meseanyu 2016.04.07. 15:17

Birkakrimi

blog_78.jpg

Mostanában tudatosan utánamegyek azoknak a könyveknek, amelyek régóta és/vagy elementáris erővel vonzanak, talán ennek az erős szelekciónak is köszönhető, hogy mostanában olyan sok jó könyvet olvasok. Ezen az úton-módon került hozzám Leonie Swann "Glennkill" című kötete is, amely, mint az alcíme is mutatja (melyet bejegyzésem címéül is választottam) egy bűnügyi esetet dolgoz fel egy birkanyáj szemszögéből. Először azt hittem, hogy magát  a bűntényt is az állatok követik el, és a birkatársadalom majd mint az emberi allegóriája jelenik meg, de nem erről van szó, a birkák (és különösen egy Miss Maple nevezetű - van-e, akiben e név nem kelt kellemes visszhangokat) csak a nyomozásban, a tettes leleplezésében segítenek. Közben pedig nem csak a birkákat, életmódjukat, csoportdinamikájukat, gondolataikat ismerhetjük meg, ami a regény egyik különlegességét adja, hanem a történet színhelyéül szolgáló falucska lakóit is, persze a birkák szemszögén keresztül, kicsit ködösen, kicsit kicsavartan, groteszk módon, midenesetre jólesően újszerűen. Aztán ahogy halad előre a történet, mindenkiről (legyen birka vagy ember) kiderül valami turpisság, mindenki gyanússá válik, csakúgy, mint egy jó kis Agatha Christie krimiben. Arra azért mindenki készüljön fel, hogy a szöveg nagy része filozofálgatás, elmélkedés, a tények összerendezgetése, szóval inkább zsongítóan, lassan csörgedezik, és ezt az álomszerű állapotot csak néha-néha szakítja meg valami izgalmasabb megmozdulás. Mindemellett is van az egésznek valami nagyon kellemes, egyedi hangulata, úgyhogy én részemről kíváncsi lettem a folytatásra is, amelyet - lévén az írónő német - valószínűleg majd eredeti nyelven olvasok el, mivel magyarul még nem jelent meg (és szerintem nem is fog). A következő képen pedig a legfontosabb birkaszereplők láthatóak.

blog_77.jpg

blog_76.jpg2007-es kiadás az Athenaeumtól, a megyei könyvtárból kölcsönözve. Tetszik a címlap, semmi csicsa, de nagyon kifejező, ötletes. Kellemesen forgatható, tartós puhakötés.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr278576286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása