meseanyu 2016.07.12. 10:35

A listáról 2.

És akkor most jöjjön a gyerekkönyves zsűri toplistás könyveinek második adagja:

Gáll Viktória Emese: A gazdi zenész

blog_135.jpgIlike, azaz Gállné Gróh Ilona, anyukám kolléganője volt az örökbecsű szekszárdi Garay Általánosban, így ha lehet még egy fokkal jobban kedvelem ezt az általa kitalált nagyszerű Ringató-programot, közelebb áll a szívemhez, mintha ilyen kötődésem nem lenne. Az évek során, amellett hogy egyre több helyen vehetünk részt Ringató-foglalkozásokon, négy kötete jelent meg a Ringató-sorozatnak, amelyekben modókákat, dalokat, játékokat találunk. Idén pedig kijött a Ringató-mesék sorozatának első kötete, amelyben Ilike lánya, Gáll Viki ír a népi hangszerekről. Szerintem ez egy nagyon aranyos és informatív kötet, megjelenésében is szép, igényes. Kellenek az ilyen könyvek, mint ahogy a Ringató is kell nagyon ebben a mai világban.

Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz?

blog_136.jpgRoppant aranyos lapozó a legkisebbeknek, a két Grylus kötet közül, amelyek tavaly jelentek meg, egyértelműen ez volt a jobb szerintem, és abszolút helye volt az első tízben. Az állatokról szóló versikék ebben a korban mindig népszerűek, Gryllus Vilmos pedig nagyon fülbemászóan oldja meg a feladatot, jó a ritmus, jók a rímek, jó felolvasni. Horváth Ildi rajzai meg csodásak: színesek, bájosak. Nehéz igazán jó lapozót találni, sok a gagyi, ahol esetleg jó a vers, mondjuk valami klasszikus, viszont ízléstelen az illusztráció, esetleg már maguk a versek is több sebből véreznek. Ez viszont egy tökéletes darab, jó szívvel ajánlom.

Holden Rose: Az ellopott karácsony

blog_137.jpgA Howard Matheu-sorozat negyedik kötete már majdnem ifjúsági, de még éppen a határon van, és a zsűritagok családtagjaitól olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy élvezettel olvassa a 8-10 éves korosztály, úgyhogy maradhatott. A közönségszavazásnál is látszik, mennyire népszerű ez a könyv, köszönhető az izgalmas történetnek, könnyed stílusnak. Nekem mondjuk az illusztrációk sajnos annyira nem jönnek be, jobban el tudnám képzelni pl. Szőnyi Gergely rajzaival. Ezen kívül én a magam részéről jobban ledvelem, a magyar, esetleg kicsit retrós környezetben játszódó történeteket (ilyen is lesz szerencsére a listában), ezért nekem ez a kötet volt az, ami ha rajtam múlik, nem kerül a listára. Nem azért, mert nem jó, hanem mert volt több számomra kedvesebb kötet. Zsűritársaim viszont beszavazták, és úgy néz ki a közönség is mellette van.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr288882172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása