Közkeletű tévedés, hogy a Váratlan utazás című könyvsorozatot Lucy Maud Montgomery írta, ami nem is csoda hiszen az ő neve szerepel a borítón. Ha jobban megnézzük, akkor azért a könyvben is feltüntetik, hogy igazából a filmsorozat forgatókönyve alapján írta egy Gail Hamilton nevezetű illető. Legalábbis az első kötetben így szerepel, a másodikban viszont már említés sem esik róla, kívül-belül Lucy Maud Montgomery van feltüntetve szerzőnek. Annyi igazság azért van a dologban, hogy a sorozatot tényleg Montgomery könyvei alapján forgatták, mégis meglehetősen félrevezetőnek érzem ezt az eljárást, pláne hogy Hamilton úr stílusa azért jócskán elmarad a Montgomerytől megszokottól.

Ettől függetlenül, mivel kedvenc sorozatomról van szó, szívesen olvastam könyvformában is, és szépen sorjában el is fogom olvasni a többit is, csak azért tartottam fontosnak erről írni, mert talán annak, aki ezeket a köteteket olvassa először Montgomerytől (vagyis Hamiltontól) téves elképzelései lesznek Montgomeryről, hiszen ő sokkal színesebben, líraiabban, igényesebben ír, mint a Váratlan utazás könyvek színvonala. Természetesen még így is jó ifjúsági könyvekről beszélünk, senki se gondoljon gagyira, de azért feltétlenül ajánlom elsősorban az Anne-sorozatot vagy a Kék kastélyt, hogy igaziból kiderüljön mit is tud Montgomery.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr542724053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása