meseanyu 2018.07.13. 15:30

Újdonságokról 13.

moly_27.jpgJasper Fforde: Monokróm

Ez nem annyira új, de oly régen írtam már ilyen bejegyzést, hogy csak gyűltek a könyvek, és ami még azóta is nagyon érdekel, az megérdemli, hogy megemlékezzek róla, mint ez a regény is. A szerzőtől nagyon tetszett a Thursday Nextről szóló sorozat (főleg a második része), és mivel azt legnagyobb sajnálatomra nem folytatják, angolul meg nem érzek elég erőt hozzá, kénytelen leszek magam ezzel az új sorozattal vigasztalni (remélem ezt végig is viszik magyarul). Igazi nyálcsorgató értékeléseket olvastam, még a fanyalgók között is találtam olyat, ami arra engedett következtetni, hogy nekem pont az fog tetszeni nagy valószínűséggel a regényben, ami az illetőnek nem. Most nagyon meg is kívántam, úgyhogy lehet, hogy ez lesz a következő rendelésem.

 

moly_28.jpgTolnai Lajos: Új föld, új szerencse

Ez is egy kicsit régebbi, de nagyon izgat, mivel a szerző Györkönyben született, ahol az én őseim is éltek, úgyhogy már csak ezért is illene tőle olvasni. Eddig egy könyvét olvastam, és az eléggé tetszett, ennek meg most annyira figyelemkeltő a promója, hogy úgy érzem, nem lehet kihagyni. Megvenni azért valószínűleg nem fogom, annyira nem vagyok rácuppanva, meg úgy vagyok néha ezekkel az agyonreklámozott darabokkal, hogy sokszor nagyobb a füstje, mint a lángja, de azért remélem a könyvtárból majd sikerül elolvasni.

 

moly_29.jpgSarra Manning: Londonban bármi megtörténhet

Ez is az a regény, ami lehet totál gagyi, meg abszolút kedvenc is. A borító valami csodás, és ha ismerném a szerzőt (mondjuk Julie Buxbaumról vagy legújabb kedvencemről Emily Lockhartról lenne szó) valószínűleg mindent eldobva rohannék, hogy megvegyem a könyvet, de Manningnek ez az első regénye, ami megjelent magyarul, az angolul olvasással meg tudjuk jól, hogy miként állok. Szóval ez is könyvtárazós lesz, aztán meglátjuk, mit tud a szerző.

meseanyu 2018.07.03. 14:21

Júniusi zárás

img_2508.JPG

Beszerzések (3):

Tom Sharpe: Éretten éretlen

Tom Sharpe: Kertész a vártán

Antikváriumból, mert nagyon rákívántam hirtelen Sharpe-ra.

Tasnádi István - Jeli Viktória - Vészits Andrea - Gimesi Dóra: Az ellopott időgép

Katinkának évzáróra.

Olvasások (9):

Astrid Lindgren: Pirosházi történetek

Könyvtári. Helyes, békebeli történetek egy kedves, jópofa testvérpárról. Az illusztrációk is nagyon tetszettek.

P.G. Wodehouse: Jeeves majd megoldja

Könyvtári. Nem túl csavaros történet, de hatalmas figurák és észvesztő dumák vannak benne, mint mindig.

Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon

Zsűrizendő, utazókönyv. Ez irtó cuki volt! Pörgős, izgalmas, vicces, szuper a nyelvezete, imádnivaló a főszereplő, na meg Verika is, szóval nagy élmény volt.

P.G. Wodehouse: Kedélyes kastély

Könyvtári. Ez valahogy most gyengébbre sikerült. Pedig itt is megvolt minden, ami kell egy vérbeli Wodehouse regényhez, de valahogy mégis untam egy kicsit.

Bartos Erika: Elmúlás

Könyvtári, zsűrizendő. Nagyon szép könyv, szerintem az egyik legjobb ebben a témában.

Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Könyvtári, zsűrizendő. Kalandos, vicces, nagyon helyes könyv, népmesei szereplők, népmesei fordulatok egy kicsit másképp tálalva. Rövid fejezetei miatt esti mesének is tökéletes az óvodás korosztálynak. Az illusztrációk is nagyon ízlésesek.

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa

Saját. Nagyon jól összerakta Zafón ezt az utolsó kötetet, izgalmas volt, megható, vicces, minden, ami kell. Én az utolsó harminc oldalt kicsit untam, az lehetett volna jobb is, de mégsem vonok le semmit ezért, mert az előtte levő többszáz oldal meg tökéletesen magával ragadott.

Bosnyák Viktória: És most hogy festek? 

Könyvtári, zsűrizendő. Nagyon jó a mese csattanója, szépségesek a rajzok, roppant szimpatikusak a főszereplők, nekem valami mégis hiányzott a nyelvezetből, a történetszövésből, hogy úgy igazán magával ragadjon. 

Fodor Veronika: Szentivánéji álom

Könyvtári, zsűrizendő. Képileg gyönyörű és szövegileg is élvezhető, ez persze annak is köszönhető, hogy jó az alapsztori.

Félbehagyások (3): 

Jean-Phillippe Arrou-Vignod: A cukrozott omlett

Jodi Taylor: Egyik átkozott dolog a másik után

John Banville: A tenger

Nem volt rossz egyik se, csak nem ragadtak magukkal, türelmetlen voltam, és eluntam őket.


Múlt héten írtam a gyerekkönyvekről, most lássuk, hogy az ifjúsági irodalom területén mely könyvek voltak az én favoritjaim. A zsűri ezt a tíz könyvet hozta ki a legjobbnak, és a kötetek többségét tekintve  egyet is értek velük. Egy könyvet nem sikerült elolvasnom a tízes listáról, egy könyvvel meg úgy voltam, hogy bár elismerem az érdemeit, engem nem sodort el annyira, és volt még egy, amivel nem tudtam azonosulni, nem az én világom volt.  Viszont volt két könyv, ami nekem nagyon tetszett, de sajnos lemaradt a top10-ről. Így nálam a top9 könyvről olvashattok.

moly_18.jpgmoly_19.jpgmoly_23.jpgmoly_20.jpgmoly_21.jpgmoly_22.jpg

 

 

 

 

moly_24.jpg

Az egyik kimaradó ráadásul az a kötet volt, ami nekem a legnagyobb kedvencem volt az egész tavalyi mezőnyből. Miklya Luzsányi Mónika regénye egyszerűen fergeteges volt, teljesen lekötött, csak úgy faltam az oldalakat. Egy rejtélyes, szerelmes, nyári sztori, olyan, amilyeneket kamaszkoromban annyira szerettem olvasni. Abszolút a helyén volt minden, Bölecz Lilla illusztrációi is nagyon tetszettek. Felső tagozatos korosztálynak ajánlható, csakúgy, mint az Elveszett csillagok, ami szintén izgalmas, szerelmes történet, de mí Cília kalandjai egy kitalált kisváros kulisszái között játszódnak, addig Bíró Szabolcs regénye Eger szépséges díszletei között.  Ugyanebbe a kategóriába tartozik Wéber Anikó története is, amely amellett, hogy egy rendkívül izgalmas thriller, az iskolai közösség, kiközösítés fontos témájával is foglalkozik. Szintén a fiatalabbaknak való a top10 három vicces, zseniális könyve: Ecsédi Orsolya regénye egy számítógépes vírusgyerekről, Zsé meg a haverok kalandjai Varga Bálint tollából és az ötvenhatos forradalom rendhagyó megörökítése Deme László kötetében. És ennek a korosztálynak írodott a másik könyv is, ami nekem tetszett, de nem jutott be a legjobbak közé: ez pedig Molnár Krisztina Rita Maléna kertje című sorozatának harmadik részeHelyes, hétköznapi történetek, amelyek rávilágítanak arra, hogy lehet a mai világban is kicsit lassabban, szelídebben, hagyományosabban élni. A receptek, kézműves ötletek, információk is nagyon hasznosak. Élvezet volt olvasni. A középiskolás korosztálynak szóló könyvek közül kettő volt, ami igazán tetszett: az egyik Róbert Katalin regénye, ami egy helyes, nem túl nagy mélységekkel és magasságokkal operáló, de azért intelligens gimis sztori, a másik pedig Leiner Laura új sorozatának első kötete, amely szintén egy szórkakoztató, olvasmányos történet. 

A Merítés-díj zsűrije kihirdette, hogy szerintük melyik az a tíz gyermekkönyv, ami a legjobb volt a 2017-es kiadások közül. Van, amiben egyetértünk, van ami, ha rajtam múlik lemarad a listáról, és volt olyan is, amit én szerettem volna, ha felkerül, de a többség máshogy döntött. Úgyhogy most elmondom, hogy mely könyvek szerepelnének az én top10-es listámon.

 

moly_9.jpgAmi nekem a legjobban tetszett, az a kötet csak azért nem került fel a zsűri listájára, mert többen úgy vélték, nem gyerekkönyv igazán, hanem inkább felnőtteknek szóló, mesés, illusztrált novelláknak kéne tekinteni Gimesi Dóra két történetét. Bárminek is nevezzük őket,én egyszerűen imádtam olvasni ezt az egyedi hangulatú, bájos kötetet.

 

 

moly_10.jpgKertész Erzsinek két könyve is nagyon tetszett a tavalyi mezőnyből, az egyik fel is került a zsűri listájára. Imádtam Ludmilllát a felnőttes dumájával, a minden lében kanál, okostojás kis lényével. Jópofák voltak a problémák, viccesek a megoldások, és az egésznek olyan jó nyári hangulata volt, szinte ott voltam én is az „irodában”, láttam magam előtt, ahogy Ludmilla ráérősen szürcsöli a kakaóját, aztán jön egy kliens a problémájával. Olyan alakok, szituációk voltak benne, mint a régi magyar nyári, ifjúsági filmekben, amiketnagyon szeretek.

 

moly_11.jpgFény Sebestyén is csak egy paraszthajszállal maradt le, nem csak nekem, a zsűri nagy részének is tetszett. Annyira szerethető volt a főszereplő, hogy elvitte a hátán az egész kötetet. Mert nem voltak nagy történetek vagy óriási poénok, de az egész annyira kellemes, bájos és aranyos volt, hogy úgy éreztem, bármeddig olvasnám még Sebestyén kalandjait.

 

 

moly_12.jpgSzintén elnyerte a zsűri nagy részének tetszését, és szerepel is a listán Pásztohy Panka könyve, a Pesti mese. Nagyon helyes könyv egy olyan témáról, ami mind gyerekeknek, mind felnőtteknek érdekes lehet. A felnőtteknek az emlékek miatt, a kis óvodásoknak meg azért, mert ők is ilyesmiket élnek át a nagyszüleikkel. Egyszerű, mindennapi kalandok, de pont ezért jók, az ennyi idős gyerekek szerintem pont az ilyesmit szeretik. A képek és a szöveg aránya is remek, van még mit böngészgetni is, ezt is szeretik a 4-5 évesek. A rajzok meg nagyon jók, mint mindig a szerzőnél, nekem bejön ez a fekete-fehér a kis pirossal, sárgával. 

 

moly_13.jpgDániel Andrást imádom, és jó volt a liftes meséje is, de nekem a 2017-es könyvei közül az egyik kuflikról szóló története tetszett a legjobban. A kuflikkal igazán mostohán bánik a sors és a zsűri, mert valahogy nem sikerül soha bejutniuk a top10-be. Talán azért, mert minden évben több kötet jelenik meg a kalandjaikról, meg a szerző egyébként is termékeny, így nehéz a döntés, és nagyon eloszlanak a szavazatok a kötetek között, kinek ez tetszik, kinek meg az. Az általam választott könyvben az első mesében köd van, a másodikban pedig a tavasz, én meg mindkettőt imádom, úgyhogy nem volt kérdés, hogy szívem csücske lesz a sorozat ezen darabja.

 

moly_14.jpgTamás Zsuzsa kicsi Mimije sem tudta még beverekedni magát a legjobbak közé, pedig az egyik legjobb gyerekeknek szóló sorozat szerintem. A kisebb konfliktusok ellenére is  nyugodt, barátságos, otthonos a hangulata, mindig jó újra ott lenni ebben a védett, puha környezetben. A történetek életszerűek, jó megoldásokkal, az illusztrációk pedig kedvesek, kellemes színvilágúak. Nekem a 2017-es részek közül ez tetszett egy picivel jobban.

 

 

moly_8.jpgIgaz Dóra kezdő olvasóknak szóló sorozatának csak egy részét olvastam, de abból azt szűrtem le, hogy valószínűleg a legjobb a piacon. Végre nem unalmas, gagyi történet, hanem fordulatos, aranyos, ilyen kell ahhoz, hogy megszeretessük az olvasást. Kevés, de nagyon jól összerakott szöveg, a történet pont a célkorosztályról szól, és az illusztrációk is szuperek. Nyugodtan lehetne kötelező olvasmánnyá is tenni.

 

 

moly_15.jpgSzintén több zsűritagnak tetszett Balázs Ágnes új kötete, de sajnos ez nem volt elég a legjobbak közé jutáshoz. Egyszerű, de nagyon helyes történetek vannak pedig ebben a könyvben, a szerzőnőtől megszokott remek stílusban. Szuper ötlet a mozgásos feladatok beépítése, szerintem meseolvasó és mesehallgató egyaránt élvezni fogja. Horváth Ildi rajzai meg cukik, mint mindig.

 

 

moly_16.jpgBalla Margit könyvénél talán az volt a baj, hogy kevesen olvastuk a zsűriből, így viszonylag elsikkadt a több, mint száz kötet között, pedig nagyon helyes történetek ezek, remek szereplőkkel, hajós hangulattal, humorral, hétköznapi és messzeföldi kalandokkal. A végén a receptek is szuperek, és az illusztrációk is aranyosak, szépek. Igazi nyári olvasmány lehet óvodásoknak, kisiskolásoknak.

 

 

moly_17.jpgA végére pedig egy olyan könyvet hagytam, ami szinte mindenkinek nagyon tetszett ugyan, de annyira specifikusnak tartottuk az apa haláláról szóló történetet, hogy úgy éreztük, igazán csak azoknak a gyerkeknek érdemes felolvasni, akik átélték már ezt a roppant szomorú eseményt. Ez pedig, reméljük, egy nagyon szűk kör, és ezért nincs helye a könyvnek a top10-ben. Én viszont mindenképpen meg akartam említeni, mert nagyon szép könyv szerintem. A végén sírtam, de közben meg annyira nem volt giccses, meg nyomasztó, inkább vigasztaló. Sok gyerekkönyv van már a piacon, ami a gyászt segíti feldolgozni, ez eddig a legjobb, amit olvastam.

 

img_2563.JPG

Itt írtam a tavaszi terveimről, most lássuk, hogyan sikerült-e elolvasnom az említett kilenc könyvet!

Az Eleanor Oliphant mellett nagyon tetszett a két várólistacsökkentős, ez és ez. Jó volt még a Simon ,a Susan Kreller könyv és a Szerintem, szerinted is. A Flagget nem olvastam el, és nem is fogom szerintem mostanában, mert nagyon nincs kedvem angolul olvasni. Az Én vétkem és a Mengele bőröndje is olvasatlanul került vissza a könyvtárba, valahogy nem éreztem a vonzást. Úgyhogy érdekes módon megint csak hat könyvet sikerült elolvasni a polcról, valahogy ez a szint, úgy látszik.

Ehhez képest a nyári polcra elég nagy mennyiséget, tizenöt darab könyvet pakoltam fel, viszont már nincs zsűrizési hajrá, hamarosan kitör a szünet, úgyhogy valószínűleg több időm lesz. A Zafónt és az egyik Wodehouse-t már el is kezdtem, és jól csúsznak, úgyhogy ez jó előjel. A nagy angol nevettető egyébként nem csak azért került elő, mert igazán nyárra való olvasmányokat írt, hanem azért is, mert szeretnék előrehaladni a molyos sorozatplecsni felé, így összekötöm a kellemest a hasznossal. Ez, ez és ez várólistacsökkentős, ezt most láttam, hogy megjelent, és kihagyhatatlan, a Sharpe-ok meg azért kerültek elő, mert valaki becsillagozta a Molyon ezt az értékelésemet, és ott megláttam kommentben, hogy ezeket már nyolc éve beterveztem, úgyhogy épp ideje lesz elolvasni őket. A Lockhart azért, mert ez nagyon tetszett, és szeretnék még olvasni tőle, a többi meg csak azért, mert jókat írtak róluk a Molyon. Szerintem elég változatos a felhozatal, és jelenleg bármelyiket szívesen olvasnám, úgyhogy remélem ez így is marad, és sikerül teljesíteni a tervet.

meseanyu 2018.06.06. 19:22

Májusi zárás

img_2552.JPG

Beszerzések (1):

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa

Tesómtól kaptam szülinapomra. Már el is kezdtem, jó lesz szerintem, pláne, hogy ősszel megyünk Barcelonába.

Olvasások (14):

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Tavaly volt zsűrizendő, de valamiért kimaradt. Idén a második részét kellett zsűrizni, ezért mindenképpen el akartam olvasni, mert szeretem egyben látni a sorozatokat. Jól olvasható, de nem lett a szívem csücske. (könyvtárból)

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Ez is jól csúszott, de még kevésbé tetszett, mint az első rész. Nem az én világom. (könyvtárból)

Pásztohy Panka: Gyógyítsd meg a kiskutyám!

Zsűrizendő, könyvtárból. Szeretem ezt a sorozatot, ez is nagyon helyes rész volt.

Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli

Zsűrizendő, könyvtárból. A ló monológjai nagyon szórakoztatóak voltak, a többi számomra egy kissé unalmas.

Charles Dickens-László Noémi: Karácsonyi ének

Zsűrizendő, könyvtárból. Remek feldolgozás, csodás képekkel.

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam?

Zsűrizendő, könyvtárból. Érdekesen, empatikusan és életszerűen tudósítanak a történetek az első osztályról, sokféle probléma előjön, jó megoldásokkal, az illusztrációk is aranyosak.

Miklya Luzsányi Mónika: Cília árnyai

Zsűrizendő, könyvtárból. Fergetegesen jó, rejtélyes, szerelmes, nyári sztori. Nagyon élveztem.

Molnár Krisztina Rita: Derűs hétköznapok

Zsűrizendő, könyvtárból. Remek kis kalendárium volt, élvezetes olvasmány.

Róbert Katalin: Szelidíts meg!

Zsűrizendő, könyvtárból. Meglepően kellemes regény volt, kedves gimis sztori.

Pacskovszky Zsolt: Titkos mozi

Zsűrizendő, könyvtárból. Nem igazán ifjúsági, a krimi szál nekem már túl sok volt, de egyébként hangulatos, szórakoztató regény.

Meik Wiking: Hygge

Régen el akartam már olvasni, és a zsűriből való kikapcsolódásnak tökéletes volt, de nem győzött meg teljesen. (könyvtárból)

Molnár Krisztina: A házicsoki színe

Zsűrizendő, könyvtárból. Érdekes volt, főleg, hogy én is hasonló közegben nőttem fel, de mind szövegileg, mind képileg voltak zavaró tényezők.

Marian Keyes: A Mercy Close-i rejtély

Nagyon jól kitalált történet, remek szereplők, kiváló stílus, szerencsére most sem kellett csalódnom egyik kedvenc írónőmben.

Szabó Borbála - Varró Dániel: Líra és Epika

Zsűrizendő, könyvtárból. Ez helyes volt, de inkább színpadra való.

Félbehagyások (4):

Az összes félbehagyás az ifjúsági zsűrizendőkből került ki, és mindegyik könyvtári volt.

Varga Írisz Dóra: Örökség

Nem jött be a stílusa, állandóan fönnakadtam valami kifejezésen, mondaton. Idegesített. Pedig alapvetően érzem, hogy vannak értékei. 

Gyárfás Endre: Halló, itt Puskás!

Jó az alapötlet, de sajnos roppant unalmas volt a megvalósítás.

Frank Márton: A világ peremén

Az elején nagyon tetszett, és egy türelmesebb korszakomban talán végig is olvasom, de most amint leült, félretettem.

Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!

Ennél meg szerintem különb stílusban fogalmaztam gimis koromban. Pár oldalt bírtam csak belőle.

meseanyu 2018.05.18. 11:33

Heti jóságok 136.

img_2480.JPG

- Új illatok kint és bent.

- Péntek esti random pizzázás és beszélgetés a szomszédokkal.

- Szombaton csodálatos hangulatú koncert a vendég német kórussal. Ilyenkor nagyon jó egy iskola közösségéhez tartozni.

- Vettem újra Hugo-koktélt, többek között ezt fogom inni egész nyáron. Na meg kékfrankos rozét és irsai olivért a Frittmanntól.

- Tibor külföldön volt, így Katinkával esténként  Kisasszonyokat  néztünk. 

meseanyu 2018.05.11. 10:48

Heti jóságok 135.

img_2468.JPG

- Ebéd a Pipacsban anyák napja tiszteletére.

- Anyák napjára kivételesen nem könyvet, hanem testjoghurtokat kaptam a Body Shopból. Eper és mangó illatúak, isteniek.

- Szombat este baráti vendégeskedés: teraszon ücsörgés, inspiráló beszélgetés,  isteni töltött padlizsán és panna cotta.

- Vasárnap ugyanez pepitában: terasz, jó idő, séta és grill kaja Piliscsabán.

- Előtte gyors íróasztalvásárlás az IKEA-ban.

- Az idegtépő iskolai délutánokban egy kis öröm: pléden ücsörgés az árnyékban és viháncolás a lányokkal.

- Szerda esti random spárgaevés és borozás a szomszédoknál.

- Akkor ered el az eső, amikor a gyerekekkel már felmentünk az udvarról, és mire haza kell menni, el is áll.

meseanyu 2018.05.11. 08:58

Áprilisi zárás

img_2434.JPG

Na, a nagy mindenféle közepette még majdnem a havi zárást is elfelejtettem, pedig annak meg kell lennie, ha törik, ha szakad. Még jó, hogy Amadeánál észrevettem, hogy időszerű lenne foglalkoznom ezzel a kérdéssel, úgyhogy akkor lássuk, mi is történt a roppant meleg áprilisban.

Beszerzések: (0)

Még vásárolni se volt időm. :-(

Olvasások (23):

Tahereh Mafi: Illaberek

Tetszett a fülszöveg meg a borító, így régen várólistás volt, most meg random észrevettem a könyvtárban. Többet vártam, de az eleje nagyon hangulatos volt.

Chris Higgins: Bolondos családom

Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Chris Higgins: Bolondos családom nem fér a bőrébe

Szintén a könyvtárból került hozzám ez az irtó cuki sorozat. A főszereplő nagyon szimpatikus, érzékeny gyerek, az ő szemén keresztül látjuk kaotikus családjának kalandjait. Kezdő olvasóknak kötelezően ajánlott.

Becze Szilvia: Péter és a farkas

Zsűrizendő példány könyvtárból. Csalódás volt, kár volt átírni az eredeti szöveget, nem sikerült jól sajnos. A képek viszont csodaszépek.

Stian Hole: Garmann titka

Erre is a könyvtárban akadtam rá. Az eddigi legjobb Garmann, nagyon szerethető leírása az első szerelemnek, igazi nyári hangulattal.

Ruth Olshan: Minden, ami szép

Könyvtári. Nagyon jó alapötlet, klassz szereplők, jó szituációk, de sajnos mégsem tudott igazán megérinteni, olyan kis laposka maradt.

Lesi Zoltán: Karton és Matild

Zsűrizendő példány könyvtárból. A képek szuperek, de a szöveg sajnos nagyon gyenge, iskolás szintű.

Haász János: Felnőtteknek nem

Zsűrizendő példány könyvtárból. Jó kis társadalomkritikus, gyermeklélektani versek, de a címmmel ellentétben inkább felnőtteknek ajánlom.

Bartos Erika: Buda tornyai

Zsűrizendő példány könyvtárból.Továbbra se vagyok rajongója Bartos Erika képeinek, de ez egy jól kitalált, aranyos, érdekes kötet.

Lanczkor Gábor: Gufó a boszorkányszombaton

Zsűrizendő példány könyvtárból. A képi világ remek, de ez egy nagyon gyenge, zagyva sztori volt sajnos.

Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Zsűrizendő példány könyvtárból. A közepén egy kicsit untam, de egyébként egy helyes kis láncmese jó tanulsággal. Az illusztrációk nem tetszettek annyira.

Jamie Oliver: Minden napra superfood

Könyvtári. Nem voltam tőle elájulva.

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Zsűrizendő példány könyvtárból. Igazán kalandos nyári történet szerelemmel, rejtélyekkel.

Anne Barnes: Nyugalom

Könyvtári. Nem mélyreható, de jól összeszedett, szép könyv.

E. Lockhart: Frankie Landau-Banks dicstelen tetteinek krónikája

Könyvtári. Szuper regény: a téma, a helyszín, a főszereplő, nagyon bírtam az egészet.

Gáti István: Tök Magda kalandjai

Zsűrizendő példány könyvtárból. Vicces, izgalmas, az illusztációk is vagányak, de valahogy mégsem lett a szívem csücske.

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem

Ezt Emmának vettem ajándékba, és előtte elolvastam. Helyes, színes, vicces, ahogy azt már a szerzőtől megszokhattuk.

Zalán Tibor: Háry

Zsűrizendő példány könyvtárból. Sajnos megint egy csapnivaló feldolgozás. Unalmas, terjengős, roppant kacifántos nyelvezetű. 

Rigó Kata: Azt mondták válnak

Zsűrizendő példány könyvtárból. A szöveg nagyon jó: intelligens, érzékeny, életszerű. Viszont az illusztrációk sajnos nem nyerték el a tetszésemet.

Gál Andrea: Hátamon a zsákom

Zsűrizendő példány könyvtárból. Nagyon helyes sztorik, de kevéske, befejezetlen az egész kötet. Sorozatnak el tudnám képzelni. De valami más illusztrátorral, mert ezek a képek rettentő gyengék.

Jeli Viktória - Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

Zsűrizendő példány könyvtárból. Először nagyon tetszett, gondoltam, itt van megint egy jó történet, aztán elvesztettem az érdeklődésemet. Kár érte, mert az illusztrációk szenzációsak.

Susan Kreller: Varacska

Könyvtári. Ez übercuki volt: Varacska imádnivaló főhős, az egész szörnyvilág roppant szimpatikus, a történetek viccesek, a szöveg ötletes, a rajzok helyesek. Aki szereti Dániel András dolgait, ezt is imádni fogja.

Félbehagyások (0):

Mondjuk a Háryt például majdnem félbehagytam, annyira idegesített, de szerencsére nem volt hosszú, így azért végigrágtam magam rajta.

 

meseanyu 2018.05.04. 11:19

Heti jóságok 134.

img_2463.JPG

Nincs időm most hosszasan írni, mert el vagyok havazva mindennel. De azért kívánok jó hétvégét minden kedves olvasómnak, és igyekszem jövő hétre összeszedni magam. A fenti képen egy jóság, ami nem az én kertemben nyílik, hanem munkából hazafelé fényképeztem az utcán. Ma megint megcsodálom. Csodáljátok ti is a természetet, mert az a legnagyobb jóság!

meseanyu 2018.04.27. 17:41

Heti jóságok 133.

img_2456.JPG

- Itt a zsűrizés hajrája, rengeteg könyvet hoztam ki a könyvtárból, és álllandóan olvasok, ami sok mástól veszi el az időt, de élvezem.

- Megnéztük az Isten hozott Németországban! című filmet. Egyszerű kis vígjáték, de szerintem nagyon jól bemutatja a menekültkérdést. A gyerekekkel is megnéztük az iskolában, és mintha árnyalni látszana a véleményüket. Ez meg egy nagyon  kis szám. Meg ez is.

- Voltunk tüntetni. Minden flottul ment: a parkolás, a metró, ettünk fincsi vegaburgert, csodás időben elsétáltunk a Parlamenthez, Budapest igazán a legszebb arcát mutatta. Maga a demonstráció meg jó hangulatú, békés, felemelő volt. 

- Hétfőn céges vacsin voltunk Tiborral: nagy volt előtte a szervezkedés meg a rohanás, de időben odaértünk, mindenki kedves volt, jót beszélgettünk, és sikeresen hazavezettem Tatáról az éjszaka közepén.

- Vasárnap Tibor ismét futóversenyen vett részt, a szurkolók között ismét voltak jó barátok, úgyhogy nem unatkoztam én sem, amíg vártam. Utána pedig megbeszéltük, hogy együtt ebédelünk a Széchenyi téren az olaszban. Délután aztán munkálkodtunk egy kicsit az egyesületi parkban, majd borozással zártuk a hétvégét a szomszédokkal.

- Megnyitott a Pull and Bear az Árkádban.

- Nézzük a Szilícium-völgy ötödik évadát.

meseanyu 2018.04.20. 07:52

Heti jóságok 132.

img_2438.JPG

- Pénteken elkezdtük nézni a Durrelléket. A könyveket is imádtam, a kort, Korfut, a bolond családot. Jó lesz a sorozat is.

- Szombaton Glamour-napoztunk: időben érkeztünk és remek parkolóhelyet kaptunk, nem voltak sokan, és egész jó zsákmányokra tettünk szert.

- Pink grapefruit illatú fürdőbomba a Body Shopból: órákig illatozik még utána a fürdő.

- Szombaton egy kicsit tüntettünk: kevesen voltak meg nem is tudtunk végig maradni, de jó érzés volt látni, hogy van egy-két ismerős arc, azt meg főleg, hogy Pesten mennyien voltak.

- A Lamarédában vacsiztunk barátokkal: isteni volt a kaja, és jókat beszélgettünk. A mellettünk lévő asztalnál jól öltözött idősek ültek, egy-két elkapott mondatból ítélve szintén nem kormánypártiak.

- Jó nagyokat sétálok mostanában, csodálom a természetet, szívom magamba a napfényt.

 

meseanyu 2018.04.13. 08:33

Heti jóságok 131.

img_2421.JPG

- Pénteken megnéztük a Szövetségeseket. Mást vártam, de jó kis film volt.

- Szombaton vendégek voltak, hamburgert rendeltünk, társasoztunk, megnéztük a Tanárt, és megterveztünk egy utat Barcelonába az őszi szünetben. 

- Egy másik társasággal meg itt foglaltunk le egy szeptemberi hétvégét.

- A vasárnap nagyon hatékonyan telt: Tibor részt vett élete első futóversenyén, az általa kitűzött időt megfutotta és még élvezte is, voltunk szavazni, délután meg bebicikliztünk a városba, és megettük az idei első szabadtéri fagyit.

- Jó idő, jó illatok, napfény, meleg. Ez is valami, ha már a választások nem úgy alakultak, ahogy szerettem volna. Élni kell tovább.

- Mindig úgy van, hogy a nagyon rossz hírek után, jön valami nagyon jó. Most az, hogy jön a Kensington a Strandfesztiválra.

- Átutaltuk a rezsicsökkentés okán ölünkbe hullott pénzt az Igazgyöngynek.

- Úgy volt, hogy rossz a mosogatógép, de kiderült, hogy csak "pihennie" kell, és pár nap múlva visszaállt a csatarendbe. 

meseanyu 2018.04.06. 15:18

Heti jóságok 130.

img_2384.JPG

- Most már visszavonhatatlanul itt a tavasz: pár nap alatt minden virágba borult.

- Molyos brunch a Jam&Juice-ban.

- Ready Player One 4DX-ben.

- Szekszárdi húsvét nagy sétákkal, jó kajákkal és borokkal.

- Győri húsvét locsolókkal, további kajahegyekkel és társasozással.

- Tavaszi szünet pihenéssel, kerti munkákkal, ügyek intézésével.

- Baráti beszélgetés, világ megváltása ajándék virágcsokorral.

- Ez egy nagyon helyes sorozat. 

- Felavattam az új cipőmet.

meseanyu 2018.04.02. 11:37

Márciusi zárás

img_2325.JPG

Beszerzések (3):

A havi beszerzések mindegyikét el is olvastam, amire nagyon büszke vagyok. 

Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Ajándékba kaptam, mert egy kedves ismerősöm észrevette, hogy mennyire szeretném.

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van

Ez nagyon érdekelt, így megvettem.

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Ennek se tudtam ellenállni.

Olvasások (23):

Volt egy csomó zsűrizendő, köztük nem sok igazán jó, de amiket magam választottam, szinte mindegyik nagyon tetszett.

Balla Margit: Bibi és Józsi

Zsűrizendő példány, könyvtári. Nagyon helyes történetek ezek, remek szereplőkkel, hajós hangulattal, humorral, hétköznapi és messzeföldi kalandokkal. A végén a receptek nagyon jók, és az illusztrációk is aranyosak, szépek.

Oliver Jeffers: Fent és lent

Ezt az iskolai könyvtárból vettem ki. Nagyon aranyos kis történet csodaszép rajzokkal.

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van

Saját példány.  Mást vártam, mulatságosabbat, mert voltak ugyan nagyon mókás részek, a többsége inkább torokszorító volt. De jó volt ez így is, rendkívül egyedi lett így a történet, nagyon beszippantott, elvarázsolt, tele volt imádnivaló szereplőkkel, sziporkázó párbeszédekkel és sok bölcsességgel.

Charlie Lovett: Első benyomások

Könyvtári. Nagyon kellemes regény: a múltbeli és a jelenbeli cselekmény egyaránt érdekes, a főszereplő nagyon szerethető, a hangulat elragadó, a stílus korrekt.

Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete

Zsűrizendő példány, könyvtári. Imádom Gimesi Dóra meséit, annyira jó hangulatúak, egyediek, kedvesek, bájosak. Ez a kettő is pont olyan volt, mint vártam. Még szeretnék olvasni tőle sokat!

Kertész Erzsi: Lássatok csodát!

Zsűrizendő példány, könyvtári. Eleinte nehezebben rázódtam bele ebbe a részbe, nem ragadott rögtön úgy magával, mint az első, a főszereplő se volt annyira szimpatikus, de aztán nagyon szépen alakult a történet, és minden konfliktus megnyugtatóan zárult. Összességében szórakoztató, kedves és egyben elgondolkodtató kötet ez is.

Kertész Erzsi: A feltaláló

Zsűrizendő példány, könyvtári. A jobbak között van a kezdő olvasóknak szóló kötetek között, de nekem mégis kevéske volt. Jó a szöveg, szuperek a rajzok, de lehetett volna egy kicsit jobban kikerekíteni a történetet.

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Könyvtári. Nagyon helyes könyv, igazi romantikus szerelem, roppant szimpatikus főszereplő. És egy fontos kérdés jó tárgyalása: hasznos és nagyon szórakoztató is egyben.

Rain Arlender: Az élet esszenciája

Könyvtári. A vége nagyon morbid volt, azon egy picit változtattam volna, de egyébként tökéletes. Rettenetesen szórakoztató, vicces, olvasmányos, és magyar szál is van benne. Aurorát meg imádtam.

Pap Kata: Nevetős, sírós, ámulós, morgós

Zsűrizendő példány, könyvtári. Az illusztrációk nagyon jók, ötletesek, kifejezőek a szituációk is. A szándék tehát megvalósult, és szívesen át is lapoztam kétszer, de ha most lenne kisgyerekem, nem érezném szükségét, hogy a polcon legyen.

Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról

Zsűrizendő példány, könyvtári. Szerintem elég lett volna a főszöveg, ami egyszerű és érhető, alatta a kiegészítések feleslegesek. Sajnos az illusztrációk sem voltak olyan szépek, mint vártam.

Wendelin Van Draanen: Szerintem, szerinted

Saját példány. Nagyon helyes történet arról, hogy ne ítélj elsőre, nézz a dolgok mögé, légy bátor, és légy ember. Nem csak kamaszoknak ajánlott.

Lucy Strange: A fülemüleerdő titka

Saját példány. Csodaszép, izgalmas és igazán emberi történet, mint az igazi nagy klasszikus lányregények. Hiszem, hogy semmi sem tudja olyan jól formálni a kamaszlelkeket és egyben a kamaszízlést, mint egy ilyen minden részletében értékes kötet.

Molnár Jacqueline: Robotok

Zsűrizendő példány, könyvtári. Sajnos nem nagyon látom értelmét ennek a könyvnek. A rajzok nem rosszak, de semmi különös, a szöveg meg eléggé értelmetlen.

Robert Munsch: Örökké szeretlek

Könyvtári. Nagy csalódás nekem ez a könyv, sajnos egyáltalán nem tudtam rajta meghatódni, inkább felhúzott. Szerintem nem ilyen az anyai szeretet. Képileg nem rossz, de az sem nyűgözött le annyira.

Dániel András: A kuflik és a mohamanyi

Zsűrizendő példány, könyvtári. Ez sem a legjobb kuflikönyv. Az első mese aranyos volt, de a második idegesített.

Salinger Richárd: Erdei jógakaland

Zsűrizendő példány, könyvtári. Szeretem az ilyen mozgásos könyveket, ez is aranyos volt. Jók a feladatok, nagyon helyesek a rajzok, csak a kerettörténet lehetett volna kicsit izgalmasabb.

Laura Dockrill: Dilis Darcy

Könyvtári. Először annyira idegesített a főhős, hogy majdnem félbehagytam, de aztán voltak benne egész szép és okos gondolatok, úgyhogy csak végigolvastam. Nem mondom, hogy olvasom tovább a sorozatot, mert azért voltak meglehetősen abszurd és/vagy unalmas részek is, de azt hiszem, olyan gyerekeknek, akik nagyon sokat olvasnak, egynek ez is jó lesz, de semmiképpen sem sorolnám a legjobbak közé.

Vadadi Adrienn: Titkos reggeli

Zsűrizendő példány, könyvtári. Én alapvetően szeretem az ilyen hétköznapi történeteket, de ezek valahogy nagyon setesuták voltak. A képek sem tetszettek.

Lackfi János - Ijjas Tamás: A világ leggonoszabb meséi

Zsűrizendő példány, könyvtári. Ezt sem nekem írták sajnos. Kár érte, mert az előző tetszett, de ez roppant nagy katyvasz volt, és sok helyen még unalmas is. Volt benne egy-két jó poén, de az sem igazán gyerekkönyvbe való.

Susan Kreller: Égig érő szerelem

Könyvtári. Mondjuk, ha elolvastam volna a fülszöveget, vagy emlékeztem volna rá, hogy egyszer valamikor elolvastam, nem ér váratlanul, hogy ez a regény a szerelmi bánatról szól. Mivel ezt nem tudtam, nem emlékeztem, valami könnyedebbet vártam, de így is jó volt, szép, hangulatos, egyedi.

Gergely Tamás: Fifi

Zsűrizendő példány, könyvtári. Sajnos ez egy nagy katyvasz. Kár, mert az illusztrációk viszont szépek.

Harcos Bálint: Szofi a vidámparkban

Zsűrizendő példány, könyvtári. Ez most megint egy aranyos, szórakoztató, jól felépített sztori volt, de azért Szofi alapvetően még mindig a szófogadatlanság királynője, amivel nem tudok megbarátkozni. Az iskolában látom, hogy milyen káros az, ha egy gyereket úgy nevelnek, hogy csinálj, amit akarsz, lényeg, hogy vagány és vicces legyél. Szofi valahogy ezt sugallja, és ez nem biztos, hogy jó.

Félbehagyások (1):

Julie Orringer: Láthatatlan híd

Érdekelt volna a sztori, de nagyon vontatott volt a stílusa.

meseanyu 2018.03.30. 09:27

Heti jóságok 129.

img_2370.JPG

- Végre kijutottam a kertbe (többször is a héten), és megkezdődtek a tavaszi munkálatok.

- Nyílik már a törpenárcisz.

- Feldíszítettem a tojásfát.

- Szórakoztató délutánt töltöttünk el a Révaiban könyvbemutatóval, kiállításmegnyitóval, koncerttel és melegszendviccsel.

-  Kipróbáltuk az új uszoda szaunáját: kellemes hely és alig voltak.

- Bevásároltunk a Bortársaságnál húsvétra.

- Katinka levágatta a haját vállig érőre: szuperül áll neki. 

- Hatalmas új pénztárcám van.

- Isteni illatú kézkrémeket szereztem.

- Kuflis kártyát vettem Emmának, már alig várom, hogy játszhassak vele.

meseanyu 2018.03.27. 10:38

Blogajánló 5.

img_2356.JPG

Közeleg a húsvét és ennek következtében Hintafa ismét írt egy ajánlót arról, hogy milyen könyveket, társasokat érdemes ajándékozni gyerekeinknek. Igaz, hogy már nem sok idő maradt ezeket beszerezni az ünnepig, de talán valakinek még jól jön a jó tanács így az utolsó pillanatban is, meg persze ezek a listák a későbbi névnapi, szülinapi bevásárlásokat is megkönnyítik.

Bár nem vagyok egy kézműves típus, szívesen olvasok mások ilyen jellegű kalandjairól, és csodálom az alkotásokat. Mint például nemrég Orsi csodaszép sapkáját. Szeretem, hogy sokszor ír vagy tesz fel képeket más apró örömökről is,mint most a krókuszok vagy a macska, ezért is mindig kellemes élmény a blogjára látogatni.

Rosemarie Eichinger regénye nekem is nagyon felkeltette az érdeklődésemet, most Könyvparfé blogbejegyzése alapján még jobban megkívántam, mint ahogy azt a csodás epertortát is, amire ez a regény inspirálta. Szívesen látnám a húsvéti asztalon, úgyhogy nem kizárt, hogy elkészítem.

Az előző blogajánlóban említettem Helene Hanff könyvét, amelyről Dóri blogjában hallottam először, és most Lobo bejegyzése után úgy látom, hogy egyre inkább a muszáj lenne elolvasni kategória, egy igazi könyvmolykönyv, úgyhogy valószínűleg imádnám, ha egyszer rászánnám magam (kár, hogy kicsit idegenkedem az angolul olvasástól és ezért halogatom az ilyen köteteket). 

meseanyu 2018.03.23. 08:33

Heti jóságok 128.

img_2333.JPG

- A síelés hozta a szokott jóságokat: a hegyeket, a jó levegőt, a napsütést, a dőzsölést a hüttében, az olvasást, a szaunázást, a társasozást. És végre megléptem azt is, amit már évek óta fontolgatok, három nap után azt mondtam, én nem síelek többet (soha), és inkább sétálgattam nagyokat. 

- Szombaton, amikor hazaértük Ausztriából, még elszaladtunk az Árkádba, mert Katinkának sürgős beszereznivalói voltak. Ettünk ázsiai ízeket a KFC-ben, aztán otthon ledőltünk a kanapéra, és megnéztünk két kis tinglitanglit, ezt és ezt.

- Elkezdtük nézni a Csak színház és A mi kis falunk új évadadait. Mindkettő kellemes esti szórakozást nyújt.

- Nagyon jó könyvek jöttek szembe mostanában: ez, ez és ez is nagyon tetszett. 

- Tegnap a nagy könyvtári harácsolás után, amikor a gyerekkönyvtárban megengedte a könyvtárosnő, hogy a maximum tíz darab könyv helyett jóval többel térjek haza, még megvettem ezt, és mivel a kolléganőmnek köszönhetően egy órával hamarabb tudtam eljönni a munkából, bele is merültem. Roppant hangulatos, magával ragadó történet.

- Vettem egy új kabátot tavaszra.

meseanyu 2018.03.20. 18:53

Újdonságokról 12.

moly_4.jpgJulie Buxbaum: Hogy folytassam?

Januárban olvastam először a szerzőtől, és imádtam, úgyhogy magától értetődik, hogy szemet vetettem erre az újra is. Itt megint középiskolában vagyunk, megint meghalt egy szülő, és megint egy fiú és egy lány barátságának, meg gondolom, későbbi szerelmének lehetünk tanúi. Számomra ez a felállás meglehetősen ígéretes, úgyhogy még az is lehet, hogy hirtelen felindulásból megveszem ezt a hamarosan megjelenő regényt.

 

moly_5.jpgSzirmay Ágnes: Titkok árnyékában

A Szappanopera-sorozat első részét a könyvtárból vettem ki, így bármennyire is érdekel, most úgy érzem, ki bírom várni, míg beszerzik ezt is. Az első rész szuper volt, és most, hogy volt szerencsém meg is ismerkedni a Merítés-díjátadó kapcsán a szerzővel, aki rendkívül szimpatikus személyiség, még közelebb érzem magamhoz ezt a történetet. A fülszövegben ráadásul már a harmadik részt is beharangozták, úgyhogy izgatottan várom a fejleményeket.

 

moly_6.jpgCarlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa 

Az új Zafón viszont kell a háztartásba, úgyhogy azt hiszem, azt fogom kérni szülinapomra. Az Elfeledett Könyvek Temetője egy olyan sorozat, amit muszáj olvasnom, még akkor is, ha nem minden része volt maradéktalanul meggyőző. Ennek meg ráadásul a borítójától se vagyok elragadtatva, de ez van, be kell szerezni és kész. Ez olyan mágikus kényszer, aminek nem tudok ellenállni.

 

 

moly_7.jpg Sarah McCoy: Marilla of Green Gables

Mivel nagy rajongója vagyok Lucy Maud Montgomerynek, természetesen rögtön felkaptam a fejem erre a könyvre, amely az Anne-sorozat Marillájáról szól. Persze egyidejűleg kicsit idegenkedem is az ilyen jellegű regényektől, mert volt már egy-két rossz tapasztalatom, de azért mindenesetre nagyon vonzó ötlet. És ha belegondolok, a Váratlan utazás kötetei is egészen élvezhetőek voltak, sokszor sikerült visszaadni az írónő történeteinek hangulatát, úgyhogy kíváncsi vagyok McCoy mire jut ezzel az alapanyaggal.

 

meseanyu 2018.03.09. 09:26

Heti jóságok 127.

img_2295.JPG

- Mint a fenti képen látható, megkezdtem a dekorálást húsvétra.

- Ismét korábban tudtam hazamenni pénteken kedves kolléganőm jóvoltából.

- Megnéztük a Valami Amerika harmadik részét: nem volt egy nagy szám, de azért jól szórakoztunk.

- Szombaton a volt philipsesek buliján táncoltunk egy nagyot.

- Vasárnap az Ikeában költöttük a pénzt. Kivételesen nem a hagyományos, hanem zöldgéges húsgolyót ettem, remek volt. Hoztam is belőle haza, sok finomsággal együtt (az új narancsos Daim is isteni).

- Hétfőn olasz óra után egy délelőtt alatt három könyvtárat is megjártam, plusz csináltam egy nagybevásárlást a Sparban, szóval rendkívül hatékony voltam. 

- Kaptam a Pennyben nőnapi rózsát, plusz megleptem magam egy orchideával.

- Meleg van, süt a nap, és a szép piros kabátomban járhatok.

- Nagy beszélgetést folytattunk a fodrásznál a csajokkal, megoldottuk a világ dolgait. 

img_e2290.JPG

Amilyen pocsékul sikerült tejesítenem az őszi terveket, most olyan hibátlanul a télieket: a polcon szereplő könyvek mindegyikét elolvastam. Ráadásul tetszettek is. Jól haladok a 2018-as várólistacsökkentéssel, a zsűrizendő könyvekkel, úgyhogy nincs okom panaszra. 

Először a tavaszi polcomra is csak hat könyvet akartam felrakni, mert úgy éreztem, azt nevetve teljesítem, de aztán mégis kilenc könyv került fel, ami viszont még mindig csak három könyv havonta, úgyhogy jó időbeosztással szerintem sikerülhet a projekt. Az Eleanor Oliphantot már el is kezdtem, és nagyon tetszik, ez volt az a könyv, amit nagyon akartam az utóbbi időben, és meg is leptem vele magam. Ez és ez a várólistacsökkentéshez kell, ezt azért vettem, mert rákívántam újra Flaggre, erről lesz egy beszélgetés a Révaiban, meg a Molyon is jókat írtak róla, ezt ,ezt és ezt már nagyon régen szeretném elolvasni, ezt meg ajándékba kaptam és szintén nagyon érdekel. Persze közben lesz egy rakat zsűrizendő is, a tavasz nagy része azokról fog szólni, meg ki tudja, mi teszi még be a lábát a háztartásba. A lényeg, hogy jó idő legyen, igazi tavasz, és lehessen olvasni lassan a teraszon is.

meseanyu 2018.03.02. 10:37

Heti jóságok 126.

img_2286.JPG

- Pénteken hirtelen felindulásból elkövetett Esti egyenleg koncerten voltunk, ami nagyon jól sült el.

- Nekiestünk a Válótársak harmadik évadának: sokszor kissé fárasztó, de azért szórakoztató.

- Megnéztük A víz értintését, csodálatos kis mese volt, nagyon tetszett.  Jó kis zenék is voltak benne, például ez a régi nagy kedvencem. 

- Ehhez a zenei hangulathoz pedig nagyon passzolt ez a szám, ami új kedvenc lett.

- Megkaptam a Montgomery plecsnit.

- Amikor sütött a nap és úgy csillogot a hó, mintha gyémántporral lenne beszórva, jól felöltözve, kifejezetten bírtam ezt a hideget.

- Meglepetés könyvet kaptam, és magamat is megleptem eggyel

- Befejeztük a SKAM-et, szuper volt az utolsó rész.

meseanyu 2018.02.28. 21:10

Februári zárás

img_2259.JPG

Beszerzések (1):

Fannie Flagg: Welcome to the World, Baby Girl!

Mivel a január elég erősen indult, februárban csak ezt az egy könyvet vettem. Miamona már a blogajánlóban is említett bejegyzése keltette fel az érdeklődésemet újra Flagg iránt, és ez a kötet érdekesnek és könnyen beszerezhetőnek tűnt. Ráadásul olcsó volt, mert antikvár példány.

Olvasások:

Acsai Roland: A betondzsungel könyve

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Nem voltam tőle elájulva.

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Ez viszont még mindig imádnivaló.

 L. M. Montgomery: Gubanc

Saját. Nem volt az igazi, de az jó érzéssel tölt el, hogy megvettem és elolvastam, mint a régi szép időkben.

May Szilvia: A fásli utcai állatkórház a felújítás alatt zavartalanul üzemel

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Tetszett: vicces volt, színes, szórakoztató.

Dániel András: A világ első kuflizenekara

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Kuflikról olvasni mindig kellemes, de ez most számomra gyengébb volt.

Selma Lagerlöf: Amikor én kislány voltam

Könyvtári. Ezt már nagyon régen szerettem volna, most hirtelen felindulásból kivettem, de sajnos enyhe csalódás volt.

Julija Kuznyecova: Micsoda nagyi!

Könyvtári. Ez viszont nagyon élvezetes volt, a hónapban az egyik legjobb.

Dániel András: Utazz Bálnabusszal!

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Ez is jó volt: humoros, böngésznivaló.

John Green: Alaska nyomában

Saját. Március elején jelenik meg John Green új regénye, ezért kedvet kaptam, hogy elolvassam tőle ezt a birtokomban lévőt. Nem volt egy óriási nagy durranás, de még mindig sok olyasmi van Green eszköztárában, amiért szívesen fogok tőle olvasni később is.

L. M. Montgomery: Anne karácsonya

Könyvtári. Ezt azért kellett, mert már csak ez hiányzott a plecsnihez. Egyébként érdemes volt elolvasni, nagyon kis kellemes történetek voltak.

Deme László: Orsi és a tankok

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Remek volt, szintén a hónap egyik fénypontja.

 Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Könyvtári, zsűrizésre olvastam. Nem tudok belekötni semmibe, mégis kissé untam. A gasztronómiai vonal viszont nagyon tetszett.

Boldizsár Ildikó-Farkasházi Réka: Igazi karácsony

Helyes mese, helyes dalok.

Félbehagyások (0):

Ez ismét egy jó hónap volt ebből a szempontból.

meseanyu 2018.02.23. 10:38

Heti jóságok 125.

img_2270.JPG

- A hétvégét a Hotel Füredben töltöttük, pénteken bál volt, szombaton este bowlingoztunk, egyébként meg szauna, melegvíz, fürdőköpenyes szundikálás, kávék, koktélok és egyéb finomságok. Hazafelé meg még útba ejtettük a Márga bisztrót is.

- Müllerben voltam ismét, és annyira cuki és különleges húsvéti édességeket vettem a Lindtől, hogy elhatároztam, ezentúl csak itt veszem az ilyesmit, mert messze nagyobb a választék, mint bárhol másutt.

- Elkezdtük nézni a Hatalmas kis hazugságokat: roppant izgalmas és a borzalmas részletektől eltekintve sok szempontből rendkívül életszerű, annyiszor magamra ismerek pl. Madeline-ben.

- Imádom az új chai  ízesítésű ajakápolómat, ami a fenti képen látható.

- Besétáltam a belvárosi könyvtárba csütörtökön délelőtt: pont nem esett a hó, kellemesen hideg volt, nem sokan jártak az utcán, csönd és nyugalom honolt mindenfelé.

- Szerda esti gyors vásárlásunk alkalmával vettük észre, hogy hamarosan nyit a Pull&Bear az Árkádban. Juhéé! :-)

- Nagyon jólesik ezt a könyvet olvasni, passzol a hóeséshez, és még a takarításhoz is meghozta a kedvemet.

meseanyu 2018.02.21. 11:19

Blogajánló 4.

img_e2267_1.JPG

A Katherine's Bookstore talán az egyetlen olyan blog, amit a legelső bejegyzéstől követek, és szinte mindent el is olvasok tőle. Igényesen, nagy tudással, élvezetesen tud írni, ezért szívesen olvasok nála még olyan kötetekről is, amelyek engem nem is érdekelnek, de még többször találok olyan könyvről bejegyzést, amit én is nagyon elolvasnék, mint például legutóbb erről a finn regényről

Amadea blogja is nagy kedvencem: szeretem a hétköznapi szösszeneteit is, hogy bepillantást enged az életébe, de neki még egy könyv bemutatása közben is sikerül mélyre ásni, megmutatni a lelkét, személyiségét, így nagyon egyediek a bejegyzései. Most ráadásul egy olyan könyvről ír, amelynek a létezéséről sem tudtam, pedig az írónő másik magyarul megjelent regényét nagyon kedveltem. És hogy a szálak hogyan érnek össze nálam, azt csak most vettem észre, ahogy a bejegyzést írom: azt a kötetet meg a Katherine's Bookstore-on találtam jó pár éve.

Pupillát is  régóta olvasom, nagyon szerethető személyiség, és eléggé egy hullámhosszon vagyunk a könyvek terén. Most egy hírposztját ajánlom figyelmetekbe, amelyből én többek között megtudtam, hogy film készül az egyik kedvenc könyvemből. Már ezért érdemes volt bepillantani (haha :D) Pupillához, na meg a kép a sárga esernyős macskáról is übercuki.

Dórit nem olyan régóta olvasom, de sok érdekességet találtam már nála, így ebben a pillanatban kedvet érzek, hogy ha majd időm engedi, átnyálazzam a régi bejegyzéseit is. Most az angol nyelvű könyvekről írt rendkívül sokszínű bejegyzésében találtam egy-két várólistáravalót, például ezt meg ezt.  Arra is most, ezt a bejegyzést írva, jöttem rá, hogy már 2014-ben elhatároztam, hogy olvasnom kéne Kate Atkinsont angolul, mert bár egyetlen magyarul megjelent könyvét félbehagytam, ajánlották többen is, hogy érdemes még próbálkozni vele. Szóval köszönöm az újbóli inspirációt, Dóri!