meseanyu 2016.10.26. 19:52

Az öregedésről

blog_183.jpg

Maradj fiatal! című 2011-es kiadású kötetre már megjelenésekor felfigyeltem, sőt először nagy lelkesedésemben még a beszerzendők listáján is helyett kapott. Aztán valahogy mégsem vettem meg, viszont a könyvtár igen, de a polcon mégsem találtam sosem. Teltek múltak az évek, a könyv valahogy mindig ott volt az agyam hátsó zugában, és most, hogy kissé rákattantam az egészségmegőrzésről szóló könyvekre, gondoltam ez se maradjon ki, és rákérdeztem egyik alkalommal, hogy hol rejtegetik ezt a becses kötetet. A könyvtárunk beszerzési és raktározási szokásairól külön bejegyzést lehetne írni, szerintem fogok is egyszer, ahogy gyűlnek a tapasztalatok, ez az eset is egy volt közülük, mivel kiderült, hogy a könyv valamilyen raktárszerű helyen foglalt helyet, megjegyzem, ez nem volt feltüntetve sehol a katalógusban. No, mindegy, csak előkerült ez a szép nagy album, és nagy lelkesedéssel vittem haza. Esténként lapozgattam, olvasgattam, és sok minden tetszett benne, de aztán arra lettem figyelmes, hogy egyre jobban unom. Rendkívül hasznos összefoglalónak tartom, és ha egy könyvet kéne ajánlanom szerteágazó egészségvédő tanácsokkal, érthető és szellemes magyarázatokkal, akkor biztos ezt mondanám, de így egyben lenyomva egy kicsit tömény volt. Mivel én már olvastam ezt-azt, így 42 évesen már megérintett az öregedés szele, meg enyhe fokú hipochondriám, és családi-baráti körben közszájon forgó történetek miatt úgy érzem eléggé ki vagyok művelve az egészségvédelem témakörében, sok újat nem tudott mondani, viszont volt olyan is, amivel nem nagyon tudtam egyetérteni, ezért egy kicsit meg is kérdőjeleződött az egész hitelessége. Nem hiszek pl. a szűrt vízben, és abban sem, hogy több maréknyi táplálékkiegészítőt kellene szednünk naponta, meg hogy az az egészséges, ha 40% alatt van a lakás páratartalma. Azt látom a neten is egyébként, hogy ez a Mehmet C. Oz eléggé vitatott személyiség, úgyhogy azért érdemes csínján bánni vele. Ennek ellenére el tudnám képzelni kis hazánk házikönyvtáraiban ezt a kötetet, mert azért valljuk be, sajnos nem egy túlzottan egészségtudatos nép a magyar, és ezért minden segítség jól jön. Ez tipikusan az a helyzet, hogy bár  a kötet nem tökéletes, de jelenleg nem tudok jobbat a piacon, ahol egyben ilyen sok minden, ilyen gyakorlatiasan, könnyen emészthetően és élvezhetően le van írva.

blog_184.jpg2011-es kiadás az Animustól, a városi könyvtárból kölcsönözve. Nagyon szép kiadás, kellemes a borító, szép a tipográfia, látványos a színek váltakozása, jók a rajzok. A fenti, a szerzők képével díszített borítónál meg fényévekkel esztétikusabb.

meseanyu 2016.10.21. 15:26

Heti jóságok 72.

blog_180.jpg

- Családi vacsi a Szél Fiaiban, ahol már időtlen idők óta nem voltunk, és meglepően igényes volt a konyha, szépek a tányérok, ízletes minden. Úgy látszik ez az új trend, hogy virággal díszítenek, itt most a sarkantyúvirágot volt lehetőségem megkóstolni. A zenekar meg olyan kellemes Budapest Báros zenét nyomott, hogy ennek meg a köszöntő pálinkának köszönhetően egészen elandalodtam.

- Új tanítvány: egy kedves ismerős, aki tud délelőtt is járni, és az első óra után nagy örömmel állapítottuk meg, hogy jó lesz együtt dolgozni.

- Borongós, esős, őszies idő, de legalább nem volt lelkifurim, hogy a takaró alatt, teát szürcsölve ezt olvastam minden más helyett. Kis gagyiság volt, de valamiért nagyon lekötött.

- Megnyitott az Árkádban a Body Shop, ahová nem volt még merszem bemenni, mert igyekszem spórolni, de jó érzés a tudat, hogy ezentúl bármikor beszaladhatok.

- Kuflik rajzfilmen.

- A heti zenék is olyan kis tinglitanglik, úgy látszik ilyen hangulatom van most: New Level Empire és Marge

meseanyu 2016.10.19. 17:29

Natasha Solomonsról

blog_179.jpg 

Tavaly anyák napjára kaptam Natasha Solomons egyik regényét, a Mr. Rosenblum listáját, amelyet azért tettem fel a kívánságlistámra (mindig egy ilyen listából választanak a lányom és az apja ezen jeles alkalommal, hogy biztosra menjenek), mert nagyon vonzó volt a fülszövege és a borítója is. Mint később kiderült, jó volt a megérzésem, mert ez volt az egyetlen a szerző regényei közül, amely igazán el tudott bűvölni. De ne szaladjunk ennyire előre, előtte még két másik könyvét is kivettem a könyvtárból, mert valamiért szintén vonzottak.

blog_175.jpgOtt volt először a Tyneford-ház, amelynek a fülszövegében Kate Mortont és a Downton Abbey-t emlegetik, nem csoda hát, hogy szinte azonnal olvasni akartam. Nem mondom, hogy ezután hatalmas csalódás volt, nem tudtam úgy igazán semmibe belekötni, hacsak nem a szerelmi szálba, amiről szinte rögtön sejtettem, hogy nem az én elvárásaim szerint fog alakulni, de ez csak az én ízlésem, az apakomplexusosoknak biztos bejön. Egyébként egy szépen megírt, érdekes könyv, de nem mondanám különösebben izgalmasnak, engem legalábbis nem tudott beszippantani. Úgy is mondhatnám, hogy kissé lapos volt. 

 

blog_176.jpgAztán jött az Eltűnt feleségek galériája, amely elmélyítette érdekes viszonyomat a szerzővel. Ez jobban tetszett, mint a Tyneford-ház, sokkal jobban érdekelt, lekötött, de valahogy mégsem tudott úgy igazán közel kerülni a szívemhez most sem Solomons. Akármilyen szépen, igényesen ír, akármilyen érdekes, fordulatos a sztori, a szikra egyelőre hiányzott. De ekkor még bizakodó voltam, és mint kiderült, meg is érte még egy esélyt adni, különösen, hogy a következő könyv a birtokomban volt, és a várólista csökkentési projektemben is szerepelt.

 

blog_177.jpgÉs Solomons végre meg tudott lepni, izgalmas fordulatok voltak, és nem arról szólt az olvasás, hogy ok, úgyis tudom, mire akarsz kilyukadni (és persze az nekem nem fog tetszeni), csak haladjunk már. Elbűvölő, egyedi, kedves történet volt. Hangulatos, jól szerkesztett, volt benne humor is, meg szomorkodás, de végkicsengését tekintve nagyon pozitív. Valószínű azért is sikerült ennyire jól, mert a szerző a nagyszüleiről, és Dorsetról, arról a vidékról írt, ahol jelenleg is él, és bár sok elem volt a fantázia szüleménye, azért látszott, hogy szívét-lelkét beleadta. Meg talán azért is érintett meg annyira, mert pont a kvóta-népszavazás kampányának legsötétebb óráiban olvastam, és azt éreztem, hogy Jack próbálkozása a beilleszkedésre lehet, hogy manapság is hasonlóan küzdelmes lenne. Pedig ő aztán tényleg próbál beilleszkedni, de máshogy néz ki, máshogy beszél, mások a szokásai, más a vallása, és bizony elég nehéz dolga van. Szomorú látni, hogy anyanyelvét, szokásait, vallását és végül még a nevét is elhagyva igyekszik asszimilálódni. 

 

blog_178.jpgMivel Mr. Rosenblum története ennyire tetszett, gondoltam, kiveszem még azt az egy Solomonst, ami volt a könyvtárban, és szintén nagyon kecsegtető fülszöveggel bírt. (Mondjuk az már gyanakvásra adhatott volna okot, hogy megint egy ház van a címben, de mint sokszor leírtam már, engem kifejezetten vonzanak a házak.)De ahogy elkezdtem olvasni, megint csak azt éreztem, mint a Tyneford-háznál, hogy szép és jó ez mind, de engem nagyon kevéssé tud lekötni. Abba is hagytam, annyira időpocsékolásnak tűnt az egész, pedig most, hogy visszagondolok, megint nem jut igazán semmi kivetnivaló eszembe. Úgyhogy egész egyszerűen levontam a következtetést Solomnons-szal kapcsolatban: bármennyire is sok erénye van, és sokaknak okozhat szép perceket, órákat, nekem valahogy mégsem talál be igazán, úgyhogy tekintem a Mr. Rosenblumot egyszeri szerencsének, de ezután inkább kerülöm az egyébként nagyon szimpatikus írónő könyveit.

 

meseanyu 2016.10.15. 15:50

Heti jóságok 71.

blog_174.jpg

- Heti mozi: Vándorsólyom kisasszony. Kellemes kis film, előtte meg BBQ-hamburger a Mekiben, plusz sikerült Katinkának venni egy nagyon cuki fekete-ezüst hátizsákot.

- Mindenhol vöröslik a vadszőlő, és egyre szebb színeit mutatja az ősz.

- Kezdem megszokni a hűvösebb időt, már a tíz fok sem tűnik olyan hidegnek, ha jól felöltözöm. Ettől függetlenül még mindig nagyon tudok örülni egy-egy napsütéses, meleg napnak.

- Ezt a számot többször is hallottam különböző rádiókban, és napokba tellett kideríteni, mi is ez, de most már megvan, és nem eresztem.

- Családi látogatás: Emmával sok játék, tesómmal nagy bevásárló túrák. Az egyik során Katinka is csatlakozott, és lett neki jó meleg télikabátja, meg kapott egy pulcsit és egy nagyon vagány szürke farmert is, és lassan érzem, hogy okos szóval, türelemmel meg fogunk tudni egyezni a ruházkodási kérdésekben (is).

- Még egy bevásárlási fegyvertény: Tibornak is sikerült új öltönyt venni, ami nagyon ráfért már. Szépet, jó áron, rekord gyorsasággal.

blog_172.jpg

Kicsit el vagyok maradva tévés sztárszakácsok területén, mert miként Gino D'Acampo-t, úgy Rachel Allent sem láttam még soha a képernyőn. Pedig nagyon szimpatikus kis nő, a könyvéből szövegben és képekben is az jön le, hogy szereti a családját, a barátait, szeret rájuk főzni különböző alkalmakkor, viszont nem csinál ebből nagy faksznit, a receptjei egyszerűek, életszerűek, megvalósíthatóak.  Az Írországban élő szerző könyvében együtt van  a hagyomány és az újdonságok, háziasan, ugyanakkor nagyon is maian főz, és minden élethelyzetre van valami jó ötlete: van recept piknikre, házi mozizáshoz, de még ehető ajándékok készítéséhez is kapunk tippeket. A képek nagyon kellemesek, nem csak az ételek, hanem a család, a ház is megjelenik, a szöveggel együtt roppant pozitív hangulatú, bensőséges az egész.

78394477_a156362a4b_z.jpg

Megjelent a Moly tartalmaiból válogató Merítés legújabb száma. Az e havi szám központjában a zsidóság áll, a zónák közül ezért most a Zsidó kultúra zónája került bemutatásra. Több rovat is csatlakozott a tematikához, így a tudományos rovatban zsidó származású magyar  tudósokról, a pszichológai rovatban Freudról olvashatunk, a hónap külföldi írója Isaac Bashevis Singer lett, a történelmi rovat Az előítélettől a tömeggyilkosságig címmel foglalkozik a témával, a posztmodern arra a kérdésre keresi a választ, hogy Ki a zsidó?, olvashatunk Ország Lili munkásságárólde a határon túli magyar irodalom, a kortárs magyar irodalom, a klasszikus magyar irodalom, a klasszikus világirodalom rovata, sőt még a sci-fi rovat is érdekességeket kínál ebben a témában.

Emellett a VilágOlvasó rovata a norvég irodalmat veszi górcső alá, az idézet rovat a hegedűvel foglalkozik, és új rovat is indult Film, színház, muzsika címmel. Az én rovatomban pedig kis és nagy gyerekek és szüleik válogathatnak olvasnivalót többek között Harcos Bálint, Kiss Ottó, vagy éppen Arkagyij P. Gajdar műveiből.

meseanyu 2016.10.07. 11:48

Heti jóságok 70.

blog_171.jpg

- Felfedeztem, hogy még régről van egy piros fülbevalóm, ami nagyon jól mutat a piros csíkos blúz, piros kardi szettel.

- Megnéztük péntek este a Rossz anyákat, egész kellemes kis tinglitangli volt, ez a zene nagyon tetszett benne. És ahogy elkezdtünk hasonló zenéket hallgatni, találtam ezt. Annyira jó őszies hangulata van...

- Mivel teljesen meghalni készült a telefonom, kaptam egy újat, ráadásul egy iPhone 6s-t.

- Szombat délután családi szülinapot tartottunk, sógornőm rekonstruálta a szüreti napok malacbatyuját, és volt pizzapogi is.

- Vasárnap meg a Pipacsban ettünk, ahol még mindig nagyon jó a kaja, és ami külön tetszett, hogy ehető virágokkal díszítik a tányérokat újabban, úgyhogy életemben először ettem büdöskét és árvácskát is.

- A népszavazás érvénytelen lett, bár ennek nem sokáig tudtunk örülni.

- Gyönyörű madár illegette magát a kertben, kiderült, hogy zöld küllő. Remélem jön még, imádom!

- Elkezdtük nézni az Agymenők tizedik évadát.

- Egészen elbűvöl ez a könyv

 

blog_169.jpgKét angol tévés szakács olasz konyhával foglalkozó könyvét olvastam viszonylag gyors egymásutánban, először Gino D'Acampo kötetét, aki Olaszországban nőtt fel, majd Angliában lett tévésztár. Sok könyve jelent már meg kint, nálunk csak ez az egy, amely a gyors  és nem túl bonyolult kivitelezésű olaszos ételek gyűjteménye. A receptek tényleg egyszerűek mint a pofon, bár néha volt kételyem azért, hogy meg lehet-e őket csinálni 20 perc alatt, de végül is nem ez a lényeg, nyilván nem fogja senki stoperral ellenőrizni, aki meg igen, annak úgy is kell. A lényeg a kicsit angolosra fazonírozott olasz mentalitás, a friss alapanyagok, a könnyedség. Nekem határozottan inspiráló volt, a fickó szövegben szimpatikus, bár külcsínre mondjuk én Jamie Olivert szívesebben nézegetem. De tévében még nem láttam, az is igaz, a szakácskönyvnek meg nem az a lényege, hogy ki a vonzóbb.

blog_170.jpgÉs ha már így szóba jött kedvenc tévés szakácsom, megszereztem az ő könyvét is az olasz kajákról. Érdekes a felállás, hogy D'Acampo-val ellentétben ő született angol, ugyanakkor hosszas olaszországi tanulmányutakon gyűjtötte össze a kellő tudást a könyvhöz. Ez látszik is a köteten, Oliver nagyon alaposan dolgozott, rendesen mögé rakta a kulturális hátteret, mindenre kiterjedően igyekszik írni az olasz gasztronómiáról. És mellette meg ott a tőle megszokott lelkes, magával ragadó stílus. Tetszettek az anekdoták, a hosszas és élvezetes leírások a tésztáktól kezdve a piacokig. Oliver nem olasz, de szeretne az lenni, és ezért mindent meg is tesz, szívesen tanul, részt vesz mindenben. A receptek annyira nem találtak be, ha arról van szó, akkor inkább D'Acampo könyvét választanám, viszont szépek a képek, hangulatos az egész.

 

 

meseanyu 2016.09.30. 11:30

Heti jóságok 69.

blog_168.jpg

- Péntek este megnéztük a Bridget Jones-t, aranyos volt, vicces, és külön plusz pont jár a fesztiválózós részért.

- Szombaton egyesületi bolhapiacot tartottunk a parkban, ahol eladtam egy csomó mindent (Katinka kinőtt ruhái, megunt ékszerei, az Agatha Raisin és a sütis krimik meglévő részei), és vásároltam citromfűszörpöt, horgolt könyvjelzőt és könyveket. Jó idő volt, és jót beszélgettünk, kellemes volt így tölteni a délutánt, úgyhogy tavasszal folytatjuk.

- Vasárnap Katinka szülinapját ünnepeltük: volt isteni mousse torta, aztán mentünk Pestre az Arénába, megnéztük  A hét mesterlövészt Imaxben, ettünk a Pizza Hutban, kávéztunk a Starbucksban, meg vásárolgattunk az ünnepeltnek.

- Hétfőn intéztem a jogsimat, otthon maradt a könyvem és a telefonom is, de vettem egy lattét a Mekiben, és csak szemléltem az embereket kávét kortyolgatva. Jó volt, és aztán meg sorra kerültem hamar.

- Teniszpályai élmények: ahogy olvasgattam a teraszon, a lábamhoz feküdt egy gyönyörű, hatalmas fehér kutya (többször láttam már ott, biztos valami tulajé vagy ott dolgozóé), és végig ott maradt. Másik alkalommal meg a barátnőmmel sétálgattunk a környéken,  és kiderült, hogy nagyon klassz az a ligetes rész a lakótelep mögött, amit eddig csak az autóból láttam, meg fefedeztünk egy tündéri kis kertet is az egyik  iskola hátsó bejáratánál.

- Katinka zenekaron volt, mi meg addig sétálgattunk a környéken, olyan helyeken jártunk, ahol még soha. Ugyanilyen nagyot barangoltunk a fuvola órája alatt is, csak akkor a belvárosban, és tele volt minden emberekkel, tömve a teraszok, mintha még mindig nyár lenne.

blog_166.jpg

Még januárban olvastam Guilia Enders Bélügyek című könyvét, ami nagyon jól jött ott az év eleji depresszió kellős közepén. A béltraktus  kiemelt paraterület kis családunkban, úgyhogy nagyon jólesett, hogy Enders régebben olvasott életmódtanácsadó kötetek szerzőivel ellentétben nem ijesztget, vagy kivihetetlen, életszerűtlen tanácsokat osztogat, hanem nagyon jó stílusban, roppant szimpatikusan, humorosan és szórakoztatóan oszt meg az olvasókkal egy csomó érdekes dolgot emésztésünkkel kapcsolatban, olyan tudnivalókat, amelyeknek a mindennapokban is hasznát vesszük. A könyvet rádásul a szerző húgának vicces és jól értelmezhető rajzai illusztrálják.

blog_165.jpg

Mivel a Bélügyek így megnyerte a tetszésemet, természetesen lecsaptam a Szívügyek című kötetre is, amikor szembejött a könyvtárban. A könyv szintén egy fiatal német orvos írása, Johannes Hinrich von Borstel ugyancsak a Sience Slamen tűnt fel, mint Enders: ezen az előadássorozaton ifjú kutatók mutatják be munkájukat rövid, tanulságos, ugyanakkor szórakoztató előadások keretében. Szívünk egészsége is nagyon fontos téma, a szerző pedig igen alaposan, szerethetően és viccesen ír mindenről, amiről tudni érdemes ezzel kapcsolatban. Nekem egy leheletnyivel kevésbé tetszett, mint Enders könyve, néha egy picit elvesztem a tudományos magyarázatokban, illetve nehezen viseltem a véres részeket, a szívritmuszavaroknál meg észlelni kezdtem a tüneteket magamon, de ez csak alkati dolog, nyilván nem von le a könyv értékéből.

blog_167.jpg

Bár külföldön nem ilyen szép egységes borítóval jelent meg a két kötet, a Park ügyesen sorozatot csinált belőlük, a hasonló cím mellett egy az egyben átvette Enders könyvének német borítóját, és ennek mintájára  kreált egyet Szívügyeknek is. Kár, hogy a harmadik, hasonló témájú és című könyv, a Folyó ügyek, már nem fért bele ebbe a sorba. A szintén német szerzők által jegyzett kötetet a Kossuth kiadó adta ki más borítóval. Ez gondolom azokat zavarja igazán, akik a köyvespolcukon tudják mindhárom kötetet, engem legalábbis ez esetben bosszantana az eltérés. Az olvasástól nyilván nem rettent el ez a malőr, úgyhogy előbb-utóbb majd ez a kötet is sorra fog kerülni, különösen azért, mert híresen sokat járok pisilni.

meseanyu 2016.09.23. 10:34

Heti jóságok 68.

blog_164.jpg- Szüreti Napok Szekszárdon: még mindig a legjobb, jó kis társaság jött össze, szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, remek volt a 30Y-koncert, és természetesen ettünk malacos batyut (kétszer is ;-)) . A legjobb borok: ezt legelőször ittam, jól behűtve, péntek este a nyárias melegben, ezt meg szombat este, amikor a hangulat már a tetőfokára hágott.

- Helga barátnőm ajánlására a kirakodóvásárban megkerestük a "GabiJó" termékeket: a kedves hölgyek mindent megkóstoltattak, végül a babos és gombás zakuszka mellett döntöttünk, meg vettünk olajban eltett sült paprikát is, mivel ő egy csomó mindenbe használ ilyesmit. Itt kell megemlítenem azt is, hogy a szomszédasszonyom meg isteni paradicsomlekvárt csinál, szerintem nagy tételben fogom vásárolni tőle.

- Ezen a hétvégén avattam fel ennek a blúznak a piros-fehér csíkos változatát ezzel a kardigánnal. Imádom!

- Igen hatékony voltam a héten: elintéztem pár orvosi dolgot, fullra feltöltöttem a mélyhűtőt, csomót főztem-sütöttem, rendbe tettem a szekrényeket, kértem időpontot mindenféle karbantartásokra, hívogattam a kertes vállalkozókat. Azt hiszem visszatértem a rendes kerékvágásba, nem sírom már vissza a nyarat, próbálom élvezni az őszt, és minél több időt tölteni a szabadban, a napon.

- Könyves dolgok: nagyon tetszett ez, voltam könyvtárban, és mindenféle jókat találtam, pl. ezt, a molyos Agatha Christie-életműolvasás listájának böngészése során rájöttem, hogy két könyve még hiányzik, amelyeket már meg is szereztem, és remélem még idén tulajdonosa lehetek egy csodás AC-s plecsninek.

meseanyu 2016.09.21. 11:21

A svédkék hintáról

blog_161.jpgGondoltam, kéne olvasni valamit Anne Tylertől, mert Hornby valahol azt nyilatkozta, hogy úgy szeretne írni ő is, mint Tyler, és mivel Hornbyt ugye imádom, azt hittem, Tyler valami hihetetlen nagy durranás lesz.  Persze lehet, hogy nem jót választottam, az indokom az volt, hogy jó lesz anyósomnak a szülinapjára (ezt most így olvasás után is fenntartom egyébként), meg vonzott rajta a felirat, hogyaszondja "Száz év magány a XX. század Amerikájában."Nem mintha ebben igazán hittem volna, de azért mégis érdekesnek tartom, hogy valaha ilyet leírt a Sunday Times, mert akinek halvány segédfogalma van Márquez regényéről, az biztosan nem hasonlítja ezt a kötetet hozzá, hiszen szemernyi mágia sincsen benne. Meg egyébként sem egy annyira szerteágazó, indázó történet, nem annyira népes családfa meg szereplői gárda, ahogy azt várhatnánk egy ilyen beharangozó után.

blog_163.jpg

Elismerem, voltak érdekes, sőt szimpatikus figurák,  nagyszülők, szülők, gyerekek, de olyan súlytalan volt nekem az egész, valahogy olyan átlagos, semmi különös. Meg voltak persze érdekes sztorik is, belekapott a szerző ebbe is meg abba is, azzal, hogy váltogatta az idősíkokat, nem is volt egyébként gondom, de valahogy nem futott ki az egész igazán sehová, nem volt szép nagy íve, ahogy én azt egy jó családregénytől várom. Még a hintás rész volt a legerősebb (innen a bejegyzés címe), a legmegkapóbb nekem, nem is értem, hogy miért ez a cérna lett a címe, abszolút marginálisnak érzem a szerepét a regényben, és még szimbolikusan sem tudom megmagyarázni, hogy került pont ez a címbe. Persze jól hangzik, de jobb szeretem az indokoltabb címválaszásokat. Ja, és ott volt a ház, ami viszont központi szerepet játszott a történetben (erre a momentumra pl. lehetett volna építeni a címet is),de valahogy ezt sem tudta a szerző kellőképpen megragadni, nem tudott elbűvölni, pedig ésszel tudtam, hogy ez egy gyönyörű, hangulatos ház lehetett, amilyenek nálam sokszor önmagukban elvisznak a hátukon egy regényt, de lelkileg mégsem kapott el a gépszíj, nem tudtam kellőképpen bevonódni. Összességében tehát sajnos nem hengerelt le Tyler, de már az is valami, ha egy regény korrektül van megírva, ha nem bosszankodom, vagy unatkozom olvasás közben, úgyhogy az is lehet, hogy adok neki később még egy esélyt.

blog_160.jpg2015-ös kiadás a Tericumtól, anyósom ajándékának előolvasása. A címlap nagyon szép, visszafogottságában, mégis enyhe nőiességében, romantikusságában illik a regényhez. Ez egy külföldi borító, amit érdemes volt átvenni, sokkal jobbat nem nagyon találtam én sem. A könyv minősége abban hagy egy kis kívánnivalót maga után, hogy egy egy oldalon ki-kilóg a fűzött kötés fehér cérnája, ami nem mondom, hogy halálra idegesített, de egy kicsit azért zavart, tekintve, hogy ajándékba szántam.

meseanyu 2016.09.16. 10:01

Heti jóságok 67.

blog_159.jpg

 - Molyos tali a Caffé Da Noi-ban: ismét jókat röhögtünk, isteni volt a ricottás-körtés torta, és nagyon kellemes volt kint ülni a nyárias forróság közepette ebben az árnyékos kis utcában. Tényleg tisztára mint Olaszországban!

- Megnéztük a Florence-t: meglepően jól megcsinált film, eléggé árnyalt jellemekkel, érdekes történettel. 

- A vasárnap maga volt az idill: templom, tésztában sült spenótos lazac ebédre, délutáni fagyizás a városban, esti biciklizés. Ja, és utóbbi során Tibor megdicsért, hogy biztos jót tett a jóga, mert jobban bírom a tempót és az emelkedőket.

- Katinka teniszóráját is árnyas teraszon töltöttem, és érdekes beszélgetéseket hallottam, miközben olvasni próbáltam. 

- Elkezdtük nézni a Mr. Robotot: a főszereplő nagyon bejön, a történet érdekes, bár van benne egy-két dolog, ami már súrolja az én tűréshatáromat, de remélem ebből lesz a kevesebb.

- Ezt a végtelenségig tudnám hallgatni. 

meseanyu 2016.09.15. 11:19

A Merítésről

14564038589_76fe04e918_k.jpg

Sokszor, sokféleképpen utaltam már itt a blogon a moly.hu-ra, így kiderülhetett mennyire fontos része ez az oldal az életemnek. Több mint hét éve regisztráltam, és azóta ezzel indul és végződik a napom, olyan ez nekem, mint sokaknak a facebook. Aki nem jár a Molyra, nem is igen tudja elképzelni, mi mindent lehet ott csinálni, és azt, hogy az oldalnak van egy kvázi magazinja is, amely minden hónapban válogatást közöl a legérdekesebb tartalmakból, sokszor még a rendszeres felhasználók sem tudják, vagy legalábbis nem követik figyelemmel. Pedig a  Merítés számos érdekes rovattal várja az olvasókat:   a klasszikus irodalomtól kezdve, a sci-fin keresztül, a kortárs irodalomig, de van sport, bűnügyi, sőt vallási rovat is. Érdemes belenézni, mert a szerkesztők igényesen, intelligensen válogatnak, és nem ritka a roppant humoros tálalás sem. Én a magam részéről öt éve csinálom a gyermek- és ifjúsági irodalom rovatát, ahol korosztályokra bontva olvashattok gyerekkönyvkritikákat a Moly felhasználóitól. Úgy gondoltam, hogy egy kicsit népszerűsítsem az egész Merítést, és benne a rovatomat, ezentúl minden megjelenéskor ejtek egy-két szót erről is.

A nemrég megjelent Merítésben olvashattok pl. az Orosz Zónáról, Mariam Petroszjanról, az angolokkal foglalkozó történelmi irodalomról, és semmiképpen se hagyjátok ki a posztmodern rovatot, ahol most is jókat lehet derülni az összekötő szövegeken. Rovatomban, a Molymazsolázóban pedig tipegőknek, óvodásoknak és kamaszoknak is találtok olvasnivalót.

meseanyu 2016.09.09. 15:25

Heti jóságok 66.

blog_158.jpg

- Még mindig terasz: kávézás, vacsorázás, olvasgatás - kihasználok minden pillanatot, amíg nem jön a hideg.

- A Zebegényiek: Zsurzs Katival volt egy riport a Nők Lapjában, ott említették ezt a filmet, és egy ráérős délutánon sikerült is megnéznem. Roppant szórakoztató volt. 

- Szombat esti vendégség barátainknál: meleg este, kellemes társaság, finom sült csirke, isteni tiramisu és az erkélyről a belváros látványa.

- Hétfőn este meg nálunk volt rég nem látott kedves vendég: nagyokat röhögtünk, és mivel ő Angliában él, tartottunk egy kis kulturális gyorstalpalót Wellhelloval meg Halott Pénzzel.

- Évnyitó: imádom ezeket az édes-bús nyár végi pillanatokat, amikor újra látja egymást tanár-diák-osztálytárs-szülő. Kár, hogy többet nem lesz, mert gimiben már majd nélkülem megy a lány. Ilyenkor vágyat érzek, hogy elmenjek tanítani, de persze csak ezért nem érdemes.

- Cd-hallgatás a kocsiban: Volt- és  Strandfesztiválos cd-k. Kevés jó szám sajnos, de azok rongyosra hallgatva. Lehúzott ablak, jó idő, tartson ez még sokáig!

meseanyu 2016.09.07. 10:30

A Moore-univerzumról

blog_157.jpg

Christopher Moore nagy kedvencem, mégis le vagyok maradva az olvasásával, mint a borravaló. A Melankólia-öböl buja bestiája 2014-es kiadás, sokáig halogattam tehát, és most is csak azért szántam rá magam, mert rajta volt a várólistacsökkentős polcon. Az igazi gondom az volt, hogy azt hittem, ez egy másik sorozat része, nagyon hasonlít ugyanis a címe és a címlapképe A neccharisnyás papnő pajzán szigetére, az meg nem tetszett annyira (mondjuk így utólag beleolvasva a bejegyzésembe, nem tudom, miért emlékszem így). Emiatt, hogy nehogy mások is így járjanak, és rendet tegyek végre a magam számára is a Moore univerzumban, most nem írok részletesen a Melankólia-öbölről (legyen elég annyi, hogy szerintem az egyik legjobban összerakott Moore), hanem inkább csinálok egy kis összefoglalót a sorozatokról a régi bejegyzések linkjeivel. Ha azokat elolvassátok, úgyis látni fogjátok, mi a véleményem úgy összességében a szerzőről, röviden annyit: erősen ajánlott.

Love Story - sorozat:

1. Vérszívó démonok

2. Totál szívás

3. Csak egy harapás

Pine Cove - sorozat:

1. Ördögöd van

2. A Melankólia-öböl buja bestiája

3. A leghülyébb angyal

Nagy Kaszás -sorozat:

1. Mocskos meló

2. Secondhand Souls - Ez tavaly jelent meg angolul, remélem hamarosan hozza az Agave, mert az első részt nagyon szerettem.

Tarsoly -sorozat:

Ezeket még nem olvastam, de a kötetek már a szobámban tartózkodnak, úgyhogy legkésőbb a jövő évi várólistacsökkentés keretein belül sor kerül rájuk is.

1. Bolond

2. A velencei sárkány

És amely kötetek egyelőre egyedül állnak, bár Moore-nál sose lehet tudni, hogy mikor csinál belőlük sorozatot, meg egyébként is  ki-bejárnak a szereplők egyik regényből a másikba, ezért is nehéz követni többek között, hogy melyik könyv, melyik sorozat darabja.

Biff evangéliuma

Prérifarkas blues

A neccharisnyás papnő pajzán szigete

Te szent kék!

meseanyu 2016.09.05. 10:27

A lemaradtakról 3.

Ígérem, ez most már az utolsó lesz, de még mindig találtam három könyvet, amelyeket mindenképpen szeretnék megemlíteni a tavalyi felhozatalból:

moly_1.jpgGurmai Beáta Borka könyve című kötete a családi kapcsolatokról, rokonságról, családfáról szól. Szerintem ez egy hiánypótló könyv a témában, és az alapkoncepciót nagyon jól megvalósította a szerző. Kedves, aranyos, informatív a szöveg, esztétikus, változatos a képi világ, jók a rajzok, a tipográfia. Gyerekként biztosan nagyon tetszett volna, szívesen böngészgettem volna, és szerintem így lesznek vele a mai óvodások is. A könyvhöz honlap is tartozik, ahol a tervezett rajzfilmsorozat első része is megtalálható.

blog_155.jpgG. Szász Ilonának eddig mindegyik könyve nagyon tetszett, a 2015-ben megjelent harmadik kötete is, bár belátom, az Álomszövő Pendula valóban egy leheletnyivel gyengébbre sikeredett, mint az első kettő. Nincs vele nagy gond, még így is bőven az élmezőnyben van szerintem, mert a történet nagyon bájos, nosztalgikus, a nyelvezet is a szokott módon igényes és kifinomult, viszont a képek számomra most nem voltak annyira elbűvölőek, inkább csak korrektek. Lehet, hogy kell ehhez egyfajta hajlam a romantikára, vágyódás a régiesre, de aki az ilyesmit szereti, ezt a fajta hangulatot intelligensen, mértéktartóan kapja meg a szerző mesekönyveiben.

blog_156.jpgDániel András, abszolút favoritom, a kuflikkal bejutott ugyan a top10-be, teljesen megérdemelten, de volt még egy nagyon érdekes, vicces könyve 2015-ben, amit muszáj megemlítenem. Már a könyv indíttatása is roppant szimpatikus, főhősét ugyanis a szerző Szabó Ozor Jánosról mintázta, aki már kétszer elnyerte a "Világ Legerősebb Fogyatékkal Élő Embere" címet. A kötet eszement és egyben irtó cuki. Dániel Adrás mérhetetlenül sok hülyeséget összehord: fekvőtámaszozó libák, tyúksámán, favalán költészet és még folytathatnám napestig. Felfoghatatlan, hogy hogyan fér el ennyi ötlet egy emberben. És még jól is rajzol. Imádom!

 

meseanyu 2016.08.31. 10:04

Nyári jóságok

blog_154.jpg

Annyit jöttem-mentem, nyaraltam-pihentem idén nyáron, hogy eléggé elmaradtam a jóságok leltározásával, de most azért röviden összefoglalom, mi minden volt jó a nyárban:

- Horvátország: először nyaraltunk itt, de nem utoljára. Kellemes a táj, gyönyörűek a régi városok, európai szintű a szolgáltatás.

- Balaton: az új szerelem. Ellene voltam a nyaralónak eleinte, de most hogy eltelt úgy az első nyár, hogy szinte minden szabadidőnket ott töltöttük, már érzem, hogy rá lehet kattanni. Teljesen máshogy érzi ott magát az ember, és annyi de annyi mindenről lehetne írni, hogy külön blogot érdemelne.

- Strandfesztivál: a legjobb fesztivál, családias, igényes, na és a Balatonon van.

- Olvasás: jól csúsztak idén nyáron a könyvek, jó kis könnyedeket választottam, és nincs jobb helyszín belemerülni egy könyvbe, mint a hűs szoba vagy az árnyas terasz.

- Evés: nagyon jó helyeken jártunk, na meg otthon is összeettünk mindent. Most persze le kell majd dolgozni a pusz kilókat, de nagyon jó volt teljesen elengedni magamat ezeken a hosszú nyári napokon ezen a téren is.

- Társaság: természetesen ezek az evészetek-ivászatok még jobban estek jó társaságban. Teraszon, fesztiválon, étteremben, szállodában, nyaralóban: mindig volt kivel nevetni és beszélgetni.

- Sorozatozás: volt, hogy egész nap csak néztük a Hazug csajokat, megosztottuk egymással a teóriáinkat és nasiztunk. Ez is isteni volt a nyárban.

- Természet: a szikrázó kék ég, a kis pamacs felhők, a virágzó mezők, a napraforgók, a harsogó zöldek, a madarak, a tücskök, a lepkék.

- Meleg: előbb-utóbb lehet, hogy megunnám, de alapvetően én az örök nyárban szeretnék élni, amikor max. egy kardigánt, esetleg vékony hosszú gatyát kell csak húzni az éjszakai kiruccanásokra is. Amikor egész nap mezítláb, papucsban, szandálban lehet flangálni meg könnyű kis nyári ruhákban. Amikor egész évben lehet strandolni és teraszon ücsörögni, és úgy igazán nem kell fázni sosem.

meseanyu 2016.08.17. 15:16

A lemaradtakról 2.

És akkor folytassuk még egy pár kötettel, amelyek lemaradtak a 2015-ös toplistáról, de nekem mégis tetszettek:

blog_151.jpgKicsit féltem Bodor Attila könyvétől, mert ha a szerző aktív moly, ráadásul szimpatikus, mindig kellemetlen, ha nekem meg nem jön be a mű. Szerencsére jelen esetben aztán semmi ilyesmi nem történt, nagyon is kedvemre való volt ez a könyvecske, abszolút meg is állta szerintem a helyét a mezőnyben. Nagyon aranyos, klasszikus felépítésű történet, kedves, ízléses rajzokkal. Ahogy a könyv hátulján is írják, felolvasásra már óvodásoknak is, de kisiskolásoknak is tökéletes kezdő olvasmánynak. Zsűritársaim közül többen idegenkedtek az édességtüsszentéstől, de szerintem egyáltalán nem volt ez gusztustalan, bátran ajánlom a fent említett korosztálynak, emellett tipikusan olyan könyv szerintem, amit a szülő is élvezni tud.

blog_152.jpgPásztohy Pankát eddig is kedveltem, mint illusztrátort, és első, íróként is jegyzett mesekönyve is nagyon tetszett. Szerintem ez egy nagyon aranyos, egyszerű, de korrekt kötet, a szerzőtől már megszokott helyes képi világgal, a korosztálynak megfelelő kevés, de értelmes szöveggel, fontos témával. Pitypang kutyus és gazdája, Lili története szintén sorozat, mint manapság a legtöbb gyerekeknek szóló dolog, és már meg is jelent a második rész. Azt még nem olvastam, de ha az is ilyen kedves kötet, szorítok, hogy helye legyen a 2016-os toplistán. 

blog_153.jpgRippl Renáta szintén illusztrátorként volt eddig ismert és kedvelt, aztán most ő is tollat ragadott, és a Piroska és a farkas klasszikus történetének átíratával jelentkezett. Nem aratott túl nagy sikert a zsűrinél, sokan fájlalták, hogy nincs értelme az ilyen jellegű könyveknek, nem kell a meséket átírni, finomítani, úgy jó az, ahogy van. Alapvetően nem vagyok én sem híve a Grimm mesék átírásának, olvastam én is Bruno Bettelheimot, tudom, hogy minden szadisztikusnak tűnő résznek helye van ezekben a történetekben, de ezt a kötetet mégis nagyon aranyosnak tartom. A kedves történet mellett élénk színek, kedves rajzok jellemzik a könyvet, egész kicsiknek tök helyes szerintem, aztán meg majd jöhet az igazi Piroska, minden borzalmával együtt.

 

meseanyu 2016.08.16. 18:48

A lemaradtakról 1.

Írtam már a gyerekkönyves zsűri toplistás könyveiről itt, itt és itt, most jöjjennek azok a kötetek, amelyek nem fértek be a tízes listára, én azonban szerettem őket:

blog_148.jpgSzinte minden zsűritag úgy érezte, hogy Harcos Bálint volt a legnagyobb vesztese a 2015-ös mezőnynek, hiszen neki több remek könyve is megjelent tavaly, mégsem jutott be ezek közül egy  sem a top10-be. Talán lehetett volna taktikásabb a  zsűri, és a pontok átcsoportosításával legalább egy, konszenzussal kiválasztott kötetet bejuttathattunk volna, mert most mindenki a maga kedvencét nyomta. Nekem  a Szofi-sorozat első kötete, a Szofi tüsszent volt pédául a legkedvesebb. Ez egy tüneményes láncmese a legkisebbeknek, Cristina Quiles egyedi, finom rajzaival. 

blog_149.jpgTakács Zsuzsa kötete kicsi Mimiről, a kisnyusziról, szintén egy legkisebbeknek szóló sorozat első kötete. Két fontos témát dolgoz fel, érdekesen és jól meséli el az ovikezdésről és a költözködésről szóló történeteket. A képi világa bár meglehetősen rózsaszín, mégis kellemes, esztétikus, nekem egyedül a nyuszik kék gülüszeme volt nagyon furcsa és idegen. Harcos sorozatához hasonlóan ebben is van még tartalék bőven, jól kitalált a koncepció is, úgyhogy nem kizárt, hogy idén sikerül bejutni egy újabb kötetnek a legjobbak közé.

blog_150.jpgÉs még egy sorozat, ezúttal a nagyobbaknak, és már a harmadik rész, Kiss Ottó "Ati a tükör mögött" című kötete. Ez a történet is, mint a sorozat többi darabja, kicsit melankolikus, de ugyanakkor kedves, hangulatos. Hanga Réka illusztrációi pedig csodaszépek. Sok kép, kevés, de okos, igényes szöveg, nagycsoportosoknak, kisiskolásoknak ajánlható, a főszereplő kisfiú is ebbe a korosztályba tartozik. Nem tudom, itt mi hiányzott, mert több zsűritag is kifejezetten pozitívan nyilatkozott a könyvről, végig ott is volt az élmezőnyben, de aztán a végén valamiért mégis lecsúszott.

meseanyu 2016.08.10. 08:30

A nyaralásról

És akkor lássuk most a nyaralást könyvekben:

blog_144.jpgWodehouse golfos történeteit még itthon kezdtem el, és annyira szórakoztató volt, hogy vittem a Horvátországba is. Öt éve olvastam a másik ilyen novellagyújteményt a szerzőtől (hihetetlen egyébként, hogy mennyire gyorsan telik az idő), és csak megerősíteni tudom, amit akkor írtam, azzal a különbséggel, hogy most már lassan határozottan kedvet kapok magához a játékhoz is. A Ciceró Wodehouse-sorozata egyébként nem csak beltartalma, hanem külleme miatt is kimondottan alkalmas strandolvasmánynak, kis helyet foglal és strapabíró. A borítóra meg elég csak rápillantani, máris jobb kedve lesz az embernek. 

blog_145.jpgMiután év elején újraolvastam a Három ember a hóban című régi nagy kedvencemet, és megállapítottam, hogy még mindig nagyon jó, kedvet kaptam egy másik hasonló stílusú kamaszkori olvasmányom, Milne Micsoda négy napjának újrázására is. Mivel a könyvet nem találtam sehol, a netről sikerült szereznem egy ugyanolyan antikvár példányt, és eltettem a nyaralásra, számítva rá, hogy ha emlékeim nem csalnak, nagyon jól fogok szórakozni. Így is lett, úgy jártam, mint januárban Kästnerrel, ez is még mindig remek, könnyed, bájos, mint ahogy emlékeztem. Ez is az Európa Vidám Könyvek-sorozatában jelent meg, és szintén Kaján Tibor illusztrálta.

blog_146.jpgEzután következett egy laza ifjúsági, amelyik sajnos nem kötött le annyira, szinte csak végigrohantam rajta kötelességtudatból. Aztán beleolvastam ebbe, de ez meg olyan szinten nyálas volt már az első oldalon, hogy ki kellett gyorsan valamit találnom, mert nem volt már több könyv nálunk, és volt még vissza vagy három nap a nyaralásból. Szerencsére eszembe jutott, hogy a velünk nyaraló családnál láttam Kästner Eltűnt miniatűrjét, amit már régen el akartam úgyis olvasni. Így elcseréltem a Micsoda négy napra, mert nekik is elfogyott közben az olvasnivaló, és pár napra megint meg volt az aranyos, kedves strandolvasmányom, amilyenre én abban a hőségben vágytam. Ezt viszont már a Partvonal 2009-es új kiadásában olvastam, csodaszépre sikerült ez a kötet, igazi békebeli, házikönyvtárba való darab.

blog_147.jpgPár nap szusszanás után a kalandok folytatódtak, a horvát után ezúttal a magyar tengert vettük célba, és erre a hétre egy igazi balatoni történetet vittem magammal. Bogáti Pétertől nagy élmény volt kamaszkoromban Az ágasvári csata, így most végre megismerhettem az előzményeket. Nagyon hangulatos volt a földvári strandról átnézni Tihanyba, és elképzelni ott a kis csapatot. Bogáti nem okozott csalódást, ez a könyve is vicces, fordulatos, könnyed, ugyanakkor rendkívül informatív is. Az új kiadás itt is gyönyörű, a Manó Könyveket dicséri. Imádom ezt a türkiz-barnás színvilágot, a címlapképet, a belső borítót. Ez is egy örök darab, főképpen balatoni nyaralókba ajánlom.

meseanyu 2016.07.22. 16:04

Heti jóságok 65.

blog_143.jpg

- Családi nap Tibor cégénél.

- Tíz kicsi katona.

- Vasárnap esti séta a nagy zuhék után.

- Kölcsön cica, amelynek szerencsére meglett a gazdája.

- Jóga-szőnyeg a Decathlonból. 

- Hétköznap esti röhögős, grillezős buli a szomszédokkal.

- Csini fehér körmök a nyaralásra.

- És akkor ezennel megkezdem két hetes megérdemelt pihimet, nem lesz blog sem, csak tenger, Balaton, napsütés és csobbanás. Két hét múlva jövök.

meseanyu 2016.07.15. 14:32

Heti jóságok 64.

blog_142.jpg- Molyos tali a Sweets-ben isteni kókuszos sütivel és cukormentes mangós limonádéval. Másnap reggelire meg hoztunk haza apának Rákóczi-túróst, magunknak meg túrórudi-tortát. Isteniek voltak a sütik, és a hely is nagyon kellemes, úgyhogy járunk még szerintem arra.

- Ove, a film.  Persze nem tudta azt a fergeteges szintet hozni, mint a könyv, de határozottan rendben volt. Előtte vacsi a Don Pepében mindenféle finom tésztákkal.

- Grill-parti Tibor régi kollégáival a Phillips-ből: imádom ezt a társaságot!

- Döntő-nézés Ticsuéknál minden földi jóval.

- Nyaralás előtt egy-két  fontos ruhadarab beszerzése a Tchibo-tól: ez, ez és ez. És még ez, csak mert le volt árazva.

- A 2016-os gyerekkönyves zsűrizés első olvasása. Nagyon helyes kis könyv.

- Ezt a számot meg a Hazug csajokban hallottam.

meseanyu 2016.07.15. 11:32

A listáról 3.

És akkor most jöjjön a gyerekkönyves zsűri toplistás könyveinek harmadik, egyben befejező része:

Miklya Zsolt: Végtelen sál

blog_138.jpgGryllus előző bejegyzésben tárgyalt verseskönyve mellett ez volt a másik nem prózai alkotás, ami bekerült az első tízbe. Meg is érdemli, mert témájában és megvalósításában is verte a mezőnyt. Mondjuk ez sajnos annak is betudható, hogy elég vérszegény volt ezen a téren a felhozatal, nekem már a hajam kihullott a sok bicsakló rímtől meg döcögő ritmustól egyes szerzők könyveiben.  Itt viszont a versek teljesen rendben vannak, sőt van köztük egy-két kifejezetten negkapó is. Szép könyv nyelvileg is és képileg is, ez utóbbi Schall Eszter keze munkáját dícséri.

 

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

blog_139.jpgFontos téma, nagyon jól megcsinálva. Gyerekszemszögből, viccesen is, komolyan is, minden lényeges dologra kitérve, nagyon jó illusztrációkkal. Mondjuk manapság egy óvodás gyerek nagypapája nem jár bottal, meg úgy összességében inkább olyan nyolcvanasnak néztek ki a nagyszülők a képeken, de ez legyen a legnagyobb hibája a kötetnek. Hitka Viktória illusztrációi egyébként nagyon kellemesek, és nagyon jól játszik a színekkel, a betegséget, komorságot jelző szürkét-feketét oldja a lányos-pasztelles, de ugyanakkor a mellrákhoz is kapcsolódó rózsaszínnel. Tóth Krisztina meg profi, ebben is.

Vadadi Adrienn: Alma utca 22.

blog_140.jpgNagyon helyes kis könyv, az a békebeli hangulat, amikor az egy házban lakó gyerekek együtt bandáznak. Sok mindenből látszik, hogy 2015-ös, van benne négyes metró meg táblagép, de a hangsúlyt arra helyezi, hogy a legjobb még mindig biciklit szerelni meg macskát szelídíteni, és egy igazi jó csapathoz tartozni. Mészely Ilka rajzai is olyan kellemesen egyszerűek, vidámak, kedvesek, mint a könyv egész világa. Ez a kötet volt az egyik kedvencem az egész mezőnyből, mindig is szerettem az ilyen jellegű, ma már kicsit retrós történeteket.

Varró Zsuzsa-Varró Dániel: Áfonyka

blog_141.jpgÉs végül, de egyáltalán nem utolsó sorban itt van a Varró testvérek bűbájos mesekönyve, ami szerintem a mezőny legjobbja volt idén. Végtelenül helyes kötet, az utóbbi idők egyik legjobb gyerekkönyve. Az egész roppant szellemes, a versekkel, a szójátékokkal, az utalásokkal, mondjuk emiatt, meg a hosszabb fejezetek miatt inkább nagyobbacskáknak való. A történet meg az az igazán békebeli, gyermekien kedves, pozitív hangulatú. A kötet hangulatához pedig tökélesen illenek Domján-Udvardy Melinda illusztrációi.

 

meseanyu 2016.07.12. 10:35

A listáról 2.

És akkor most jöjjön a gyerekkönyves zsűri toplistás könyveinek második adagja:

Gáll Viktória Emese: A gazdi zenész

blog_135.jpgIlike, azaz Gállné Gróh Ilona, anyukám kolléganője volt az örökbecsű szekszárdi Garay Általánosban, így ha lehet még egy fokkal jobban kedvelem ezt az általa kitalált nagyszerű Ringató-programot, közelebb áll a szívemhez, mintha ilyen kötődésem nem lenne. Az évek során, amellett hogy egyre több helyen vehetünk részt Ringató-foglalkozásokon, négy kötete jelent meg a Ringató-sorozatnak, amelyekben modókákat, dalokat, játékokat találunk. Idén pedig kijött a Ringató-mesék sorozatának első kötete, amelyben Ilike lánya, Gáll Viki ír a népi hangszerekről. Szerintem ez egy nagyon aranyos és informatív kötet, megjelenésében is szép, igényes. Kellenek az ilyen könyvek, mint ahogy a Ringató is kell nagyon ebben a mai világban.

Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?

blog_136.jpgRoppant aranyos lapozó a legkisebbeknek, a két Grylus kötet közül, amelyek tavaly jelentek meg, egyértelműen ez volt a jobb szerintem, és abszolút helye volt az első tízben. Az állatokról szóló versikék ebben a korban mindig népszerűek, Gryllus Vilmos pedig nagyon fülbemászóan oldja meg a feladatot, jó a ritmus, jók a rímek, jó felolvasni. Horváth Ildi rajzai meg csodásak: színesek, bájosak. Nehéz igazán jó lapozót találni, sok a gagyi, ahol esetleg jó a vers, mondjuk valami klasszikus, viszont ízléstelen az illusztráció, esetleg már maguk a versek is több sebből véreznek. Ez viszont egy tökéletes darab, jó szívvel ajánlom.

Holden Rose: Az ellopott karácsony

blog_137.jpgA Howard Matheu-sorozat negyedik kötete már majdnem ifjúsági, de még éppen a határon van, és a zsűritagok családtagjaitól olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy élvezettel olvassa a 8-10 éves korosztály, úgyhogy maradhatott. A közönségszavazásnál is látszik, mennyire népszerű ez a könyv, köszönhető az izgalmas történetnek, könnyed stílusnak. Nekem mondjuk az illusztrációk sajnos annyira nem jönnek be, jobban el tudnám képzelni pl. Szőnyi Gergely rajzaival. Ezen kívül én a magam részéről jobban ledvelem, a magyar, esetleg kicsit retrós környezetben játszódó történeteket (ilyen is lesz szerencsére a listában), ezért nekem ez a kötet volt az, ami ha rajtam múlik, nem kerül a listára. Nem azért, mert nem jó, hanem mert volt több számomra kedvesebb kötet. Zsűritársaim viszont beszavazták, és úgy néz ki a közönség is mellette van.