meseanyu 2017.03.31. 17:07

Márciusi zárás

blog_245.jpg

Beszerzések (0): 

Tudom, hogy megfogadtam, hogy minden hónapban beszerzek legalább egy könyvet, de ezt igazándiból úgy értettem, hogy átlagosan meg kell lennie az egynek, és ebből a szempontból most jól állok, hiszen hat beszerzett könyvem van idén. Meg különben is el vagyok havazva a könyvtáriakkal, úgyhogy majd talán nyáron jöhet egy új bookdepós rendelés. Persze az is lehet, hogy eleve hülyeség volt ezt megfogadni, jelenlegi minimalizmusom nem serkent vásárlásra, de majd meglátjuk, lesz-e valami, amire nagyon rákívánok.

Olvasások (15):

Olvastam megint egy csomó zsűrizendőt a könyvtárból. A gyerekkönyvesre:

Lanczkor Gábor: Gúfó a fák ünnepén

A sorozat első részét nem olvastam, de nekem ez a második rész tetszett. Szerintem a sztori is rendben van, de az illusztrációk meg egyszerűen zseniálisak. Aranyos, ötletes, jól felépített mese, kedves kis csattanóval, évszakokkal, fákkal. Nekem abszolút szerethető volt.

Kertész Erzsi: NEM mese

Nagyon helyes ez a főszereplő kissrác, és a NEM is egy vagány, szerethető figura. Fontos téma, jól feldolgozva, nekem mégis maradt egy pici hiányérzetem a végén. Nem tudom igazán észérvekkel megmagyarázni, hogy miért, tényleg csak egy érzés. A rajzokkal ugyanígy voltam, hogy összességében tetszett, de mégsem az én világom teljesen.

Szegedi Katalin: Kocsonyakirályfi

Lehet, hogy kell hozzá egy bizonyos fokú kajaorientáltság, de nekem tetszett ez a hangulatos, kedves kötet. Az illusztrációkban és a szövegben is megvan az a szegedikatalinos régimódi báj, amiért szeretjük az ő dolgait. 

Nyulász Péter: A fürdők réme 

Sokat ígérő a sorozat első része: izgalmas, vicces, igényes, olvasmányos stílusú, és a kis tudásmorzsák is tetszettek. Képileg is nagyon jó. Csak így tovább!

Az ifjúságira:

Nagy Anikó Johanna: Egy szót se szólj!

Nagyon rendben van a sztori, fontos problémát boncolgat, meg jól is van felépítve, jók a karakterek, de sajnos a stílus nem ér fel az előbbiekhez. Először jó érzés volt, hogy olyan, mintha a saját gimis naplómat olvasnám, de aztán már valahogy nem elég, hiányzik valami plusz, hogy ne csak azért pörgessem a lapokat, mert kíváncsi vagyok a végkifejletre.

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

Most, hogy én is napköziben dolgozom, tanúsíthatom, hogy tényleg ilyen ez a közeg. A tanárnak legalábbis nagyon kemény, de a gyerekeknek se egy üdülés. Fárasztó, frusztráló, az egyébként is gyenge oktatási rendszer egyik leggyengébb pontja szerintem. És én még egy elit iskolában vagyok. Wéber Anikó nagyon jól bemutatja ezt a világot, látszik hogy saját tapasztalatai alapján írta a regényt. 

Szrimay Ágnes: Szerelemre castingolva

A maga műfajában teljesen rendben van. A Leiner Laura féle könnyed vonal, csak jobban szerkesztve. Ettől eltekintve sokszor szinte mintha őt olvastam volna, talán azért is, mert a sorozat közege emlékeztetett a Bexi-sorozat tehetségkutatós környezetére, hangulatára. Mindenesetre határozottan jól szórakoztam, jöhet a következő rész is.

Finy Petra: A nagy álom

Néha nekem már túl sok volt az úszás, az edzések technikai leírása, de egyébként egy nagyon helyes, szórakoztató, jó üzenetű regény, szerelemmel, kamaszságokkal.

Saját szórakozásomra könyvtárból:

Rainbow Rowell: Fangirl

Na, ez már sokkal jobban bejött, mint az Elenor és Park, bár a főszereplő itt is eléggé defektes volt, de minden probléma mellett mégis volt egy alapvető pozitív hangulata az egésznek. A mellékszereplők között is volt egy-két nagyon eltalált, sok jó beszólás, érdekes fordulatok, és nekem a fanfic része is nagyon tetszett. Nagyon jól ír ez a nő, az biztos. 

Tove Jansson - Sami Malila: Múmin szakácskönyv 

Elsőnek azt emelném ki, hogy annyira helyes, nekem való idézetek vannak ebben a kötetben Tove Jansson meséiből, hogy nem is tudom, miért nem olvastam én eddig erről a hangulatos, vicces, kedves világról. Felkerült ez is a bakancslistámra. A receptek meg egyszerű, tápláló, egészséges, házias, skandináv stílusú étkeket írnak le. Szuper az egész.

Sally Beddell Smith: Erzsébet, a királynő

II. Erzsébet nagy kedvencem és hősnőm, úgyhogy amint megjelent ez a könyv, olvasni szerettem volna. Kicsit elment az idő, mire kézbe vehettem, de jó volt a megérzésem, nekem való, élvezetes könyvet írt Sally Bedell Smith. Nagyon szimpatikus képet fest a királynőről, de az árnyoldalakat sem hallgatja el, úgyhogy nekem objektívnek tűnt. Minden részletre kiterjedően, roppant olvasmányosan, érdekesen ír a szerző, és találó a képválogatás is.

P.G. Wodehouse: Köszönöm, Jeeves!

Megint kedvet kaptam egy kis Wodehose-ra, de ez nem volt a legjobb választás. Nagyon nagy túlzás, amit a fülszöveg állít, hogy ez lenne Wodehouse talán legnagyszerűbb műve, engem legalábbis nem kötött le, néha határozottan vontatottnak éreztem. Persze azért sziporkázó így is sokszor, de inkább közepes, mint kitűnő.

Sophie Hannah: A zárt koporsó

Mostanában gyakran járok úgy, hogy sorozatok második részei csalódást okoznak, itt is ez volt. Az első rész sokkal jobban tetszett. (Vicces, hogy a bejegyzésben azt írom, 2015-ben tartok majd egy nagy A.C. újraolvasást. Most már tudom, hogy valószínű ez soha nem fog bekövetkezni, annyi más olvasnivalóm van.) Ez is szórakoztató volt, de néhol logikátlannak meg túlírtnak éreztem. Azért minden bizonnyal olvasom majd a többit is, de már jobban megértem a fanyalgókat is.

Mészöly Ágnes: Tavaszi divatőrület

Továbbra is jó ez a sorozat, még mindig profin mai, még mindig humoros, a főszereplők nagyon jó arcok, és a mellékszereplők között is van jó pár telitalálat. A vége felé most nekem már nem volt annyira izgalmas a sztori, de így is jól szórakoztam, tetszik ez a világ.

És egy kölcsönkönyv lányom osztáytársától:

John Green: Papírvárosok

Ez volt az első könyvem Greentől, de már értem, miért szeretik ilyen sokan. Mindig örülök, ha egy népszerű szerző ugyanakkor igényes is, és ő, vagy legalábbis ez a regénye ilyen. Nem elcsépelt, filozofikus és lírai, de azért van benne egy nagy adag földhözragadt humor meg kaland, iskolai hétköznapok, szerelem. Egyedi hangvételű, mégis sok klasszikus elemet tartalmazó, igazi jó ifjúsági regény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr612386905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása