meseanyu 2015.01.30. 18:49

Lányok 1.

flavi2.jpg

Valahogy többé kevésbé véletlenül ugyan, de sikerült meglehetősen tematikusan olvasnom az elmúlt időben. Először voltak a fiús könyvek, aztán jöttek az Angliában játszódó kastélyos-kisasszonyosak, amelyek közt két krimi is akadt, most meg úgy látom, egy pár olyan könyv lesz soron, ahol kisebb-nagyobb lányok a főszereplők. Első a sorban, és egyben eléggé illeszkedik is az elmúlt időszak olvasmányaihoz, hiszen szintén Anglia a helyszíne és krimi is, Alan Bradley sorozatának, Flavia de Luce kalandjainak második része, amely sokkal jobban lenyűgözött, mint az első. Kezdem elfogadni ezt a lökött csajt úgy, ahogy van, a koraérettségével együtt. Azt hiszem, egy kissé túl szigorú voltam e tekintetben, most már úgy látom, ha az én lányom nagyon messze is áll ettől a karaktertől, azért nem kéne olyan nagyon messzire mennem, hogy találjak ilyesféle pimasz, szabályokat áthágó kölyköket a környezetemben is. Zseniálisan okos, szellemes kis dög ez a Flavia, a végére egész megszerettem. Most nagyon jól csúszott ez a történet, jól éreztem magam ebben a bizarr és groteszk, de sok tekintetben mégis nagyon ismerősen angol közegben, udvarházastul, lelkészestül. A krimi részében volt számomra ugyan egy eléggé sántító momentum, de összességében nagyon izgalmas volt, és lekötött az utolsó pillanatig. Fordításilag is zavart egy-két dolog, például el nem tudom képzelni, hogy a különböző süteményekhez, mondjuk az almás pitéhez tejfölt esznek, ez inkább tejszín akar lenni szerintem, és az is megengedhetetlen, hogy Jane Austen nevét i-vel írják. De ezen apróságokon vígan túl tudtam lendülni, és szeretettel várom a következő részt.

flavia_1.jpg2014-es kiadás a Maximtól, kedves ismerőstől kölcsönözve. Küllemre is az egyik legigényesebb sorozat, amihez mostanában szerencsém volt, tetszik a címlapkép, a puhaborító minősége, a tipográfia.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr597125199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása