyerekeknek se egy üdülés. Fárasztó, frusztráló, az egyébként is gyenge oktatási rendszer egyik leggyengébb pontja szerintem. És én még egy elit iskolában vagyok. Wéber Anikó nagyon jól bemutatja ezt a világot, látszik hogy saját tapasztalatai alapján írta a regényt. 

Szrimay Ágnes: Szerelemre castingolva

A maga műfajában teljesen rendben van. A Leiner Laura féle könnyed vonal, csak jobban szerkesztve. Ettől eltekintve sokszor szinte mintha őt olvastam volna, talán azért is, mert a sorozat közege emlékeztetett a Bexi-sorozat tehetségkutatós környezetére, hangulatára. Mindenesetre határozottan jól szórakoztam, jöhet a következő rész is.

Finy Petra: A nagy álom

Néha nekem már túl sok volt az úszás, az edzések technikai leírása, de egyébként egy nagyon helyes, szórakoztató, jó üzenetű regény, szerelemmel, kamaszságokkal.

Saját szórakozásomra könyvtárból:

Rainbow Rowell: Fangirl

Na, ez már sokkal jobban bejött, mint az Elenor és Park, bár a főszereplő itt is eléggé defektes volt, de minden probléma mellett mégis volt egy alapvető pozitív hangulata az egésznek. A mellékszereplők között is volt egy-két nagyon eltalált, sok jó beszólás, érdekes fordulatok, és nekem a fanfic része is nagyon tetszett. Nagyon jól ír ez a nő, az biztos. 

Tove Jansson - Sami Malila: Múmin szakácskönyv 

Elsőnek azt emelném ki, hogy annyira helyes, nekem való idézetek vannak ebben a kötetben Tove Jansson meséiből, hogy nem is tudom, miért nem olvastam én eddig erről a hangulatos, vicces, kedves világról. Felkerült ez is a bakancslistámra. A receptek meg egyszerű, tápláló, egészséges, házias, skandináv stílusú étkeket írnak le. Szuper az egész.

Sally Beddell Smith: Erzsébet, a királynő

II. Erzsébet nagy kedvencem és hősnőm, úgyhogy amint megjelent ez a könyv, olvasni szerettem volna. Kicsit elment az idő, mire kézbe vehettem, de jó volt a megérzésem, nekem való, élvezetes könyvet írt Sally Bedell Smith. Nagyon szimpatikus képet fest a királynőről, de az árnyoldalakat sem hallgatja el, úgyhogy nekem objektívnek tűnt. Minden részletre kiterjedően, roppant olvasmányosan, érdekesen ír a szerző, és találó a képválogatás is.

P.G. Wodehouse: Köszönöm, Jeeves!

Megint kedvet kaptam egy kis Wodehose-ra, de ez nem volt a legjobb választás. Nagyon nagy túlzás, amit a fülszöveg állít, hogy ez lenne Wodehouse talán legnagyszerűbb műve, engem legalábbis nem kötött le, néha határozottan vontatottnak éreztem. Persze azért sziporkázó így is sokszor, de inkább közepes, mint kitűnő.

Sophie Hannah: A zárt koporsó

Mostanában gyakran járok úgy, hogy sorozatok második részei csalódást okoznak, itt is ez volt. Az első rész sokkal jobban tetszett. (Vicces, hogy a bejegyzésben azt írom, 2015-ben tartok majd egy nagy A.C. újraolvasást. Most már tudom, hogy valószínű ez soha nem fog bekövetkezni, annyi más olvasnivalóm van.) Ez is szórakoztató volt, de néhol logikátlannak meg túlírtnak éreztem. Azért minden bizonnyal olvasom majd a többit is, de már jobban megértem a fanyalgókat is.

Mészöly Ágnes: Tavaszi divatőrület

Továbbra is jó ez a sorozat, még mindig profin mai, még mindig humoros, a főszereplők nagyon jó arcok, és a mellékszereplők között is van jó pár telitalálat. A vége felé most nekem már nem volt annyira izgalmas a sztori, de így is jól szórakoztam, tetszik ez a világ.

És egy kölcsönkönyv lányom osztáytársától:

John Green: Papírvárosok

Ez volt az első könyvem Greentől, de már értem, miért szeretik ilyen sokan. Mindig örülök, ha egy népszerű szerző ugyanakkor igényes is, és ő, vagy legalábbis ez a regénye ilyen. Nem elcsépelt, filozofikus és lírai, de azért van benne egy nagy adag földhözragadt humor meg kaland, iskolai hétköznapok, szerelem. Egyedi hangvételű, mégis sok klasszikus elemet tartalmazó, igazi jó ifjúsági regény.

 

meseanyu 2017.03.24. 08:35

Heti jóságok 90.

blog_244.jpg

- Egyesületi megbeszélést tartottunk a parkban, de a hirtelen jött eső bekergetett minket az egyik szomszédhoz, ahol rozé és kézműves fokhagymás sajt társaságában múlattuk az időt.

- Az Étterem Hét  keretében ismét a Szél Fiaiban ettünk. A kaja, ha nem is lenyűgöző, de abszolút élvezhető volt, a kiszolgálás nagyon szívélyes, és együtt volt a nagy család, szóval roppant kellemes volt a hangulat.

- Már a múltkor a szülői koncerten is elbűvölt egy darab, amit egy másik lány játszott, most Katinka is megkérte Balázs bácsit, hogy megtanulhassa, és legszívesebben mindig ezt játszatnám vele. Neten nem találom, a szerzőt se tudom, csak annyit, hogy Daydreams a címe.

- Most már aztán tényleg itt a tavasz, egy szál muszlinblúzban ültem kedd délután az iskolaudvaron. Ilyenkor egész harmonikusnak tűnik az ittlét. Otthon meg bújnak ki a hagymások, virágzik a kikeleti bangita, minden tele van bimbóval, a népek meg kirajzanak, és bicikliznek, futnak, játszótereznek. Én meg megkezdtem a kerti munkálkodást. Ja, és jelenleg is csiripel egy picinke cinke a villanyoszlopon.

- Csini padlizsánokat vettem, meg gyönyörű  kelkáposztát, és mindenféle jóságok születtek. A kelkáposztát pl. megpároltam, és utána kicsit összesütöttem konzerv paradicsomos babbal, valami isteni lett.

- A Molyon fedeztem fel, és egészen beleszerettem Karla Gerard képeibe.

- Végre találtunk új fogszabályzó orvost: nem kell várni, roppant kedves, szimpatikus, és árban sem lehúzós.

 

meseanyu 2017.03.21. 09:42

A Gremlinről

blog_243.jpg

Habár bizonyos rendszerességgel nézegetem a Facebookot is, szeretem a Pinterestet, és új kedvencem az Instagram, de azért még mindig fő tartózkodási helyem a neten a moly.hu, itt már lassan megkapom a nyolc éve regisztrált tagoknak járó kitűntetést. Ehhez jött 2015 nyarán a szintén molyos fejlesztésű snitt.hu, ahol a film- és sorozatnézéseimet vezetem, és most itt a legújabb, a gremlin.hu, ahol társas- és videójátékokról folyik a szó. Utóbbi nem az én világom, előbbi viszont annál inkább, úgyhogy természetesen rögtön feliratkoztam ide is. Már a Snitten se vagyok annyira aktív, mint a Molyon, valószínű a Gremlinen még annyira se leszek, de jó tudni, hogy van még egy játszóterem, amit meglátogathatok, ha nem tudok magammal mit kezdeni, emellett pedig regisztrálhatom a  dolgaimat, amit nagyon kedvel a rendszerező énem. Elsőre a kívánságlista funkció tetszett meg leginkább, mert mindig vannak olyan társasok, amikről olvasok, pl. Hintafa blogján: mostantól ezeket nem kell mindenfelé írogatnom, hogy el ne felejtsem, egyszerűen csak felnyomom a gremlines kívánságlistámra őket. Emellett itt is figyelem a molyos pajtikat, és valószínű találok is még hasonló ízlésű felhasználókat, akiknek adok a véleményére, és új ötleteket szerezhetek tőlük. A honlap már most annyi szerteágazó lehetőséget ad, hogy valószínű rendesen majd csak a nyári szünetben tudok belemerülni, de már előre örülök a kellemes óráknak, amiket majd ott tölthetek. Ami meg még kellemesebbé teszi majd az ott tartózkodást: az oldal egy éves szülinapjáig mindenki ingyenes pro-tagságot kap, ami további érdekes és hasznos funkciók használatát teszi lehetővé.

 

meseanyu 2017.03.10. 08:20

Heti jóságok 89.

blog_242.jpg

El vagyok rendesen havazva mindennel, úgyhogy múltkor teljesen el is felejtettem megírni a heti bejegyzést, ezért most két heti adagot kaptok, és osszátok is be, mert jövő héten meg síelek, így itt a blogon nem lesz más csak csend és üresség. :-)

- Az első igazi tavaszi hétvégén óriásit sétáltunk a töltésen: be a városba meg vissza, aztán még elmentünk a Víziváros felé is, ahol mint kiderült, van egy gyönyörű kanyarulata a Dunának, amit még sose láttam, de mondtam, hogy visszatérünk még ide, sőt legközelebb erre kezdjük a túrát.

- Péntek esti dőzsölés barátokkal: rendelés a Don Pepéből. Én doggert ettem, nagyon bejött, utána meg szétröhögtem a fejem a Hadházyn, pedig ezt a műsort már láttam egyszer. 

- Másnap családi szülinap a szokásos jóságokkal: kézműves hamburger, cider, miegymás.

- Már két fejezetet lefordítottam  a Brennerovából (jelenlegi elfoglaltságaim mellett heti egyet tűztem ki), és nagyon élvezem.

- Rámjött valami ösztönös spórolás és minimalizmus, alig vásárolok valamit, mindenből csak a legszükségesebbeket. És élvezem.

- Szeretem az olyan napokat, amikor ha délelőtt megyek az autóval, és hallom ezt a számot, és megállapítom, hogy milyen jó, utána meg délután Katinkával megyünk, és megint ez szól, és neki is tetszik.

- Barátainknak ajánlottuk a füredi szállodát, ahol szilvesztereztünk. Elmentek, és oda voltak érte ők is.

- A Révai kiadta az előzetes számításait, hogy milyen pontokkal lehet szinte biztosan bejutni hozzájuk, és Katinka majdnem  minden osztályban fölötte van ennek pár ponttal.

- Elkezdték csinálni a kertet.

blog_241.jpg

Az e havi Merítés címlapja az Oscar-díjas Mindenkire utalva egy csodás bodzavirágot ábrázol, és  a díj kapcsán a Film, színház, muzsika rovata kis összeállítást készített nekünk azokról a magyar származású színészekről, rendezőkről, zeneszerzőkről, akik a múltban kiérdemelték az Oscart. A másik jelentős filmes esemény, Enyedi Ildikó Arany Medve-díja kapcsán a Fényőrség rovata a rendezőnőről szól. Ezúttal a hónap magyar és külföldi írója is hölgy: Kafka Margit és Tatjana Tolsztaja. Mindketten különleges szerzők, érdemes megismerkedni velük. Egy másik írónőről, kedvencemről, Szabó Magdáról több rovatban is olvashatunk: a Klasszikus magyarban, a Kötelező-felfedezőben és az én rovatomban is. A Világklasszik az örökzöld Három nővér paródiával indul, nekem már ezzel bearanyozta a napomat, a VilágOlvasó rovata pedig Hollandia irodalmát mutatja be érdekes szerzőkkel és csodaszép képekkel. A YA-rovatból megtudhatjuk, milyen a realista romantika, a fantasy-rovatban roppant érdekes istenekről olvashatunk, a sci-fi-rovatban pedig az elsősorban a Dűne sorozatról ismert Frank Herbertről. A Kopogtatás nélkül és az Utak a Hegyre is nehéz de fontos témát választott, előbbi a szégyenről, utóbbi az iszlám és az erőszak kapcsolatáról ír. A MOLYrágta Történelem pedig arról mesél nekünk, hogy már az ókorban megvolt minden, ami mai világunkat is jellemzi. Nálam, a  MolyMazsolázóban ebben a hónapban úgy jött össze, hogy egy kivétellel csak női szerzők szerepelnek, a már említett Szabó Magdán kívül többek között Fésűs Éva, Finy Petra vagy éppen Edith Nesbit könyveiről olvashattok.

 

 

meseanyu 2017.03.08. 08:52

Újdonságokról 3.

blog_236.jpgMona Awad: Antilányregény

Nekem, aki mindig is a kilóimmal küzdöttem, valószínű tetszeni fog Mona Awad kötete, amely 2016 legjobb debütregénye lett az Amazonon. Kedves, vicces, ifjúsági történetnek tűnik, és ahogy elnézem, hogy mennyien tették várólistára a Molyon, az év egyik slágere lesz szerintem. Március végén jelenik meg, aki ki bírja várni, hogy ne olvassa el rögtön, szerintem jól fog rajta szórakozni nyáron a strandon vagy a hűs szobában. Én legalábbis így tervezem.

 

blog_237.jpgMark Hyman: Viszlát kilók! Helló zsír!

És ha már szóba jött a fogyókúra, akkor jöjjön Gretchen Rubin kedvenc életmódtanácsadó könyve, amit először nem annyira akartam elolvasni, mert kicsit paleósnak tűnik, meg egyébként sem szeretem ezeket a túl szigorú elméleteket, de kedvenc gurum annyit lelkendezett erről a kötetről, hogy úgy érzem, úgy helyes, ha adok neki egy esélyt, aztán hátha tudok belőle valamit hasznosítani, még ha nem is hiszem, hogy a megszállottja leszek. A pegán diétáról szóló könyv a napokban jelent meg.

 

blog_238.jpgMike Wiking: Hygge

Ezt a dán életérzésről szóló könyvet viszont abszolút lelkesedéssel várom. Ez is kötődik valamilyen szinten az előbb említett Gretchen Rubinhoz, hiszen ez a kötet is a boldogságról szól. A koppenhágai Boldogságkutató Intézet (milyen menő hely már ez, nem?) igazgatója segítségével ismerkedhetünk a dánok titkaival, hogy miért is ők az egyik legboldogabb nemzet a világon. Én egyébként is minden szinten odavagyok Skandináviáért (egyedül a hideg miatt nem élnék ott), úgyhogy ha jól meg van csinálva ez a könyv, szerintem imádni fogom. Április közepére várható.

 

blog_239.jpgLakner Artúr: Édes mostoha

A végére pedig két új kiadást hoztam, az egyik örök nagy kedvencem, az Édes mostoha, amely most az általam szintén kedvelt Horváth Ildi rajzaival jelent meg. Bár én Róna Emy eredeti illusztrációit is szerettem, nagyon kíváncsi vagyok erre az új változatra. A történet meg persze az az igazán édes, kedves, békebeli, amit imádok. Hasonlóan romantikus lelkületűeknek nagyon ajánlom, garantálom, hogy örök élmény lesz. A történet több, mint tíz éve jelent meg utoljára, az új kiadás március végére várható.

 

blog_240.jpgNicole Krauss: A szerelem története

Nicole Krauss számomra pár éve nagy élményt jelentő könyvét (itt írtam róla) is újra kiadták. Most derült ki számomra, hogy a történetből tavaly film készült, és az új kiadás is filmes borítójú. Bár a címlapkép elég visszafogott ehhez képest, de az hogy puhatáblás, nem hozta meg a kedvemet a beszerzéshez. A régi kiadás viszont, úgy nézem, már nem nagyon kapható, úgyhogy aki szeretné mégis magáénak tudni ezt a nagyon szép regényt, annak lehet, hogy be kell érnie ezzel. A kötet már kapható.

 

meseanyu 2017.02.28. 16:19

Februári zárás

blog_235.jpg

Beszerzések (3):

Megjött a bookdepótól a januári rendelésem maradéka, a két Ottoline, és a Brenner-sorozat legutóbbi része.

Chris Riddell: Ottoline goes to school

Chris Riddell: Ottoline and the Purple Fox

Wolf Haas: Brennerova

Olvasások (14):

Gretchen Rubin: Happier at home

Ezt Katától kaptam kölcsön. Nem tett rám annyira frenetikus hatást, mint a szerző nemrégiben olvasott másik könyve, de azért ebben is voltak nagyon jó kis tippek, kedves kis történetek, inspiráló gondolatok. Még mindig fanatikusa vagyok ennek a nőnek, és most már a podcastját is hallgatom, ami szintén nagyon hasznos és cuki.

Chris Riddell: Ottoline goes te school

Chris Riddell: Ottoline and the Purple Fox

Örömmel tölt el, hogy eddig minden új beszerzést el tudtam olvasni rögtön, így ezt a két gyönyörűséges kis könyvet is. Mindkét kötet hibátlan volt, régi kedves ismerősökkel és kedves új szereplőkkel, bájos békebeli rajzokkal, vicces ötletekkel. Egyszerűen el nem bírom képzelni, hogy erre a cukiságra nálunk nincs igény… Vagány, vicces, izgalmas, kedves: imádtam volna gyerekként is elböngészni, és szerintem a mai kisiskolások is imádnák. Ráadásul Ottoline egy nagyon szerethető és követhető figura: okos, van egyénisége, stílusa és a szíve is a helyén van.

Hugh Fearnley-Whittingstall: Zöldséget minden napra!

Én is a „megfontoltan válogató mindenevésben” hiszek, mint Fearnley, kevés húst fogyasztok, és zöldségmániás is vagyok, nem nagyon tudok elképzelni étkezést egy jó nagy adag zöldség nélkül. Szóval ezt a könyvet nekem írták, tobzódtam a jobbnál jobb ötletekben, variációkban, tippekben. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne változatosabban, fantáziadúsabban és szabadabban főzni és enni. A városi könyvtárból kölcsönöztem a kötetet.

Wolf Haas: Brennerova

Ez szintén új beszerzés, úgyhogy ismét csak piros pont magamnak, hogy elolvastam. Nagyon kellemes volt, végigrötyögtem, annyira hülye ez a Wolf Haas! A végére vártam még egy nagyobb fordulatot, mert így az lett, amit gondoltam, de persze az sem baj. Közben meg volt izgalom elég, függővéges fejezetek tömkelege, hogy le ne tudd tenni. Németül is nagyon jól olvasható, nem kell tőle félni. De ha valaki mégsem érez kedvet, tudást, erőt magában hozzá, akkor jó hír: elkezdtem fordítani!

Balázsy Panna: Csuromvíz

Balázsy Panna: Csupaszív

Ezekre már régóta kíváncsi voltam, mert mindig is bírtam Balázsy Pannát, Rippl Renáta borítói meg olyan cukik, de sajnos a könyvtárban nem volt meg a sorozat. Nem is értem egyébként, mert szerintem megvan benne minden, ami kell egy népszerű sorozathoz.  Jó üzenetei voltak mindkét kötetnek, és még ha nem is rágtam le a körmömet izgalmamban, azért kellemes volt olvasni, szimpatikus volt a főszereplő és a családja, megteremtette a szerző azt a hangulatot, hogy kíváncsi legyek a többi részre is. Végül egyébként Lillának vettem meg, és még az is lehet, hogy a többit is megkapja majd valami más alkalomra, mert szívesen olvasnám még tovább a harmadikos kalandokat. 

Olvastam egy csomó könyvet ebben a hónapban is a molyos gyerekkönyves illetve ifjúsági zsűrizés miatt. Mindegyiket a könyvtárból vettem ki:

Kertész Erzsi: Panthera

Ha egyenként nézem az elemeket, nem nagyon tudok semmibe belekötni, mert jó a stílus, élnek a figurák, izgalmas a sztori, de engem mégis sokszor inkább untatott. Valószínű az lehet a gond, hogy igazándiból nem annyira szeretem a kalandregényeket. A fülszövegben a Ruminit említik, na azt rettenetesen untam, meg az Időfutárt, amit viszont imádtam, és ez a könyv nálam ilyen értelemben tényleg a kettő között foglal helyet: nem utáltam, de nem is tudtam igazán szeretni.

Lackfi János: Robban az iskola

Volt egy-két egészen zseniális vers, de a többi inkább átlagos, meg egy-két fura, viszont számomra nem volt benne igazán taszító darab, és már ez is valami. Ami viszont egyértelműen ellene szól, hogy én is úgy gondolom, korosztályilag nagyon nehezen besorolható kötet: a számos kimondottan ifjúsági vers mellett nem kevés kicsiknek való is olvasható benne. Mondjuk lehet, hogy iskolai használatra, tanároknak szánták, úgy el tudom képzelni, hogy működhet, de egy családban nehezen.

Balázsi Lili Fanni: Madártej

Szép teljesítmény egy ennyi idős lánytól (15 évesen írta a szerző), de azért inkább olyan volt nekem, mint egy jó stílusú, rendkívül hosszúra nyúlt iskolai fogalmazás. Nem nagyon tudott lekötni sajnos, nem volt benne elég élet, elég ötlet, Korea ide vagy oda. Amikor a főhősről leírta, hogy rézvörös hajú és nagy zöld szemei vannak, na akkor már tudtam, hogy ez nem az én világom lesz. Sajnos ez a sablonosság jellemezte végig.

Stefanik Krisztina: Csillagbusz

Végre egy olyan kötet, amelyről úgy érzem, az idén az egyik befutó lesz. Nagyon helyes kis könyv, érződik rajta a szeretet, az elfogadás, ami az autista gyerekeknek nagyon kell.

Ambrus Izabella: Fundi óvodába megy 

Annyi ilyen témájú könyv van már az óvodáról, meg arról, hogyan fogadjunk el mindenkit a másságával együtt, ez sajnos nem a legsikerültebb darab ezek közül. Olyan kis esetlen az egész, a rajzok és a történet is, valahogy olyan fura, inkább taszító, mint vonzó.

Z. Németh István: Aranyeső, ezüsthó

Nem is tudom, mikor olvastam utoljára igazán jó gyerekverses kötetet, sajnos ez sem volt egy nagy szám. Mondjuk ezek a versek legalább nem voltak olyan furán abszurdak, de nem is volt bennük semmi igazán eredeti. A rajzok viszont egész helyesek.

Benji Davies: Nagypapa szigete

Ezt végre saját örömömre olvastam, nem a zsűrizés miatt. Mindenki dicsérte, úgyhogy ezt is előjegyeztettem a könyvtárban a kötelezőkkel együtt. Nagyon szép, nagyon kedves kötet az elmúlásról, de nem vagyok benne biztos, hogy a kicsiknek átjön a szimbolikája. Egy pár ponton nekem döccent a logikája, és ha nem tudom előre, hogy miről olvasok, lehet, hogy le sem esik, gyerekként pedig valószínűleg még kevésbé értettem volna. De lehet, hogy csak én vagyok túl földhözragadt.

meseanyu 2017.02.24. 10:36

Heti jóságok 88.

blog_234.jpg

- Pénteken estefelé elhatároztuk, hogy elmegyünk az okmányirodába Katinkának útlevelet és személyit csináltatni. Fél órával zárás előtt érkeztünk, és láss csodát: senki sem várakozott, rögtön szólítottak is. Így még volt időnk egy kisebb körre az Árkádban utána, ami eredményezett számomra egy jócskán leárazott Geox cipőt, amit már ősszel kinéztem magamnak. Vacsira meg végre megkóstolhattam a Burger Kingben a tükörtojásos hamburgerüket, amire már régen áhítoztam, mert amikor megyek olaszra, mindig szembejön egy plakáton.

- Szombaton este barátaink kezdeményezésére Firkin koncerten voltunk, akikről még életemben nem hallottam, de jó kis ír zenét nyomtak. Mondjuk egészen szürreálisan kevesen voltunk, de ennek ellenére nagyon jó volt a hangulat.

- Vasárnap Tatán voltunk, megint a Platánban, ahol még mindig remek a kaja. Vicces volt, mert pont a Pápai Jociról forgattak egy kis filmet, akiről aznap reggel tudtuk meg, hogy megnyerte a Dal című versenyt. Szép napsütéses idő volt, úgyhogy tudtunk sétálni is egyet, láttunk sok szép madarat is.

- Azóta meg hajtás, helyettesítettem is, meg valamiért nem is vagyok olyan jó passzban, de ez arra volt jó, hogy rájöjjek, át kell gondolnom ezt az egészet az iskolával, és lehet, hogy mégis inkább más utakat kell keresnem.

- Viszont olyan apró jóságok voltak, hogy kedves volt a gázóra leolvasó meg a kéményseprő, szerdán meg végre éreztem, hogy ha lesznek is még kisebb visszaesések, mégis feltartóztathatatlanul itt a tavasz.

meseanyu 2017.02.22. 09:29

Jane Austenról

blog_233.jpg

A kép ebből a filmből van. Imádtam!

A második, életmű olvasásért járó molyos kitüntetés, amit meg szeretnék szerezni, Jane Austen könyveiért jár, és ehhez is már csak két kötetet kell elolvasnom, úgyhogy remélem, meglesz még idén. Ennek örömére összegyűjtöttem, mi minden Austennal kapcsolatos volt itt a blogon az évek során.

A legtöbb könyvét még a blog előtt olvastam, kamaszkoromban, de egy-két rövidebb lélegzetű műve még elmaradt, így írtam itt a Meggyőző érvekről, A klastrom titkáról és a Lady Susanról.

Olvastam két életrajzot is: Carol Shields és Claire Tomalin tollából.

Ezután pedig jöttek a mindenféle folytatások, újragondolások: fikciók Jane Austen hőseiről, vagy akár magáról az írónőről, mint pl. Syrie James regénye, amely egy kitalált Austen-napló. Ezt nagyon szerettem, és szórakoztatónak találtam Joan Aiken regényeit is: itt, itt és itt írtam róluk. Julia Barrett viszont csalódást okozott, így tőle csak egy kötetet olvastam. Hasonlóan jártam Stephanie Barronnal is, bár ott a második könyv után adtam fel. (Ja, és itt írom, hogy beterveztem a Büszkeség és balítéletet németül, na az, khm, nem következett be.) Annál inkább tetszett viszont P.D. James könyve, A halál jár Pemberley-ben. És milyen jó, hogy újraolvasom ezeket a bejegyzéseket, mert most látom, hogy a sorozatot se néztem meg azóta se: na, ezt sürgősen pótolni kell. (Bár annyi olvasnivalóm van, hogy megfogadtam, az esti, közös sorozatnézések mellett nem nézek semmit, úgyhogy lehet, hogy nyárra marad, de azt hiszem, csinálok egy ilyen nyári listát a snitten, hogy semmiképpen se felejtsem el.)

Végül elolvastam még az Austenlandet is, ami ha nem is nyűgözött le teljes mértékben, azért legalább nem untatott. Azóta viszont jó ideje nem olvastam semmi ilyesmit, de most, mint fentebb  írtam, a plecsni igérete felvillanyozott (szánalmas :-))), úgyhogy majd referálok, ha sikerrel járok.

 

meseanyu 2017.02.17. 10:58

Heti jóságok 87.

blog_232.jpg

- Be kellett menni aláírni a felvételi papírokat pénteken, és utána még sétáltunk egyet a városban. Isteni sült zöldséges kebapot ettünk a Duna Dönerben, nagyon kellemes kis hely. Egy-két helyen üveg a padlója, és lelátni a Széchenyi tér alatt feltárt romokra, na meg persze kilátás a térre, roppant hangulatos. 

- Gretchen Rubin podcastjában hallottam a "Power Hour" ötletét, és már meg is valósítottam: szerdán 3-tól 4-ig olyan dolgokkal foglalkoztam, amelyeket nem annyira szeretek, és állandóan halogatom, de mégis meg kell csinálni. Meglepően jó volt, és hatékony, ezentúl minden szerdán így lesz.

- Megkaptam a Molyon a gyerekkönyvrajongóknak járó kitüntetést: ez az a plecsni, ami igazán én vagyok, és ráadásul másodikként vehettem el, ami plusz büszkeséggel töltött el.

- Egyik barátnőmmel szinte hetente össszefutunk egy kis sétára, beszélgetésre, és most belecsöppentünk a zeneművészeti diáknapjába: az utcáról hívtak be minket, hogy énekeljünk. A diákokkal együtt énekeltük el a Tavaszi szélt, nagyon vicces, és egyben aranyos élmény volt. 

- Katinkával is történt egy csomó jóság a héten: bekerült egy országos tehetségprogramba, ahol mindenféle klassz élmények várnak majd rá; hetedik lett a csapatuk a Bolyai Természettudományi versenyen, ami a másik két első helyezés mellett is szép eredmény, ráadásul ez nem csak megyei, hanem regionális küzdelem volt; és voltak az Operaházban a Ki mer ma? című műsor felvételén.

- Annyira csicseregnek a madarak, és néha már annyira melegen süt a nap, hogy érzem, a tavasz már a kapuban áll.

 

blog_231.jpg

Ismét itt az új Merítés és benne számtalan érdekes téma. Az első rovat lett most a kedvencem, különböző szerkesztők ajánlanak benne jobbnál jobb téli olvasmányokat. A pszichológia rovat is nagyon jól sikerült, az egyik leghíresebb szociálpszichológust, Philip Zimbardót mutatja be, a szintén roppant érdekes történelmi rovat pedig a legnépszerűbb magyar uralkodót, Mátyás királyt. A posztmodern rovat egy édes kis miniatűr budi képével indít (ezt látnotok kell), aztán pedig arról olvashatunk az értékelések köré írt kerettörténetben, hogy milyen lenne az élet, ha egyszer csak mindenki elkezdene olvasni. A YA-rovat várható filmfeldolgozások mellett romantikus olvasmányt is ajánl Valentin-nap alkalmából, a Fényőrség pedig szintén a szerelmesek napja miatt a vágy témakörében kutakodik. A kortárs magyar irodalom rovata az aktuális irodalmi díjakkal foglalkozik, a vallási rovat pedig reformációval, amelynek idén ünnepeljük 500 éves évfordulóját. Az én rovatomban pedig van jógás, bogaras és karácsonyos könyv, de krimi és nyelvtan is, úgyhogy lehet válogatni.

meseanyu 2017.02.10. 09:01

Heti jóságok 86.

blog_230.jpg

- Pénteken este elmentünk szaunázni a győri fürdőbe. Nagyon jólesett, úgyhogy időről időre biztos elmegyünk még.

- Szombaton bevásároltunk a délutáni főzéshez, és megnéztük a Bortársaság új üzletét az Árkádban. Most nagyon lelkes vagyok, mert oda sokkal egyszerűbb lesz beugrani, és nem kell a borokat átcipelni a városon a kocsiig. Vettünk is rögtön három üveg bort.

- Este barátok jöttek, Tibor főzött, nekem csak desszertet kellett csinálni, és így sokkal relaxáltabb voltam, mint egyébként vendégváráskor.

- Vasárnap meg a Vappiano-ban ettünk szintén barátokkal. Oda vagyok a tésztáikért.

- Megjöttek a héten a bookdeporitory-s rendelés maradékai. A Brenner-sorozat új része németül, alig várom, hogy olvashassam. És végre megvan az összes kötet Chris Riddell Ottoline-sorozatából, imádom ezeket a kis cukiságokat.

- Elkezdtünk egy tánctanfolyamot az El Pasoban, úgy érzem remek lesz. Kedves nagyon az oktató, jó a hangulat, és jól átmozgatja az embert.

- Fergeteges fúvószenekari koncertet adtak Katinkáék az Aporban, állva tapsolt a nép.

- Katinka meglepetés szülinapot szervezett a barátnőjének, saját maga sütötte a  tortát és csinált egy tök aranyos, megható videót is neki.

- Elkezdtem hallgatni Gretchen Rubin podcastját. Főzés, rendrakás mellé tökéletes.

meseanyu 2017.02.07. 20:05

Újdonságokról 2.

blog_224.jpgKeith Stuart: Kockafiú

Az autistákról szóló dolgok mindig is izgattak, különösen, amikor könnyed regényben olvashatunk erről az állapotról, és Keith Stuart önéletrajzi ihletésű könyve ilyennek tűnik. Hogy a Minecraft, ami szintén központi eleme a történetnek,  mennyire érdekel, már egy másik kérdés, de olyan hívószavakat olvashatunk a fülszövegben, hogy humor, meg megható, és ez az elegy nálam működni szokott, úgyhogy sokat várok tőle. Megjelenés márciusban.

 

blog_225.jpg Anne Tyler: Az ecetlány

Bár a cérnás könyve nem volt túl meggyőző, azért fontolgattam már akkor is, hogy kéne még olvasni Anne Tylertől, és most ez az új kötete, amely A makrancos hölgy történetét meséli újra, nagyon érdekesnek tűnik. Szeretem azt a sztorit a nagyszájú, erős nőről, akit Katának hívtak, és remélem Tyler jól megcsinálja ezt a remake-et. Ez is márciusra várható.

 

blog_226.jpgNeil Gaiman: Északi mitológia

Gaiman viszont Tylerrel elletétben olyan szerző, aki nem nagyon okozott még csalódást, úgyhogy remélem ezzel az új kötetével is kellemes órákat okoz majd. Terjedelemben nem egy Amerikai istenek, azért valahogy mégis egy kicsit arra a hangulatra számítok a téma miatt. Szerintem egy kompakt kis tömör-gyönyör lesz, remélem beválik a számításom. A kötet a napokban jelent meg.

 

blog_227.jpgFrancesca Zappia: Csak kitaláltalak

Ez nagyon izgalmas és eredeti ifjúsági-romatikusnak tűnik, irtó vonzó a borítója is. Persze fennáll a veszélye, hogy ennek ellenére gagyi lesz, vagy egy nagy katyvasz, mert eléggé szerteágazónak tűnik a sztori, ezért beszerzésre biztos nem kerül, de remélem, azért majd sikerül elolvasnom, mert jelen pillanatban nagyon izgatja a fantáziámat. Szintén márciusban jelenik meg.

 

blog_228.jpgLucy Jessop:  A csodálatos avokádó

Nagy rajongója vagyok az avokádónak, de sajnos nem tudom eléggé változatosan elkészíteni, úgyhogy ezt a könyvet, azt hiszem, nekem írták, ugyanis azt ígéri, hogy számtalan jobbnál jobb ötlete van az avokádó felhasználására. Állítólag még brownie-t is süthetünk vele. Február 15-re várható a megjelenése.

 

 

blog_229.jpgLackfi János: Álompince és citromos arcvíz

Ez már a Dombontúli mesék ötödik része lesz. Még egyet sem olvastam, de annyira cukik a címlapok és agyamentek a címek, hogy nem tudom elképzelni, hogy ne tetszene. Tizennégy részes lesz egyébként a sorozat, és mindegyik kötethez jár plüssállatka is, úgyhogy kifejezetten addiktívnak ígérkezik a dolog. Ez a rész hamarosan már kapható.

 

 

meseanyu 2017.02.03. 08:53

Heti jóságok 85.

blog_223.jpg

- Michelle Obama a Carpool Karaoke-ban

- Pénteki mozi: Kaliforniai álom. Juj, de jó kis film! Megérdemli azt a sok Oscar-jelölést. Tetszett a sztori, a színészek, a táncok, és azóta is ezeket a zenéket hallgatom. Például ezt, ezt ezt vagy ezt. De akár az összeset idelinkelhetném...

- Szombati mozi: Utazók. Na, ez egy egészen más kategória, de látványos és szórakoztató, szombat esti lazulásra tökéletes.

- Aztán még valamelyik nap, mert nagyon ráértünk, megnéztük Katinkával a Holt Költők Társaságát. Még mindig nagyon jó film, manapság is csinálhatnának ilyeneket.

- Ja, és mivel úgy látszik, ez egy filmes hét volt, újra végignéztem a családdal, mert eddig csak én láttam, a Sherlock-ot.

- Volt egy gyönyörű sétánk a hóesésben, és élvezem ezeket a ködös, szürke napokat, a madarakat, ahogy szállnak.

- Jók lettek Katinka pontjai, most nagy az öröm, végre talán elhiszi, amit mi eddig is mondtunk, hogy sikerülni fog a Révai.

 

meseanyu 2017.01.31. 18:31

Januári zárás

blog_222.jpg

Beszerzések (3):

Maggie O'Farrell: A kéz, amely először fogta az enyémet

Ezt már oly régen el akartam olvasni, amióta olvastam a szerzőtől A köztünk lévő távolságot. Baromira idegesített, hogy nincs meg a könyvtárban, kölcsönkérni se tudom senkitől, és már évek óta annak a listának az első helyén van, ahol az ilyen könyveket gyűjtöm, így január elején hirtelen felindulásból megrendeltem.

P.D. James: Szörnyűségek szép szigete

Tetszett nyáron nagyon ez a könyv a szerzőtől, és amikor böngészgettem a könyvtár katalógusában, hogy mijük van még tőle, a fentebbi kötetet találtam, aminek nagyon szimpi volt a fülszövege. Most meg, amikor ki akartam venni (tanulság: sose halogasd az ilyesmit!), kiderült, hogy ez alatt a pár hónap alatt törölni bírták az állományból. A tesómnak úgyis rendelni akartam éppen névnapi ajándékot, úgyhogy ezt is hozzácsaptam. Antikvár példány, úgyhogy tök olcsó volt.

Jo Nesbo: Midnight Sun

Ezt Tibornak rendeltem a bookdepótól. Nagyobb rendelés volt, de még csak ez jött meg.

Olvasások (16):

Leiner Laura: Akkor szakítsunk

Mivel szilveszterkor játszódik a történet, ezt az év végére tartogattam, és még az óévben kezdtem el, de január elején fejeztem be, úgyhogy ide sorolom. Izgalmas, fordulatos és nem utolsó sorban vicces történet. A szerzőhöz képest meglepően feszes, gördülékeny, stílusában is csak egy-két dolog volt idegesítő.

Donna Tartt: Az Aranypinty

Ezt meg még karácsony előtt kezdtem el, de olyan hosszú volt, és a közepén egy kissé elvesztettem a lelkesedést, hogy ennek is januárra maradt a befejezése. Kevésbé tetszett, mint A titkos történet, a vegasi részt sokszor kimondottan untam, meg persze nagyon taszító is volt. De összességében jó volt megint elmerülni egy ilyen lassú, nagy ívű történetben, annyi gyönyörű részlet, andalító mondat: kimondottan bekuckózós könyv, kiváló volt az ünnepek alatti lustuláshoz. Ja, és kivitelében is gyönyörű darab.

Maggie O'Farrell: A kéz, amely először fogta az enyémet

 Büszke vagyok rá, hogy az első idei beszerzésemet már el is olvastam. Bár a hozzá fűzött reményeket nem teljesen váltotta be: rettenetes lagymatagon indult, ha nem olyan régóta akarom már elolvasni, talán félbe is hagyom. A közepe felé viszont úgy beindult, hogy csak na. Izgalmas volt, megható, és nagyon szép lett a lezárás is. Kicsit szikár volt nekem a stílusa, főleg Tartt után, de azért van benne valami szerethető. Szóval összességében azért megérte megvenni.

J. K. Rowling - John Tiffany - Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek

Ez viszont szuper volt, imádtam olvasni. Hihetetlenül jó volt újra ebben a világban lenni: tele volt izgalommal, humorral, érzelemmel.

Molnár T. Eszter: Most már igazán

Rendben van ez is, de az első azért jobban tetszett. Nem tudom, hogy nekem nehéz mostanában belerázódni egy könyvbe, vagy tényleg ilyeneket olvasok, de ez is olyan volt, hogy a feléig kb. nem kapott el a gépszíj, de aztán meg nagyon beindult a cselekmény. Ezt most nem éreztem korszakosnak, inkább csak olyan kis tinglitanglinak, de vitathatatlanul voltak benne nagyon jó részek is. 

Agatha Christie: A szárnyak szava

Már csak két könyv hiányzott, hogy meglegyen a Molyon az Agatha Christie életműért járó plecsnim, ezeket tavaly szereztem be, amikor rájöttem erre a tényre. Ebben a kötetben kelllemesen misztikus történetek szerepelnek, pont annyira borzongatóak, hogy még nyugodtan tudjak aludni. Nem fenomenálisan csavarosak, de nagyon jó stílusúak, hangulatosak.

Agatha Christie: A Greenshore-gloriett

Számomra, kevés kivételtől eltekintve, Agatha Christie-t olvasni mindig gyönyörűség, így volt ezzel a kisregénnyel is, amelynek kidolgozottabb változatát már olvastam, és rémlett is egy csomó minden, mégis olyan hangulatos, olyan kellemes volt. 

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás

Kivettem a gyerekkönyvtárból gy csomó 2016-os kiadású kötetet, zsűrizés céljából, és el is olvastam már szinte mindet. Harcos Bálint sorozatának ez a része kevésbé tetszett. Szofi, ha nem is rosszindulatú, de idegesítően hiperaktív volt. A végén már fárasztott a sok balhé, a lezárás meg olyan kurta-furcsa.

Dániel András: Kuflik a hóban

A kuflik viszont még mindig jók. Szépen felépített, kedves történetek voltak ebben a kötetben is, aranyos, vicces rajzokkal, szellemes beszólásokkal.

Mandl Péter: Kiskobold és a párnafosztogatók

Lehet, hogy csak jobb kedvemben talált, de ez a kötet most valahogy jobban tetszett, mint az első rész. Tetszik ez az abszurd világ, és mintha most egy kicsit jobban összeálltak volna a történetek. A rajzok meg persze zseniálisak, hiszen Dániel András követte el őket.

Jeli Viktória: Dönci és a varázstakaró

Helyes, értelmes könyvecske, jó ötlet ez a varázstakaró, a képek is aranyosak, sajnos mégsem érintett meg úgy igazán mélyen.

Borsa Kata: A Varázsfuvola

Nekem ez nagyon nyögve nyelős volt. A képek nagyon szépek, és a Varázsfuvolát is imádom egyébként, de nem gyerekeknek való ez a szöveg, még nekem is nagyon terjengős, patetikus, unalmas volt. 

Kertész Erzsi: Helló, felség!

Nagyon helyes történet a másságról és annak kezeléséről. Diákoknak, tanároknak egyaránt ajánlható.

Pungor András: Zozi mindig hazajön

A címlap nem tetszett, és ezért egy kis előítélettel közelítettem a könyvhöz. Az első történet sem győzött meg igazán, de aztán egyre aranyosabb lett az egész, a végére egészen a szívemhez nőtt Tomi és ez a Nyári Pál utcai társaság. Az illusztrációkkal még mindig nem vagyok teljesen kibékülve, meg szerintem kicsit hosszúak a történetek ennek a korosztálynak. De egyébként nagyon helyes, érdemes elolvasni.

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről 

Határozottan egyedi látásmódú könyvecske, de nekem már sokszor túl abszurd, és Dettike sem volt általában szimpatikus. Kár, mert ki lehetett volna ebből hozni valami igazán nagyszerűt is, egy szerethetőbb főhőssel (mondjuk, ha Balambért vesszük főhősnek, akkor ő cuki volt), és kevesebb agyament részlettel, mert egyébként voltak benne egészen sziporkázó ötletek is.

Petőcz András: Nagy Kalap és Pici Sál

Ez elég béndzsa kis verseskötet volt: annyira semmilyenek, rímtelenek, ritmustalanok ezek a versek, plusz mondanivalójuk sem nagyon akad egy-két kivételtől eltekintve. Kár, mert egyébként meg tetszetős kis könyv, a címlapja is nagyon vonzó.

 

meseanyu 2017.01.26. 16:59

Heti jóságok 84.

blog_221.jpg

- Pénteken este tartottunk egy felvételi előtti önbizalomnövelő és feszültségcsökkentő családi shoppingolást-kajálást az Árkádban.

- Szombaton Katinka megírta a felvételit, úgy jött ki, hogy szerinte jól sikerült, úgyhogy jó hangulatban pizzáztunk egyet. 

- Este beszélgetős, pinpongozós, evős-ivós buliban voltunk szomszédéknál.

- Kedden pedig dolgozni mentem: két délutánt leszek az AUDI iskolában.

- Új sorozatot kezdtünk, Tibor végre hosszas tipródás után bírt választani (addig csak azon nyavajgott, hogy miért nem nézünk már valamit, de amit én mondtam, egy se volt jó): választottunk a Kártyavár, és eddig nagyon tetszik.

- Egy véletlen folytán rájöttem, hogy az a darab, amit egyszer két színjátszós adott elő a gimiben, és olyan szép volt, hogy majd a szív szakadt meg, a Gellérthegyi álmok, és gyorsan meg is néztem a filmet. Bár nem volt annyira megkapó, mint az emlékeimben élő előadás, de a fiatal Huszti nagyon cuki volt benne.

- Heti zenék: U2, Doris Day, Dés.

meseanyu 2017.01.24. 11:04

Agatha Christie-ről

Most, hogy elolvastam egyik kedvenc írónőm összes magyarul megjelent kötetét, és ezt a molyos kitüntetésemmel is igazolni tudom, úgy gondoltam, összeszedem, hogy miket írtáltam össze róla az évek során.

blog_220.jpg

Ez a téma már csak azért is megfelelő a régi posztok első listájához, amit ígértem a 2017-es terveimről szóló bejegyzésben, mert a blog legelső posztja is Agatha Christie-ről szólt. Az önéletrajzáról írtam akkor, 2009-ben. Még ugyanebben az évben elolvastam a másik önéletrajzi könyvét, amelyet a régész férjével közel-keleti ásatásokon átélt élményeiről írt. Aztán jött Charles Osborne átirata A.C.egy színdarabjából, meg egy regénye, amit még nem olvastam.

2010-ben nem olvastam semmit kedvenc írónőmtől, vagy vele kapcsolatban, de aztán 2011-ben megint belehúztam, elolvastam pl. az összes Westmacott álnéven írt könyvét: Távol telt tőled tavaszom, Az élet súlya, A lányom mindig a lányom, Az óriás kenyere, Befejezetlen portré. De közben jutott még időm a színdarabjaira is, egy novelláskötetre, olvastam ezt és ezt angolul, ezt németül, valamint Laura Thompson csodás életrajzát.

Az életrajzi könyvek olvasása a későbbi években is folytatódott: olvastam Jared Cade kötetét, és mivel fanatikus vagyok Christie-vel kapcsolatban, mint ahogy írom is ebben a bejegyzésben, természetesen meg kellett szereznem a jegyzetfüzeteiről szóló irományok mindkét kötetét is. Ezek kapcsán is ígérgettem az életmű újraolvasását, és most már elárulhatom, hogy a feltétel a házunk felépülése volt, ami már két éve megtörtént, de az A.C. könyveimet még nem olvastam újra. Most nem ígérek semmit, talán egyszer majd sorra kerül ez is bokros teendőim közepette. 

2013-ban olvastam még egy novelláskötetét, aztán meg 2014-ben a Grand Tour című úti beszámolóját, és még ugyanebben az évben Sophie Hannah regényét. Utána egy jó ideig megint semmi, mígnem jött a Molyon ez a kitüntetés, és kiderült, hogy két könyve még kimaradt. Ezeket még gyorsan elolvastam (a januári összefoglalóban majd írok róluk), és most még fáj a fogam az Sophie Hannah újabb könyvére, illetve a karácsonyi krimikre.

meseanyu 2017.01.20. 08:34

Heti jóságok 83.

moly_3.jpg

- Médiabál: ismét nagyon jó volt, ráadásul most már két asztalunk volt, szuper társasággal, rengeteget nevettünk meg táncoltunk.

- Katinka barátnőjééknél aludt, és amikor mentünk érte, megnéztük a folyamatban lévő házfelújításukat. Nagyon becsülöm őket, mert nem élnek kimagasló anyagi körülmények között, de ötlettel, jó ízléssel, beosztással és nem kevés saját munkával egy kis ékszerdobozt csinálnak a házukból

- Most már tényeg elmondhatom, hogy orchidea hegyeim vannak, folyamatosan nyílnak, csodaszépek!

- Még ebben a hidegben is volt egy-két nagyon jó sétám a héten (mondjuk most már felcipzáraztam a bundás kapucnit a kabátra): barátnőmmel könyvtárazás után (ahonnan egy tonna könyvvel tértem haza), Tiborral este a városban, Katinkára várva. Vacsira meg vittünk haza kínait. :-)

 - Az se rossz fíling, amikor tombol körülötted az influenza, és te nem vagy beteg (meg a családtagjaid se, lekopogom): bár jobbulást kívánok a betegeknek, de volt valami időtlenség érzésem (mint a téli szünetben), amikor a lemondott órák miatt felszabadult időben sok minden rég halogatott dologra jutott időm, mint pl. a molyos frisseim ledolgozása.

- Jó volt ismét Agatha Christie-t olvasni, és egyik reggel, mivel mint említettem annyira ráértem, megnéztem a filmváltozatot is: köntösben, kávét szürcsölgetve.

meseanyu 2017.01.16. 17:18

Újdonságokról 1.

blog_211.jpg Fodor Veronika: Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről

Erre a könyvre akkor lettem figyelmes, amikor a MolyMazsolázó szerkesztése közben Szimonidész Kovács Hajnalka illusztrációit nézegettem. A legendagyűjtő Anton Aulinger története érzésem szerint egy nagyon jó kis darab lesz az ódon hangulatú mesekönyvek kedvelőinek, amelyet csodaszép rajzok díszítenek. Első ránézésre szerintem kisiskolásoknak való.

 

blog_212.jpgAntal Attila (szerk.): A civilek hatalma

Ezt a kötetet már azelőtt kinéztem, hogy Németh Szilárd elkezdett volna orbitális baromságokat beszélni, de most már neki is ajánlom, és persze mindazoknak, akiket érdekel a civil szféra. Remélem sok mindenkit, mert kormányunkkal ellentétben én úgy vélem, hogy nem kevesebb, hanem sokkal több civil szervezet kellene ide, hogy élhetőbb legyen az ország.

 

blog_213.jpgAnita Ganeri: Mítoszok 30 másodpercben

A Tessloff Babilon Tudás 30 másodpercben című sorozatában már számtalan kötet jelent meg tavaly, én mégis csak most lettem figyelmes rájuk, de annyira jónak tűnnek, hogy legszívesebben most rohannék, és megvenném az összeset. Ez a legújabb rész a napokban jelent meg.

 

 

blog_214.jpgEdward Rutherford: New York

Az utóbbi időben kissé mániámmá vált New York, szeretem az ott játszódó történeteket, így rögtön felkeltette az érdeklődésemet Rutherford regénye is, amely e város történetét meséli el, ráadásul a borítója is gyönyörű. Nem ismerem a szerző munkásságát, de látom, hogy több ilyesmit is írt, Párizsról, Londonról, úgyhogy ha bejön a stílusa, az összeset szándékozom elolvasni.

 

blog_215.jpgMindy McGinnis: Egyetlen kortyot sem

Bírom a disztópiákat, és Mindy McGinnis könyve egy egészen elképzelhető forgatókönyvre épít, vagyis, hogy egyszer csak elfogy az ivóvíz. Kár, hogy sorozat, és kár, hogy YA, de majd meglátjuk, egyelőre érdekel.

 

 

blog_216.jpgEleonora Galasso: A mai Róma konyhája

És a végére hoztam egy szakácskönyvet is: olasz konyha, már csak jó lehet. Szimpatikusnak tűnik ez a csaj, meg gondolom, remélem, a képek is csodaszépek. Január végére várható.

meseanyu 2017.01.13. 14:54

Heti jóságok 82.

blog_210.jpg

- Ismét látogatás az IKEA-ban: Katinka megkapta a rég vágyott ágyát (itt megcsodálható), és irtó fincsi húsos palacsintát ettem.

- Szombat este pótszilveszter jó barátokkal: pizza, társasozás.

- Vasárnap este Doktor Zsivágó a színházban.

- Imádtam a Harry Potter színdarabot olvasni, annyira jó volt újra abban a világban lenni.

- Beszereztem mindenféle tavaszi virágokat, a jácint már ki is nyílt.

- Beleszerettem a Milli limitált kiadású krémtúróiba: isteni a fehércsokis-kókuszos és a mandarinos-sajttortás is.

- Szép fehér hótakaró, ami másnapra ugyan elolvadt, de mégis volt egy nap winterwonderland nálunk.

- Heti zenék: Olly Murs és a Primitive Radio Gods.

 

moly_2.jpg

Ismét itt az új Merítés, és benne számtalan érdekes téma: a vallási rovat a gyerekneveléssel foglalkozik, posztmodern egy Star Wars-os kerettörténetbe ágyazva tárgyalja a jobbnál jobb regényeket, az idézet rovat Évával foglalkozik, a kortárs magyar irodalom rovatban pedig híres írók válaszolnak egy körkérdésre a múlt évvel kapcsolatban. A hónap külföldi írója rovat különszámában a legkülföldibb magyar íróról, Orczy Emmáról olvashatunk nagyon figyelemfelkeltően, nekem legalábbis rögtön kedvem támadt elolvasni A Vörös Pimpernelt. A hónap magyar írója rovatban, amely Szép Ernőről szólt, szintén találtam magamnak olvasnivalót, a Lila ákácot. Új, szerintem nagyon érdekes rovat is indult, a címe Forever Young Adult. Az én rovatomban pedig olvashattok környezetvédelemről, madáretetésről, de egy örmény ifjúsági regényről is.