blandings.jpg

Két éve írtam utoljára Wodehouse-ról, és bármilyen hihetetlen, de igaz, azóta nem is olvastam semmit tőle. Most, hogy ismét a kezembe került egy regénye, látom, hogy nem volt ez így jó. Újra és újra kell a lelkemnek ez a könnyedség, lazaság, ahogy az élet dolgait ezekben a könyvekben kezelik. Nincsenek itt nagy szenvedések, ború, csak derű, a problémákat mindig sikerül hihetetlenül kreatívan és pimaszul elsimítani, és a végén mindenki boldog. Persze lehet mondani, hogy könnyű annak, aki angol arisztokratának született és/vagy felveti a pénz, de itt sem mindenki ilyen, mégis megtalálja a maga boldogulását. Idealizált világ ez persze, de mégis lehet belőle tanulni, valami olyasmit, hogy örüljünk minden pillanatnak, és próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Jó, most egyébként is ez a legfőbb mottóm, mondhatjátok, hogy csak belemagyarázom, de nekem határozottan üdítő volt éppen most Wodehouse-t olvasni, amikor már kezdett lankadni az élet iránti lelkesedésem, és kezdtem magam sajnálni. Nem mondom, hogy a Galahad mindent elrendez az életmű csúcsa, mit is várhatnánk egy sorozat kilencedik kötetétől, de Blandingsben mindig jó időzni, mint már többször említettem, ha újra születnék, angol arisztokrata szeretnék lenni a húszas években. Ez egy igazi tévedések vígjátéka, végig azt járt a fejemben, hogy egyenesen a filmvászonra kívánkozik, és most látom, hogy van belőle sorozat, úgyhogy nem csak az elolvasandók, hanem a megnézendők sora is egyre nő.

 

galahad.jpg2014-es kiadás a Cicerótól, a városi könyvtárból kölcsönözve. Nagyon igényesnek tartom ezt a sorozatot, jó a méret, igazi zsebkönyv, puhafedeles, de mégis rendkívül tartós, és a címlapképek is mindig eltaláltak, ugyanakkor ízlésesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr727113967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása