meseanyu 2014.10.28. 08:58

Az év kedvence

Graeme-Simsion-620x349.jpg

Tudom, hogy korai még kiosztani ezt a kitüntető címet, de lesz még majd úgyis év végi elszámolás, majd ott pontosíthatok, ha akarok, egyelőre viszont muszáj valahogy egészen ütősen kifejeznem, hogy mennyit jelentett nekem  Graeme Simsion regénye, A Rosie-projekt. Bár voltak idén is jócskán jó könyvek, de igazán hosszú idő óta ez az első, amire azt mondhatom, hogy igazán megérintett, igazán nekem való. Összefüggésbe hozható ez azzal is, hogy az idei év nagy felfedezettje sorozat fronton az Agymenők, ahol Sheldon a kedvencem, a Rosie főszereplője, Don pedig teljesen őt juttatta eszembe. Mintha az ő hangját hallottam volna, az ő szófordulatait, elméleteit visszhangozta volna Don. Ez persze akár már kimeríthetné a plagizálás fogalmát is, ha emellett Don nem lett volna  megkapóan emberi is sok tekintetben, és számomra tényleg hihető volt, hogy Asperger ide, Asperger oda, mégiscsak kialakulhatnak azok az emberi viszonylatok, kapcsolatok közte és a többiek között, amelyek aztán a regény fő vonzerejét adják. Mert nincs annál jobb érzés, legalábbis számomra, ha egy szimpatikus főszereplő oly sok küzdelem után végül mégis csak révbe ér. Ilyen értelemben persze mondhatjuk, hogy meglehetősen kiszámítható a történet, de van benne azért elég csavar és mélypont, hogy az ember várja a happy endet, hogy végre elsimuljanak a hullámok. Simsion nagyon jó stílusban, nagyon jó dinamikával tálalja, ha nem is a legeredetibb, de mindenképpen figyelemre méltó ötletét, ezzel, nekem legalábbis, az idei év olvasással töltött idejének legkellemesebb perceit okozva. 

rosie.jpg2014-es Libri kiadás, kedves ismerőstől kölcsönözve. Nem voltam soha különösebben oda a pirosért, de mostanában egy piros kanapé boldog tulajdonosaként már máshogy állok ehhez a színhez, úgyhogy itt is tetszett, a grafika meg különösen, a kemény borítóval meg a szövetkönyvjelzővel együtt. Ezt a könyvet akár a polcomon is le tudnám képzelni, ha lesz majd szabad polckapacitásom újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr736839783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása