meseanyu 2017.09.22. 10:16

Heti jóságok 104.

blog_305.jpg

- Izgalmas hétvégét töltöttünk Szekszárdon,  szüreti napokkal, osztálytalálkozóval, Biebers és Intim Torna koncerttel, borral, sok vidám emberrel.

- Egy utolsó nagy lélegzetvétellel újra nagy virágzásba kezdtek azok a növények, amelyek nyáron inkább pihiztek, gyönyörű virágözönnel  búcsúzik a kert a jó időtől, és készül fel a téli pihenésre.

- Virághagymákat is ültettem hétfőn este még az utolsó pillanatban a több napos eső előtt.

- Egy ünnepségen vettünk részt Katinka régi iskolájában, annak örömére, hogy többen is nagyobb összeget nyertek egy pályázaton, amit még tavaly indítottak el az iskolában. Ismét jó volt hallani, hogy mennyire jó volt ez az osztály, és mennyire szerették itt a lányomat.

- Ezt a Savage Garden  számot a rádióban hallottam, és eszembe jutatta, milyen jókat buliztunk rá annak idején. Ez is felkerül azoknak a számoknak a listájára, amiket ha csak meghallok jó kedvem lesz, és energikusnak érzem magam. Katinka meg ezt hallgatja mostanában állandóan. Én is imádom. Ez meg egy csodaszép lassú ugyanebből a filmből.

- Annyi remek könyvújdonságot fedeztem fel a héten, jövő héten írok róluk részletesen.  A legjobban talán ennek örültem. 

meseanyu 2017.09.15. 10:07

Heti jóságok 103.

img_1441.JPG

- Hosszú hónapokra elbúcsúztunk a nyaralótól a hétvégén, legközelebb majd csak jövő májusban megyünk. Szép volt ez a búcsú: bár fürödni nem tudtunk, azért csodálatos volt az idő, voltunk a  kilátóban, ettünk a Csigaházban, moziztunk, megnéztük a finn dinghy versenyt, kipróbáltuk a fordított házat.

- A kert virul, van, ami még mindig nyílik, van, ami most újra, van ami meg most kezd virágba borulni, mint pl. az őszi rózsa.

- Megkóstoltam a málnás-müzlis túrórudit, és meglepően kellemes volt. Tanakodtam, hogy azt válasszam-e, vagy a hagyományost, de eléggé meggyőző volt, vagy csak éhes voltam. :-)

- Újra egyre jobban rákapok a bio-termékekre, és azt veszem észre, hogy egyre több mindent lehet is kapni, a Sparban pl. pritaminpaprikát vettem, a Lidl-ben meg sajtkrémet.

- Sok jelet kaptam a héten, hogy el tudjam végre dönteni, hogy mit akarok csinálni és mit nem. Úgy érzem azt kell igazán megtanulnom, hogy amit zsigerből érzek, hogy jó nekem, azt vállaljam, és ami meg nem, azt engedjem el, és ne hagyjam magam eltéríteni mindenféle vélt vagy valós külső elvárásoktól. Azt hiszem rá kell lépnem egy útra, amely sokkal tudatosabb tervezést igényel teendőkben és pénzügyekben is, de ez jó érzés, egészen felszabadult és lelkes vagyok most.

 

blog_304.jpg

Ha szigorú vagyok magamhoz, akkor azt mondom, hogy elég keveset sikerült megvalósítani a nyári tervekből, ha viszont arra gondolok, hogy milyen tudatosan tudtam megválogatni, hogy mit szeretnék igazán, és abba tudtam hagyni, ami nem tetszett, ami azt eredményezte, hogy amit viszont végigolvastam a tervből, az mind tetszett, akkor elégedett vagyok magammal. Elolvastam pl. az előirányzott P.D. James köteteteket (ezt, ezt és ezt), és még mindig rajongok az írónőért, vár is az éjjeliszekrényemen további két regénye. Elolvastam az Időcsodák legújabb részét is, amit nyilván előbb-utóbb mindenképp sorra kerítettem volna, hiszen ez is egy rajongás, de  örülök, hogy nem halogattam sokáig. Úgy látom, hogy végre rá tudom magam venni, hogy záros határidővel elolvassam a frissen beszerzetteket, vagyis sikerül lassan  visszatérnem a gyökerekhez, amikor nem álltak a szobámban elolvasásra váró stócok. Ezen a vonalon haladva olvastam el azt a két könyvet, amit Katától kaptam a nyáron (ezt és ezt), és még egy régebbi beszerzést is, ami szintén várólistás volt már jó ideje. Haladtam a Neveletlen hercegnő sorozattal is, csak azért nem fejeztem be, mert az egyik részt át kellett volna kérni a másik könyvtárból, és nem akartam két nyaralás között ezzel foglalkozni. Amibe bele se kezdtem, azok a Jane Austen kitüntetés miatt előirányzott könyvek, de most olyan szinten nincs hozzájuk kedvem, hogy nem valószínű, hogy mostanában meglesz az a plecsni, de sebaj, elengedtem már ezt a vágyamat.

Ha csak hellyel-közzel is sikerült megvalósítani a nyári terveket, azért nem adom fel a tervezgetést, és csináltam őszi polcot is, amire egy könyvet átvittem a nyáriról, ami még mindig érdekel. Könyvtári könyveket válogattam, teljesen random, amik éppen érdekelnek. Túlsúlyban vannak a krimik, rájöttem, hogy azokat az ifjúságiakhoz hasonlóan szinte mindig élvezettel olvasom, és van egy-két borongósabb, ősziesebb hangulatúnak tűnő darab is. Egyébként így végignézve a könyvtáras polcomat, hihetetlen, hogy mennyire nem tud izgatni egy csomó könyv, amit rápakoltam. Ez abból a szempontból jó érzés, hogy nincs már az a gyomorgörcsszerű szorongásom, ami az utóbbi években sokszor rámtört, hogy mennyi mindent kell még elolvasnom. Most már úgy érzem, hogy egyáltalán nem gond, ha lemaradok egy-két könyvről. 

meseanyu 2017.09.08. 08:28

Heti jóságok 102.

blog.gif

- Szombat délelőtt végre eljutottunk a Primadonnákra, nagyon szórakoztató darab volt, jókat nevettünk. Utána megebédeltünk a Fűszeresben. Én csak egyszerű Leberkäsesemmelt ettem, de nagyon jólesett.

- Aztán az estét sógoromék meghívására  Győrújbaráton töltöttük, ahol valami falunapszerűséget tartottak. Fellépett a Fool Moon, akik számomra meglepően jó koncertet adtak. Nem emlékeztem rá, hogy ők ilyen acapella zenekar, de mivel ezt a műfajt szeretem, és ők jól is csinálják, azt hiszem mostantól figyelni fogom a munkásságukat. Utánuk a Margaret Island következett, na őket már jobban ismerem, de nem elsővonalbeli kedvencek. Viszont ez a komcertjük nagyon profi volt, akármelyik fesztiválon elment volna, úgyhogy ezt is nagyon élveztük. A kaja nem volt valami nagyhatású (főzőverseny volt), kivéve a régi hagyományos tallért, a hangulat viszont verhetetlen. Ja, és Katinkának vettünk még olyan világítós fülbevalót is, amilyet a Margaret Island énekesnője viselt a színpadon. Nagyon cuki!

-  Lombseprűért mentünk az OBI-ba, de virágokat is vettem: bentre ezeket, a teraszra meg ezt a szépséget.

- Sikeres könyvtári látogatás: két P.D. James-szel, és Julia Rochester Ház a világ peremén című kötetével tértem haza. Mindegyikre nagyon kíváncsi vagyok!

- Amikor gondolkodsz rajta, hogy bemenj-e a Vásárcsarnokba szőlőért, mert tavaly valami isteni finom, mézédes, aprószemű, magnélkülit vettél ott, de lustaságból mégsem mész be, azt gondolod, majd csak lesz valami a Lidlben is. És aztán ott a szőlő, pont olyan, pont az, és ráadásul bio.

- A munkát még szoknom kell (félállásban vagyok, minden délután), de van egy német kolléganőm, aki Berlinből jött, és nagyon szimpi, jókat beszélgetünk németül. 

meseanyu 2017.09.05. 11:22

Augusztusi zárás

blog_303.jpg

Beszerzések (1):

John Green: Alaska nyomában

Katinka kért meg még nyaralás előtt, hogy vegyek ki neki valami John Greent a könyvtárból, és mivel elfelejtettem, és nem akartam, hogy a gyerek könyv nélkül jöjjön a Balatonra, gyorsan megvettem neki ezt.

Olvasások (3):

Fúú, jó keveset olvastam! Ez mondjuk érdekes, mert nem volt egyébként semmi olvasási válságom, vagy ilyesmi, és rá is értem, hiszen nyári szünet volt még, de ezek szerint mégis jó sokáig húztam ezt a pár könyvet. 

Silvia Zucca: Asztrológiai útmutató összetört szíveknek

Ez kellemes kis limonádé volt, Bridget Jones olaszosan. De sajnos sokat kellett volna belőle húzni, hogy igazán élvezhető darab legyen.

Marian Keyes: A nő, aki ellopta az életemet

Ez viszont egy nagyon jó kis kötet volt az értelmes-vicces-romantikusok királynőjétől, nagyon jól szórakoztam. Eltekintve persze a kis közjátéktól, amikor belopakodott a könyvbe a Szürke ötven árnyalata, de mivel nem volt olyan hosszú az a rész, meg azért Marian Keyes lényegesen igényesebben ír, mint E. L. James,  ennyit még meg tudtam bocsátani.

Raana Raas: Menekülők

Sorra kerítettem végre az Időcsodák harmadik részét is, ami már ott várt rám a nyaralóban egy ideje, mert tesóm megszerezte, amint lehetett, és el is olvasta. Aztán Tibor is elolvasta, és elfoglalta helyét abban a stócban. amit még el akartam olvasni a nyáron. Jelzem, még mindig vannak ott könyvek, majd ezen a hétvégén most már hazahozom őket. (Kéne írnom valamit a nyári terveim megvalósulásáról is, de lehet, hogy nem szeretnék szembesülni a tényekkel. :-)) Ami a történetet illeti, jó volt újra ebben a világban lenni, hiszen az egyik kedvencem, de valahogy nem győzött még meg ez az alternatív változat. Remélem a végére sikerül majd valami ütőset összehozni, ami feledteti ezeket a bizonytalanságokat.

Félbehagyások (1):

Erik Wahlström: Isten

Néha nagyon bejött a humora, de néha meg nagyon nem, és aztán meg el is untam egy kicsit.

meseanyu 2017.08.30. 18:28

Strandos jóságok

blog_3.png

Harmadszor búcsúztattuk a Strand Fesztivállal a nyarat, és mondhatom, nincs is ennél jobb, mint augusztus végén még utoljára élvezni a Balatont meg a zenéket.

- Először is voltak nagyon jó koncertek: Vad Fruttik, You Me at Six, Bastille, Wellhello, Halott Pénz, Icona Pop, 30 Y. És ezek még csak azok, amiket végig láttam. Volt még egy csomó, amibe csak belehallgattunk/néztünk: Rúzsa Magdi, Quimby, Freddie, Zaporozsec, na és persze John Newman. Voltak olyanok is, akik annyira korán vagy későn kezdtek, hogy nem tudtuk rávenni magunkat, hogy odaérjünk/maradjunk, mint pl. a Supernem, a Konyha vagy a Honeybeast, ezeket sajnálom, de úgy gondolom, azért kimaxoltuk ezt a részét a fesztiválnak. 

- A másik része volt ugye a kaja. ami nálam mindig fontos. Ezen a fronton volt Zing Burger, Paneer kétszer is, lángosburger, éjféli gyros evés, ami helyett viszont inkább zsíros kenyeret kellett volna választani, de majd jövőre. 

- A leghangulatosabb, elbújós rész egyértelműen a Kristinus tetőterasza volt. Többször is felmentünk, és mindig volt hely, szép volt a kilátás, tetszett a dizájn, és állítólag jó volt a bor is, amit én nem teszteltem, mert sofőrködtem.

- Voltak velünk barátok és szomszéd-barátok, nem minden este, de jó volt, hogy a fele idő társaságban, a fele meg kettesben telt. (Meg néha négyesben, amikor Katinka és a barátnője hajlandóak voltak velünk mutatkozni. :-))

- Amit a legjobban élveztem, az pedig a spontaneitás volt, amikor betévedtél valahová, amit eredetileg nem is terveztél, aztán kiderült, hogy az a legjobb buli. Több ilyen pillanat is volt, de az egész hét fénypontja egyértelműen a Chester Bennington emlékére rendezett rock-diszkó volt, ahol olyan számok mentek, hogy csak kapkodtam a fejem, ráadásul közben megjelent Marsalkó Dávid és Járai Márk is, akik kicsit buliztak, táncoltak, énekeltek, aztán kimentek, de újra visszajöttek, és közben mindenki üvöltötte a szövegeket, szóval epic buli volt, négyig nyomtuk. 

- Ja, és ki ne hagyjam a lokációt! Mert, hogy ennél szebb helyet egy nyári fesztiválra el sem tudok képzelni. Mindig is imádtam a kilátást Zamárdiból, de így még szexibb. Nekünk meg azért is ideális ez az egész, mert megvan az ingyen szállás a nyaralóban. És jgy délután még belefért a szó szoros értelmében vett strandolás is, nagy-nagy fürdések a Balatonban.

 Szóval jövőre is folytatjuk, és már arról beszélgettünk, hogy kijövünk majd az unokáinkkal is. :-))))

meseanyu 2017.08.18. 15:55

Heti jóságok 101.

blog_302.jpg

- Ismét volt egy jó kis IKEA-ttúra. Mondjuk még mindig ezren vannak, pedig azt gondoltam, hogy a soroksári nyitás majd azért csökkenti a budaörsi tömeget. A legújabb nagy felfedezésem viszont ez, amit biztosan fogok még máskor is vásárolni.

- Fent említett kosárkák (egyszerű krémekkel megtöltve) két  kisebb létszámú vendégségen is átsegítettek a héten, ahol nem a kaja, hanem inkább a beszélgetés volt a középpontban. 

- Aztán volt egy nagyobb vendégség is grillezéssel, kaptam egy ilyen üveget ajándékba, és itt is volt miről beszélni, nagyon érdekes nevelési kérdésekről például.

- A könyvtárból kivettem egy csomó részt a Korongvilágból, amit már régóta terveztem. Nagyon kíváncsi vagyok.

- Ezen meg nagyon jókat nevetgélek, Marian Keyes még mindig zseniális.

- Egy újabb virág nyílik a kertben. Mint kisebb kutatás után kiderült, japán szellőrózsa az illető.

- Az utolsó cseppig kiélvezem most a meleget, hogy kellőképpen feltöltsem a raktárakat, és tudjak miből élni, amikor majd fél évig kabátban kell járnunk.

 

blog_301.jpg

Már megint elszaladt egy hónap (nagyon gyorsan telik ez a nyár), úgyhogy ismét itt az új Merítés, amelyből most kivételesen hiányzik az én rovatom, a MolyMazsolázó (a nagy nyaralások közepette nem tudtam időt szakítani rá ;-)), viszont találtok benne egy nyári könyvajánló rovatot, ahol én is választottam egy kedves, vakációs könyvet, de szerkesztőtársaimtól is sok jó ötletet kaphattok arra, hogy mit olvassatok még a nyár hátralévő részében. Összeszedtük a 2016-os év szerintünk legjobb sci-fi és fantasy köteteit, de  mazsolázhattok a belga irodalomból is, vagy Bűnügyi rovatban a brazil krimiirodalom gyöngyszemeiből.  Folytatjuk a Harry Potter jubileumról való megmelékezést is, ezúttal a Harry Potter Zónát bemutatva. A pszichológiai rovatban a flow-ról, a YA-rovatban a mágiáról, a Képzelet Birodalmaiban pedig a nagy hőségben hűsítő erdőkről olvashatunk. A Kölcsönkapott beszélgetésekben Kiss Zsuzsa írónővel olvashattok interjút, a Molyfaggatók pedig aktuálisan nyári témájú kérdéseket tettek fel molytársaiknak. A Klasszikus magyar irodalom rovata a vizes VB kapcsán válogatott rendkívül érdekes tartalmakat, a Fényőrség Leonardo da Vincit állította a középpontba, a Világklasszik pedig szintén nyári témát, a szabadságot járja körül. De persze van ismét történelem, tudomány és sport is, egy igazán tartalmas, ugyanakkor üdítően nyárias magazin lett az e havi Merítés, amit a mai modern világban akár a telefonotokon a strandon is olvashattok. 

meseanyu 2017.08.11. 15:41

Heti jóságok 100.

blog_300.jpg

- Szombat este Gasztrofesztivál Zamárdiban: bármennyire is megszerettem Földvárt az utóbbi időben, azért még mindig imádom azt a partot, azt a strandot, azt a kilátást. Jó volt újra ott lenni, és jó kajákat kóstolni, szekszárdi rozét inni. És persze a kánikulai estéknek sincs párja, ahogy már többször kifejtettem.

- És utolsó nap, amikor már búcsúztunk, volt a legklasszabb a víz, tiszta és selymesen simogató, egész nap ellettem volna benne.

- Érdemeim elismerése mellett ajándékot kaptam az egyik kedves tanítványomtól: ezt a szépséges tálat megrakva minden földi jóval.

- Lett egy új tanítványom is, szomszéd kislány, meg hívtak is, hogy jönne valaki ősztől, az ilyeneknek mindig örülök, mert van még időm, amit szívesen töltök azzal, amit szeretek, és még pénzt is keresek vele.

- Hazaúton a Balatonról zuhogott az eső, és bár marha ijesztő volt az egész, a villámok lenyűgöztek. A tegnapi vihar meg még félelmetes sem volt, így bentről, hanem csak élvezetes, úgy látszik van valami viharperverzióm, vagy mi. 

- Vettünk Katinkának gyönyörű füzeteket. De jó lett volna, ha ilyenek vannak az én időmben is! 

- Végre teljesen jól működik a kertben a csobogó: megszenvedtünk vele, de most tökéletes, és irtó kellemes hallgatni és nézni a teraszon ülve.

- Rettentő alacsony a vérnyomásom, ami kellemetlen néha, de ennek köszönhetően büntetlenül önthetem magamba a kávét, és egyre több fajta kapszulát próbálok ki, sok jéggel és kevés tejjel

meseanyu 2017.08.04. 10:58

Heti jóságok 99.

blog_299.jpg

- Tihanyban kirándultunk, ettünk a  Malackrumpliban, jegeskávéztunk a Rege cukrászdában (ami nem egy nagy gasztronómiai durranás, viszont lenyűgöző a kilátás). Hajóval jöttünk-mentünk, nagyot sétáltunk, és sok szépet láttunk.

- Családi napoztunk Tibor cégével. Nagyon kellemes volt a környezet (tó, erdő, dimbes-dombos vidék), lovaskocsiztunk, ettünk, ittunk, szemlélődtünk, beszélgettünk.

- Újabb csíkos darabot szereztem be a gyűjteményembe, ezúttal egy könnyű, nyári ruha formájában.

- Felfedeztük a Rozmaring Pizzériát is Széplakon, ami nem egy trendi hely, valószínű be se mentem volna random, ha nem olvasok róla előtte, de tényleg nagyon finom volt a kaja  és kedves a kiszolgálás.

- Idén már 100 könyvet olvastam, s bár nem a mennyiség a lényeg, azért örülök ennek a mérföldkőnek is.

- Kipróbáltuk az Ice Rollt, ami nem mondom, hogy finomabb, mint a sima fagyi, de nagyon látványos az elkészítése és cuki a kész termék.

- Imádom a Balea nyári cuccait, trópusi illatait.

- Egyébként meg megy a punnyadás, olvasás, strandolás, esti séták, borozás, nassolás.

meseanyu 2017.08.01. 10:34

Júliusi zárás

blog_297.jpg

Beszerzések (2):

Két kötet került a birtokomba ebben a hónapban, mindkettőt Katától kaptam a molyos kerti parti alkalmával. El is olvastam már őket.

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?

Leila Sales: Éld az életed!

Olvasások (14):

Jonathan Franzen: Tisztaság

Jó volt újra Franzent olvasni, mert még így is, hogy ez volt a leggyengébb, amit eddig olvastam tőle, hatalmas jóságok vannak benne, és lenyűgöz a stílusa.

Leila Sales: Éld az életed

Ez egy ifjúsági, Kata fordította. Nagyon jó stílusú és mondanivalójú történet, olvasmányos és intelligens, vicces és különleges.

Sophie Kinsella: Hová lett Audrey?

Ez is egy nagyon jó ifjúsági darab: izgalmas, humoros, empatikus. Várólistát is csökkentettem ezzel az olvasmánnyal.

Richard Thompson: Zsákutca- Kertváros

Ezt is bele akartam először tenni a várólista-csökkentésbe, mert megvettem pár éve nagy lelkesedéssel, aztán azóta a polcon porosodott. Most valami könnyedre vágytam, ezért emeltem le teljesen random, és nem csalódtam, haláli jó volt.

Beszabadultam egyik nap a Libribe, és gyorsan elolvastam egy-két rövid, zsűrizendő könyvecskét:

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi barátai

Jó ez a sorozat, szeretem ezt a barátságos, védett, puha világot.

Marék Veronika: Boribon, a bajnok

Ezt viszont nem kéne már erőltetni. Zseniális részek voltak régen, az utóbbi időben viszont sajnos sokat esett a színvonal.

Harcos Bálint: Szofi lufija

Ezt a sorozatot is szeretem, egész kicsiknek kiváló láncmesés történetek.

Folytattam a Nevletlen hercegnőt. Még mindig jópofa:

Meg Cabot: Bulihercegnő

Meg Cabot: Valentin-napi meglepetések

Olvastam két kötetet P.D. Jamestől is, mindkettőről elmondható, hogy remek sílusú és hangulatú volt, igazán szórakoztató és igényes:

P.D. James: Nem nőnek való

P.D. James: A hulla csónakon érkezett

Elolvastam azt a két gyerekkönyvet, amiket a tesóm hozott Emma unokahúgomnak a Balatonra:

Katy Hudson: Húúú, mennyi répa!

Michael Bond: A kastély egerei

És végre befejeztem Gianni régóta olvasott könyvét is:

Gianni Annoni: Olaszul l'enni jó

Félbehagyások (1):

Guus Kuijer: Mindörökké együtt

Mást vártam, meg a könyvtárba is vissza kellett vinni.

meseanyu 2017.07.28. 08:09

Heti jóságok 98.

blog_296.jpg

- Én valahogy olyan vagyok (kissé hiperaktív:D), hogy nem szeretem, ha egy teljesen program nélküli hétvége áll előttem, ilyenkor kicsit bepánikolok. Pedig jók az ilyen lusta napok is, amikor jut idő egy-két elmaradásra, plusz vásárlásra a Tescóban, ahová csak ritkán jutunk el, és mindig megállapítom, hogy azért van miért kijönni. Most pl. a sós karamella szószukba szerettem bele. De ha már szósz, akkor nagyon finom az aldis édes chili, áfonyás torma és chilis torma is.

- Volt egy kis hely a bejárat mellett, ami még beültetésre várt, és kitaláltam, hogy kukacvirág kéne oda, mert nagymamámnál is mindig volt, vettem is, el is ültettem, és most csodásan nosztalgikusan virít, mindig jó érzés ránézni, amikor jövök-megyek.

- Katinka fellépett a zenekarral a Dunakapu-téren az EYOF kísérő rendezvényeinek sorában. Sajnos a koncert felét elmosta a vihar, de addig annyira csodásan szóltak, remek volt a hangosítás meg persze ők is, és rengeteg néző is volt. Utána meg a Füszeresben ettünk-ittunk egyet a nagy ijedségre.

- Este meg Esti Egyenleg koncert volt szintén a téren, nagy társasággal, meleggel, jó hangulattal.

- Másnap vásárlás az Árkádban, Katinkának sikerült egy olyan fekete ünneplős szoknyát szerezni, amilyenre vágyott, meg egy klasssz denevérujjú, hosszú kardigánt, a body shopban meg vettem blueberry illatú testvajat, ami szintén a nosztalgia illataim közé tartozik, mert volt egy parfümöm réges régen az Oriflame-től, aminek ez volt a meghatározó illata, és imádtam, csak nem tudtam beazonosítani.

- Aztán grilleztünk még Tibor német kollégáival: tök cukik voltak, dicsértek mindent, házat, kaját, piát, és láthatólag jól érezték magunkat nagyon.

- Most meg nyaralás on, ismét itt a Balcsin, és bár eddig nem olyan kegyes az időjárás, tegnap már koktéloztunk egyet a Stég Bárban.

meseanyu 2017.07.24. 09:40

Újdonságokról 7.

blog_292.jpg

 

Linnea Dunne: Lagom

Itt már írtam arról, hogy imádom Skandináviát, és úgy látszik mások is így vannak ezzel, különben miért árasztaná el a könyvpiacot egyszer csak ez a sok ilyen jellegű tanácsadó könyv. Most éppen egy svéd hölgy tollából várható egy augusztus közepén, ez még jobban is érdekel most a fülszöveg alapján, mint a dán változat. 

 

blog_293.jpg

Rhys Bowen: Holttest a fürdőkádban

Agatha Christie-t és P. G. Wodehouse-t együtt emlegetni egy fülszövegben, nálam ez olyanhatást vált ki, hogy legszívesebben azonnal megnyomnám a megrendelem gombot. De persze voltak már ilyen téren nagy csalódásaim, úgyhogy bármennyire is rákívántam erre a cuki borítós nyalánkságra, egyelőre kivárok. Ez a kötet is augusztusban érkezik a boltokba.

 

 

blog_294.jpgblog_295.jpg

És ha már Agatha Christie, akkor szót kell ejtenem arról, hogy mennyire tetszenek az új helikonos életműsorozat borítói. Szinte sajnálom, hogy nekem már megvan minden a szerzőtől, és ha korlátlan elkölthető pénzem lenne, ezekre a szép kötetekre szívesen lecserélném a régieket. Azok meg maximum mennének valami könyvmegállóba, biztos örülne nekik valaki.

 

meseanyu 2017.07.21. 10:52

Heti jóságok 97.

blog_291.jpg

- Még folytatódott kicsit a balatoni jó világ: voltunk a Kistücsökben, térzenét adott a földvári fúvószenekar, ettem isteni aldis kakóscsigát és ittam hozzá bolti kakaós tejet, koktéloztunk a kilátóban, voltunk megint hajózni, és ismét elmentünk a Szélcsendbe is.

- Tegnap elszállítottam Katinkát  moziba, és szétnéztünk egy kicsit a Plázában: vettem egy fehér, magas sarkú Tamaris szandit féláron, Katinka megkapta ezt a könyvet, én meg elolvastam ott a boltban pár zsűrizendő rövid kis szösszenetet, aztán meg ettünk a KFC-ben citromos-chilis Summer Zingert.

- Már az őszre készülve, rendeltem egy ilyen pólót a Tchibotól. Csíkos is, pöttyös is, fekete-fehér: nekem találták ki.

- Ez a könyv is nagyon tetszett, úgy látszik jó most a szériám. 

- Amikor a Pennyben elfelejted számolni, hogy mennyi kell a kupon felhasználásához, és mégis majdnem fillérre eltalálod, utána meg még ki is tudsz állni a helyedről egy olyan parkolási helyzetben, amikor fullra rád parkolt egy teherautó.

- Valaki megosztotta ezt a bejegyzést a facebookon, és arra gondoltam, hogy itt van egy velem egyidős nő, aki nagyon szeretne gyereket, nekem meg lassan 15 éve van egy csodálatos kislányom, akiért mindennap hálásnak kéne lennem. (Mondjuk a legtöbbször az is vagyok. :-))

 

meseanyu 2017.07.19. 15:00

Az ifjúsági díjról

Mint ahogy már itt írtam róla, megszületett a Merítés-díj gyermekirodalmi kategóriájának tízes listája. Idén egy új kategóriában, az ifjúsági irodalomban is zsűriztünk, itt olvashattok róla, hogy mely kötetek kerültek a top10-be, itt pedig szavazhattok, hogy ki kapja a kötönségdíjat.

Jóval kevesebb kötet volt, mint a gyermekirodalmi szekcióban, így megmondom őszintén, nem is nagyon van olyan kötet, amely kimaradt volna az első tízből, nekem mégis nagyon tetszett. Ezért most inkább azokról írok, amelyek a kedvenceim voltak a top10-ből.

blog_286.jpg

Jelenleg a közönségszavazáson Szirmay Ágnes Szerelemre castingolva című regénye vezet, ami nem is csoda, hiszen ez a Leiner Laura féle könnyed vonal, csak jobban szerkesztve. Egy sorozat első kötete, és a maga műfajában teljesen rendben van. Egy szappanoperáról, és a benne játszó fiatalokról szól, ebben is emlékeztetett Leiner Laura Bexi-sorozatának tehetségkutatós környezetére, hangulatára. Én mondjuk nem ezt tenném az első helyre, de mindenképpen megérdemli a szavazatokat, mert igényes szórakozást nyújt.

 

blog_287.jpg

Bár sok szuper kötet van a top10-ben, nekem talán A Szelek Tornya, Szakács Eszter könyve tetszett a legjobban. Egyébként is szeretem a szerzőt, de ez a könyve valami frenetikus volt! Simán hozza a legnagyobbak, mint pl. a Harry Potter színvonalát, ugyanakkor nem sorozat, kerek egész. Hihetetlenül jól felépített világ, káprázatos ötletekkel, élvezetes stílus, izgalmak, és mindenféle jó kis lelkizések, szerelem, barátság, családi dolgok. Mindez üresjáratok, túlírtság nélkül, mégis mindenre odafigyelve, minden szálat szépen elvarrva.

 

blog_288.jpg

Ha különbséget kell tenni, az előzőhöz képest talán csak egy hajszállal tetszett kevésbé Mészöly Ágnes Szabadlábon című regénye. Pedig ez is egy csont nélküli darab a tavalyi ifjúsági mezőnyből. A főszereplő nagyon szimpatikus, szerethető figura, a kalandok izgalmasak, az egész történet magával ragadó. Letehetetlenül élvezetes olvasmány. A szerző az általános kamaszproblémák, iskolai gondok, szülő-gyermek kapcsolat bemutatása mellett, nagyon hitelesen festi meg a mozgáskorlátozottak életét is, de mégsem lesz tolakodó a nevelési célzat. Nagyon ajánlom ezt is!

 

blog_289.jpgMolnár T. Eszter regényének megítélésén rontott egy kicsit nálam, hogy a sorozat második részét egy kicsit gyengébbnek tartottam, de persze nem lenne fair, ha ez feledtetné velem a Stand up! értékeit. Ezt még tavaly nyáron olvastam, és olyan volt megint, mint kamaszkoromban, amikor ültem a besötétített szobában, és a félhomályban csak olvastam és olvastam. Nincs pedig ebben a történetben semmi retro, tök mai az egész, de a felépítése, a fordulatai, a szereplői, na az színtiszta klasszikus. Szimpatikus a főszereplő, jó a nyelvezete, nem erőltetett, de azért hihető, hogy így írja a naplóját egy mai kamasz, ugyanakkor meg nem gagyi, nagyon jól szerkesztett, felépített. Lélektanilag is szuper.

 

blog_290.jpgÉs a végére jöjjön egy kicsit fiatalabb korosztálynak szóló, de szintén nagyon kis cuki könyv: Lackfi János Szerelmi nyomozása. Jól felépített, érdekes, vicces, kamaszokra nagyon jellemző sztorik. A kifogásom csak az volt, hogy nem volt annyira koherens az egész, inkább novellagyűjtemény volt, mint regény, de mivel egyébként minden rendben volt, meg is bocsátottam hamar ezt a kis hiányosságot, és nagy élvezettel olvastam végig. És a vége felé kitartásom eredményeképpen legalább meg is érkezett az összefüggőbb, regényszerűbb történetvezetés is.

 

meseanyu 2017.07.14. 10:15

Heti jóságok 96.

blog_285.jpg

- Tibor régi kollégái voltak nálunk, grilleztünk meg jókat beszélgettünk. Közben Katinka Punnany koncerten volt, és amikor mentem érte, jó volt látni, hogy tele van a város, mint ahogy ezen a videón is látszik. 

- Vasárnap Tibornak céges megjelenése volt Környén, a sörfesztiválon, ahol szerencsére pont fellépett a Supernem, hogy nekem is jobban legyen kedvem elmenni.

- Újra a Balcsin vagyunk. Nincs az a nagy meleg, de azért fürödtünk, tegnap a nagy hullámzásban is. Voltak mindenféle gasztroélmények is: kávéztunk és sütiztünk a Szélcsendben, halas hamburgert ettünk a Palettában, és megkóstoltam az új kókuszos Magnumot is. 

- Közben jókat olvastam is, ez és ez  is nagyon tetszett.

- Nagyon tetszik, ahogy Katinka mostanában szervezi a dolgait, ide megy, oda megy, találkozik ezzel, találkozik azzal, folyamatos kommunikációban áll a világgal.

- Imádom ezt a lábkrémet, annyira jó nyári illata van.

blog_284.jpg

A címlapon a cuki kép arra utal, hogy ebben a számban olvashattok összefoglalót a Merítés-díj gyermekirodalmi és ifjúsági kategóriájáról. A hónap magyar írója Galgóczi Erzsébet, a külföldi pedig Dubravka Ugrešic, de megemlékeztünk a Harry Potter megjelenésének huszadik évfordulójáról is. A képzelet birodalmai strandolvasmányokat ajánl, a Forever Young Adult olyan könyveket vesz górcső alá, ahol  a főszerepet a zene játssza, a  Kopogtatás nélkül a Minden, ami pszichológia zónát mutatja be. A VilágOlvasóval Észtországba kirándulhatunk, a MOLYrágta történelem az itáliai reneszánsz időszakát mutatja be, az  Utak a Hegyre Adrian Plass könyveit ajánlja. A Kortárs magyar irodalom rovata sok más érdekesség mellett egy kísérletet végez, amelyre lehet még tesztalanynak jelentkezni: a feladat az, hogy egy ismeretlen novelláról kell megtippelni, hogy nő vagy férrfi a szerzője. A HatárŐrség Sütő Andrást mutatja be, a Fényőrség pedig az irodalom és fotográfia találkozásairól mesél.. A VilágKlasszik új szerkesztőt kapott, olvassátok őt is szeretettel! De van persze most is sci-fi, sport, sikerkönyvek, versek és bulvár is, mint egy igazi jó magazinban. Rovatomban, a MolyMazsolázóban pedig Janikovszky Évától kezdve a kortárs brit vicces regényekig sok olvasnivalót találtok.

meseanyu 2017.07.07. 08:32

Heti jóságok 95.

blog_283.jpg

- Ismét nagyon mozgalmasra sikerült a hétvége: péntek este szomszédok jöttek át random módon kertet nézni, szombaton molyos kerti partit tartottunk, vasárnap este meg sógoromékkal elfogyasztottuk a maradék grill-kaját.

- Kicsit depis voltam hét elején, mert a gyerek elment gólyatáborba, de aztán egy könyv kapcsán elkezdtem régi magyar filmeket nézegetni, amely tevékenység nagyon jó kedélyjavítónak bizonyult. Egy csomó van fent a youtube-on, biztos lesz még jó pár, amit megnézek a nyáron.

- Aztán Katinka hazajött, és rengeteget mesélt, meg képeket, videókat mutatott, és látszott rajta, hogy istenien érezte magát.

- Új sorozatot kezdtünk el nézni, eddig nagyon kedvelhetőnek tűnik.

- Kicsit erre a sorozatra rímel, és nagyon tetszik most ez a könyv, amit Katától kaptam ajándékba (ő fordította).

- Tegnap délután meglátogatott egy kedves kolléganőm, sok mindent mesélt, és több történet is arra tanított, hogy ne elégedetlenkedjek, hanem becsüljem meg, amim van.

- Az esti séta után tegnap összefutottunk az egyik kedves barátunkkal, aki épp biciklizésből jött haza, és betért ő is kertet nézni, meg egy fröccsre.

- Amit a kertben jelenleg a legjobban szeretek: a puha, tömött pázsitot, amin olyan jó mezítláb mászkálni.

meseanyu 2017.07.03. 09:41

Júniusi zárás

blog_280.jpg

Beszerzések (0):

A múltkori nagy beszerzési hullámból még csak egyet olvastam el, úgyhogy szirgorúan letiltottam magam a vásárlásról, bár ahogy itt is írom, lenne ötletem, hogy mit vegyek.

Olvasások (8):

Látható, hogy jóval kevesebbet olvastam most, hogy már nem kellett darálni a zsűrizésre szorulókat, de jó ez így.

Graeme Simsion: Örökké holnapig

Sajnos messze nem volt olyan jó, mint a Rosie-k, de arra azért büszke vagyok, hogy ilyen hamar elolvastam.

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Ezt még gyorsan az ifjúsági zsűrire akartam elolvasni, de aztán kiderült, hogy ismeretterjesztő nem játszik, viszont nagyon jól használható könyv, ha a fővárosban akarna kóricálni az ember.

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 4 és 1/2.

Nekiindultam újra a sorozatnak, ez még kimaradt az ötös előtt régebben. (Hihetetlen egyébként, hogy mennyi kiegészítő kötet van, azért nem biztos, hogy az összeset le tudom nyomni így nyáron.)

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6.

Ha már lendületbe jöttem, folytattam, jó kis kikapcsolódás ez így a dög melegben.

Kristen Kittscher: Paróka az ablakban

Ez várólistacsökkentős, meg a nyári tervekben is benne volt, ráadásul saját példány, és még tetszett is, úgyhogy minden szempontből rendben volt.

Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny

Ez egy könyvtári, Tibornak hoztam ki, és bár nem akartam mostanában több önsegítőt olvasni, mivel T. annyira ajánlotta, elolvastam, és nem bántam meg: nagyon szórakoztató és hasznos könyv.

Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!

Az egyik legjobb, amit eddig a témában olvastam, de egyelőre nem veszem ennyire szigorúan ezt a fajta diétát, inkább csak érdekességként volt jó, de annak nagyon.

Sallay Fanni: Álom sütikivitelben

Aztán éles váltással jött ez a könyv, tele mindenféle cukrászati csodával, amiket nagyon szívesen megkóstolnék, de nem valószínű, hogy valaha is rászánom magam az elkészítésükre.

Félbehagyások (3):

Marie- Aude Murail: 3000 Arten Ich liebe dich zu sagen

Ezt az iskolai könyvtárból vettem ki, először nagyon tetszett a hangulata, de aztán eluntam, úgyhogy ment vissza.

Christopher Moore: Bolond

Ezzel viszont elbuktam a várólistacsökkentőst, de egyszerűen annyira nem az én stílusom volt, hogy nem bírtam tovább olvasni. A második részét már el sem kezdtem.

Tallér Edina: Most akkor járunk?

Ez ugyanaz pepitában, szintén várólistacsökkentés, de rettentő egyszerű stílusa volt, úgyhogy hagytam. Nem vagyok emiatt egyébként elkeseredve, mert nálam a várólistacsökkentésnek nem az a célja, hogy tűzön-vízen át elolvassam a kiválasztott könyveket, hanem az is nagy könnyebbség már, ha elkezdem, és rájövök, hogy ezt se kell már eolvasnom, mert nem érdekel.

meseanyu 2017.06.30. 12:02

Heti jóságok 94.

blog_281.jpg

- Letették a  gyepszőnyeget: ez tényleg egy fantasztikus dolog, reggel még nem volt füvünk, estére meg már lett. Úgyhogy a csobogó kivételével, ahol még van egy kis munka, késznek tekinthető a kert, és szerintem gyönyörű.

- Hétvégére egy óriási fesztivállá vált a város: volt Múzeumok Éjszakája, Food Truck Show, Szent László napok. Hallgattunk Budapest Bárt, ettünk chimi changát meg thai burgert, ittunk Aperol Spritzet, ültünk mindenféle teraszokon, találkoztunk egy csomó ismerőssel, és meleg volt még éjfélkor is.

- Agymenők 10. évad,  utolsó rész: aaahhh! :-)))) És lesz még állítólag két évad.

- Jó újra Franzent olvasni. 

- Frissítő záporok szinte minden délután.

- Élvezem a nyári teraszos üzemmódot: minden kint történik, a reggeli, a vacsora, az olvasás, a netezés, a kávézás, az eső bámulása.

- Heti kedvencem a Honeybeast: ez, ez meg ez.

meseanyu 2017.06.26. 11:34

Újdonságokról 6.

blog_277.jpgFredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Az elmúlt időszak legjobb könyves híre volt, hogy új Backman jelenik meg. Nagy rajongója vagyok a fickónak, itt. itt és itt írtam az eddigi regényeiről. A fülszöveg alapján ez is pityergős lesz, de remélem nevetős is, ahogy a régebbiek is. Még fontolgatom, hogy szaladjak-e a boltba megvenni, vagy várjam meg, míg megérkezik a könyvtárba, de az biztos, hogy előbb-utóbb el fogom olvasni. Egyedül a borító nem tetszik annyira: ugyanúgy háttal láthatók a szereplők, mint az eddigi Backman köteteken, de más a felirat betűípusa és a színvilága kicsit giccses. Aztán lehet, hogy élőben meg gyönyörű, majd meglátjuk.

 

blog_278.jpgCatharina Ingelmann-Sundberg: Rablás uzsonnára

Ez a kötet viszont egy az egyben olyan borítóval jött ki, mint az eddigi Backmanok, ami persze nem véletlen, mert ugyanaz a kiadó, ugyanaz a fordító, és a szerző is szintén svéd. A fülszöveg alapján inkább csak nevetős, mint sírós, lehet, hogy jobban is hajaz Jonassonra, de ő ugye más kiadónál van. Mindenesetre ez is biztosan sorra kerül, nyáriasabb is, mint a Backman, úgyhogy eléggé érdekel, de persze nem reménykedem, hogy megjön még őszig a könyvtárba, mert rettenetes, hogy milyen lassan szerzik be az új könyveket. (Szekszárdon, ami pedig azért egy sokkal kisebb és kevésbé tőkeerős hely, mint Győr, apám sokkal hamarabb hozzájut mindenhez.)

 

blog_279.jpgRichard Kadrey: A végítélet kis doboza

Na, ez megint egy kis nyárias könnyedség, tudják azért a kiadók, hogy mivel kell ebben a hőségnem becsalogatni a vevőket a boltokba. A fülszöveg Moore-hoz, egy értékelés meg a Molyon az Elveszett próféciákhoz hasonlította, úgyhogy ez is roppant ígéretes példány. Nem is tudom, minor volt ilyen mostanában, hogy ennyi olyan kötet gyűlt össze, amelyeket szívem szerint azonnal megvennék és olvasnék. De valószínűbb, hogy ez is későbbre marad, mert annyi restanciám van, hogy az valami elképesztő.

 

meseanyu 2017.06.23. 07:42

Heti jóságok 93.

blog_276.jpg

- Mostanában, ahogy hamar világosodik, többször felébredek korán, hat előtt,  és ilyenkor nem alszom vissza, hanem kitárom a teraszajtót, ömlik be a hűvös levegő, és úgy érzem, rengeteg időm van.

- Eltöltöttünk egy nagycsaládos hosszú hétvégét Lillafüreden, a Palota Szállóban, ahol 16 éve nászúton voltunk. Kicsit féltem, hogy milyen lesz visszatérni, de ez a hely még mindig a tömény romantika.

- Ezt a számot a Hámori-tónál a csónakháznál hallottam.

- Odafelé megálltunk Miskolcon a Dűlőben enni, ami egy nagyon hangulatos kis hely, remek konyhával.

- Visszafelé benéztünk a gödöllői kastélyba, még mindig imádnivaló a parkja.

- Megvolt az utolsó általános iskolai évzáró, rövid volt, frappáns, mint mindig, jól elpoénkodtunk a szülőtársakkal, és Katinka megkapta a díjat, amire vágyott. Utána meg a hagyományos pizzázás a Széchenyi téren.

- Révais beiratkozás: rögtön szert tettünk két pólóra, találkoztunk ismerősökkel, és tök cuki volt mindenki, Katinka még mindig nagyon lelkes. Utána smoothie-val hűsítettük magunkat az Costa Coffee-ban.

- Szereztem a TBS-ből mindenféle nyári, hűsítő illatú testápolókat.

- A Pretty Little Liars a végéhez közelít, nagy az izgalom.

 

meseanyu 2017.06.19. 14:29

A májusi Merítésről

blog_275.jpg

A vendégrovatban a Merítés-díj fikciós széppróza kategóriájáról olvashatunk.

A Klasszikus magyar irodalom rovata a múlt századelő irodalmáraival foglalkozik.

A hónap magyar írója Tóth Krisztina, a külföldi pedig Italo Calvino.

A Kölcsönkapott beszélgetésekben Hestia Potterrel a Legendary-sorozat írójával olvashattok interjút.

A VilágOlvasó rovata Montenegróba kalauzol minket

A Posztmodern szemüvegen át az ember és a természet viszonyáról mesél nekünk.

A Kötelező-felfedezőben Mikszáth-é a főszerep.

A Molyfaggató segítségével külföldön élő molytársaink életébe tekinthetünk be.

A Fényőrségben Davin Lynch és a művészetek viszonyáról olvashatunk.

A Képzelet birodalmai a városok isteneit mutatja be nekünk.

A Sci-fi rovata rendhagyó módon ezúttal gyerekeknek szóló könyveket ajánlj figyelmünkbe.

A Bűnügyi rovat olyan bűnesetekkel foglalkozik, amelyeket "törött elmék", mentálisan sérült emberek követtek el.

A Forever Young Adult olyan disztópia trilógiákkal foglalkozik, amelyeket még nem filmesítettek meg.

Az Utak a Hegyre Mircea Eliade munkásságával foglalkozik.

meseanyu 2017.06.16. 07:22

Heti jóságok 92.

blog_274.jpg

- Elég nagy kihagyás után folytatom a Neveletlen hercegnő sorozatot, és nagyon élvezem. Habkönnyű kis limonádé, pont nyárra való.

- Ez is egy nagyon hasznos és inspiráló könyv. A szerző ajánlására kitöltöttem itt a tesztet, és roppant tanulságosnak bizonyult.

- Igazán elkezdett  élni nyáron a város, hétköznap is tömve a teraszok, csónakok, vízillat, üldögélők a rakparton. Sétálsz, fagyit eszel, aztán meglátsz egy-két kedves barátot az egyik étteremnél, marasztalnak, leülsz, limonádé, pizza, és nagy nevetések: igazi mediterrán életérzés.

- Leszedtem az első csokor levendulát a kertből, szeretett olasztanáromnak ajándékba. 

- Rájöttem, hogy imádom a Knorr hollandi szószát, szinte mindenhez meg tudnám enni.

- Pennys kuponokkal spórolok.

-  Már virágzik a nemrég ültetett selyemakác. Meg még annyi minden.

- Random beszélgetős este a szomszédokkal, pergolával, lampionokka, rozéval, meleg nyári estével, és buja zöld kerttel. Megállapítottuk, hogy nagyon jó dolgunk van.

- Katinka ballagása: megható és szép volt az egész, utána kellemes az együttlét a családdal, kaja, pia, habzsi-dőzsi.

Idén is volt gyerekkönyves zsűrizés, amint arról már a havi zárásaimból értesülhettetek, itt megnézhetitek, melyik könyvek jutottak a top10-be, itt pedig szavazhattok is a kedvencetekre. Most pedig egy kis összefoglalót hoztam azokról a kötetekről, amelyek nem jutottak a legjobbak közé, nekem mégis nagyon tetszettek, és fontosnak tartom őket.

 

blog_269.jpgBosnyák Viktória A kacifánt nem elefánt  című kötete roppant fontos könyv, ha tehetném kötelezővé tenném minden óvodásnak, kisiskolásnak. Nagyon jó allegória a menekültválságra, az ország jelenlegi állapotára. Van itt gyűlölködés, árokásás, a tipikus sztereotípiák, félelmek, amelyek az idegenekhez ködődnek, de aztán van emberségesség is, meg jó válaszok, a mesében pozitív a végkifejlet. Megéri a gyerekekkel erről olvasni, beszélgetni, hiszen ők is hallják, tapasztalják, hogy mi zajlik, segít a megértésben, az események feldolgozásában, és meg lehet belőle tanulni azt is, hogy miként kellene egy ilyen helyzetben viselkedni. A szöveget Rippl Renáta kedves illusztrációi kísérik.

 

blog_270.jpgAz elsőkönyves Pernyész Dóra egy számomra majdnem tökéletes kötetet hozott létre a Habcsók hercegnővel. Szépen megírt, szépen illusztrált kedves karácsonyi történet. Sokszor egészen Szabó Magdás érzésem volt a mondanivalójától: az egész szépen felépített történetben, a főszereplő kislány fejlődésében, a mellékszereplők viselkedésében is több minden volt, ami az ő ifjúsági regényeire emlékeztetett, és ez jó. Azért vontam el egy picit, mert én úgy éreztem, hogy ez a kislány nem feltétlenül lusta vagy hanyag, hanem csak valamiért nehezebben megy neki az írás, olvasás, és úgy gondolom, ezt nem erőltetett gyakorlással és korholással lehet orvosolni sem szülői, sem tanítói részről. A könyvet a szerző illusztrálta.

 

blog_271.jpgFodor Veronika könyvét Szimonidesz Kovács Hajnalka rajzai díszítik, aki egyik új kedvenc illusztrátorom. A Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről engem teljesen elvarázsolt: míves a szöveg, bájosan ódon képi világ, az a kellemes századeleji hangulat, amit annyira szeretek. A történetek végig lekötöttek, informatívak voltak a szómagyarázatok, és összeállt a végén kerek egésszé a mesefüzér. A tipográfiája is csillagos ötös, annyi lett volna még jó, ha kemény a borítója, megérdemelte volna. Érdemes lesz figyelni a szerzőre, ez  a nemrég megjelent könyve például nagyon érdekesnek ígérkezik. 

 

blog_272.jpgSzegedi Katalin nálam az illusztrátorok királynője, aki jó pár éve már azt is bizonyítja könyvről könyvre, hogy írni is olyan békebelien tud, mint ahogy rajzol. A Kocsonyakirályfi című kötetéhez lehet, hogy kell egy bizonyos fokú kajaorientáltság, hiszen a főzés, ételek, receptek állnak a középpontban, de mindenképpen kedves, hangulatos olvasmány. A történet lehetett volna egy kicsit koherensebb, de ezt a kis hiányosságot elfeledtette velem az a szegedikatalinos régimódi báj, amiért szeretjük az ő dolgait. 

 

 

blog_273.jpgVégül pedig a sok romantikus, kedves, bájos könyv után jöjjön egy igazi fiús, kalandos.  A Bence és a türkiz Nabu, Magyari Péter első kötete nagyon jó könyv arra, hogy a kisfiúkkal megszeretesse az olvasást, mert egy az egyben az ő világukat mutatja meg, szuperhősökkel, csótányokkal, hatalmi harcokkal. Nagyon vagány, vicces, de ugyanakkor van érzelem is rendesen, jól felépített, izgalmas és egyben empatikus történet. Nekem Lanczinger Mátyás képregényszerű illusztrációi  is nagyon bejöttek.